x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandalos - Radare ucigatoare

Scandalos - Radare ucigatoare

de Nina Marcu    |    08 Sep 2005   •   00:00
Scandalos - Radare ucigatoare

Militarii din Radiolocatie sunt ucisi de propriile arme. Pentru ca nu au echipament de protectie impotriva radiatiilor electromagnetice, ei se trezesc la pensionare, daca o mai apuca, cu leucemie sau cancer.

Putina lume stie ca personalul militar care lucreaza la Arma Radiolocatie isi risca viata in fiecare zi. S-a murit si inca se moare din cauza bolilor profesionale. Niste oameni condamnati la moarte, doar pentru ca si-au dorit sau ca au acceptat sa lucreze in cadrul armatei. Singura lor "culpa" este ca si-au castigat painea in trupele radiotehnice. Mai mult, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Radiolocatie care au avut nesansa de a trece in rezerva inainte de aprilie 2001 nu beneficiaza la pensie de sporul de vechime prevazut de HG nr. 1294.

Asociatia "Versina" din Ploiesti, constituita din cadre militare in rezerva si in retragere, a facut mai multe memorii prin care arata cate influente nocive au avut si au radiatiile de la Arma Radiolocatie asupra cadrelor militare care au lucrat sau continua sa activeze aici. Situatia este dramatica.

VICTIME. Maistrul militar Stefan Zota, din Ploiesti, avea 52 de ani si a lucrat toata viata la Arma Radiolocatie. In anul 2000, omul avea sa se stinga din viata dupa o lupta teribila cu una dintre cele mai crunte boli: cancerul! Certificatul medical constatator al decesului, eliberat de Spitalul Militar Central din Bucuresti, arata negru pe alb: "Deces prin boala contractata in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare". Stefan Zota fusese, fara sa vrea si fara sa stie, expus radiatiilor electromagnetice pe timpul lucrului in trupele radiotehnice. Cazul nu a fost nici pe departe singular. Doi ani mai tarziu, camaradul sau, maistrul militar Valentin State, a murit, la 48 de ani, de leucemie. Colonelul in rezerva C.D., tot din Ploiesti, traieste inca, dar are cancer la colon. Lista cadrelor militare decedate sau care sufera de afectiuni grave, doar pentru ca si-au indeplinit sarcinile de serviciu in cadrul unitatilor militare de radiolocatie, poate continua.

CLICK PE FOTO PENTRU A MARI
Click pentru a mari
DISPARITIE TIMPURIE. La numai 48 de ani, Valentin State a murit de leucemie la Spitalul Militar Central
Click pentru a mari
DISTRUS PE VIATA. O alta boala adusa de munca in Radiolocatie: tumoare de pancreas cu metastaze hepatice

PROTECTIE. Data fiind gravitatea afectiunilor ce pot aparea ca urmare a desfasurarii activitatii intr-un mediu radioactiv, se impun anumite reguli si norme de protectie. Ele sunt, din pacate, statuate numai pe hartie. Membrii Asociatiei profesionale "Versina" confirma acest lucru. Nicolae Stefan, fost maistru militar, in prezent pensionar, s-a hotarat, pentru binele celor care lucreaza inca in Radiolocatie, sa rupa tacerea: "Am muncit 32 de ani in aceasta arma, din care 28 de ani intr-un atelier, baza de reparat tehnica de toate tipurile, unde se gaseau emitatoare cu puteri de la 1 Kw la 1,8 Mw. Ar fi trebuit sa avem echipament de protectie. Dar, contrar tuturor normelor in vigoare, aveam doar un halat de doc. Legislatia spunea ca trebuie sa purtam costume speciale din panza cu insertie de cupru. Nici timpul de lucru nu era respectat. Ar fi trebuit sa se lucreze in grupe, pe schimburi, nu mai mult de trei-patru ore. Dar noi aveam un plan de productie pe care trebuia sa-l executam, personalul era redus, iar noi lucram zilnic sase sau opt ore, ba chiar si 10 sau 12 ore, mai ales cand realizam interventii la tehnica defecta. In dispozitivul de lupta lucram 14-16 ore, zi lumina. Cred ca din 28 de ani, 10 i-am petrecut in dispozitivul de lupta. In loc de castile antizgomot necesare, deoarece ventilatoarele de puteri mari produceau un zgomot persistent de nivel inalt, precum si o compresie a sistemului auditiv, purtam pe cap un... fes rosu. Am raportat de foarte multe ori comandantilor, sefilor care veneau in control ca plecam acasa in fiecare zi cu dureri de cap si stari de somnolenta, dar de fiecare data mi se raspundea: «Ce amestec am eu in aceasta afacere?». Ma intreb, asigurarea echipamentului de protectie corespunzator in sarcina cui era? Vizita medicala anuala o efectuam la Policlinica Militara, impreuna cu tamplarul, strungarul sau tapiterul. Strigator la cer, in policlinica nu exista aparatura si nici nu erau specialisti in domeniul neurologie. Legea spune ca vizita trebuia facuta in Spitalul Militar Central", ne-a marturisit Nicolae Stefan.

