Întreaga lume îl omagiază pe Michael Jackson. Satul Krindjabo, situat la 80 km de capitala Coastei de Fildeş, Abidjan, unde a fost încoronat prinţ, în 1992, îl plânge. Michael Jackson a spus că simţea că originile sale sunt acolo, unde a făcut o oprire pe 14 februarie 1992, în cursul unei călătorii de 'întoarcere la origini', visată de mulţi afro-americani.
Regii din împrejurimi s-au deplasat pentru a asista la încoronarea cântăreţului. Protejaţi de soare de umbrele ţinute de un slujitor, ei aveau toate atributele statutului lor: coroană, lanţ lung de aur, multe inele de aur, sceptru, scrie cotidianul elveţian Le Temps, citat de Agerpres.
Convoiul lui Michael Jackson a demarat în trombă în sat: circa 15 vehicule, precedate de motociclişti şi de o maşină de Poliţie cu girofar. Cântăreţul, cu totul şi cu totul ireal, îmbrăcat cu o cămaşă portocalie, pălărie neagră, a coborât dintr-un 4x4 alb, ţinând de mână un băiat de 12 ani, care l-a însoţit în tot turneul său african. 'Nepotul lui', a şoptit cineva din anturajul său.
După ce l-a salutat pe maestrul de ceremonii, regele din Sanwi, Amon N Douffou al IV-lea, autorul albumului 'Thriller' s-a aşezat pe tron. În spatele lui, două tinere cu sânii goi, corpul strălucitor şi încărcat de bijuterii de aur, făceau vânt cu frunze pentru a-l răcori pe viitorul rege. 'Dragă frate Jackson, eşti de-al nostru. Se spune că artiştii n-au patrie, dar acum eşti acasă, înapoi pe pământul strămoşilor tăi', i-a spus un bătrân al satului.
Înconjurat de o mulţime care se înghesuia să-l vadă, Michael Jackson părea totuşi absent. Uneori, ca şi cum i-ar fi venit în minte ceva amuzant, râdea.
În asistenţa fascinată se auzeau comentarii de genul: 'Cât de slăbuţ este, ţi se face milă', 'N-ar fi trebuit să vină aici, e prea cald', 'Ai văzut ce alb este? S-a albit prea tare. N-ar trebui să stea la soare, e prea periculos pentru el.' Încoronarea n-a durat decât câteva momente: după ce a vărsat puţin gin pe pământ pentru a omagia memoria străbunilor, regele Amon N Douffou al IV-lea, urmat de demnitarii de la curte, l-au încoronat ca 'prinţ al Agni Sanwi', punându-i o pânză violet în jurul taliei şi o coroană pe cap.
Astăzi, succesorul regelui de atunci, Amon N Douffou al V-lea, cere corpul lui Michael Jackson, 'pentru a-l îngropa cu demnitate la Krindjabo'. În caz contrar, 'ar fi ruşine pentru că în tradiţia akan, un rege este întotdeauna îngropat la el acasă', în pământul strămoşilor.
Încoronarea de la Krindjabo a fost punctul forte al unui turneu la care Michael Jackson visa de multă vreme. Dar Africa - cu etapele sale din Gabon, Coasta de Fildeş şi Tanzania - nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit. Venit pentru a vedea de aproape Africa profundă, animalele şi muzica sa, superstarul american s-a trezit angrenat în obligaţii protocolare care l-au plictisit. Neînţelegerile cu fanii săi s-au înmulţit. Astfel, faptul că şi-a atins nasul la coborârea din avion a fost interpretată ca o insultă şi a provocat o polemică.
Presa din ţările incluse în turneu a publicat numeroase observaţii asupra tenului său, nasul reconstruit şi operaţiile chirurgicale. Faptul că şi-a şters cu atâta tenacitate toate semnele 'negritudinii' a creat o anumită nemulţumire. Editorialistul cotidianului din Coasta de Fildeş 'Fraternite Matin' s-a întrbat: 'Nu se mai ştie dacă este negru, alb, galben sau... verde.' Dar ce contează, adaugă el, 'ar fi putut la fel de bine să fie violet, din moment de s-a hotărât să nu mai facă parte din genul uman'.
Totuşi, la anunţul morţii sale, despărţirea lui Michael Jackson de rădăcinile sale africane a fost definitiv uitată şi întregul continent a luat parte la durerea planetară, scrie în încheiere cotidianul elveţian Le Temps. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro