x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandal cu iz rasial la o scoala din Macin

Scandal cu iz rasial la o scoala din Macin

de Irina Munteanu    |    13 Sep 2005   •   00:00
Scandal cu iz rasial la o scoala din Macin

La Scoala Generala nr. 1 din Macin, anul scolar a debutat cu certuri. Un consilier o acuza pe directoare ca a facut clase separate de rromi si de romani. Prefectul de Tulcea ameninta ca toate cadrele care fac departajari pe criterii etnice vor fi excluse din invatamant.

INVATAMANT
La Scoala Generala nr. 1 din Macin, anul scolar a debutat cu certuri. Un consilier o acuza pe directoare ca a facut clase separate de rromi si de romani. Prefectul de Tulcea ameninta ca toate cadrele care fac departajari pe criterii etnice vor fi excluse din invatamant.

Zi arzatoare de septembrie. Mamele rrome si-au vopsit recent parul, s-au imprumutat pe la rude si le-au cumparat copiilor costume negre, camasi albe si papioane, au rupt din gradina cate o floare si s-au prezentat la deschiderea anului scolar. Unele dintre ele, femei la 30 de ani, avand cate patru copii, si-ar dori sa vina si ele la clasa de alfabetizare, sa invete cititul si scrisul. Adunate la povesti, trag din cate-o tigara si asteapta sa vada la ce clasa le-au nimerit copiii. Tot in curtea scolii, la umbra, mai intr-o parte, stau parintii si copiii romani, imbracati si ei frumos, tinand in mana flori impachetate in celofan. Un tata care refuza sa spuna cum il cheama - "nu ne asumam ce zicem, ca e o comunitate mica si nu vreau sa am probleme" - ne informeaza ca "totdeauna au fost divergente intre copiii rromi si cei romani. Copiii romani nu pot invata din cauza copiilor rromi".

"URA DE RASA". Incepe festivitatea. Un copil ii sopteste invatatoarei: "Cand vin la scoala, iau si cartile cu mine?". Nelutu, un baietel rrom care intra in clasa I, avand la gat nelipsitul papion, se scobeste in nas si-mi marturiseste ca cel mi mult ii place sa coloreze. Mama lui, Anisoara Niculae, 22 ani, n-a avut bani decat pentru doua caiete. Zice ca a cautat de lucru, dar "aici, in Macin, nu este nici o sansa". Preotul incepe sa spuna "Tatal Nostru". Virginia isi apostrofeaza pustiul tuciuriu, tragandu-l de urechi: "Ce faci, te bati in loc sa te inchini?", apoi imi arata ghiveciul cu o muscata: "E pentru doamna". Mamele rrome raspund la toate intrebarile, ba chiar se roaga sa trecem si problemele lor pe lista. Reta Caldararu povesteste ca si-a lasat fiica acasa plangand. N-a avut bani sa-i cumpere carti si rechizite, pentru ca, zice ea, directoarea i-a blocat cecul de alocatii. "Fata si-a lasat ghiozdanul in curte si i-au furat cartile; dar le-a platit de trei-patru ori de-acum." Stanca Vasile, si ea de etnie rroma, spune ca a auzit si ea ca se va face "o clasa de tigani": "Eu nu vreau sa se faca asa. Daca sunt numai tigani, nu mai invata nimic. Asta e ura de rasa".

In urma cu cateva saptamani, problemele de la Scoala nr. 1 au ajuns, prin intermediul unor petitii semnate de consilierul de Macin pe probleme de rromi, Alexandru Radulescu, si de cativa dintre parinti, la urechile prefectului de Tulcea, Lefter Chirica. Prefectul marturiseste ca a fost socat atunci cand a auzit ce se intampla la aceasta scoala: "E vorba despre o mica segregare. Categoric ca nu e bine. Comunitatea rroma este una importanta; si ei sunt romani ca noi toti. Am vorbit foarte serios cu directoarea. Nu stiu ce a fost sau nu inainte, dar va spun ca de azi nu va mai fi".

PREGATIRI. Toti au venit la scoala cu buchete de flori pentru invatatoare, rupte din gradini sau cumparate

CLASE ECHILIBRATE. Directoarea Scolii nr. 1, Adriana Eftimie, marturiseste pur si simplu: "Nu stiu de ce nu e bine sa fie separati". Ea spune ca nu sunt clase numai de rromi, dar accepta ca la clasa a VII-a B sunt rromi in majoritate. "Cand au intrat in clasa a V-a, am propus sa-i impartim pe acesti copii. Dar nici ei nu s-au putut adapta si din cauza lor ne-au plecat 10 elevi la alte scoli."

