Vă era dor de mişcările senzaţionale ale lui John Travolta în celebrul film din 1977 “Saturday Night Fever”? Ei bine, acea “modă” a revenit. “Străluciţi! Doriţi-vă să epataţi în acest an!”, spun stiliştii la unison, sfătuindu-ne totodată să purtăm haine de culoare roşu aprins, mov, verde, albastru electric, de pe care nu pot lipsi paietele.
Dacă v-aţi dorit vreodată să vă întoarceţi la “răsăritul” culturii disco a anilor ’70-’80, anul acesta este posibil. “Străluciţi! Doriţi-vă să epataţi în acest an!”, spun stiliştii la unison.
Vă era dor de Bee Gees şi de mişcările senzaţionale ale lui John Travolta? Ei bine, acea “modă” a revenit. Probabil că aţi visat măcar o dată să puteţi călători în timp şi să retrăiţi febra de sâmbătă seara precum Tony Manero. Ştiţi dumneavoastră, vânzătorul acela din Brooklyn, interpretat extraordinar de John Travolta în celebrul film din 1977 “Saturday Night Fever” – “Febra de sâmbătă seara”. Iată că acum trendul “disco eighties” revine. Stilul lansat de vedetele electropop la începutul anilor ’80 face în prezent furori în rândul celebrităţilor tinere de la Hollywood încă din sezonul trecut. Celebrităţi care au adoptat imediat ţinute funky, amintind de perioada de glorie a muzicii. Totuşi, aceasta nu înseamnă că trebuie să o copiaţi pe Cyndi Lauper cu orice preţ. Un look disco trebuie să valorifice şi să actualizeze cele mai bune momente din moda acelui timp.
STELE. Aţi putea spune: “Ce disco, domnule, în ţara asta amărâtă, în care se poartă ce mai găseşti în şifoniere?”. Iar stilistul vestimentar Dana Budeanu vine în întâmpinarea acestei posibile afirmaţii: “În România femeile nu mai reuşesc să-şi formeze un stil, vremurile croitorilor de lux au apus demult, doamnele Bucureştilor nici nu se mai zăresc, la teatru se merge în jeanşi, vedetele sunt cel mai prost exemplu vestimentar pentru un public şi aşa needucat din acest punct de vedere; nu mai există respect faţă de propria persoană, deci nici acela faţă de societate şi aspectul ei. Stilul nu are vârstă, are doar substanţă”.
Anul acesta, febra disco a cuprins toată lumea. La Paris, stelele multicolore din plexiglas reprezintă acum maximul de şic. Stefano Pilati, designerul de la Yves Saint Laurent, le adoră. “Pentru mine, stelele sunt simboluri universale ale vieţii, ale luminii şi ale viselor. Stelele îmbină spiritul şi copilăria”, spune Pilati. De altfel, în colecţia Yves Saint Laurent primăvară-vară, stelele apar fie aplicate pe umerii rochiilor de mătase, fie în coliere mari. Nu lipsesc nici din prezentarea Chanel. Însă Karl Lagerfeld se joacă. Îmbină dungi roşii cu stele pe fond albastru, elementele steagului american. Designerul Stella McCartney a optat pentru costume întregi de genul celor care erau purtate de Boney M şi Abba. Aşa că puteţi să investiţi în salopete largi din mătase pentru zi, iar seara fiţi provocatoare în costume lucioase, mulate din spandex sau din piele.
PAIETE. Şi la New York au fost făcuţi primii paşi înapoi către disco. De data aceasta, pe muzica Abba. Încă din 2003 au reapărut costumele dintr-o bucată , roz, galbene, argintii cu pantalonul evazat şi platformele caraghioase din anii ’70. La celebrul Studio 54 petrecerile la care chelnerii poartă peruci imense à la Boney M şi cămăşi argintii, iar invitaţii ochelari exagerat de mari cu lentile în formă de stea şi medalioane strălucitoare au devenit obişnuinţă.
Valul disco a ajuns repede şi la Londra. Şi se pare că Maddona a dat tonul, acum trei ani, când şi-a lansat albumul “Confessions”. Atunci i-a propus lui Tom Ford, la vremea aceea creatorul casei de moda Gucci, să-i facă costumele pentru concert cu influenţă disco: body-uri, colanţi coloraţi şi blugi evazaţi. Kate Moss şi Sienna Miller n-au rămas nici ele în urmă cu tendinţele: încă de la începutul anului trecut purtau rochii mini din paiete şi lame-uri.
