x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandalul Rafo - Vinovatii sa plateasca!

Scandalul Rafo - Vinovatii sa plateasca!

19 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Guvernul a decis ca datoriile fiscale ale Rafo si Carom Onesti, in suma de 377 de milioane de euro, sa fie trecute la AVAS. Jurnalul National solicita oficial institutiilor statului clarificarea tuturor aspectelor economico-financiare si penale, precum si tragerea la raspundere, indiferent de apartenenta lor politica, a tuturor celor implicati si vinovati.

Statul da pomana 377 milioane euro

Printr-o ordonanta de urgenta, Executivul si-a dat acordul ca datoriile fiscale pe care rafinaria Rafo si compania Carom le aveau la Ministerul Finantelor Publice sa fie trecute la AVAS. Valoarea acestora se ridica la peste 377 de milioane de euro. Cea care are de castigat din aceasta masura va fi actionarul principal al celor doua companii, mai precis Balkan Petroleum, caruia i se permite astfel sa duca la bun sfarsit planul de infiintarea a Companiei Moldova.
GABI GOLEA

Click pentru a mari imaginea
JAF. In complicitate cu Ovidiu Musetescu, Corneliu Iacobov a pus la cale unul dintre cele mai mari "tunuri" din Romania
Jurnalul National a prezentat de-a lungul timpului modul in care privatizarea rafinariei moldovene a fost facuta, personajele controversate care au facut parte din aceasta afacere si datoriile enorme care au sufocat activitatea Rafo, dar si tertipurile folosite pentru uitarea acestora. Desi institutiile statului s-au opus intr-o prima faza cererii de reorganizare, solicitata aproape cu disperare de Balkan Petroleum (actionarul principal atat al Rafo, cat si al Carom), masura care ar salva rafinaria de la faliment, lucrurile s-au intors cu 180 de grade. Prima decizie a fost ca datoriile bugetare de circa 15.000 miliarde lei ale celor doua societati sa fie trecute in grija Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

RECUPERATORUL MILOS. Potrivit presedintelui AVAS, Mircea Ursache, valoarea totala a creantelor care vor fi preluate in vederea recuperarii este de circa 15.000 miliarde lei, din care aproximativ 8.000 miliarde lei reprezinta datoriile Carom, iar peste 7.000 de miliarde ale Rafo. Ursache a precizat ca aceasta masura a fost aprobata de Fondul Monetar International si ca Memorandumul convenit cu FMI, in care se prevede falimentul societatii Rafo, va fi modificat.

"Vorbim aici de mii de muncitori cu familiile lor, de importante sume castigate la export, de efecte secundare, precum taxa pe valoarea adaugata la toate produsele si serviciile aferente activitatilor pe platforma si de importante venituri la bugetul local", a spus presedintele AVAS, motivand astfel hotararea luata de guvern. El a amintit ca o decizie in privinta planului de reorganizare judiciara a Rafo Onesti va fi luata de adunarea generala a creditorilor, precizand ca, personal, in calitate de nou creditor al societatii nu este de acord cu planul in varianta actuala, care prevede conversia datoriilor la valoare nominala a actiunilor de 25.000 lei. Ursache nu a exclus posibilitatea ca datoriile preluate sa fie transformate in actiuni, dar numai la valoarea de piata a acestora.

UN NOU AJUTOR DE STAT? "Am cerut inclusiv la Ministerul Finantelor un punct de vedere privind viabilitatea planului de reorganizare judiciara si acesta urmeaza sa fie corectat. Eu nu pot accepta un astfel de plan pentru simplul motiv ca acceptarea la valoarea nominala a conversiei creantelor in actiuni ar insemna ajutor de stat. Daca voi aproba acest plan de reorganizare, o voi face la valoarea de piata a actiunilor", a mai spus Mircea Ursache. La mijlocul lunii octombrie, Tribunalul Bacau a admis de principiu planul de reorganizare propus de proprietarii rafinariei dupa ce in prealabil Directia Generala a Finantelor Publice Bacau a solicitat inceperea procedurii de reorganizare judiciara si faliment, pentru recuperarea unor datorii de 7.673 miliarde de lei catre stat. Soarta societatii va fi decisa la 24 noiembrie, cand cei peste 700 de creditori se vor pronunta daca sunt sau nu de acord cu planul de reorganizare.

FUZIUNEA
Balkan Petroleum propune fuziunea rafinariei Rafo cu producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti si conversia datoriilor in actiuni, astfel incat statul sa devina actionarul majoritar la noua unitate. Planul a fost declarat public de catre fostul proprietar al rafinariei, Corneliu Iacobov, intr-o emisiune televizata.

Rafinaria din Onesti a fost privatizata in 2001, cand 60% din actiuni au fost cumparate de Imperial Oil, compania lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos din Portugalia. Ulterior, participatia consortiului a atins 94,5%. In octombrie 2003, Balkan Petroleum a devenit actionar la Rafo, preluand de la Canyon Servicos un pachet de 48,91% din actiunile rafinariei. La inceputul lunii octombrie, participatia firmei din Marea Britanie a ajuns la 97,82% din capital, in urma transferarii a 74,5 milioane actiuni detinute de Canyon Servicos Ltd si Imperial Oil.

.

.

CARACATITA
In prezent, actionarul majoritar al companiei este firma Balkan Petroleum, inregistrata in Marea Britanie. In Balkan Petroleum, 49% din actiuni sunt detinute de firma VGB Invest. La randul ei, firma britanica Central Europe Petroleum detine tot o cota de 49% din Balkan Petroleum si este controlata la randul ei, in totalitate, de o firma off-shore din Jersey: Rathbone Fiduciares Jersey.

Secretariatul pentru firma britanica Central Europe Petroleum este asigurat tot de o firma off-shore si tot din Jersey: Rathbone Secretaries Jersey. Jurnalul National solicita oficial pe aceasta cale institutiilor abilitate ale statului clarificarea tuturor aspectelor economico-financiare din cadrul rafinariei Rafo si tragerea la raspundere, indiferent de apartenenta lor politica, a tuturor celor implicati si vinovati pentru situatia actuala.
×