x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Se demolează terasa ilegală din Herastrău. Vezi aici cum au ajuns şapte hectare de verdeaţă pe mâna băieţilor deştepţi

Se demolează terasa ilegală din Herastrău. Vezi aici cum au ajuns şapte hectare de verdeaţă pe mâna băieţilor deştepţi

de Iulia Barbu    |    10 Oct 2011   •   06:06
Se demolează terasa ilegală din Herastrău. Vezi aici cum au ajuns şapte hectare de verdeaţă pe mâna băieţilor deştepţi

Din aceasta dimineata, parcul Herastrau va avea mai mult spatiu verde: terasa ilegala de pe terenul fostului complex BTT este pusa la pamant. "Actiunea are la baza rezolutia Dosarului Penal solutionat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1, ramasa definitiva prin Sentinta Penala nr. 847 din 16.09.2011 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, definitiva si vizeaza dezafectarea constructiei edificata ilegal in incinta fostului complex BTT, in parcul Herastrau, pe spatiul verde adiacent aleii de acces auto a parcului. (Clubul Le Gaga)", se arata in comunicatul Primariei Capitalei. Este un razboi castigat dupa ani de procese si amenzi.

"Le multumesc procurorilor Parchetului Judecatoriei Sectorului 1, Politiei sectorului 1, cat si judecatorilor care au judecat acest caz si sper ca si celelalte plangeri facute de Primaria Municipiului Bucuresti pentru situatii similare sa fie solutionate in mod favorabil bucurestenilor. Decizia parchetului, a judecatorilor si a politiei ne-a ajutat sa punem in aplicare rezolutia prin care putem demola constructii ilegale din parcul Herastrau chiar daca acestea sunt edificate pe teren proprietate privata. Dupa ce vor fi curatate urmele constructiilor amplasate ilegal pe aceasta suprafata, terenul va redeveni spatiu verde. Parcul Herastrau este monument istoric, iar eu voi veghea personal sa ramana asa', a precizat Sorin Oprescu, edilul Capitalei.

In primavara anului trecut, in parcul Herastrau se construia de zor. Terasa Clubului Le Gaga, denumit la inceput Bamboo, crestea intr-un an cat altii in zece, asemenea lui Fat – Frumos. Toate acestea in ciuda plangerii penale facuta de primarul Sorin Oprescu, inca din 2009, care s-a transformat si intr-o amenda penala. Patronii n-au fost insa intimidati si au mers mai departe. Santierul s-a intins pe o suprafata de 1.000 de metri patrati, motiv pentru care a fost intocmita o alta plangere penala pentru construirea fara autorizatie pe un spatiu verde considerat monument istoric. In urma controlului efectuat la fata locului, inspectorii au constatat ca s-au facut reparatii de modernizare si extindere de constructii pe fostul teren al BTT, pe o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati, fara nici un fel de autorizatie.

Inca din 2009, Jurnalul National publica o serie de materiale in care arata cum terasele din Parcul Herastrau, monument istoric, erau construite, pe sest, mai ales pe timp de noapte. Bamboo, ulterior Le Gaga, a aparut pe spatiul unor terenuri de tenis ce apartineau de fostul BTT. Au urmat defrisarile, montarile de schele, iar constructia a fost gata in cateva saptamani.

Plangerea penala ce a fost facuta de primarul Sorin Oprescu firmei SC TAIFUN SERVICE SRL s-a transformat intr-o amenda penala. Si cam atat. "Uite ce inseamna o hotarare judecatoreasca nedreapta. Si ma refer aici in principal la procesul pe care Primaria Capitalei si Clubul Sportiv Sportul Studentesc il au cu reprezentantii fostului BTT pentru a lua in patrimoniul municipalitatii cele sapte hectare din Parcul Herastrau. Daca judecatorii Curtii de Apel nu intorceau procesul la Tribunalul Bucuresti si dadeau o decizie clara pe baza documentelor depuse la dosar, acum lucurile puteau fi rezolvate. Este un dispret fata de lege", declara pe atunci Sorin Oprescu.

Lupa pentru spatiul verde din Herastrau s-a dovedit destul de grea. Asta pentru ca, in afacerea roditoare ce avea la dispozitie 7 hectare de verdeata, au aparut firme peste firme. Daca in 2009, plangerea penala a fost facuta pe SC TAIFUN SERVICE SRL, ulterior afacerea a fost trecuta pe societatea TOTAL CENTER, pentru ca apoi, constructorul care trebuia sa raspunda de lucrarile din Herastrau sa fie SC Morgana Invest SRL, cu sediul pe Strada Tuzla, unde isi desfasoara activitatea celalalt club Bamboo.

