x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şcoli închise după începerea anului şcolar

Şcoli închise după începerea anului şcolar

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2010   •   00:00

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 90% din elevi vor învăţa în anul şcolar 2010-2011 în şcoli autorizate sanitar, iar şcolile neautorizate aflate în zone de unde copiii vor putea fi transportaţi în condiţii bune la alte şcoli vor fi desfiinţate, fără să precizeze câte unităţi de învăţământ se vor închide şi când se va întâmpla acest lucru.

"Cele care nu vor avea o autorizaţie sanitară şi de unde copiii vor putea să fie transportaţi în condiţii foarte bune se vor închide în momentul în care se va asigura problema transportului. Desigur, acolo unde nu se pot închide aceste şcoli, pentru că nu există o altă şcoală la distanţă rezonabilă, va trebui să găsim cea mai bună soluţie şi vom încerca să lucrăm împreună cu primarii, pentru că, până la urmă, ministerul doreşte să sprijine aceste comunităţi, dar este şi datoria primarilor să se ocupe de aceste lucruri", a declarat Funeriu pentru Jurnalul Naţional. Numărul şcolilor care vor fi închise se va comunica, potrivit ministrului Funeriu, în prima săptămână după începerea anului şcolar.

Ministrul nu a uitat să precizeze că problemele privind pregătirea şi autorizarea şcolilor depind într-o mare măsură şi de implicarea primarilor şi de soluţiile pe care acestea le găsesc, însă numărul copiilor care învaţă în şcoli neautorizate sanitar este mult mai mic în acest an, comparativ cu anii trecuţi. De asemenea, nu a uitat să mai spună o dată că toate problemele din sistemul de învăţământ s-ar fi rezolvat dacă ar fi fost în vigoare noua Lege a educaţiei, scoţându-i vinovaţi pe membrii Comisiei pentru învăţământ din Senat, care încă lucrează la proiect. Una dintre aceste probleme este legată şi de transportul profesorilor din mediul rural.


Judeţe cu jumătate din şcoli fără aviz de funcţionare
Unul dintre judeţele cu cel mai mare număr de şcoli fără aviz sanitar de funcţionare este Suceava, unde peste jumătate din unităţile de învăţământ nu erau autorizate cu două săptămâni înaintea începerii noului an şcolar. Dintre cele 866 de unităţi şcolare din judeţul Suceava, 480 nu îndeplinesc normele sanitare pentru autorizare şi numai 180 au autorizaţie de funcţionare, potrivit unei informări a ISJ Suceava, care menţionează că 54 de unităţi şcolare au fost desfiinţate. În urma analizării reţelei şcolare judeţene, care a avut în vedere criteriile transmise de MECTS şi încadrarea în numărul de posturi, ISJ Suceava a dispus desfiinţarea celor 54 de unităţi şcolare, dintre care 37 sunt şcoli cu clasele I-IV, 15 grădiniţe şi două şcoli cu clasele I-VIII.

De asemenea, în judeţul Alba, aproape jumătate din şcoli nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare pentru noul an şcolar, principalele deficienţe fiind legate de alimentarea cu apă sau de grupurile sanitare. Şi în judeţul Vaslui este o situaţie asemănătoare, aproximativ 40% din unităţile de învăţământ neprimind autorizaţiile de funcţionare. Aproximativ 340 de grădiniţe, şcoli şi licee din Vaslui îşi vor începe activitatea la 1 septembrie fără autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că autorităţile locale nu au rezolvat această problemă, a precizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, care arată că trei sferturi din cele 339 de grădiniţe, şcoli şi licee fără autorizaţie sunt din mediul rural, iar primarii din 11 comune nu au cerut încă autorizaţie sanitară de funcţionare pentru nici o şcoală. În Capitală, 83 de unităţi de învăţământ nu au obţinut încă autorizaţie sanitară, aproape un sfert din acestea fiind în Sectorul 1, unde s-au acordat autorizaţii sanitare de funcţionare numai pentru 31 din cele 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar identificate cu deficienţe.
Din totalul de 457 de unităţi de învăţământ, 83 erau fără autorizaţii sanitare de funcţionare săptămâna trecută, 50 fiind cuprinse într-un program de reabilitare.

×
Subiecte în articol: special