x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sedinta CSAT - Operatii la ochi si timpan

Sedinta CSAT - Operatii la ochi si timpan

de Oana Stancu Zamfir    |    18 Noi 2005   •   00:00
Sedinta CSAT - Operatii la ochi si timpan

Soarta lui Radu Timofte, Gheorghe Fulga, Tudor Tanase si Gabriel Naghi se afla astazi pe masa CSAT, convocat de presedintele Traian Basescu. Cine sunt ei? Bosii serviciilor de informatii. Ravniti de presedinti sI premieri. Pe ei se bat si acum Palatul Victoria si Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a convocat azi Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pe masa caruia s-ar putea afla soarta lui Radu Timofte, Gheorghe Fulga, Tudor Tanase sau Gabriel Naghi. Cine sunt ei? Ochiul si timpanul sefului statului. Bosii serviciilor de informatii. Ravniti de presedinti si premieri. Pe ei se bat si acum Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. PNL i-a cerut lui Basescu sa-i schimbe pentru ca sunt oamenii PSD. Basescu i-ar cam lasa. Ar conduce cu adjunctii lor, posturi in care a numit deja oameni noi si se pregateste sa mai numeasca si zilele acestea. Numai seful SPP nu ar stat pe roze... Declaratiile facute de Basescu de-a lungul acestui an lamuresc in parte cam ce ganduri are cu serviciile secrete.

Serviciul Roman de Informatii a fost prima institutie pe care presedintele Traian Basescu a vizitat-o in calitate de sef al statului, la doar cateva zile dupa instalarea la Cotroceni. Pe 28 decembrie 2004, el a avut o intalnire cu conducerea SRI, careia i-a cerut un raport de activitate, dar i-a si garantat depolitizarea si protejarea sa.

A doua zi a fost randul Serviciului de Informatii Externe. Basescu s-a declarat multumit de nivelul de reformare a SIE si a declarat ca in nici un caz schimbarea presedintelui tarii nu va insemna schimbari majore care sa zdruncine structura serviciului.

La Serviciul de Telecomunicatii Speciale a fost si mai cald noul presedinte, aratand ca nu are in intentie sa "zdruncine sistemul prin reorganizari inutile, atat timp cat performanta Serviciului nu justifica acest lucru". Mai mult, Basescu a facut o serie de aprecieri la adresa directorului STS, aratandu-se multumit ca in fruntea Serviciului se afla o persoana cu care a mai lucrat in trecut, in perioada in care era ministru.

"Tudor Tanase a pus pe picioare centrul Romatsa - un specialist de mare calibru - si va pot spune ca densitatea de creier in acest serviciu este cea mai ridicata din toate institutiile pe care sistemul de aparare le are la dispozitie", a afirmat Basescu.

UNUL SINGUR... Un singur sef de servicii va ramane in functie, ameninta Traian Basescu pe 5 ianuarie. Ulterior, in interviurile date in prima luna de mandat, el explica: "Unii vor fi schimbati, altii nu. Decizia este de a tine serviciile de informatii in afara influentelor politice. N-as spune ca a existat o interventie in jocurile politice a celor trei mari servicii - SRI, SIE si STS. Au stat deoparte, spre cinstea lor, pentru ca au avut comportament de servicii neimplicate", dadea Basescu o declaratie socanta cotidianului Adevarul, anuntand totusi ca, in functie de "realitatea performantelor lor, la unele servicii vor fi schimbari, la altele nu".

"Directorii de servicii nu se schimba ca directorii de intreprinderi. Sefii de servicii ai unui stat membru al NATO au nevoie de timp pentru a fi schimbati", mai spunea tot atunci presedintele.

OM DIN SISTEM vs POLITICIAN. Tot in ianuarie, pe 11, Traian Basescu anunta la Realitatea TV ca nu vrea politicieni in fruntea serviciilor secrete, pentru ca un om politic nu are autoritate asupra specialistilor si risca sa faca serviciul ineficient chiar pentru presedintele tarii, iar in fruntea SRI va fi numit un ofiter tanar. "Va pot spune cu titlu de noutate ca l-am rugat pe directorul Timofte sa gaseasca un ofiter tanar, promovat dupa Revolutie, care ar putea sa fie deocamdata prim-adjunct al sefului Serviciului Roman de Informatii. Ma gandesc in primul rand la ofiteri care au terminat Academia Nationala de Informatii dupa Revolutie, deci ofiteri tineri", a anuntat presedintele.