Prefectul de Tulcea, Lefter Chirica, le-a vorbit in curtea scolii tuturor celor adunati, romani si rromi deopotriva, asigurandu-i ca din acest an clasele vor fi echilibrate din punctul de vedere al etniilor, iar copiii rromi - redistribuiti. Mai tarziu, cadrele didactice l-au invitat in cancelarie. Profesorul de istorie Sorin Muresan explica, sustinut de majoritatea cadrelor, de ce clasa a VII-a B este bine sa ramana asa cum este: "Copiii rromi se descurca mai greu, eu stiu ce poate fiecare si le predau la nivelul lor". Prefectul n-a mai avut rabdare, a ridicat tonul si a amenintat: "Daca se vor mai face departajari pe criterii etnice la Scoala nr. 1, cadrele care vor fi vinovate de asta vor fi date afara din invatamant", apoi a iesit in graba pe usa. "A fost cea mai urata deschidere de an scolar din viata mea", a spus cu tristete un profesor cu parul alb.

SCHIMBARI


"E vorba despre o mica segregare. Categoric ca nu e bine ce s-a intamplat. Am vorbit foarte serios cu directoarea. Nu stiu ce a fost sau nu inainte, dar va spun ca de azi nu va mai fi"
Lefter Chirica, prefect de Tulcea

NEMULTUMIRE


"E o comunitate mica si nu vreau sa am probleme, dar totdeauna au fost divergente intre copiii rromi si cei romani. Copiii romani nu pot invata din cauza copiilor rromi"
tatal unui elev de la scoala din Macin


Interesul pentru alfabetizare este scazut


Directoarea Adriana Eftimie se mandreste cu rezultatele obtinute de elevii ei atat la olimpiade, cat si la intrarea in licee, rezultate datorate si unui "colectiv de cadre exceptional". Doar o singura profesoara e necalificata: cea de limba engleza. Scoala are laboratoare de informatica, fizica, chimie-biologie, cabinete de matematica si romana, dar este deficitara la capitolul "sala de sport". Prefectul de Tulcea a promis elevilor ca Inspectoratul Scolar va monitoriza aceasta scoala si va oferi "fonduri si dotari" pentru ca procesul de invatamant sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Exista aici si o clasa experimentala, in sistemul de invatamant "step by step", care presupune un program prelungit - pana la ora 15:00, luarea pranzului la cantina, activitati educative si sambata. Dar si o contributie materiala din partea parintilor, contributie despre care directoarea nu stie cat valoreaza. "Comitetul de parinti stabileste." In aceasta clasa nu exista nici un copil rrom. "Nici unul dintre parintii rromi nu a facut cerere pentru clasa step by step, poate si din motive materiale", spune Adriana Eftimie.

In acest an scolar ar urma sa functioneze si o clasa de alfabetizare. Directoarea povesteste cum a primit de la inspectorat o adresa prin care era instiintata de clasa de alfabetizare si ne arata o lista cu persoane cu varstele cuprinse intre 16 si 30 ani. Adriana Eftimie a observat ca interesul rromilor pentru alfabetizare este foarte scazut: "Nici unul de pe lista n-a venit sa intrebe nimic; eu am nevoie si de data nasterii, si de adresa. Domnul consilier Radulescu, cel care a initiat aceasta clasa, va trebui sa ne dea toate datele".

"Problemele nu sunt chiar atat de grave!"


OPINII. Cadrele didactice au pareri impartite. Unii sustin ca separarea e necesara, altii - ca se face o discriminare
La deschiderea anului scolar au fost prezenti si consilieri locali, un politist care le-a vorbit copiilor despre locurile prin care au voie sa treaca strada. Dar si inspectorul general Mihai Stroe, care considera ca "problemele nu sunt chiar atat de grave pe cat par". In zilele urmatoare, o comisie de la Inspectoratul Scolar va veni sa cerceteze situatia. Tudorel Anton, inspector general adjunct, spune ca stia de mai mult timp ce se intampla la Scoala nr. 1, dar de abia acum a fost facuta o petitie scrisa. Anton a aflat ca exista o clasa a VII-a numai cu rromi. Intrebat de ce crede ca nu e bine sa se faca aceasta segregatie, inspectorul raspunde uitandu-se cu mult in afara curtii scolii. El se gandeste ca n-ar da frumos in ochii Uniunii Europene: "Suntem monitorizati de Uniunea Europeana, va dati seama ce s-ar intampla daca s-ar afla acolo despre asta?".

Inspectorul general adjunct accepta ideea ca, prin formarea de clase separate, rromii si romanii ar invata ca sunt altfel din punctul de vedere al inteligentei (n.r. - ceea ce nu e adevarat). "Acesti rromi au primit alta educatie, pe care dascalul cu greu o poate indrepta. Dar daca ii separi, pe unii ii faci ministri, iar pe altii ii condamni la pieire din punctul de vedere al educatiei." Marioara Barbato, invatatoare la clasa a III-a, crede ca e vorba despre "o separatie etnica si sociala": "S-au selectat intr-o clasa copilul domnului procuror, al domnului profesor; nu a contat IQ-ul, ci situatia materiala".
×