"NOROCOSUL". Declaratiile fostului maistru militar nu se opresc aici. El ne-a mai spus ca nu a beneficiat niciodata de concediu suplimentar gratuit in statiuni de refacere. Totusi, fata de colegii morti deja din cauza cancerului, domnia-sa este un norocos. Are sanatatea in piuneze, dar inca mai traieste. Certificam afirmatiile sale cu date extrase din arhiva Ministerului Apararii Nationale, care fac referire la echipamentul de lucru, constand in halat de doc, documente cu normele de protectie a muncii, cu normele de hrana si echipare. Pana una, alta, Stefan Nicolae lupta acum, alaturi de ceilalti membri ai Asociatiei "Versina", in frunte cu locotenent-colonel in rezerva Vasile Gheorghe, "pentru repararea unei mari inechitati" facute prin niste norme metodologice aprobate de ministrul Apararii Nationale doar unei anumite categorii de pensionari militari.

MUMA SI CIUMA. In aprilie 2001 apare Legea nr. 164, care stabileste cadrul juridic general privind pensiile militare de stat. Articolul 3 din acest act normativ statueaza: "De prevederile prezentei legi beneficiaza cadrele militare in activitate, in rezerva sau in retragere, precum si urmasii acestora". Insa stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii specifice pentru cadrele militare s-a realizat prin Hotararea de Guvern nr. 1294, intrata in vigoare in acelasi an. Conform acesteia, cadrele militare care au lucrat in conditii deosebite au dreptul la un spor de vechime de trei luni pe an, iar cei care au lucrat in conditii speciale au dreptul la un spor de vechime de sase luni pe an, pentru perioada cuprinsa intre data dobandirii calitatii de cadru militar si data trecerii in rezerva. In anul 2002 apar "Normele Metodologice privind incadrarea in conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice cadrelor militare in activitate", aprobate prin Ordinul ministrului nr. M.116. Potrivit art. 9 din aceste norme, de drepturile acordate prin HG nr. 1294 beneficiaza numai ofiterii, maistrii militari si subofiterii care au trecut in rezerva incepand de la data de 10.04.2001.

Cei care au iesit la pensie anterior acestei date nu beneficiaza de prevederile hotararii. Spre exemplu, fericitul X, maistru militar care a iesit la pensie la data de 12.04.2001, dupa ce a lucrat 30 de ani intr-o unitate de radiolocatie in conditii speciale, aduna caimacul sporului de vechime de sase luni la an. Nefericitul Y, maistru militar care a iesit la pensie la data de 12.03.2001, cu o luna mai devreme decat colegul sau X, dar a lucrat aceeasi perioada de timp si in aceleasi conditii ca si X, nu beneficiaza de spor de vechime. Prevederile articolului 9 din Normele Metodologice sunt evident discriminatorii si nelegale, contrare prevederilor art. 3 din Legea 164/2001.

DE LA MApN CITIRE. Reprezentantii Asociatiei "Versina" au incercat sa convinga MApN de caracterul discriminatoriu al acestui articol, dar ministrul a ramas insensibil la memoriile formulate de asociatie. In utimul raspuns adresat presedintelui acesteia, lt.-col.(r) Vasile Gheorghe, MApN sustine: "Unor situatii diferite trebuie sa le corespunda un tratament juridic diferentiat, fara ca aceasta sa constituie o situatie discriminatorie". In finalul raspunsului, ministrul, dupa ce apreciaza ca "nu exista temei legal pentru modificarea art. 9 din Ordinul M.116/2002", ii trimite pe reprezentantii asociatiei la plimbare: "Solicitarea dumneavoastra de primire in audienta este inoportuna".

Maistrul militar in rezerva Nicolae Gh. Florea, care face parte din categoria celor care se considera discriminati, a inaintat ministrului un memoriu in nume propriu. Raspunsul primit e urmatorul: "Intrucat prevederile HG nr. 1294/2001 sunt mai generoase decat reglementarile anterioare datei de 10.04.2001, Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege prin care dispozitiile art. 9 se completeaza cu un nou alineat, ce ofera cadrelor militare trecute in rezerva anterior datei de mai sus posibilitatea de a beneficia de recalcularea pensiilor militare potrivit HG nr. 1294". In primul rand, MApN recunoaste ca generozitatea s-a rasfrant numai asupra anumitor cadre militare. In al doilea rand, maistrul militar in rezerva Nicolae Florea, dar si ceilalti membri ai asociatiei nu au cerut modificarea Legii 164, lege care nu creeaza nici o discriminare, ci a Ordinului ministrului. Propunerea lansata de minister, aceea de modificare a legii, presupune parcurgerea unei proceduri greoaie si indelungate, procedura numai buna de scapat de insistentele celor care se considera nedreptatiti si care ar avea de asteptat, nu gluma, pana la remedierea situatiei.

