x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Schimbarea la faţă pentru patru zile

Schimbarea la faţă pentru patru zile

de Mara Raducanu    |    01 Apr 2008   •   00:00
Schimbarea la faţă pentru patru zile

Aceeaşi Capitală în haine noi! Floricele colorate, spaţii verzi reamenajate, indicatoare de orientare, curăţenie pe bune, steaguri fluturânde, poliţişti care au căpătat parcă mai mult suflu în intersecţii. Nu, nu se turnează un film. E vorba pur şi simplu de Summit-ul NATO.



Aceeaşi Capitală în haine noi! Floricele colorate, spaţii verzi reamenajate, indicatoare de orientare, curăţenie pe bune, steaguri fluturânde, poliţişti care au căpătat parcă mai mult suflu în intersecţii. Nu, nu se turnează un film. E vorba pur şi simplu de Summit-ul NATO.

Trăim ce n-a văzut Parisul, pardon Bucureştiul, iar de dragul Summit-ul oficialităţile s-au chinuit din greu să scoată la iveală (măcar pe traseul culoarului unic ) o altă faţă a Bucureştiului. Mai mult, autorităţile române încearcă să se asigure că miile de vizitatori nu vor avea suprize neplăcute cu vreunul dintre câinii vagabonzi din Bucureşti. Potrivit publicaţiei Financial Times, în ediţia electronică, hingherii din Bucureşti au lucrat ore suplimentare în ultimele zile. Anunţat cu surle şi trâmbiţe, Summit-ul NATO e mai aproape de noi ca oricând. Doar mâine nu-i poimâine şi iată că greii planetei îşi vor face apariţia pe meleaguri româneşti. Cu toate acestea, simularea de sâmbătă ne-a demonstrat (dacă mai era nevoie!) că bucureştenii nu sunt pregătiţii pentru un asemenea eveniment.

Cozile kilometrice de maşini, nervii întinşi la maximum, ambuteiajele, claxonările şi înjurăturile conducătorilor auto s-au încadrat în peisajul tipic al unei capitale aglomerate şi sufocate de maşini. Infernul circulaţiei de pe DN1 a stârnit revolta şoferilor, în timp ce autorităţile implicate au susţinut faptul că bucureştenii nu s-au informat şi nu au respectat avertizările.


ADUNAREA! Dacă nu v-aţi făcut încă de drum – oriunde altundeva decât varianta Bucureşti – aţi mai avut o şansă până astăzi la ora 7:00, atunci când vor intra în vigoare măsurile de securitate pentru Summit. Astfel, timp de patru zile, mai precis între 1 aprilie, ora 7:00, şi 4 aprilie, ora 24:00, restricţiile de circulaţie vor deveni permanente. Cea mai importantă vizează culoarul unic de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă la Palatul Parlamentului, pe traseul DN 1, Aeroportul Aurel Vlaicu Băneasa, Piaţa Presei Libere, Şoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Piaţa Naţiunilor Unite şi Bulevardul Naţiunilor Unite. Pe culoarul unic, circulaţia rutieră va fi închisă, iar traseul va fi securizat cu dispozitive ale SPP, MIRA şi SRI. Între Aeroportul Henri Coandă şi Piaţa Presei Libere, culoarul unic va cuprinde benzile 2 şi 3 de circulaţie, pe ambele sensuri, în timp ce şoferii pot circula în exteriorul culoarului, pe prima bandă, în ambele sensuri.

La dispoziţia cetăţenilor au fost puse două numere de telefon gratuite de unde aceştia pot afla informaţii despre traficul din Bucureşti, restricţiile rutiere şi rutele ocolitoare ale RATB. Aceste numere sunt 6286, apelabil direct din reţelele GSM, şi 0800.80.62.86, apelabil din reţeaua de telefonie fixă.


PE AICI NU SE TRECE! Pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf, va fi interzisă circulaţia maşinilor pe segmentul central, şoferii putând circula pe arterele laterale. Circulaţia va fi închisă pe Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei şi în continuare pe Calea Victoriei, până la Podul Naţiunile Unite şi pe Bulevardul Naţiunile Unite. În zona Palatului Parlamentului, respectiv pe strada Izvor, Calea 13 Septembrie (între Şoseaua Panduri şi Bulevardul Libertăţii) şi Bulevardul Unirii (între Bulevardul I.C.Brătianu şi Piaţa Constituţiei) şi pe Bulevardul Libertăţii, circulaţia rutieră şi pietonală va fi interzisă.


RESTRICŢII. Oprirea şi parcarea maşinilor vor fi interzise pe carosabil şi pe trotuar de-a lungul culoarului unic şi în zona obiectivelor vizate de Summit. Alexandru Constantinescu, Bulevardul Ion Mihalache. Zona restricţionată de lângă Palatul Parlamentului va putea fi ocolită prin Calea 13 Septembrie, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Bulevardul Regina Maria, Piaţa Unirii, Şoseaua Progresului, Şoseaua Viilor, Strada Dr C.Istrati şi Bulevardul Mărăşeşti. Reamintim că, potrivit autorităţilor, în perioada 1-4 aprilie s-a delimitat un culoar unic pentru deplasarea coloanelor oficiale de la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" la Palatul Parlamentului. Punctele de traversare a culoarului unic sunt intersecţiile: Şoseaua Bucureşti-Ploieşti cu Aerogării, Arcul de Triumf, Kiseleff cu Strada Ion Mincu, Calea Victoriei cu Bulevardul Dacia, Calea Victoriei cu Bulevardul Regina Elisabeta, Pod Naţiunile Unite.


