Departe de familie, epuizate de munca, abuzate si prost platite, ro-mancele plecate sa lucreze ca me-najere sau ca ingrijitoare in Italia sfarsesc de multe ori la spitalul de nebuni. Cele care nu cedeaza tentatiei de revenire in tara iau sedative si continua sa suporte.
|
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL INTALNIRE. Menajerele care lucreaza "la fix" incearca sa se vada cu romanii din comunitate, daca primesc o zi libera |
Femeile din Romania care pleaca sa munceasca in Italia trebuie sa se multumeasca cu slujbe de menajere, ingrijitoare sau baby-sitter. Sunt prost platite, abuzate, infometate.
In Romania, unele erau simple gospodine, altele - femei cu studii. Au plecat in Italia ca sa munceasca pe mai multi bani. Si cum cele mai multe nu aveau nici acte, nici recomandari, nu si-au permis sa viseze mai departe de o slujba de menajera, ingrijitoare sau baby-sitter. Unele au nimerit la familii bune, care le-au tratat bine si le-au facut chiar acte, ca sa poata locui legal in Italia. Pentru altele, munca in Italia a insemnat si inseamna epuizare, infometare, bataie, violuri.
Slujbele s-au terminat uneori in strada, unde patronii le-au aruncat in plina noapte, alteori - pe un pat de la spitalul de nebuni.
SALARII. Pentru cati bani trec romancele noastre prin aceste chinuri? Menajerele - pentru 600-800 de euro pe luna. O
italianca, oricat de prost ar castiga, isi permite sa cheme o romanca sa-i faca curatenie, sa-i spele si sa-i calce macar o data pe saptamana. Pentru o ora de munca, o menajera romanca e platita cu 5 euro sau chiar mai putin, daca nu are "recomandari", iar daca e mai veche si a lucrat la familii bune, poate sa castige si 8 euro pe ora.
Indatoririle unei baby-sitter romance, angajata in Italia, se limiteaza rar doar la a avea grija de copii. Pentru un salariu de aproximativ 600 de euro, romancele vad de copii, insa mai fac si curatenie sau mancare in
casa respectiva.
Ingrijitoarele primesc pana la 1.200 de euro pe luna in functie de cata atentie si munca necesita persoana de care trebuie sa se ocupe.
Menajere, baby-sitter ori ingrijitoare, romancele o duc rau mai ales cand sunt angajate "la fix". Adica sunt 24 de ore din 24 la dispozitia patronilor - muncesc, locuiesc si mananca in casa acestora. Au liber o zi pe saptamana (sau nici pe aceea) si daca ziua nu cade duminica, sa se duca la biserica sau in alt loc unde se strang romanii, femeile sunt practic izolate. Multi patroni le trateaza prost, dar de rusine sau pentru ca nu au alt loc in care sa se angajeze, femeile nu renunta la slujba. "Eu castig 500 de euro pe luna, dar nu pot sa plec de la ei pentru ca mi-au facut acte cand eram ilegal in Italia si acum sunt legata de ei. Si chiar daca nu ar fi asta, nu am unde sa-mi gasesc in alta parte", spune Laura, o bacauanca care munceste de trei ani la Torino. Sotul si cei doi copii sunt in Romania.
FOAMEA. "Cand mananca ei, mananc si eu. Daca ei au mancat in oras si nu mai vor sa manance acasa, eu nu mai mananc masa aia. Au bani, dar stiu si fiecare felie de mar pe care o au in frigider si Doamne fereste sa lipseasca ceva", spune o alta romanca.
"Vin la noi menajere care au fost aruncate in strada, fara sa fie platite. Femei hartuite, femei abuzate. Noi suntem un sindicat al muncitorilor din constructii si nu avem nici o putere pe domeniul lor. A venit zilele acestea la mine o femeie care se plangea ca, de cand a murit patroana la care lucra in casa, fiul acesteia ii face avansuri. Si ea nu are unde sa plece din acea casa. Am sfatuit-o sa se duca la politie sa explice situatia, pentru ca, in caz ca se ajunge la mai rau, sa stie politia de unde sa-l ia pe individ", spune Daniel Galusca, reprezentantul romanilor in sindicatul Feneal - Uil.
Pe langa munca grea pe care o fac, pe langa abuzurile si foamea pe care de multe ori le indura, romancele traiesc si drama celor aflati departe de familie - copii lasati in Romania fara mama, soti infideli sau care le acuza de infidelitate, parinti ramasi la batranete fara sprijin.
Toate acestea adunate le-au trimis pe romance la spitalele de nebuni, cu depresii grave.
IN ROMANIA, SEDATA. O femeie tanara, dintr-un oras din Moldova, care-si lasase fetita in tara si lucra ca menajera la Torino, a ajuns sa fie sedata si ridicata de medicii italieni anul trecut, de pe strada, in urma unei crize puternice. Femeia ajunsese sa creada ca e urmarita ca sa fie ucisa, devenise violenta si nimeni nu se mai putea intelege cu ea. A fost internata intr-unul din spitalele de psihiatrie din Torino.
Dupa ce a urmat un tratament a decis ca cel mai bine pentru ea ar fi sa se intoarca la familie, in Romania. "Voiam sa o trimit cu unul din autocarele care pleaca spre Romania, dar toti soferii refuzau, de teama ca femeia va deveni violenta pe drum. Pana la urma a inteles situatia un sofer, caruia i-am spus ca ar putea fi vorba la fel de bine de mama sau de sora lui. L-am sunat tot drumul. Fata s-a comportat bine", isi aminteste unul din cei care au ajutat-o pe femeie sa se intoarca in Romania.
Dupa cateva luni, aceasta a decis ca se simte destul de bine incat sa-si reia slujba de menajera, asa ca in acest moment se afla din nou in Italia.
"Aici e putin 500 de euro. Dar la Botosani, eu castigam banii astia intr-un an. Asa stau aici, «la fix», si pot sa trimit acasa banii astia in fiecare luna. Copiii au nevoie de mama, dar au nevoie si de mancare, si de haine", explica o romanca de ce a ramas sa munceasca in Italia, in ciuda faptului ca e rau tratata de familia la care munceste.
CHELTUIELI
|
Daca ar fi sa inchirieze o locuinta doar pentru ea, la Torino, o menajera romanca abia daca ar mai ramane cu bani pentru mancare. Chiria pentru o garsoniera incepe de la 500 de euro pe luna, la care se adauga cheltuielile cu lumina, gazele, incalzirea - adica cel putin o alta suta de euro pe luna. De obicei, ca sa micsoreze cheltuielile cu cazarea, romanii inchiriaza cate un apartament mai mare, unde locuiesc si cate zece persoane.
Mancarea, in schimb, are cam aceleasi preturi ca in Romania. Ba chiar e mai ieftina, daca stii sa te orientezi. In general, romanii isi fac cumparaturile la supermarketurile germane, care au cele mai mici preturi, sau la Porta Palazzo, piata in aer liber din Torino, unde cu un euro cumperi trei kilograme de mere/portocale.
Romanii au mai avut noroc si de servicii medicale gratuite, de care au avut parte in calitate de imigranti din afara spatiului UE. Deocamdata, desi romanii sunt noi cetateni europeni si ar trebui sa plateasca pentru serviciile medicale, asistenta medicala gratuita nu le-a fost sistata.
|