HALAT DE DOC...
"Am muncit 32 de ani in aceasta arma, din care 28 de ani intr-un atelier, baza de reparat tehnica de toate tipurile, unde se gaseau emitatoare cu puteri de la 1 Kw la 1,8 Mw. Contrar tuturor normelor in vigoare, purtam ca protectie doar un halat de doc"

... SI FES ROSU
"In loc de castile antizgomot necesare, deoarece ventilatoarele de puteri mari produceau un zgomot persistent de nivel inalt, precum si o compresie a sistemului auditiv, purtam pe cap un... fes rosu" - Nicolae Stefan, maistru militar (r)

CUVINTE ALESE
"Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege prin care dispozitiile art. 9 se completeaza cu un nou alineat, ce ofera cadrelor militare trecute in rezerva anterior datei de mai sus posibilitatea de a beneficia de recalcularea pensiilor militare potrivit HG nr. 1294" - raspunsul dat de MApN maistrului militar (r) Nicolae Gh. Florea

PARERE JURIDICA
"Unor situatii diferite trebuie sa le corespunda un tratament juridic diferentiat, fara ca aceasta sa constituie o situatie discriminatorie" - Vasile Gheorghe locotenent colonel (r)

ORGANISMUL, DISTRUS DE UNDELE ELECTROMAGNETICE
EXPERIMENTE. In laborator s-a demonstrat ca tehnica de Radiolocatie aduce moartea
Efectele nocive ale Radiolocatiei au fost demonstrate in timp. Radiatiile produse de undele electromagnetice ale statiilor din tehnica specifica au efecte devastatoare asupra organismului. In urma actiunii radiatiilor ionizante asupra moleculelor din structura corpului uman rezulta radicali liberi. Radicalii se combina cu proteinele sau cu acizii nucleici din interiorul celulelor, fapt ce duce la modificarea grava a structurii lor. Membrana hematiilor sau a globulelor rosii se deterioreaza, ajungandu-se pana la distrugerea lor. La nivelul leucocitelor, radicalii actioneaza, de asemenea, pana la distrugere sau le diminueaza substantial puterea de aparare. Acizii nucleici - purtatori ai informatiei genetice - constituie tinta principala a radicalilor liberi, fapt ce duce la mutatii genetice si la cancer. Cea mai sensibila structura oculara la actiunea acestor "molecule ucigase" este cristalinul, ce poate fi afectat. Doctorii Dan Noveanu, Corina Daniela Frades si prof. dr. Francisc Schnaider, membru al Academiei de Stiinte Medicale, autorii lucrarii "Adjuvante naturale metabolico-nutritive de uz general si local", sustin ca "radiatiile produse de undele electromagnetice actioneaza asupra organismului, producand diferite boli profesionale perso-nalului care lucreaza pe tehnica de radiolocatie sau in preajma acesteia: cancer, leucemie sau cataracta".

MAPN ANALIZEAZA DE ZOR
Am dorit sa luam legatura si cu ministerul, cel acuzat de fostii ofiteri si subofiteri. Un raspuns oficial ni s-a dat in urma solicitarilor, poate veni de aici in aproximativ 30 de zile. Poate un pic mai devreme de acest termen, dar pe aproape. Insa, am fost asigurati, structura care va fi desemnata sa analizeze situatia o va face cu seriozitate si competenta, in timpul legal. Si, neoficial, ni s-a mai spus ca se cunoaste situatia, dar lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta.

FARA SPOR DE RADIATIE
O alta nemultumire a membrilor Asociatiei "Versina", exprimata in aceleasi memorii catre MApN, se refera la faptul ca sporul de radiatie, indemnizatia de specialist de clasa si indemnizatia pentru munca grea nu se regasesc in baza de calcul a pensiilor cadrelor militare din radiolocatie. Anual, in cadrul acestor unitati radiotehnice se faceau determinari prin expertizare de organele abilitate ale valorilor parametrilor campului electromagnetic, valori ce depaseau limitele maxime admise, stabilite prin normele de protectia muncii. Si, cu toate acestea, cadrelor de la Radiolocatie nu li se iau in calcul, la stabilirea dreptului la pensie, sporurile mentionate.

LA JUDECATA CU MINISTERUL
"Pentru a remedia toate aceste nedreptati, pe care noi am incercat sa le rezolvam pe cale amiabila, vom da in judecata Ministerul Apararii Nationale. Intentia noastra nu e de a face valva in jurul unui subiect sensibil, ci de a castiga niste drepturi de care ar fi trebuit sa beneficiem", ne-a declarat locotent-colonel in rezerva Vasile Gheorghe, presedintele Asociatiei profesionale "Versina". Asa ca, in viitorul apropiat, cele doua tabere, daca se poate spune astfel, se vor intalni la tribunal. Pana ce instanta va decide in favoarea uneia sau a alteia, oameni se vor mai imbolnavi, oameni vor mai muri. Vinovati, vorba cantecului, fara vina...
×