CONTROALE LA SÂNGE. Măsurile drastice de securitate pentru desfăşurarea în bune condiţii a Summit-ului vor pune pe jar 23.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi Reformei (MIRA). Pe străzi vor patrula 9.000 de poliţişti şi 8.000 de jandarmi. La graniţă vor fi desfăşuraţi 1.800 de poliţişti de frontieră, în timp ce alţi 2.550 de angajaţi ai MIRA vor activa pe linia de evidenţă a populaţiei, paşapoarte, comunicaţii, imigrări şi relaţii publice.

Mai mult, pentru atingerea tuturor standardelor în materie de securitate, impuse de importanţa unei astfel de întruniri, la nivelul Internelor a fost luată decizia detaşării în Capitală a 900 de poliţişti, 2.800 de jandarmi, 100 de lucrători ai IGSU, precum şi poliţişti de frontieră. Mai mult, în perioada 2-4 aprilie, România va găzdui aproximativ 6.500 de oaspeţi străini, între care 3.500 de jurnalişti la Summit-ul de la Bucureşti, considerat cel mai mare din istoria Alianţei. În afara delegaţiilor din cele 26 de ţări membre NATO, la Summit vor veni reprezentanţi a 23 de parteneri ai NATO pentru pace, plus delegaţii din Rusia, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Iordania, Singapore, precum şi oficiali de la Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană.


Recomandările Poliţiei Rutiere

Direcţia Poliţiei Rutiere face câteva recomandări particpanţilor la trafic în aceste trei zile: evitarea traversării Capitalei de autovehiculele aflate în tranzit; folosirea cu precădere a mijloacelor de transport public, atunci când acest lucru este posibil; respectarea atât de conducătorii de autovehicule, cât şi de pietoni a semnalelor agenţilor de poliţie rutieră ce însoţesc coloanele oficiale şi a celor de pe traseu, cu prioritate faţă de semnalizarea rutieră şi semafoare; alegerea traseelor ocolitoare să se facă după o informare temeinică prealabilă; evitarea claxonatului abuziv.


Harta completă a culoarului unic şi modificările în traseele autobuzelor
şi al troleibuzelor RATB este disponibil.


Modificări la transportul în comun

Modificări în ale traseelor autobuzelor RATBModificări în ale traseelor troleizbuzelor RATB (format pdf)
RATB: În perioada 1-4 aprilie, aproximativ 1.560 de autobuze, troleibuze şi tramvaie vor circula pe străzile Capitalei, şoferii RATB fiind nevoiţi să respecte restricţiile de trafic impuse de autorităţi. METROREX: Metroul va circula după programul normal, în intervalul 5:00-23:00. Regia a pregătit cinci trenuri de rezervă în cazul în care numărul călătorilor depăşeşte cotele normale. AEROPORTUL otopeni: Se vor suplimenta echipajele însărcinate cu controlul actelor şi al bagajelor pasagerilor. Aceştia se pot aştepta la întârzieri provocate de suprapunerea zborurilor comerciale cu cele oficiale.



Infractorii n-au primit liber cu ocazia Summit-ului!

Şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa (foto), n-are viaţă uşoară în aceste trei zile de "foc". Chiar dacă toţi ochii sunt îndreptaţi acum spre Bucureşti, nu trebuie neglijată nicidecum provincia, acolo unde infractorul n-a primit liber de la Guvern pentru Summit. Iar Gheorghe Popa ştie foarte bine acest lucru.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Popa, aţi învăţat lecţia pentru acest examen?
Gheorghe Popa: Într-adevăr, Summit-ul NATO este un examen foarte important pentru instituţia noastră, pentru toate celelalte instituţii implicate, dar şi pentru întreaga Românie. Cum e normal şi firesc, poliţia trebuie să-şi aducă un aport substanţial în ceea ce priveşte asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică. Pentru a gestiona bine această misiune am detaşat din teritoriu 900 de poliţişti. 840 vor fi folosiţi pentru măsuri de ordine şi siguranţă publică şi de siguranţă rutieră, iar ceilalţi de la structurile pirotehnice vor desfăşura activităţi punctuale atunci când situaţia operativă o impune. Sperăm că la finalul acestei misiuni să spunem cu mândrie, cum am făcut-o şi la Francofonie, că într-adevăr ştim să ne mobilizăm atunci când trebuie, ştim să ne concentrăm asupra problemelor atunci când trebuie, astfel încât misiunile noastre să se finalizeze cu succes.


