x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sasii recuceresc Estul

Sasii recuceresc Estul

26 Apr 2004   •   00:00

Acum 25 de ani, Hans-Martin Mueller a plecat din Rasarit sa caute libertatea in tara stramosilor lui. Dupa ce s-a pornit vantul schimbarii, Mueller a revenit in tara natala. A cumparat o pastravarie, a dezvoltat o moara de grau si a extins o companie de software. A reusit datorita experientei din anii tineretii, petrecuti in Romania

RADU TUTUIANU

In ‘98 se intreba ce poate face cu vreo cateva mii de marci germane. "Am venit in Romania, am vazut ca moara varului meu mergea struna si m-am asociat lui. Asa am devenit morar." La scurt timp, Hans-Martin Mueller a cumparat o pastravarie si a deschis la Sibiu o companie de software. Dupa mai bine de cinci ani de afaceri in Romania, sasul reintors acasa recunoaste ca la noi fiecare greutate trebuie s-o privesti ca pe o provocare. "Sa faci afaceri in Germania e plictisitor. Situatia e mai rigida, totul e batut in cuie, ca un ritual. Pe cand, in Romania spui "let’s go Est" si ai pornit. E o tara cu multe posibilitati, daca esti in stare sa duci lucrurile la capat." Pentru Hans-Martin Mueller, a cumpara pastravaria de la Albota, undeva pe langa Transfagarasan, a insemnat o aventura. "Pamantul apartinea ocolului silvic, casa era a altuia care o ipotecase unui elvetian. Nu mai stiam cui sa dau si de la cine sa iau. Dar am taiat nodul gordian si am ramas aici."

Un om dintr-o bucata

Cand Mueller se apuca de o treaba nu se mai codeste. Daca pestele se zbate-n cos, Mueller il prinde, il strange pana da sangele si pestele aluneca-n punga. Sasul paseste apasat in adidasii albi, poarta lejer pantaloni gri cu buzunare mari si prives te cu ochii de plumb, zambind spre bazinul cu pastravi. "M-am nascut la Medias acum 47 de ani. Dupa ce am facut armata romana, m-am inscris la Universitatea Politehnica. Iar in ‘78, cand cota de export din Romania a fost de 10.000 de germani, am plecat." Germania se pregatise pentru sasi. I-a primit in "ubergangslager" - lagare de tranzit, le-a dat rapid cetatenia germana, pasaportul si bani de buzunar. "Statul german avea interes sa imigram. Decat sa aduca muncitori din Asia prefera sa apeleze la resurse umane de aceeasi origine etnica." Mueller a terminat la Karlsruhe Facultatea de Inginerie. Colegii sai nici nu auzisera de sasii din Siebenburgen (Cele Sapte Cetati) si l-au privit cu interes doar cand Hans-Martin le-a spus ca-i din tara lui Dracula. "Wirklich?" (Intr-adevar?), au zis nemtii, iar Moraru a devenit o atractie pentru ei.

Experienta germana aduce profit

Prin 1999, firma pe care o infiintase in Mannheim avea nevoie de oameni calificati. "Atunci mi-am dat seama de radacinile mele si am revenit in Romania sa caut oamenii potriviti. Aici, potentialul e extraordinar, specialistii in informatica sunt remarcabili. Pacat ca, in acelasi timp, Romania duce lipsa de solutii. Atata hartie si ineficienta. Informaticienii sunt atrasi de SUA, Canada. De aceea, ca sa-i pastrezi in tara, trebuie sa le dai satisfactii profesionale, perspective. In aceasta companie de software, SOBIS, am bagat 1 milion de euro doar sa compensez pierderile, insa stiu ca in urmatorii ani o sa-mi amortizez investitia. Deja SOBIS Romania, compania-fiica, a devenit mai mare decat compania- mama din Germania. In toata tara avem 140 de angajati. Pentru acestia am amenajat si pastravaria de la Albota, ca un punct de relaxare." A investit 600.000 de euro in pastravarie, si de acum scoate numai profit. La export sau in tara, pastravii de Albota sunt mai "sprinteni " decat cei adusi din Polonia sau Danemarca. Apa curata, rece, din munte da un soi de peste cu carnea moale, care cantareste pana la 8 kg.