TIMOFTE NU DERANJEAZA. Cele mai recente afirmatii ale presedintelui sunt favorabile ramanerii lui Radu Timofte in functie. Pe 10 octombrie, la TVR, Basescu a aratat ca Timofte "nu il deranjeaza", acesta fiind "extrem de cooperant in procesul de innoire a SRI". "Totusi, in fruntea SRI ramane acel personaj politic numit acum destul de multi ani si de vechea putere", spune moderatoarea.

"Da. Si trebuie sa recunosc ca in momentul de fata nu ma deranjeaza. Dimpotriva, este extrem de cooperant in procesul de innoire a serviciului", a raspuns Basescu. El s-a declarat totodata multumit "pana la proba contrara" de servicii, "atat timp cat au fost capabile sa anticipeze si mici retele suspecte ca ar spala creiere prin lectiile pe care le tineau cu privire la extremismul musulman, si interceptari destule de persoane care n-aveau ce cauta pe teritoriul Romaniei", amintind ca recuperarea ziaristilor rapiti nu a fost altceva decat "operatiune a serviciilor de informatii".

SEF POLITIC LA COMUNITATEA DE INFORMATII
Daca pentru conducerea serviciilor Traian Basescu prefera oameni din sistem, pentru coordonarea acestor servicii in cadrul comunitatii de informatii, a carei infiintare ar fi si ea discutata in sedinta CSAT de azi, seful statului are pregatit un om politic. Tot pe 10 octombrie, la TVR, el a aratat ca noua structura va fi subordonata CSAT si coordonata de consilierul pentru securitate nationala, pe care il are pregatit deja. El nu provine din servicii, a dezvaluit Basescu, ci este "un personaj politic".

Cel care a coordonat elaborarea proiectul comunitatii de informatii este consilierul pe probleme de politica interna al presedintelui, Claudiu Saftoiu, mana sa dreapta si in criza ostaticilor. Pana la aceasta declaratie a lui Basescu, despre Saftoiu s-a zvonit ca ar fi si cel care sa coordoneze noua structura.

Comunitatea de informatii va fi o structura de analiza, a mai spus seful statului, si nu un superserviciu, creata din nevoia de a lega informatiile care provin de la diverse servicii. "Va fi formata din analisti detasati de la toate serviciile si consilierul prezidential pentru securitate nationala va fi cel care va fi responsabil de functionarea acestei structuri, care nu este o structura institutionala, o structura activa; este o structura de analiza a informatiilor", a explicat el.

Infiintarea noii structuri nu a fost ferita nici ea de traditionalul de acum razboi dintre PD si PNL. La inceputul verii, presedintele Comisiei de control al SRI, liberalul Radu Stroe, declara ca noua structura "ar trebui sa fie la Guvern". "Asta nu iseamna ca alte puteri in stat nu trebuie sa aiba acces la informatii. Dar peste 70%-75% din aceste informari se duc la Guvern", a spus Stroe. Replica i-a fost data de omologul democrat, Romeo Raicu, presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SIE: "Conform Constitutiei, serviciile sunt subordonate CSAT, condus de presedinte. Primul-ministru este doar membru. Aceasta comunitate de informatii a fost blocata tocmai de politruci care nu stiu cum sa se puna mai bine cu seful lor si sa se puna in subordinea lui", a aratat pedistul.

Reactii in Parlament


Ion Stan (PSD)
Deputatul PSD Ion Stan, membru al Comisiei pentru controlul activitatii SRI, nu crede ca prin schimbarea sefilor SRI si SIE, "presedintele Basescu reuseste sa isi subordoneze serviciile". Stan crede ca aceasta schimbare "mai devreme sau mai tarziu se va intampla", iar daca Basescu nu a facut-o pana acum, e pentru ca nu a gasit persoanele cele mai potrivite.

Romeo Raicu (PD)
Deputatul PD Romeo Raicu, presedintele Comisiei de control a activitatii SIE, a dat ieri un singur raspuns: "No comment". Cu cateva zile in urma insa, intr-un interviu acordat BBC, intrebat daca i se pare potrivita solicitarea PNL de schimbare a sefilor serviciilor, inclusiv a lui Gheorghe Fulga, Raicu a raspuns: "Eu nu sunt de principiu ca un om trebuie schimbat pe motiv politic, doar pentru ca pe ala il cheama nu stiu cum sau ca la un moment dat a fost membru in nu stiu ce partid. Cred ca primul lucru despre care trebuie sa vorbim este stabilitatea in aceasta zona de siguranta nationala".

