x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Santajul porcilor

Santajul porcilor

de Tiberiu Kiss    |    24 Mar 2006   •   00:00
Santajul porcilor

Reteta unei megapungasii. Se ia un promotor imobi-liar care vrea sa ridice un cartier rezidential. E lasat sa obtina toate avizele, sa incheie precontracte, sa bage bani la greu in proiect. I se bate, intr-o zi, la usa: "Alo, nenea, matale vrei sa faci aici vile? Stii ca eu am autorizatie sa-mi fac porcarie langa proprietatea dumi-tale? Uite, daca vrei sa-ti locuiasca cineva vilele, ce-ar fi sa-mi cumperi mie porcii? Nu-s multi… vreo 20. Ti-i vand pentru 200.000 de euro si nu mai auzi nici de mi-ne, nici de porcaria mea! Si ai aer curat…".

Cu siguranta, daca Ion Creanga ar mai fi trait, ar fi rescris "Povestea porcului". Nu de pe prispa casei sale din Humulesti, ci colindand pe ulitele Sacalazului, localitate aflata la nici 3 km de Timisoara. Eh, daca in Humulesti porcul nu insemna altceva decat niste sorici si jumari, in Banat lucrurile stau cu totul altfel.

Chiar daca pare incredibil, pe malurile Begai, un porc bine plasat in coasta unui promotor imobiliar poate ajunge de la 200.000 pana la 400.000 euro. Depinde de zona, depinde de porc si, nu in ultimul rand, de informatia precisa a unui functionar public…

Exact in urma cu un an, SC Mir-Imob SRL din Timisoara, apartinand omului de afaceri Neculaie Miron, poate unul dintre cei mai cunoscuti proprietari de pamanturi din vestul Romaniei, a inceput demersurile necesare pentru construirea unei zone rezidentiale in comuna Sacalaz, investitie programata sa se ridice la 12 milioane de euro. Inca din februarie 2005, firma a facut toate diligentele necesare, cerand Consiliului Judetean Timis eliberarea unui certificat de urbanism, pentru realizarea unui PUZ. Trei luni mai tarziu, CJT pune in circulatie documentul, impunand respectarea unor conditii oarecum ciudate, ca de exemplu elaborarea unui plan de urbanism general, sarcina care apartine, fara discutii, consiliilor locale, in cazul nostru, comunei Sacalaz-Timis. Promotorul imobiliar revine cu o noua cerere catre CJT, dar, chiar si la data de 4 august 2005, raspunsul Directiei de Urbanism ramane unul si acelasi: PUG! Cei de la SC Mir-Imob SRL insista si, abia la 6 octombrie 2005, aberatia PUG dispare din certificatul de urbanism al CJT. Dispare, dar apare una noua: "zona de protectie de 500 m fata de ferma zootehnica"!?!

ZONA METROPOLITANA. Cu alte cuvinte, in aceasta faza, functionarii din CJT nu au mai considerat necesar acel PUG, ci au marsat pe respectarea normelor legale, precum si pe obtinerea unor avize de specialitate de catre Mir-Imob SRL, avand in vedere ca in multtrambitata zona metropolitana va functiona… o ferma agrozootehnica de porcine! De unde au stiut functionarii Directiei de Urbanism din cadrul CJT ca undeva in zona de vile, cineva intentioneaza sa creasca porcine ramane un mister! Cert e ca, la data obtinerii certificatului de urbanism, adica 6 octombrie 2005, ferma de porcine nu exista! Nimeni nu auzise de ea! Surpinzator, acesta apare scriptic, doua luni mai tarziu, la data de 9 decembrie 2005, o data cu obtinerea unui aviz favorabil din partea Agentiei de Mediu Timis. Eh, si cu acest aviz al Agentiei de Mediu este o intreaga poveste. Nici pana in ziua de azi nu se stie cum virtuala ferma de porcine a obtinut un aviz favorabil de mediu atat timp cat, inca din septembrie 2004, in zona respectiva era deja aprobat un alt PUZ, beneficiarul acestuia fiind nimeni altul decat celebrul Horia Moculescu. Si acum s-o punem invers, asa cum zice la OMS nr. 536/1997: "… se interzice amplasarea unei ferme de porcine la mai putin de 500 m de zona de locuit".