Virtuozitatea autohtona merge ceas

Cand isi varsa oful despre Romania si lipsa ei de competitivitate economica, sasul vorbeste de parca ar avea doua patrii. Intr-o limba romaneasca curgatoare, privind in jos, spre coltul mesei, Hans-Martin Mueller: "Ungurii au o baltoaca, lacul Balaton, unde toti nemtii se duc la plaja. Noi avem atatea bogatii naturale. Atat e de frumoasa Romania, dar cine stie de ea?".

Se mai supara si ca angajat ii de la motelul aferent pastravariei cumpara paine, branza de la supermarket. "Le spun ca-s mai bune produsele luate direct de la tarani. Germanii, ca oameni de consum, stiu ca reteta traditionala da farmec mancarii. La fel si-n afaceri. Chiar e bine sa imbini virtuozitatea, flexibilitatea autohtona, roma neasca, cu structura nemteasca, rigida, calculata, de ceas. Sa stiti ca acolo unde nemtii mei zic ca nu e posibil, romanul merge mai departe."

Putini investitori raman in Romania

Hans-Martin Mueller a ales sa se reintoarca in Roma nia, vrea sa creeze locuri de munca si spera ca "tinerii romani sa aiba unde lucra, sa se lege de aceasta tara si sa vina inapoi din strainatate". Crede ca daca s-ar fi nascut in Germania n-ar fi rezistat climatului de afaceri romanesc. La poalele piscurilor inalte, sasul nostru prosper bea linistit dintr-un pahar de gin cu lamaie. Paraul susura in mici cascade, pastravii cu burtile argintii sar la soare. Hans pare multumit de tot ce a realizat pana acum. Doar un mic regret se desprinde din spusele lui. "De multe ori, cand plec cu avionul la Berlin, intalnesc investitori germani, care se retrag de pe piata romaneasca descurajati. N-au rezistat piedicilor. In loc sa vina mai multi, ei pleaca. Ar trebui sa gaseasca un mediu de afaceri mai prietenos. Suntem inca putini investitori germani in Romania."

Clubul Oamenilor de Afaceri Germani - Transilvania

Clubul Economic German din Transilvania (DWS) este o asociatie a investitorilor germani in Romania. Presedintele ei este Werner Keul, sas reintors dupa ‘89 in tara natala. "Clubul are ca domenii de activitate promovarea comertului dintre Republica Federala Germana si Romania si organizarea de manifestari in scopuri sociale si culturale. Vrem sa dam mai departe un anumit tip de gandire invatata in Germania - tara dezvoltata din toate punctele de vedere. Aici e o totala lipsa de comunicare. Oamenii sunt introvertiti, le este teama ca vor fi furati de celalalt." Clubul este si un centru de informare a investitorilor despre potentialul economiei roma nesti. 15% dintre membrii clubului sunt sasi, restul - originari din Germania. In a doua jumatate a anului 2001, numarul membrilor s-a dublat, fiind prezent, prin firmele membre ale clubului, pe o arie geografica tot mai extinsa. Lasand la o parte tonul rezervat, presedintele Keul avertizeaza ca fenomenul caravanei de investitii a ajuns in Romania, dar exista pericolul sa nu stea prea mult. "Adevarat ca munca, resursele naturale sunt ieftine si ca, pentru a ramane competitive in fata chinezilor, afaceristii germani trebuie sa vina in tarile Estului. Insa Romania risca sa fie sarita. Greutatile administrative, financiare, legislative, pe care le intampina investitorul german aici, sunt nemaipomenite fata de Polonia sau Ungaria."

SUMAR DOSAR
Nemtii nostri
Fabrica de nemti din Bucuresti
Noi, sibienii...!
Supravietuitori dupa exod
La plecare, si-au luat si mortii cu ei
„Ne-au facut olteni cu forta!“
Betegite de gerul Siberiei
Sasii recuceresc Estul
A saptea generatie de Peteri
Ultimele „sasce“ din Bistrita
La Bacau, nemtii invata germana de la romani
Printul Charles s-a indragostit de Viscri
Neamul svabilor din Banat sta sa piara
"Din acest loc eu nu ma clintesc"
“Bine ca ati ramas, ca avem unde veni!”

×
Subiecte în articol: special romania tara mueller