Norica Nicolai (PNL)
Vicepresedintele Comisie de aparare din Senat, Norica Nicolai, spune ca in PNL nu a avut inca loc o discutie despre gasirea unor inlocuitori pentru sefia serviciilor si ca nici numele lui Catalin Harnagea nu a aparut ca posibil inlocuitor al lui Gheorghe Fulga. Cat priveste zona din care ar trebui sa provina noii sefi ai servicilor, Norica Nicolai a pledat pentru profesionisti, care "sa asigure independenta si eficienta seviciilor de informatii".

Radu Stroe (PNL)
Presedintele Comisiei de control al SRI, Radu Stroe, nu a dorit sa comenteze posibilitatea ca fostul sef al SIE Catalin Harnagea sa revina in aceasta functie, la propunerea PNL, lasand insa sa se inteleaga ca sansele sunt mici pentru ca nu este membru PNL. Stroe a sustinut ca sefii serviciilor secrete trebuie sa fie civili, desemnati de partidele politice si ca PNL are potentiali ocupanti ai acestor functii.

Daniela Buruiana (PRM)
Deputatul PRM Daniela Buruiana, membru al Comisiei de control SIE, a declarat ieri ca "in mod categoric este un razboi real intre PNL si PD privind serviciile secrete, pentru ca cine va detine controlul acestor servicii va detine si puterea informativa". Deputatul PRM a subliniat ca in acest moment "tinta o reprezinta schimbarea adjunctilor serviciilor secrete", iar Timofte si Fulga vor ramane in functii. "Problema este de la acesti directori in jos. Daca Basescu ar face asa ceva, ar avea si sustinerea PRM", a conchis aceasta. (L. D., M.I.)

TINTA 1 - DIRECTORUL SRI, RADU TIMOFTE
Pana a fi numit, in februarie 2001, director SRI, Radu Timofte, a fost senator PDSR. Personaj controversat, Timofte a fost acuzat in presa ca a avut legaturi cu KGB, cu Sorin Ovidiu Vantu, ca ar fi sustras documente din Arhiva Securitatii sau ca a facut jocuri politice pentru Iliescu si PSD.

TINTA 2 - DIRECTORUL SIE, GHEORGHE FULGA
Seful SIE din 2001, Gheorghe Fulga, a fost si el parlamentar PDSR. A fost consilierul lui Ion Iliescu pe probleme de politica interna in mandatele ’90-’91 si ’94-’96 si prefect de Brasov, intre ’91 si ’94. Si numele sau a fost legat in presa de Sorin Ovidiu Vantu.

Â

TINTA 3 - DIRECTORUL STS, TUDOR TANASE
Fost ofiter DIE, apoi sef de subunitate in Unitatea "R", Tudor Tanase a ajuns director STS in 1993 si a fost demis de Emil Constantinescu in 1997. Anul acesta, Constantinescu l-a sfatuit pe Basescu sa-l schimbe de urgenta pe Tanase, in schimb seful statului il lauda.

Â

TINTA 4 - DIRECTORUL SPP, GABRIEL NAGHI
Militar de cariera, seful SPP, Gabriel Naghi, a fost aghiotantul lui Ion Iliescu inca din decembrie 1989, devenind seful sectiunii 1 la Cotroceni si director SPP. In martie 2005, lista delegatiei pentru Casa Alba, pe care Naghi nu a figurat pana in ultima clipa, sugera posibila sa schimbare.


In 1997, SRI a fost atribuit liberalilor


de Radu Tudor
Schimbarile in serviciile secrete au fost printre primele miscari facute de regimul Constantinescu in 1997. Primul numit a fost Mircea Gheordunescu, in functia de adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat. Acesta trecea drept omul lui Constantinescu si a existat o perioada de coabitare cu Virgil Magureanu ca director. Gheordunescu a stat 4 ani in functie si a fost numit de fostul premier Adrian Nastase in functia de consul general la Milano, unde se afla si in prezent. Au urmat numirile titularilor la SRI si SIE. Deputatul PNL Costin Georgescu, fost director in cadrul Societatii R (ce editeaza cotidianul Romania libera), a fost ales pentru functia de director al SRI, iar pentru sefia spionajului a fost nominalizat Catalin Harnagea, fost ziarist la Romania libera, consilier prezidential pentru cateva luni sub mandatul lui Constantinescu.

Pe langa Mircea Gheordunescu, Costin Georgescu si-a indeplinit mandatul alaturi de nume sonore din SRI precum Vasile Lupu si Dumitru Badescu. Generalul Ion (Johnny) Popescu a fost eliberat din functia de adjunct al directorului pe probleme de logistica, dar a fost mentinut ca sef al Departamentului Logistic, cu rang de director general.

