x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Școlile au recuperat tabletele: unele de la elevi, altele de la amanet

Școlile au recuperat tabletele: unele de la elevi, altele de la amanet

de Mariana Zaharia    |    20 Oct 2022   •   07:45
Școlile au recuperat tabletele: unele de la elevi, altele de la amanet

Școala online, un subiect discutat, criticat și foarte rar lăudat, a smuls mulți bani din vistieria Ministerului Educației.

Cu o parte din ei s-au cumpărat tablete, ajunse în pandemie singura soluție ca elevii fără posibilități să poată face școală. Acestea zac acum în dulapuri, iar în plus le expiră și abonamentele la internet. Am stat de vorbă cu mai mulți directori de școli, unii din mediul urban, alții din rural. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu dispozitivele. 

Peste 230 de tablete au ajuns în pandemie la o școală din mediul rural, în județul Argeș. Când au sosit, cinci dintre ele nu funcționau, așa că a fost nevoie să fie înlocuite. De multe ori mai chinuit, orele s-au ținut online cu prezență de sută la sută. Tableta primită de la școală era singura soluție pentru mulți copii. Doar că, pe cât a fost de dorită, pe atât a stârnit și multă curiozitate. Cartela din tabletă a fost scoasă și pusă în telefoane. Au fost și situații în care tableta primită de copil la școală a fost dusă de părinte, la amanet. Unii au mai zgâriat dispozitivul sau chiar le-a căzut și l-au spart. Directorul le-a cerut pe toate înapoi când s-a încheiat pandemia și s-a revenit la cursuri ținute fizic.

„Le-am strâns pe toate și sperăm că nu va mai fi nevoie de ele. Sunt în cutii, puse bine, exact așa cum le-am primit. Unele sunt deteriorate. Le expiră abonamentele la internet, noi nu ne-am permite să acoperim costurile. Ne-am concentrat pe alte lucruri, ne-am asigurat că vom avea căldură. Și nici primăriile nu vor avea de unde să plătească abonamentele la internet pentru tablete. Acum așteptăm să ni se spună ce facem cu tabletele”, ne povestește directorul unei școli la care învață mulți copii din familii fără posibilități. De aici și numărul mare de tablete care zac în cutii. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ajutor pentru copiii care nu se pot deplasa 

În mediul urban, numărul de tablete este mai mic. Directorul unei școli din Pitești ne povestește că a primit 13 dispozitive. Acum a găsit utilitate pentru o singură tabletă și va acoperi și abonamentul de internet dacă va fi nevoie. Este un caz special. Unul dintre elevi suferă de o afecțiune care îl ține departe de școală. Cu ajutorul tabletei, poate face cursurile online.

„Nu se pune problema abonamentului la internet. Va expira, dar îl vom susține. Elevul nostru chiar are nevoie și nu îl vom lăsa la greu, vom plăti. Cred că ar fi o modalitate de întrebuințare a acestor dispozitive. Scrie și în lege că, pentru anumite afecțiuni, se permite școală online. Am un contract de comodat pentru ele, sunt pe inventar, le păstrăm bine”, spune directorul, pentru Jurnalul. 

Minunea digitală din capătul județului 

Următoarea oprire în discuția despre tablete a fost la Rucăr. Și aici tabletele primite în pandemie sunt în cutii, nefolosite, dar motivul este cu totul altul. Anul trecut, școala a depus un proiect și a cumpărat, pe bani europeni, table inteligente, tablete pentru toți elevii și laptopuri pentru cadrele didactice. Școala aflată la aproape 80 de kilometri de Pitești, municipiul reședință de județ, este digitalizată.

„Avem 291 de tablete, câte una pentru fiecare elev. Pe cele din pandemie le-am cerut înapoi pentru că cei care le-au primit ar fi fost dubli beneficiari și nu era în regulă. Vreau să cer informații, poate le putem da unor școli care nu au și ar fi necesare. Noi folosim la ore tabletele cumpărate de noi. Sunt profesor de matematică. Eu îi rog pe copii să le aibă la ei când avem nevoie de unele aplicații. Sunt utile la geometrie. Avem table inteligente și elevii lucrează pe tablete pe care le vor avea până în clasa a opta. Au fost semnate contracte cu părinții și dispozitivele se dau înapoi mai devreme doar dacă un copil se transferă de la școala noastră”, ne-a povestit Cristina Vlădescu, directorul Școlii Gimnaziale „Nae A.Ghica”

Discuția despre tablete se poartă și în mediul online. Mulți părinți spun că le-ar fi fost folositoare în continuare copiilor care nu au acces la internet.

„Sunt (tabletele n.n.) în cutii, puse bine, exact așa cum le-am primit. Unele sunt deteriorate. Le expiră abonamentele la internet, noi nu ne-am permite să acoperim costurile”

director de școală

×