x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SAMSARII IMOBILIARI NU AU LIMITE / Atenţie!S-a furat o stradă

SAMSARII IMOBILIARI NU AU LIMITE / Atenţie!S-a furat o stradă

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    25 Oct 2008   •   00:00
SAMSARII IMOBILIARI NU AU LIMITE / Atenţie!S-a furat o stradă

Afacerile cu terenuri din jurul Bucureştiului au atins cota extremă a ilegalităţilor şi abu­zurilor de tot felul. De exemplu, primarul comunei 1 Decembrie, Ilie Stan, a fabricat un document care, indirect, îl împroprie­tăreşte pe un amic de-al său cu un drum al comunei. Adrian Popescu a cumpărat de la Comaico SA un teren în 2006, dar după mă­su­ră­tori a ajuns la concluzia că i-ar lipsi a anumită suprafaţă şi şi-a luat-o singur: a astupat şanţurile de desecare şi scurgere din jurul terenului, punând în pericol întreaga zonă, şi şi-a intabulat un drum, împropietărindu-se cu suprafeţele respective. Primarul Stan i-a dat o hârtie la mână lui Adrian Popescu cum că respectivul drum "nu a aparţinut niciodată comunei". Dar acelaşi primar a semnat şi autorizaţiile de construcţie locuinţe ale localnicilor, cu adrese oficiale pe strada pe care ­şi-a intabulat-o Popescu. Acum, afaceristul vrea să-i oblige pe localnici să-şi răscumpere drumul pe bani grei. Primarul Ilie Stan îi sfătuieşte pe oameni să-şi cumpere elicopter, dacă vor să ajungă la casele lor.





Interesele imobiliare uriaşe din jurul Bucureştiului i-au lăsat pe localnicii de la 1 Decembrie fără o stradă. Primarul Ilie Stan, care le-a dat autorizaţiile de construcţie, şi-a adus aminte ulterior că drumul ar fi proprietatea unei societăţi comerciale şi l-a luat pe investitorul imobiliar în braţe. Localnicilor care au case pe strada cu pricina, primarul le-a recomandat să-şi cumpere elicopter.

Fostele ferme ale PCR de la 1 Decembrie au devenit în ultimii ani o importantă ţintă pentru afaceri imobiliare. Potul cel mare l-a tras Dumitru Bucşaru, patronul de la Urziceni, pentru care preşedintele ţării, Traian Băsescu, a intervenit pe lângă Ministerul Transporturilor în scopul urgentării unei plăţi în valoare de peste 110 miliarde de lei vechi.

Bucşaru a achiziţionat în 2006 societatea co­mercială care a preluat fostele ferme "30 Decembrie" ale Gospodăriei de Partid, după 1990, SC Comaico. O avere imobiliară de aproape 100 de hectare "în buza" Bucureştiului a ajuns astfel în proprietatea lui Dumitru Bucşaru. O suprafaţă de aproape 20 de hectare o achiziţionase însă cu câteva luni înainte de a intra în ecuaţie Bucşaru, un afacerist local, Adrian Popescu, care până în ianuarie 2006 făcuse bani cu o afacere cu alcool. Adrian Popescu a cumpărat cei aproape 200.000 de metri pătraţi în ianuarie 2006, respectiv Ferma 13+18, în urma unei tranzacţii în care Comaico SA a fost reprezentată de un acţionar minoritar.

Adrian Popescu şi-a intabulat drumurile de acces dinspre şoseaua naţională spre fermele sale şi îi şicanează pe toţi cei care locuiesc sau au firme în această zonă, ameninţându-i că le blochează accesul. Mai mult, cu de la sine putere, Popescu a astupat cu pământ canalele de desecare şi de scurgere a apei pluviale, în cazul unor ploi abundente existând riscul inundării întregii zone.

"S-A PUS STĂPÂN PE DRUMURI"

Între drumul naţional care traversează comuna 1 Decembrie şi terenul lui Adrian Popescu, familia Voicu cumpărase cu doi ani în urmă un teren de la persoane care l-au dobândit legal prin legile retrocedării. Apoi cu credite de la bancă şi-a construit o mică firmă de materiale de construcţii, SC Ştefycas Impex SRL. "După ce a venit domnul Popescu aici, ca proprietar al pământului din spatele nostru, ne-a anunţat că drumul este al dumnealui, cu acte în regulă, şi că noi nu mai avem acces la propria firmă. Pentru că la Primărie şi la celelalte autorităţi nu am avut parte de nici un sprijin, domnul Popescu având relaţii peste tot, am apelat la instanţele de judecată, dar, după ce am pierdut timpul prin tribunale şi am cheltuit o grămadă de bani, nu am rezolvat nimic", povesteşte Daniela Voicu.

"CUMPĂRAŢI-VĂ ELICOPTER!"
Familia Voicu nu este singura şicanată de Adrian Popescu. De cealaltă parte a drumului, denumit iniţial De 52, câteva familii au cumpărat sau au primit terenuri în baza Legii 18/1991 şi şi-au construit case cu autorizaţii în regulă, emise de Primărie. În acte, iclusiv pe Cărţile de Identitate, ei figurează că locuiesc pe Strada Intrarea Fermei. După ce proprietarul Fermei 13+18 a devenit Adrian Popescu, primarul a uitat că a semnat acele autorizaţii de construcţie şi i-a dat o hârtie la mână lui Adrian Popescu cum că drumul nu ar fi fost niciodată proprietatea localităţii.
Popescu îi ameninţă pe oameni că le va bloca accesul şi le va dărâma stâlpii de electricitate. "Într-o zi ne-am trezit că ne-a pus o barieră şi ne-a a spus că drumul e al lui", ne-a declarat Aura Bădiţoiu, care locuieşte la nr. 5 pe Strada Intrarea Fermei. Ce le spune primarul comunei oamenilor afectaţi? "Primarul e mână-n mână cu Popescu. Ştiţi ce ne-a zis când am fost la el? «Cumpăraţi-vă elicopter!». Şi ne-a trântit uşa-n nas", ne povesteşte, supărată, femeia.
Adrian Popescu a făcut oferte celor care locuiesc pe Strada Intrarea Fermei de a le vinde bucată cu bucată drumul de acces către propriile locuinţe. De exemplu, familiei Voicu i-a cerut suma de 40.000 de euro pentru a-şi răscumpăra drumul de acces în curtea societăţii.
Situaţia nu este singulară. Tot pe rămăşiţele Comaico şi tot cu "ajutorul" lui Ilie Stan, comisia de inventariere a proprietăţilor comunei "a uitat" de mai multe drumuri. O situaţie similară au pătimit şi locuitorii de pe Strada Fermei de Iepuri din comuna Copăceni (desprinsă din 1 Decembrie). Acolo însă, primarul şi-a adus aminte că drumul este o proprietate publică, protejată de lege.

DE NEGĂSIT
Desigur, am încercat să luăm legătura cu primarul Ilie Stan, să lămurim nişte lucruri.
De exemplu, care este regimul drumului De 52 şi, dacă nu este al primăriei, de ce a dat autorizaţii de construcţie cu acces la acest drum şi, pe de lată parte, de ce l-a denumit în actele oficiale "Strada Intrarea Fermei"? Sau ce părere are primarul despre faptul că Popescu Adrian a astupat ilegal canalele de desecare şi de surgere a apei pluviale, punând în pericol acea parte a comunei etc.  Dar a fost imposibil. "Nu am ce discuta cu presa, nu am timp, nici acum, nici altădată", ne-a replicat Stan.
Cum nici Adrian Popescu nu a vrut să stea de vorbă cu noi, ne rămâne să tragem concluziile din documentele la care am avut acces.

SERVICIU CONTRA SERVICIU
În timp ce prin documente oficiale, inclusiv în autorizaţia de construcţie a sediului firmei, îi comunică familiei Voicu, ca şi celorlalţi care au construit case acolo, că imobilul se situează "în comuna 1 Decembrie, pe strada Intrarea Fermei", tot prin acte oficiale îi comunică dlui Popescu Adrian că De 52, drumul în cauză, "nu a aparţinut şi nu aparţine Primăriei". Documentul respectiv, neconfirmat însă de menţiunile de la Oficiul de Cadastru, care tot drum de exploatare consemnează acolo, îl ajută pe Adrian Popescu să devină proprietarul De 52 prin hotărâri judecătoreşti.
Şi, atunci, zvonurile din comună, cum că primarul Ilie Stan ar fi devenit de câteva luni proprietarul unei mândreţi de case dintr-un cartier ridicat deja de afaceristul Adrian Popescu, capătă un serios parfum de credibilitate.

VÂNZARE PE SPRÂNCEANĂ

Cei aproape 195.000 mp de teren şi construcţiile în suprafaţă de 24.169 mp au fost cumpăraţi de Popescu Adrian cu 4.700.000 RON, adică la un preţ de circa 23 euro metrul pătrat de la Comaico SA, pe când aceasta era deja trecută de la AVAS în portofoliul SIF  Muntenia. Or, se ştie că, în jurul Bucureştilor, preţul terenurilor este cu mult mai mare. În legătură cu preţul, Apostoloiu Emil, fostul director general al Comaico, acţio­nar minoritar cu 0,002% şi care a semnat contractul ca "împuternicit", ne-a declarat: "Eu nu am avut nici o legătură cu aşa-zisele negocieri, cu stabilirea preţului, pentru că, practic, nici nu am făcut parte din comisie, doar am fost ulterior la notar şi am semnat contractul". Aşadar, o vânzare pe sprânceană, făcută de mai-marii de la SIF Muntenia.

Cum justifică cei din conducerea SIF Muntenia, care deţinea 99,95 la sută din acţiuni, în faţa propriilor acţionari, renunţarea la un activ atât de valoros, situat în imediata apropiere a Capitalei şi încheierea unei astfel de afaceri, atât de păguboasă pentru SIF şi atât de avantajoasă pentru cumpărător? Pe de altă parte, forma scrisă a contractului de vânzare-cumpărare este una atipică. Astfel, la poziţia "vânzător" nu apare un reprezentant al SIF Muntenia, proprietarul de drept al societăţii, ci apare un "împuternicit" al SC Comaico, persoana fizică Apostoloiu Emil, nimeni altul decât directorul SC Comaico la acel moment, care... nici  nu a făcut parte din comisie.

Însă din investigaţiile noastre am aflat că acesta nu este un caz singular, SIF Muntenia înstrăinând în ultimii ani mai multe active valoroase fără ca acţionarii să fie măcar informaţi.

×