Turneul DanceMasters s-a oprit pentru trei zile la Bucureşti. În ritmuri celebre, la Sala Polivalentă, s-a desfăşurat una dintre cele mai frumoase "gale"... a dansului sportiv.
Un turneu şi o poveste despre dansul sportiv. Un spectacol care a avut toate ingredientele necesare: multă pasiune şi culoare, emoţie şi muzică, iluzie şi dăruire. S-au luat cei mai valoroşi dansatori de la noi din ţară şi de pe alte meleaguri şi, timp de trei zile, s-au întrecut în arta dansului. Încurajaţi de forfota publicului, de colegi sau de rude, participanţii au plutit în acorduri line de vals sau tango. Ritmurile de jive, rumba ori salsa au stârnit şi mai mult reacţia spectatorilor. Aceştia din urmă au oferit fiecărui concurent în parte cel mai frumos premiu de suflet: aplauzele.
ÎNCEPUTURI
Istoria DanceMasters a început în anul 2004, când preşedinţii a două cluburi bucureştene, profesorul Virgil Grigore de la "Pas În Doi" şi Gheorghe Răducan de la "Phoenix", alături de Bogdan Păun au decis să creeze la Bucureşti un eveniment de dans premium.
Despre "momentul" aşteptat de toţi iubitorii de dans şi nu numai, ne-a povestit chiar organizatorul Bogdan Păun: "Concursurile internaţionale de dans, cu licenţa Federaţiei Internaţionale de Dans Sportiv (FIDS), au început să fie organizate în Bucureşti încă de la începuturile anilor 1990. Asta sub îndrumarea Prof. Viorel Năstase, la clubul căruia activau (în calitate de dansatori la acea vreme) Virgil Grigore, Gheorghe Răducan şi Bogdan Păun. Ultima ediţie organizată de profesorul Năstase a fost cea din 1998, după care Bucureştiul nu a mai găzduit nici o competiţie internaţională. Până în 2004 când noi am cerut o licenţă pentru Bucureşti atât la dansuri standard, cât şi la dansuri latino-americane. Cererea a fost aprobată la nivelul FIDS şi, astfel, capitala noastră a devenit, timp de şase ani consecutiv, un reper pentru lumea dansului sportiv", spune Bogdan Păun.
DORINŢĂ
Anul 2009 a adus cifre record de participare în "zestrea" DanceMasters: peste 850 de perechi înscrise la eveniment. "Este o competiţie care îşi propune să asigure dansatorului român un turneu premium în care să se întreacă, acasă la el, cu tot ce poate oferi mai bun dansul sportiv. O astfel de competiţie le transmite dansatorilor o anumită forţă, obligându-i să îşi depăşească limitele şi, prin aceasta, să devină mai buni. Am ţinut cu toate perechile româneşti aflate în competiţie şi am sperat din suflet, pentru fiecare, o clasare cât mai onorabilă. Dacă vine vorba de cei mici, le-am oferit «live» prilejul de a-şi întâlni idolii. Fiecare dansator la început de drum îşi ia ca model o glorie a sportului pe care îl practică. Închipuiţi-vă ce înseamnă pentru acel sportiv micuţ să îl vadă «în carne şi oase» pe idolul lui dansând în faţa lui, la câţiva metri, pe ringul de la Sala Polivalentă. Aceasta este o experienţă unică pentru micuţ, din care se va «hrăni» timp îndelungat", adaugă organizatorul.
O A DOUA VIAŢĂ
Frumuseţea şi eleganţa acestei arte l-au determinat pe Bogdan Păun să pătrundă în lumea dansului sportiv. "Dansul sportiv te educă nu numai din punct de vedere muzical, al mişcării, al esteticii în general, el te învaţă să lupţi cu tine însuţi ca să devii mai bun. Te învaţă să îţi descoperi limitele şi să le împingi din ce în ce mai departe. Dansul este o formă extrem de complexă de manifestare umană, pentru că îmbină mai multe domenii de activitate. Dansul reprezintă pentru mine o a doua viaţă, dusă în paralel cu cea cotidiană, este ancora care mă ajută să trec peste multe furtuni din cealaltă viaţă, pentru că îmi oferă o sursă inepuizabilă de plăcere estetică şi de echilibru, atunci când îmi este greu. Nu îmi este ruşine să spun că mă «hrănesc» cu dans de calitate pentru a mă echilibra, iar faptul că pot genera la rândul meu acest dans de calitate prin turneul pe care îl organizez, împreună cu cei doi prieteni ai mei, îmi oferă o satisfacţie greu de explicat în cuvinte", mărturiseşte Bogdan Păun.
Premianţii turneului de dans
Câştigătorii DanceMasters 2009:FIDS International Open Latin (categoria de vârstă 16-35 de ani): Vladimir Karpov - Maria Tzaptsashvilli - Rusia;
FIDS International Open Standard (categoria 16-35 de ani): Luca Bussoleti - Tjasa Vulic - Slovenia;
JUN I LA - International Open Junior Latin: Alexandru Birca - Alina Milinceanu - Moldova;
JUN II LA - International Open Junior 2 Latin: Valeriu Ursache - Tatiana Sceghiriova - Moldova;
JUN II ST - International Open Junior 2 Standard: Valeriu Ursache - Tatiana Sceghiriova - Moldova;
JUN I ST - International Open Junior 1 Standard: Alexandru Birca - Alina Milinceanu - Moldova;
JUV I+II LA - International Open Juvenile 1+2 Latin: Lliya Dobrev - Adriana Angelova - Bulgaria;
JUV I+II ST - International Open Juvenile 1+2 Standard: George Saceleanu - Amanda Chincia - România.
Citește pe Antena3.ro