Click pentru a mari
FALS. Primarul din Sacalaz confirma ca semnatura i-a fost plastografiata cu nerusinare

INVAZIA PORCINELOR. Cert e ca, in mometul in care promotorul imobiliar s-a prezentat la Agentia de Mediu, pentru a satisface gusturile celor de la CJT, i s-a comunicat ca nu poate sa dezvolte un proiect de 12 milioane de euro, intrucat cineva a obtinut deja un aviz favorabil pentru cresterea porcinelor! Asta, in conditiile in care tot cineva, adica Horia Moculescu, avea deja un PUZ dezvoltat, cu mai bine de un an inainte de invazia porcinelor. "Mi s-a transmis ca ferma de porcine apartine unei societati comerciale, Z-Agro Beea SRL, si ca aceasta a obtinut un aviz favorabil de mediu, in baza unui alt aviz, eliberat de primarul comunei Sacalaz, la Legea 650/2002, privind desfasurarea unor activitati de crestere a animalelor. Ulterior am aflat cu stupoare ca institutia primarului nu elibereaza astfel de avize", sustine patronul Mir-Imo SRL din Timisoara. In aceste conditii si pentru a avea o certitudine, promotorul imobiliar a inaintat "avizul primarului" catre intaiul comunei Sacalaz. Raspunsul Primariei Sacalaz, care poarta semnatura primarului Ilie Todasca, a fost cat se poate de clar: "… inscrisul pe care ni l-ati supus atentiei nu a fost semnat de primarul comunei Sacalaz si nici nu a fost inregistrat la Primaria Sacalaz. Drept urmare, nu recunoastem semnatura ca fiind a primarului si, pe cale de consecinta, acest inscris este fals".

Click pentru a mari
PLANGERE PENALA. Pagubasul contra santajistilor

LA LOC COMANDA! In cel mai scurt timp, dupa ce a fost descoperita toata manevra, Garda de Mediu a dat buzna peste porcinele de pe raza "zonei metropolitane" Sacalaz. In doi timpi si trei miscari, comisarii au ajuns la concluzia ca se incalca tocmai Ordinul ministrului Sanatatii nr. 536/1997. Si Primaria Sacalaz l-a somat pe proprietarul porcinelor sa inceteze activitatea, invederandu-i faptul ca "o autorizatie de constructie nu va da dreptul sa desfasurati activitati zootehnice, care contravin HCL 137/2005". Incredibil, dar si functionarii Directiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Timis au revenit la sentimente mai bune. In sensul ca au eliberat un nou certificat de urbanism - al patrulea - in care nu se mai zice nimic nici de PUG, nici de porcine!

SANTAJ PE FATA
"N-am stiut niciodata ca in zona pe care doream sa o dezvolt cineva intentiona sa vina sa creasca porci. Am aflat, zic eu, intamplator si cu totul stupid. M-am trezit in birou cu patronul acestei ferme, care mi-a zis-o in fata, pe-a dreapta. 200.000 euro si-am plecat si te las sa-ti vezi de cartierul tau de vile. Am crezut ca e o gluma si l-am dat afara din birou. Dupa ce s-au lamurit lucrurile, i-am facut plangere penala acestui domn pentru santaj, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. I-am cerut 500.000 euro despagubiri. Sunt convins ca omul nu era de capul lui, in sensul ca cineva, in spate, tragea sforile. Numai un functionar public putea sa incurce astfel itele…" - Neculai Miron, patron Mir-Imob SRL

SI VACA E UN BAU-BAU
Un caz similar prinde contur si pe raza localitatii Sanandrei. De aceasta data, eroii principali nu mai sunt porcii, ci vacile! O alta ferma, de aceasta data fara autorizatie de constructie. Un alt promotor imobiliar se confrunta cu acelasi gen de probleme. "In timp ce eram plecat, o doamna a venit la sotia mea si a rugat-o sa-mi trasmita ca, in schimbul a 400.000 de euro, ea pleaca si imi lasa si vacile. Eu am un proiect mare in zona, o investitie de peste 100 de milioane de euro, care se intinde pe zeci de hectare de teren", a declarat investitorul german.
×
Subiecte în articol: special zonă urbanism sacalaz porcine