Stiliştii ne sfătuiesc să fim disco apelând la materialele lucioase, pe argintiu, mov, albastru electric, fuchsia. Şi la multe, multe paiete. Tot pe acest trend, se mai poartă oja şi rujul portocalii, ochelarii de soare gen ochi de pisică, pantofii cu bot rotund şi poşetele mici şi strălucitoare. Colecţiile sezonului, în special cele londoneze, au readus în atenţie creaţiile unor nume celebre ale decadei: Mugler, Leger şi Versace.
JEANŞI. Designerii britanici, printre care şi Cristopher Kane, adaugă o notă sport prin aplicarea de fermoare late, contrastante şi prin accesorii precum curelele din plastic. Accesoriile în stil disco păstrează aceeaşi notă dinamică şi optimistă: brăţări cercuri purtate în număr cât mai mare, cercei lungi cu forme trăsnite, bijuterii talisman, toate în culori vesele.
Blugii sunt, cu siguranţă, cei mai potriviţi pentru un stil disco. Jeanşii mulaţi trebuie să aibă imprimeuri sau accesorii. Aveţi grijă însă ca ţintele, capsele, butonii, paietele, broderiile, dantelele să fie cu măsură. Femeile au nevoie, pentru o imagine “hot”, de bustiere în culori metalizate şi de pantofi cu botul rotund şi tocul înalt (sau cizme, acelaşi model). Designerii subliniază faptul că stilul disco poate fi adoptat şi la birou: sacouri sau topuri colorate asortate cu piese în nuanţe neutre.
Şi dacă tot vorbeam la început despre faptul că la noi discuţia pe această temă implică... mici probleme, totuşi încă din decembrie anul trecut febra anilor ’70-’80 a cuprins oarecum şi Bucureştiul. Mai precis, la clubul Gaia. Decorat de Venera Arapu, cu globuri mari strălucitoare, cu ring pavat cu sticlă şi cu multe oglinzi, clubul a devenit gazda primitoare a petrecerilor în stil disco.
DANS, DANS. Ce făcea, mai precis, tânărul nostru din Brooklyn, interpretat de John Travolta? O dată pe săptămână, după şase zile de muncă, îşi aranja cămaşa, pantalonii evazaţi şi pantofii de dans şi se pregătea să meargă la discotecă. În fiecare sâmbătă, acelaşi ritual. Şi cum “vremurile dansante” au revenit, specialiştii ne sfătuiesc la unison să lăsăm stresul din timpul săptămânii şi în week-end să dansăm precum Tony Manero, vânzătorul din Brooklyn, care ar fi dat orice pentru a evada din monotonia vieţii cotidiene.
Şi tot aceşti multhuliţi specialişti ne invită la plimbări ca pe vremuri, în parcuri, să ne îndulcim după-amiezele cu acadele imense şi cu vată de zahăr pe băţ. Poate ştiu ei ce ştiu: în lumea nebună în care trăim avem nevoie de culoare, strălucire, stele copilăreşti, dans adevărat şi tot ceea ce mai presupune încărcarea bateriilor. Prin urmare, să fim disco!
“Accesoriile sunt prietenele voastre cele mai bune. Pentru că te ajută să fii cool, sexy, elegantă, copilăroasă, extravagantă. Grija pe care o ai atunci când îţi alegi prietenii trebuie să o ai şi atunci când îţi alegi accesoriile. Ele te arată lumii aşa cum eşti”
Dana Budeanu, stilist vestimentar
”Marii designeri se inspiră, de exemplu, din stilul unor oameni pe care, probabil, i-au zărit pe stradă şi i-au admirat sau din obiceiul vestimentar al anumitor etnii, din culorile unui sezon sau dintr-un film!”
Dana Budeanu, stilist
vestimentar
Inspiraţie, stil inconfundabil, sex-appeal
Nu se poate spune că disco a monopolizat în acest an totul. Cei mai mulţi designeri s-au inspirat din creaţiile vestimentare purtate de Olivia Newton John în filmul “Grease”. Sau din stilul inconfundabil al lui Grace Kelly. Alţii au îndrăznit sex-appealul Sophiei Loren. Aşa că se poartă din nou rochiile din materiale vaporoase, fustele cloş sau cu buline, decolteurile măr-
inimoase, poşetele plic, eşarfele colorate, pantalonul cu talia înaltă, lung sau scurt. “Dacă este posibil, purtaţi seara rochii lungi, din mătase, mănuşi, tocuri înalte, ruj corai ca să vă apropiaţi cât mai mult de atmosfera anilor ’50”, ne îndeamnă Dana Budeanu. “Va fi şi sezon retro, dar şi sezonul imprimeurilor florale. Unele case de modă propun această tendinţă, însă cel mai pregnant este imprimeul folosit de designerul american Carolina Herrera, inspirat din coloristica renumitului pictor Jeremiah Goodman. Pe material transparent sau pe mătase groasă, flori de toate culorile şi mărimile”.
Saturday Night Fever