  • Ce se va întâmpla în provincie în această perioadă? Cum va fi acoperită lipsa poliţiştilor detaşaţi dacă va fi nevoie de intervenţia lor?
Bineînţeles că am avut în calcul şi acest lucru, motiv pentru care am cerut inspectorilor-şefi să nominalizeze pentru a participa la aceste misiuni din structurile care nu au un deficit major de personal: fie că este vorba despre structurile de ordine publică, fie că este vorba despre structurile Poliţiei Rutiere. Iar în cazul în care vor avea probleme cu deficitul de personal în această perioadă să-şi completeze cu detaşarea de la posturile de poliţie comunale. În plus, sunt detaşaţi în provincie şi studenţi ai Academiei de poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală. Nu vor lucra însă singuri, ci numai împreună cu poliţiştii. Ca de altfel şi cei detaşaţi din provincie vor fi puşi să lucreze în teren împreună cu poliţiştii din Capitală.


  • Cum se descurcă oamenii legii detaşaţi din provincie? Provincia e provincie, Capitala e capitală…
Am luat în calcul şi acest amănunt. La sfârşitul anului am detaşat la sugestia domnului ministru al MIRA 200 de poliţişti care au desfăşurat activităţi în principal pe linie rutieră. Nu întâmplător i-am adus aici pentru a-i familiariza cu atmosfera din Bucureşti, cu traficul din Bucureşti, cu mentalitatea şi atitudinea cetăţenilor de aici.


  • Şi s-au adaptat cerinţelor de aici?
Acum vom vedea cât de tare s-au obişnuit. Summit-ul NATO e cel mai bun test pentru ei.


  • Câţi poliţişti participă la summit?
În total 9.000 de poliţişti pentru cele două misiuni din aceste zile, de la Bucureşti şi de la Constanţa. Dintre aceştia, un număr de 7.000 de cadre lucrează numai în Bucureşti. De fapt, atât are Poliţia Capitalei în momentul de faţă. Aceştia se vor ocupa în principal de măsurile de ordine, de siguranţă publică şi siguranţă rutieră.



Trei "libere"

Toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar din Capitală îşi vor întrerupe activitatea între 2 şi 4 aprilie. Toate zilele libere vor fi recuperate, calendarul recuperărilor urmând să fie stabilit de fiecare instituţie în parte. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a informat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi toate universităţile din Bucureşti, că elevii, studenţii şi personalul didactic din Capitală vor beneficia de zile libere pe toată perioada Summit-ului NATO, respectiv 2, 3 şi 4 aprilie. Unităţile de învăţământ preuniversitar, cât şi cele de învăţământ superior, vor recupera zilele libere, conform calendarului stabilit de fiecare instituţie de învăţământ în parte. De asemenea, în zilele de 2, 3 şi 4 aprilie, Guvernul a stabilit că, exceptând serviciile medicale, administraţia locală şi serviciile de siguranţă publică, angajaţii din celelalte servicii publice ale Capitalei vor fi liberi. Ei vor recupera zilele libere la 12 aprilie, 19 aprilie şi 10 mai. (A. Gavrilă)


Vreme închisă

În următoarele zile vremea va fi închisă. În Capitală, în perioada Summit-ului, cerul va fi mai mult noros. Este posibil ca bucureştenii să vadă soarele numai mâine, în condiţiile unui cer variabil, afirmă Laura Dima, meteorolog din cadrul ANM. Astfel, azi şi mâine vor fi condiţii de ploaie slabă, iar joi şi vineri în Bucureşti va ploua. Şi ziua de sâmbătă va fi una ploioasă. Maximele se vor încadra între 13-14 grade Celsius la amiază, marţi şi miercuri, iar joi şi vineri pe fondul precipitaţiilor se vor înregistra doar 10 grade Celsius. Minimele vor fi în jur de 4 grade Celsius. Vestea bună este că de duminică vremea se va ameliora şi ploile se vor opri. Practic, toată ţara va fi udată de ploi în această săptămână. Marţi ploile îşi vor face apariţia în nord-estul ţării, miercuri în jumătatea de nord-vest, joi în sud-vestul României şi vineri în jumătatea de sud-est. (A.A)


Ambulanţele...

Ambulanţele pot folosi culoarul unic din Capitală numai dacă au urgenţe majore, dacă transportă bolnavi în stare foarte gravă, iar pentru bolnavii cu afecţiuni uşoare, care nu le pun viaţa în pericol, salvările vor respecta restricţiile de circulaţie impuse de organizarea Summit-ului NATO. Astfel, ambulanţele solicitate de populaţie pentru cazurile uşoare vor putea traversa culoarul unic, la fel ca şi ceilalţi participanţi la trafic, numai prin cele şapte puncte speciale de trecere, a spus Raed Arafat. Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Elias, Spitalul Militar Central de Urgenţă şi Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş sunt desemnate să asigure îngrijirea medicală a delegaţilor. Peste 60 de ambulanţe vor fi amplasate în jurul Palatului Parlamentului, pe culoarul unic şi în preajma hotelurilor la care vor fi cazaţi demnitarii. (Oana Antonescu)

×