La cei 101 ani ai sai, Vasile Vaida este un pensionar plin de energie. Merge la biserica. Matura trotuarul din fata casei sale, dar si a vecinilor. Nu se plange niciodata de nimic si se bucura de fiecare zi data de Dumnezeu.
S-a nascut la 26 ianuarie 1903, desi buletinul sau spune altceva: septembrie 1903 - politia clujeana l-a intinerit cu mai bine de o jumatate de an. Vasile Vaida a supravietuit multora dintre actele sale, pe care nu le mai detine de ceva vreme. Si-a pierdut, de exemplu, certificatul de casatorie. Actul sau de identitate nu mai este valabil de aproape 40 de ani. A incercat sa-l schimbe, dar Politia nu mai elibereaza acte noi celor trecuti de o anumita varsta. "Nimicuri", spune nea Vasile despre aceste lucruri, care parca nu mai au nici o importanta cand treci de 100 de ani.O casa, patru generatii
Nu mai aude foarte bine. Vasile Vaida vorbeste insa foarte clar si se deplaseaza usor. El e unul dintre batranii norocosi, care locuiesc alaturi de familie si nu intr-un azil. Sub acelasi acoperis traiesc reprezentantii a patru generatii: el, fiica sa, Dochia Pop, cu sotul ei, nepoata Anica, cu sotul si cei doi copii ai sai. Fara sprijinul lor, Vasile Vaida nu ar putea supravietui. Pana anul trecut avea o pensie de 212.000 de lei, care a fost marita recent la 400.000 de lei. "O adevarata bataie de joc fata de un om care a muncit o viata", cum spune nea Vasile.
A muncit de cand se stie
Vasile Vaida s-a nascut in judetul Cluj, la Recea- Cristur. Fiu de taran, a fost obisnuit de mic cu munca. Nu a mers la scoala, nici azi nu stie sa citeasca foarte bine. "Pe atunci nu se facea scoala, se mergea la camp si gata", spune Vasile, impacat cu viata lui. A prins cele doua razboaie mondiale, dar soarta a facut sa nu fie trimis sa lupte pe front, in linia intai. In primul razboi s-a dus pana in Cehoslovacia, alaturi de alti consateni, soldati si ei. Uniforma n-a fost niciodata pe gustul lui: "Mi-a fost drag sa merg prin lanurile de grau, nu sa cad in gropi de mortiere".
S-a casatorit de tanar, la 22 de ani, si a ramas vaduv tot de tanar. De 54 de ani e "singur", nu si-a luat alta sotie. "Nu s-a mai casatorit, ca sa nu-i imprastie lucrurile o femeie straina. A crescut singur trei copii. Trebuia sa ramana cu baiatul lui la Recea, dar s-a mutat cu mama, la Cluj", povesteste nepoata lui, Anica Bocaneala. Alegerea s-a dovedit a fi inspirata: batranul e un personaj central in viata familiei, a fost indragit de toate generatiile. "Nepotii nu au uitat niciodata ca le dadea intotdeauna dulciuri cand erau mici. La 80 de ani se dadea cu stranepotii in tobogan!", spune Anica.
Comunistii i-au luat pamantul si animalele
Despre razboaie nu are prea multe amintiri, le-a alungat pe toate. Tine minte foarte bine cum i-au luat comunistii, la colectivizare, bivolul, plugul, calul si pamantul. Nu mai tine minte exact despre cat pamant era vorba, ca actele le-a ars, noaptea - "umblau sa-i bage-n puscarii p-aia de aveau stare".
Dupa Revolutie a primit o parte inapoi. Nu s-a bucurat din cale-afara, nu mai avea bivol, nu mai avea plug, nici calul nu i-l dadusera indarat. A umblat dupa actele de proprietate mai mult pentru rude, sa le dea lor pamantul.
"Isi aminteste tot felul de lucruri, asa, din senin. Ne-a intrebat recent de un frate pe care l-a avut la Brasov. Ne-a cerut sa-l cautam, sa-i dea si lui din pamant. I-am spus insa ca nu are rost, dupa atatia ani, nu aveam nici o adresa. Doar nu era acum sa umble la "Surprize, Surprize!" sa-si caute nepotii!", spune nepoata Anica.
"Cum puteti sta acasa?"
Nu a facut niciodata politica. Revolutia din 1989 l-a prins in plin centrul Clujului, printre focurile de arma. "Asteptam in statie, la autobuz, cand a inceput sa se traga. Am ajuns teafar acasa. Nu stiam exact ce se intampla. Mi-am gasit familia la televizor. Am inceput sa-i cert: "Cum puteti sta acasa? De ce nu iesiti in strada, nu stiti ca se trage?"."
"Asa ceva nu s-a vazut de cand lumea: bani fara munca!"
