SPECIAL
Guvernul a decis ca datoriile fiscale ale Rafo si Carom Onesti, in suma de 377 de milioane de euro, sa fie trecute la AVAS. Jurnalul National solicita oficial institutiilor statului clarificarea tuturor aspectelor economico-financiare si penale, precum si tragerea la raspundere, indiferent de apartenenta lor politica, a tuturor celor implicati si vinovati.
Statul da pomana 377 milioane euro
Printr-o ordonanta de urgenta, Executivul si-a dat acordul ca datoriile fiscale pe care rafinaria Rafo si compania Carom le aveau la Ministerul Finantelor Publice sa fie trecute la AVAS. Valoarea acestora se ridica la peste 377 de milioane de euro. Cea care are de castigat din aceasta masura va fi actionarul principal al celor doua companii, mai precis Balkan Petroleum, caruia i se permite astfel sa duca la bun sfarsit planul de infiintarea a Companiei Moldova. GABI GOLEA
JAF. In complicitate cu Ovidiu Musetescu, Corneliu Iacobov a pus la cale unul dintre cele mai mari "tunuri" din Romania
|
Jurnalul National a prezentat de-a lungul timpului modul in care privatizarea rafinariei moldovene a fost facuta, personajele controversate care au facut parte din aceasta afacere si datoriile enorme care au sufocat activitatea Rafo, dar si tertipurile folosite pentru uitarea acestora. Desi institutiile statului s-au opus intr-o prima faza cererii de reorganizare, solicitata aproape cu disperare de Balkan Petroleum (actionarul principal atat al Rafo, cat si al Carom), masura care ar salva rafinaria de la faliment, lucrurile s-au intors cu 180 de grade. Prima decizie a fost ca datoriile bugetare de circa 15.000 miliarde lei ale celor doua societati sa fie trecute in grija Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
RECUPERATORUL MILOS. Potrivit presedintelui AVAS, Mircea Ursache, valoarea totala a creantelor care vor fi preluate in vederea recuperarii este de circa 15.000 miliarde lei, din care aproximativ 8.000 miliarde lei reprezinta datoriile Carom, iar peste 7.000 de miliarde ale Rafo. Ursache a precizat ca aceasta masura a fost aprobata de Fondul Monetar International si ca Memorandumul convenit cu FMI, in care se prevede falimentul societatii Rafo, va fi modificat.
"Vorbim aici de mii de muncitori cu familiile lor, de importante sume castigate la export, de efecte secundare, precum taxa pe valoarea adaugata la toate produsele si serviciile aferente activitatilor pe platforma si de importante venituri la bugetul local", a spus presedintele AVAS, motivand astfel hotararea luata de guvern. El a amintit ca o decizie in privinta planului de reorganizare judiciara a Rafo Onesti va fi luata de adunarea generala a creditorilor, precizand ca, personal, in calitate de nou creditor al societatii nu este de acord cu planul in varianta actuala, care prevede conversia datoriilor la valoare nominala a actiunilor de 25.000 lei. Ursache nu a exclus posibilitatea ca datoriile preluate sa fie transformate in actiuni, dar numai la valoarea de piata a acestora.
Citește pe Antena3.ro
|
|