x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scoala nervilor

Scoala nervilor

22 Noi 2005   •   00:00
Scoala nervilor

Greva-maraton a profesorilor s-a transformat intr-un razboi al nervilor. Fermitatea Executivului, care nu ofera un leu in plus la salarii fata de promisul 8%, i-a pus la grea incercare pe liderii sindicali din invatamant. Presati de propriii cotizanti, satui de proteste pe burta goala, acestia se agata cu disperare de consultarea de azi.

  • Vacanta scolarilor nu se micsoreaza
    INVATAMANT
    In timp ce elevii au intrat in a treia saptamana de vacanta prelungita din cauza faptului ca 80 la suta din scolile clujene se afla in greva, aproximativ acelasi procent, de data aceasta de facultati, nu a intrat in greva deoarece studentii si profesorii universitari nu-si pot permite luxul de a lipsi de la cursuri, in general din cauza curriculei, care este destul de stufoasa.
    de Elena Stanciu

    Desi toate universitatile din Cluj-Napoca s-au solidarizat cu protestul dascalilor, cele mai multe facultati au fost nevoite sa tina cursurile, din diferite motive, dar in special datorita orarului care este foarte strict si foarte greu de recuperat.

    DUPA VOIA FIECARUIA. La Universitatea "Babes-Bolyai", decizia sustinerii cursurilor a fost lasata la latitudinea fiecarui profesor, dar in general nu au lipsit nici ei, nici studentii. "La noi cursurile nu sunt obligatorii, doar seminariile. Si acestea sigur s-au tinut. In general orele nu au fost intrerupte", a declarat purtatorul de cuvant al UBB, Ovidiu Pecican.

    Si la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, decizia de a intra sau nu in greva a fost lasata in voia cadrelor didactice, dar de data aceasta studentii au fost cei care au vrut neaparat sa continue cursurile.

    "Toti profesorii s-au solidarizat cu greva si a tinut de constiinta fiecaruia daca merge la cursuri sau nu. Dar sa stiti ca in general orele s-au tinut, in principal pentru ca studentii au cerut acest lucru, iar profesorii nu si-au permis, in aceste conditii, sa nu mearga la ore, mai ales ca stiau ca pentru multi dintre tineri va fi foare greu sa recupereze materia pierduta. Dar au fost si cazuri, de asemenea multe, cand studentii s-au intalnit cu profesorii in clase, dar au discutat lucruri total diferite de programa universitara. Cadrele didactice au profitat de acest timp pentru a povesti despre experienta lor in domeniul cercetarii, lucru pe care in mod normal nu-l pot face pentru ca nu au timp", a explicat purtatorul de cuvant al UTCN, Catalin Popa.

    ACORD MUT. La Universitatea de Medicina si Farmacie, nici nu s-a pus problema sistarii cursurilor, deoarece sistemul de invatamant este modular si o intrerupere l-ar da total peste cap, ca sa nu mai vorbim de faptul ca duminica, 20 noiembrie, universitatea a organizat examenul de rezidentiat, la care au participat 3.000 de medicinisti din toata tara. Potrivit rectorului UMF, Marius Bojita, unii profesori si-au pus o banderola alba sau albastra pe brat, pentru a arata ca sunt de acord si sustin revendicarile sindicale.

    Nici la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara nu a fost intrerupta activitatea didactica. "Noi nu avem sindicat. Cine era sa organizeze greva, ca doar nu eu, care sunt reprezentantul ministerului", a spus, mai in gluma, mai in serios, rectorul Liviu Marghitas. Acesta a precizat ca din punctul USAMV de vedere s-a organizat o greva japoneza, in sensul ca desi s-au tinut orele, toti profesorii au fost de acord ca procentul acordat educatiei trebuia marit.

    Nici la Universitatea de Arte nu s-a chiulit, cu toate ca aici exista un sindicat care a incercat sa organizeze intrarea in greva. Conform liderului Sindicatului Academiei de Arte Vizuale "Ion Andreescu", Radu Moraru, incercarea a esuat din cauza faptului ca nu s-a putut aduna numarul necesar de semnaturi. Lectorul a precizat ca, potrivit legii conflictelor de munca, erau necesare 35 de semnaturi pentru declansarea grevei, lucru care nu s-a putut realiza.

    RASPUNS
    La fel ca si ceilalti colegi din tara, liderii de sindicat din invatamantul banatean vor da, azi, un raspuns la oferta facuta de Guvernul Tariceanu. Pana atunci, dascalii, atat cei din invatamantul preuniversitar cat si din cel universitar, se gandesc cum sa recupereze orele pierdute, fara a-i suprasolicita pe cei din banci. "In cazul in care greva continua exista riscul ca materia pierduta sa nu mai poata fi recuperata. La fel cum exista si posibilitatea ca anul scolar sa fie inghetat, daca nu se ajunge la un consens cu Guvernul Tariceanu", a explicat liderul local al sindicatului "Spiru Haret" Timis, profesorul Virgil Popescu. Tot in cursul zilei de azi, Virgil Popescu va fi prezent la Bucuresti, alaturi de liderii celorlalte patru confederatii sindicale, pentru a lua decizia finala. "Vom analiza oferta Guvernului si vom da un raspuns transant", a declarat liderul banatean al sindicatului "Spiru Haret". (Tiberiu Kiss)

    PARERI IMPARTITE
    Peste 67% din sindicalistii din invatamantul bistritean vor sa continue greva generala, in timp ce in Satu-Mare jumatate din cadrele didactice se pronunta pentru suspendare. Titu Rauca, liderul filialei bistritene a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a declarat ca la procentul de peste 67% al profesorilor ce se pronunta pentru continuarea grevei s-a ajuns dupa strangerea datelor de la toti liderii sindicali din scoli. In schimb, in judetul Satu-Mare, jumatate din profesori s-au pronuntat luni pentru suspendarea grevei si reluarea cursurilor, a declarat liderul sindical Ioan Dragan.