Nu intelege un lucru din democratia postdecembrista. "Asa ceva nu s-a vazut de cand lumea: bani fara munca! Ista-i lucru rau, cum se poate asa ceva?", se intreaba batranul, referinduse la platile compensatorii. Nu a fost niciodata de acord cu ele si, desi nu se uita la televizor si nici nu citeste ziarele (pentru ca nu stie sa citeasca), este foarte constient de ceea ce se intampla in jurul sau. A votat si la referendumul din octombrie 2003.
Secretul longevitatii: credinta
Cum a ajuns Vasile Vaida la peste 100 de ani? Cei apropiati lui cred ca "de vina" este faptul ca ii place sa vorbeasca cu oamenii, sa umble, sa vada si sa afle cat mai multe lucruri.
Cu sanatatea nu are probleme mari. Familia il ajuta cu vitamine, medicamentele le ia compensate sau i le platesc rudele. Vaida este un independent - ii place sa-si curete singur hainele, sa spele, sa-si faca de mancare. "Nu ma lasa sa ii bag rufele in masina de spalat, spune ca se strica. Prefera sa si le spele singur", povesteste Anica Bocaneala.
Are batranul tabieturile sale. Se duce regulat la biserica din cartier, unde il cunoaste toata lumea. Niciodata nu s-a gandit de ce toti vecinii il stiu sub numele de "Tinu". In oras iese tot timpul si nu s-a ratacit niciodata, chiar daca locurile se mai schimba. "Iese, se plimba, merge dupa paine, ma intreaba daca nu ma poate ajuta la bucatarie", descrie nepoata sa traseul zilnic al lui nea Vasile Vaida.
"Eu fac curatenie, eu fac de mancare, ma spal si mai matur si pe la vecini. Secretul vietii mele lungi nu este altul decat increderea ca Dumnezeu te va ajuta sa treci peste toate necazurile", ne marturiseste centenarul.
Sfaturi pentru Funar
Desi nu stie sa citeasca, cunoaste Biblia foarte bine. Pune tot timpul intrebari, comenteaza. "Este un om al rugaciunii si al postului. Cred ca de aceea si familia noastra a fost binecuvantata, atat de mult s-a rugat pentru noi toti, incat nu am avut necazuri mari niciodata", spune Anica. Este prieten cu calugaritele de la o manastire din apropiere, merge mereu pe la ele si acestea il viziteaza regulat.
Cand a implinit 100 de ani, pe langa aniversarea din familie, si cei de la biserica l-au sarbatorit. A primit un tort urias, pe care i-au scris varsta. Anul trecut a fost premiat de primarul Clujului pentru atingerea varstei de 100 de ani. I-a spus atunci nea Vasile: "Domnuâ Funaru, dumneata trebuie sa fii ca un gospodar pentru Cluj si sa fii drept cu toata lumea, mai ales cu cei saraci!".
La 93 de ani, dat exemplu asistentelor
Viata lui Vasile Vaida nu a fost usoara pana acum, dar nici nu i-a rezervat prea multe surprize neplacute. Acum opt ani a avut parte de una. "La 93 de ani l-a muscat un sobolan. L-am dus la Spitalul de Recuperare si acolo medicul a chemat toate asistentele, sa vada cum arata un om de 93 de ani!", isi aminteste Anica Bocaneala.
Ea crede ca bunicul ei a ajuns la aceasta varsta pentru ca e un om activ, care umbla foarte mult. "Sucuri d-astea noi nu gust deloc, ca strica sanatatea. La masa is bune multe fructe si zarzavaturi.
Compot de mere mananc in fiecare zi, proaspat. Carne nu prea, nici salam. Dimineata e bun un ou. La pranz face bine un pahar cu ceva vin, poate o tuica, niciodata mai mult." Vasile Vaida se mai intreaba uneori: "Oare n-oi avea sfarsit?". Cand vreo boala ii da tarcoale, nu se lasa invins si lupta pentru fiecare noua zi. Si-a cumparat deja loc in cimitir, dar cand e bolnav alearga repede la medic, sa vada ce este. A fost operat de prostata acum cativa ani, dar si-a revenit foarte repede, de zici ca n-a avut niciodata nimic. (ORIANA TZELMAN )
CV
Vasile Vaida
Data nasterii: 26 ianuarie 1903
Locul nasterii: Recea-Cristur, judetul Cluj
101ani
A avut 6 copii, dintre care numai 3 mai sunt in viata. Acestia i-au dat 7 nepoti, 8 stranepoti si 2 stra-stranepoti. Anul trecut, cand a implinit 100 de ani, casa de pe Strada Constantin Brancusi, in care de altfel locuiesc patru generatii ale familiei, s-a dovedit a fi neincapatoare.