Cele sapte hectare din Parcul Herastrau, domeniul public al statului, au ajuns pe mainile unor baieti descurcareti. Bartolomeu Finis, Adrian Petrache, Alexandru Bittner si Fernando Enciu. Cei patru au devenit, in schimbul sumei de 1.500.000 de dolari, propritari in parc. Spatiul verde ajuns mosie de lux si a trecut din proprietatea BTT in cea a firmelor conduse de cei enumerati mai sus. Dosarul a ajuns la un moment dat in instanta.

Lantul ilegalitatilor a inceput in 1999, cand, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului de atunci, Biroul de Turism si Tranzactii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau. Asta in conditiile in care spatiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zona declarata monument istoric.

Modalitatea prin care s-a facut aceasta trecere a fost dubioasa, fapt recunoscut si de Tribunalul Bucuresti. Imediat dupa ce BTT a intrat in posesia terenului, s-a asociat cu Domino 94 Impex SRL, careia i-a vandut 63.000 de metri patrati. Aceasta firma este controlata de trei persoane influente, respectiv Bartolomeu Finis, Adrian Petrache si Alexandru Bittner. Restul de 7.000 de metri patrati au ajuns in posesia lui Fernando Enciu, numele sau fiind legat de afaceri in Insula Mare a Brailei si de Fly Taxi.

Din 2003, reprezentantul sectiei de Yachting din Clubulul Sportiv Sportul Studentesc, Liviu Doara, se judeca cu BTT si Domino 94 Impex SRL pentru a face dreptate. El au obtinut la sfarsitul lui 2008 la Tribunalul Bucuresti o decizie prin care instanta constata nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare. Evident ca BTT si SC Domino Impex SRL au facut recurs. Dupa ani de procese, alaturi de Liviu Doara a venit si Primaria Capitalei, primarul general, Sorin Oprescu, declarand ca este hotarat sa lupte pana la capat pentru a obtine din nou in administrarea municipalitatii cele sapte hectare din Parcul Herastrau. In 2009, instanta a admis cererea municipalitatii de a-si apara practic un teren care-i apartine inca de pe vremea lui Carol I, cel care a infiintat Parcul Herastrau.

Pe cele sapte hectare din BTT au rasarit mai multe terase, restaurante, un club de noapte, Bamboo, denumit ulterior "Le Gaga", si chiar fundatia unui hotel ce apartine lui Fernando Enciu. Autorizatia pentru hotel a fost data de primarul general Traian Basescu. Subiectul a fost pe larg tratat de Jurnalul National, in urma anchei Fernando abandonand proiectul.

Daca pentru cele sapte hectare de verdeata s-au angrenat firme peste firme, nici municipalitatea nu s-a lasat mai prejos. De la procese, la amenzi penale si chiar la ordonante speciale, s-a incercat totul. In luna iulie a anului trecut Sorin Oprescu vorbea despre stadiul luptei pentru Herastrau: ''Este pentru prima data cand un procuror imi aproba sa daram cladirile Le Gaga si Element'S din Parcul Herastrau. Pentru ca este vorba despre proprietate privata doar printr-o ordonanta emisa de un procuror pot sa intervin. De o luna si jumatate ordonanta cu pricina este la Politia Sectorului 1 si acum am aflat ca a fost emisa o plangere impotriva procurorului. Nu mi se pare corect ceea ce se intampla si am sa ma adresez doamnei procuror general".

In Ordonanta respectiva se preciza ca in perimetrul imobilului situat pe Soseaua Nordului nr. 7-9, in incinta bazei sportive prevazuta cu terenuri de tenis, s-a ridicat o constructie fara autorizatie, in conditiile in care zona este monument istoric. Terenul, de altfel, asa cum a publicat Jurnalul National, este proprietatea SC Domino 94 Impex SRL, cea care a intrat in mare parte in posesia celor sapte hectare care au apartinut in perioada comunista de BTT. Pentru ca este vorba despre un monument istoric, orice interventie se va realiza doar in baza unei autorizatii de construire, act care nu a fost emis pentru clubul de fite. Procurorul care a emis ordonanta cu pricina dispune restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii constand in demolarea constructiilor realizate fara nici un fel de autorizatie. Masura trebuia aplicata de cei de la Politia Sector 1 - S.I.F, unde de altfel lucrurile s-au impotmolit in vara anului trecut.

×