    Elevii din Valcea populeaza birturile


    LA BERE. Barurile din Ramnicul Valcea, loc de refugiu
    Satui de protestul din invatamant, elevii valceni s-au cinstit in baruri, unde "mama" educatiei a fost berea.

    LA BILIARD. La prima ora, elevii bantuiau scolile, nestiind exact daca urma sa se predea sau nu. Vazand apoi ca nu sunt bagati in seama decat de femeile de serviciu, ei s-au decis sa inceapa saptamana asa cum se cuvine, adica in baruri, la o partida de biliard. Incantati de vacanta prelungita, elevii s-au delectat cu bere, tutun si alte distractii cotidiane. Despre teze, nici vorba! Liceenii insa au si ei ofurile lor. Ei spun ca greva profesorilor i-a bagat la cheltuiala. "Multi nu suntem din oras si aveam abonamente la diferite mijloace de transport in comun. Neintelegand exact daca se fac ore am facut naveta, dar degeaba. Platim milioane de lei pe drumuri si ei stau acasa", a declarat Mihaela S., de 16 ani, eleva in Ramnicu-Valcea. Asteptandu-se ca barurile sa fie pline de elevi, jandarmii valceni au patrulat in permanenta prin oras, pentru evitarea oricaror conflicte.

    DISPUTA. La Valcea, greva fost un motiv de disputa chiar intre cele 6.000 de cadre. Pentru a nu pierde banii, pe durata perioadei de protest, profesorii din mediul rural s-au prezentat la clase. La tara, numai aproximativ 10% dintre angajatii din sistem au continuat sa lupte pentru revendicarile lor. In mediul urban, situatia a stat altfel, intrucat 90% dintre cadre au lipsit de la datorie. In Ramnicu-Valcea, numai profesorii din scoala cu clasele I-VII "Take Ionescu", Liceul "Matei Basarab" si Liceul Pedagogic si-au onorat elevii cu prezenta. La Liceul Economic, majoritatea copiilor au plecat asa cum au venit. (Alexandra Chivu)

    In Dolj, pas inapoi


    PARASITI. Singurii doljeni radicali au ramas sindicalistii
    Desi sindicalistii ameninta cu intetirea protestelor, profesorii doljeni incep sa dea inapoi si sa cheme elevii la ore. Cursurile s-au reluat la 40 dintre cele 255 de unitati de invatamant. Sindicalistii sunt singurii care au ramas la fel de vehementi.

    Numeroase cadre didactice, mai ales din mediul rural, au inceput sa revina la ore, din doua considerente: nu mai este timp pentru recuperarea materiei si nu-si permit sa nu primeasca salariile in pragul sarbatorilor de iarna. Inspectorul scolar general al ISJ Dolj, Diana Busoi, confirma ca in peste 40 dintre cele 255 de unitati de invatamint doljene s-au reluat cursurile. "Daca jumatate plus unu dintre profesorii dintr-o scoala semneaza pentru reluarea cursurilor, atunci acestea se reiau". (Cristian Vasilcoiu)

    Referendum la Iasi


    La Iasi, aproape toate cadrele didactice au fost in greva doua saptamani. Doar partial activitatea s-a sustinut, acolo unde studentii au venit la scoala sau unde profesorii au tinut sa-si predea cursurile de teama ca nu vor avea cand sa recupereze. "Astazi organizam referendum, am primit deja listele cu semnaturi de la cateva facultati unde sindicalistii doresc continuarea grevei, urmeaza sa primim si de la celelalte institutii de invatamant, dar semnalele sunt clare, majoritatea universitatilor sunt pentru continuarea grevei care la noi s-a respectat in proportie ridicata. ", a spus conf. univ. dr. Constantin Amihaesei, vicepresedinte la nivel national al Federatiei Sindicale "Alma Mater", presedinte al Sindicatului "Unio" al salariatilor Universitatii "Al.I. Cuza". tot bobocii. Luni dimineata pe holurile Universitatii "Al.I. Cuza" sau Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" mai ales bobocii se ingramadeau sa intre in salile de cursuri, cei din anii mai mari putand fi zariti linistiti mai mult prin campusuri.

    NECESITATE. La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" activitatea parea reinviata, chiar si la cursuri, nu numai la lucrarile practice. "La lucrarile practice activitatea noastra este strans legata de anotimp, trebuie sa mergem pe camp sa recoltam pentru ca astfel ratam laboratoarele sau alte activitati tehnice, practice, insa in rest sustinem in totalitate in continuare greva", a spus Mihai Mustea, liderul sindicalistilor . (Cristinel C. Popa)
  • ×