x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Schiu’, paru’, Postăvaru!

Schiu’, paru’, Postăvaru!

de Sorin Anghel    |    17 Mar 2011   •   19:37
Schiu’, paru’, Postăvaru!

156791-poianaimg-6349-copy.jpgBritish Airways a anunţat ieri că a suplimentat numărul de zboruri pe ruta Londra – Bucureşti. Această măsură a fost luată ca urmare a solici­tărilor de ordinul zecilor de mii pe care compania aeriană le primeşte zilnic. Britanicii stau la coadă pentru a prinde un bilet ce duce în România, noul Rai al schiorilor din Europa. Staţiunea Poiana Braşov, care beneficiază de un domeniu schiabil cu 600 de kilometri de pârtii, din care 500 cu zăpadă artificială, este acum pe primul loc în lume în ceea ce priveşte gradul de ocupare a uni­tă­ţi­lor hoteliere. Această poziţie o avea până acum Courchevel – Franţa, sta­ţi­une ce tocmai a fost declarată falimentară de  statul francez din mo­men­tul în care în Poiana Braşov a fost lansat skipass-ul care costă o sută de lei şi este valabil tot sezonul.

Dar nu doar staţiunile din Hexagon s-au prăbuşit după ce turismul românesc s-a dezvoltat ca o floare. Efectele au fost atât de puternice, încât nu doar că au traversat Ocea­nul Atlantic, dar au ajuns până pe Coasta de Vest. La Whistler, în Canada, e mai pustiu ca la Băile Govo­ra de când la noi în ţară a fost inaugurată telegondola ce uneşte Vf. Pos­tă­varu de Vf. Omu. Pardoseala fie­că­rei gondole este din sticlă, astfel că miile de turişti care circulă zilnic cu această instalaţie de transport pe cablu – recunoscută ca fiind cea mai mare din lume – au la picioare zona Timiş – Trei Brazi – Pârâul Rece.

Mai mult, Uniunea Internaţională a Stripteozelor din Europa, or­ga­ni­za­ţie la care sunt afiliate animatoare din Ungaria şi Republica Cehă, a anunţat că se retrage de la Ischgl, pentru a dansa în cluburile de noapte din Poiana Braşov. Din păcate, dom­ni­şoarele cu forme apetisante vor avea condiţii grele de lucru la noi în ţară, deoarece Legea turismului spune clar că în staţiunile montane bara de strip-tease din aluminiu este interzisă, fiind posibilă doar folosirea unor schiuri fără legătură.

Din păcate, nu totul merge perfect în România. Trenurile care au circulat ieri pe ruta Aeroportul Henri Coandă Otopeni – Braşov au ajuns la destinaţie cu o întârziere de 8 minute. Călătorii au fost foarte revoltaţi atunci când au ajuns în oraşul de sub Tâmpa, fiind pentru prima oară când această distanţă a fost parcursă în mai mult de 50 de minute. Cei care au avut ideea să meargă la munte cu maşina au avut surpriza să constate că pe autostradă, în dreptul localităţii Băicoi, traficul a fost restricţionat. Motivul îl reprezintă o groapă de dimensiunea unui capac de wc. Să te caci în ea! Astfel, traficul s-a desfăşurat numai pe trei din cele cinci benzi pe sens. Acest lucru i-a înfuriat pe şoferi, care au considerat situaţia inadmisibilă. Mai mult, ministrul Anca Boagiu şi-a dat demisia de la Transporturi.

Domnia sa a găsit acest fapt ca fiind ruşinos, asemenea pro­bleme grave fiind întâlnite la tot pasul în ţări precum Germania sau Elveţia. Boagiu şi-a exprimat regretul că nu a mai apucat să inaugureze aeroportul de la Ghimbav, lângă Braşov. Acesta va fi deschis abia mâine, cu o întârziere de patru zile faţă de data stabilită la semnarea contractului de construcţie. Drept penalizare, firma din Ceamurlia care a efectuat lucrarea va trebui să ofere câte o pereche de schiuri cadou fiecărui călător care va ajunge cu avionul la Braşov până la 1 aprilie.

Cum ar fi ca toate acestea să fie adevărateĂ Ar fi ca în basme! În acest moment, în care hotelurile au lacătul pe uşă, e doar un vis ca România să prospere prin turism. Poiana Braşov a fost pustie. Săptămâna trecută, în Masivul Postăvaru s-a schiat neaşteptat de bine. A fost cea mai bună zăpadă din tot sezonul. George Copos a modernizat Hotelul Sport, numai că are camerele goale din cauza faptului că englezii care veneau an de an în România pentru a învăţa să schieze au preferat să meargă în această iarnă la Bansko – Bulgaria. Thomas Cook a renunţat la contractul cu Ana Holding după ce statul român a refuzat să-i acorde o „subvenţie” de 10 euro pentru fiecare turist adus la schi în Masivul Postăvaru.