La SIE, in mandatul lui Catalin Harnagea, toti adjunctii directorului din vremea predecesorului Ioan Talpes au fost schimbati. Ultimul pe lista a fost generalul Alexandru "Bebe" Tanasescu.

SCHIMBARI LA DGPA, DGIA
De la venirea la putere a Aliantei D.A., o serie de schimbari au avut deja loc in cadrul serviciilor de informatii departamentale (cele din subordinea ministerelor). Procurorul Doru Dobocan a fost numit in luna aprilie de ministrul Justitiei, Monica Macovei, in functia de director al Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA), fostul SIPA. Generalul Sergiu Medar a preluat functia de director al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA), pentru un mandat de 4 ani, in luna octombrie, prin decizie a primului ministru Calin Popescu Tariceanu. O ramura a Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI, condusa de chestorul Virgil Ardelean, a fost constituita ca structura independenta. Directia Generala de Anticoruptie (DGA) functioneaza de la 1 Noiembrie, sub conducerea procurorului Marian Santion, avand inclusiv atributii informative. Ministrul de interne Vasile Blaga nu a dat pana in prezent semnale ca ar dori schimbarea chestorului Ardelean din functia de sef al DGIPI. Miza cea mai puternica este insa in privinta serviciilor cele mai importante: SRI, SIE, SPP, STS. Singurul serviciu care si-a innoit conducerea a fost SRI. Presedintele Basescu a numit recent doi tineri ofiteri, Florin Coldea si Viorel Voinescu, in functiile de prim-adjunct al directorului si respectiv adjunct pe probleme de logistica. Cei doi adjuncti au rang de secretar de stat.

ASALT PNL
Schimbarea sefilor serviciilor secrete pare o obsesie a liberalilor, declansata de semnalele de multumire pe care presedintele le da cu privire la modul in care lucreaza aceste institutii si accentuata de raspunsurile ironice ale sefului statului la fiecare solicitare a PNL. Astfel, liberalii par sa practice picatura chinezeasca, iar presedintele sa reziste fara prea mare efort la metodele lor de "tortura".

  • 10 octombrie
  • - seful statului se declara, in cadrul unei emisiuni a TVR, "multumit" de activitatea serviciilor secrete;

  • 15 octombrie
  • - Ludovic Orban, ii cere public presedintelui Traian Basescu sa-i schimbe pe sefii serviciilor secrete, fosti parlametari PDSR;

  • 17 octombrie
  • - raspunsul lui Basescu a fost nervos: "Cei care fac asemenea declaratii sa citeasca Constitutia!";

  • 3 noiembrie
  • - Printr-o rezolutie adoptata de Delegatia Permanenta, PNL solicita expres presedintelui "sa demareze de urgenta procedurile de schimbare a sefilor serviciilor de informatii. Tariceanu sustine ca acestia au fost alesi din structurile fostului partid de guvernamant, cum este cazul lui Radu Timofte, fost senator PSD. Replicandu-i-se ca, de exemplu, seful SPP, Gabriel Nagy, nu a fost membru de partid, Tariceanu a raspuns: nu e vorba de SPP;

  • 7 noiembrie
  • - Ludovic Orban cere iar inlocuirea fostilor pesedisti, inclusiv a celor de la conducerea sefilor de servicii, pe care i-a numit "oamenii de casa ai lui Ion Iliescu". "Credeam ca ii aduna pe toti si da cu napalm", isi marturiseste Orban sperantele pe care le avea de la Basescu;

  • 8 noiembrie
  • - premierul merge in Parlament si cere Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa dea publicitatii convorbirea sa cu Ilie Botos si cu Traian Basescu. Demersul pare o gafa, pentru ca legea interzice STS sa inregistreze astfel de convorbiri; In aceeasi zi vine raspunsul presedintelui la cererea liberalilor de schimbare a sefilor serviciilor secrete: "Zau? Interesant!";

  • 15 noiembrie
  • - daca pana acum numai Ludovic Orban parea obsedat de soarta sefilor de servicii secrete, dupa decizia Curtii Constitutionale si alte voci preiau public subiectul. Ministrul Bogdan Olteanu declara ca judecatorii CC au fost influentati sa ia o decizie favorabila PSD, vazand ca "un mare numar de institutii publice, inclusiv serviciile secrete, si-au pastrat dupa alegerile din 2004 conducerile decise de PSD";

  • 16 noiembrie
  • - democratii sar in ajutorul presedintelui si arunca responsabilitatea in curtea PNL. Senatorul PD Radu Berceanu declara ca ar trebui inlocuiti in primul rand "oamenii PSD" care depind de decizia premierului si a ministrilor. (Monica Iordache)
    ×