Cererea operatorului de turism nu este o absurditate, asemenea ajutoare fiind acordate în ţări precum Bulgaria, Andorra sau Spania. În plus, Poiana Braşov a dus lipsă de zăpadă în ultimele sezoane. Cu toate acestea, toţi englezii au plecat mulţumiţi acasă, semn că şcoala de schi Ana şi-a făcut datoria.
Din banii pe care un turist din Marea Britanie îi plătea pentru serviciile de care beneficia în staţiunea braşoveană, TVA-ul reprezenta 100 de euro. Aceşti bani ar fi mers automat în vistieria statului român. Practic, dacă ar fi acceptat să acorde acei 10 euro celor de la Thomas Cook, România ar fi rămas cu 90 de euro pentru fiecare turist.

În plus, englezii mai cheltuiesc fiecare cam 100 de euro în Poiana Braşov. Bani care au mers acum la bulgari, unde sunt în fiecare săptămână 2.000 de britanici. 2.000 de britanici a câte 100 de euro fiecare înseamnă 200.000 de euro săp­tă­mânal. Bani, nu glumă! În ultimele sezoane, în Masivul Postăvaru au fost, în medie, cam 3.600 de turişti din Marea Britanie. Rezultă că ţara noastră a pierdut doar din TVA 324.000 de euro. Dacă mai socotim şi suta de euro pe care fiecare turist ar fi lăsat-o la noi pe bere, suveniruri etc. şi impozitele pe care instructorii de schi din Poiana Braşov le-ar fi plătit statului, ne ducem lejer spre un milion de euro. Bani ce puteau fi „cumpăraţi” cu cei 36.000 de euro solicitaţi de Thomas Cook.

Tăcerea e ca mierea
Reprezentanţii Ana Hotels au încercat să convingă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să acorde subvenţia solicitată de Thomas Cook. Braşoveanul Sorin Munteanu, fost secretar de stat, este consilierul personal al Elenei Udrea. Acesta are grijă ca la fiecare vizită a şefei sale să-i apară ministrului în cale, principalul său atribut fiind acela de a-i deschide uşa de la maşină şi de a-i săruta mâna celei care conduce destinele turismului românesc. Lui Munteanu i-a fost solicitat ajutorul de către Ana Hotels, numai că răspunsul nu a fost unul pozitiv, pe motiv să subvenţia ar fi fost posibilă dacă turiştii din Marea Brintanie ar fi mers la mai multe hoteluri din Poiana Braşov. Sorin Munteanu nu a putut fi contactat, în vreme ce Biroul de Presă din cadrul MDRT nu a comentat subiectul.

Canada face schi, nu se joacă de-a turismul!
Săptămâna trecută, Jurnalul Naţional a publicat un articol, intitulat „Tichie de mărgăritar”, în care explica deficienţele domeniilor schiabile de la noi din ţară. Reacţiile nu au întârziat să apară. Valentin Tobă, instructor de schi la Whistler – Canada, explică cum stau lucrurile în staţiunea care a găzduit curseldesfăşurate la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice. „Ar trebui publicate şi datele din Whistler, care este exact la fel de mare ca şi Sinaia. Doar că numerele sunt uşor diferite... peste 60.000 de persoane pe oră, peste 8.000 de acri în domeniul schiabil, în jur de 200 de pârtii bătute în fiecare dimineaţă, cam 120 de pârtii asistate cu zăpadă artificială, în jur de 20.000 de turişti pe zi, în medie, şi multe altele. Imaginaţi-vă că fiecare turist ar vrea sa bea o singură cafea! 20.000 de cafele pe zi!! Dar toţi mănâncă şi merg la baie. Deci restaurante, nu glumă. 5.500 de persoane pe oră, asta e viteza de rulare în restaurante.

Problema este legislaţia. Aici, legea spune că nu ai voie să ridici un telescaun dacă nu ai un drum sau o pârtie verde, care să ducă începătorii la o bază a muntelui, de unde pot lua alt telescaun sau gondolă spre oraş. Sunt multe de spus despre cum funcţionează o staţiune de munte care face turism de mase. Problema e că nimeni nu se uita şi la alţii sau, chiar dacă se uita, oricum ei ştiu mai bine, că doar sunt români”, spune sinăianul stabilit acum în Canada.

Banii englezilor nu ne mai trebuie
În anii ’90, englezii au venit la schi nu doar în Masivul Postăvaru, ci şi în staţiuni precum Predeal sau Si­na­ia. Cum cei care au schiat pe Va­lea Prahovei s-au declarat ne­mul­ţumiţi, Thomas Cook şi-a di­rec­ţi­o­nat clienţii doar către Po­ia­na Bra­şov. Treptat s-a ajuns ca en­glezii să apeleze doar la serviciile celor de la Ana. Pentru restul ho­te­li­e­ri­lor din cea mai luxoasă sta­ţi­une montană din România, gru­purile de turişti din Marea Brita­nie nu au reprezentat o afacere, deoa­re­ce aceştia nu erau mari con­su­mişti. Hoteluri precum Piatra Ma­re sau Alpin au preferat să se adre­seze doar pieţei din ţara noas­tră, deoarece românul, indi­fe­rent că are Logan sau „Merţan”, vine în Poiana Braşov că să-şi ara­te potenţa financiară. Bea cea mai scumpă bere, petrece mult timp în restaurant, dă bani lăutarilor şi nu este niciodată interesat de no­ta de plată. În schimb, britanicii beau doar bere românească, ief­ti­nă şi bună, preferând ca mare parte din bani să-i dea pe suve­ni­ruri.

×
Subiecte în articol: schi express sporturi