x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clasa muncitoare, condusă de pensionari cu averi impresionante și funcții sindicale pe viață

Clasa muncitoare, condusă de pensionari cu averi impresionante și funcții sindicale pe viață

de Adrian Stoica    |    11 Iul 2023   •   07:45
Clasa muncitoare, condusă de pensionari cu averi impresionante și funcții sindicale pe viață

Conform Legii nr. 248/2013 (republicată) privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic și Social, aceasta este o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile.

 

Pentru șefii mișcării sindicale, organizația a devenit o sursă de venit, mai ales că cei mai mulți dintre cei trimiși aici să apere poziția sindicatelor au depășit deja vârsta pensionării. Aproape jumătate dintre ei sunt pensionari, dar continuă să activeze în structurile de conducere ale confederațiilor sindicale. De asemenea, îi mai regăsim prin consiliile de administrație ale Casei de Pensii și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sau prin cele ale companiei de turism a sindicatelor.   

O trecere în revistă a membrilor Consiliului Economic și Social (CES) ne dezvăluie faptul că reprezentanții sindicatelor sunt persoane fără anvergură în mișcare, necunoscute celor pe care, cel puțin teoretic, ar trebui să-i reprezinte. Nu s-au remarcat în mișcările de stradă, nu au apariții publice, dar, în schimb, după o viață în care au reușit să se mențină în conducerea mișcării sindicale prin simulacre de alegeri, se pot lăuda cu averi demne de invidiat. În declarațiile lor de avere figurează multe depozite bancare, apartamente, vile, multe terenuri, mașini, chiar și șalupe, dovadă a unui confort social ridicat, spre deosebire de majoritate celor pe care ei îi reprezintă.  

 

Lecția de făcut bani predată de cimentistul Oancea Dorel

 

Oancea George Dorel este unul dintre membrii plenului CES care este și pensionar. Potrivit declarației sale de avere care vizează anul fiscal 2022, el a încasat de la CES suma de 30.660 de lei, din pensie 100.290 de lei, iar de la Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR), unde este vicepreședinte, suma de 36.000 de lei. Tot din zona sindicală a mai încasat 10.104 lei, fiind președintele Federației Sindicatelor Cimentiștilor din România, iar alți 8.686 de lei i-au intrat în cont de la Sindicatul Construim Împreună Fieni, unde este tot președinte. Veniturile și le-a mai rotunjit cu banii încasați de la ANOFM București, unde a fost remunerat cu 10.714 lei pentru că a fost membru în Consiliul de Administrație. Și printre atâtea obligații de onorat în mișcarea sindicală, Oancea George Dorel și-a mai găsit timp să fie și inginer la HEIDELBERGCEMENT ROMANIA S.A. de unde a încasat anul trecut 104.103 lei. În total, nu mai puțin de 291.871 de lei i-au intrat anul trecut în cont liderului sindical de la CSDR, ceea ce înseamnă circa 58.000 de euro, un venit la care cei mai mulți sindicaliști nici nu îndrăznesc să viseze.

 

Tancău Petrea, pasionat de imobiliare și șalupe

 

Tancău Petrea Petre este membru în plenul CES, pensionar, angajat, lider sindical și un mare necunoscut pentru opinia publică. Toate aceste patru activități i-au adus anul trecut venituri substanțiale. Astfel, de la CES a primit 34.919 lei, iar pensia i-a asigurat un venit anual de 118.880 de lei (față de 113.232 de lei în 2022). În paralel, el este și președintele sindicatului Petrochimistul, de unde a primit 60.000 de lei, iar de la confederația sindicală CNSLR-Frăția, unde este vicepreședinte, a încasat 12.000 de lei. În  plus, el a mai fost remunerat cu 5.147 de lei pentru că a fost membru în Consiliul de Administrație la Sind România, una dintre societățile de turism ale sindicatelor. Pe lângă toate aceste activități, Tancău Petrea Petre a fost anul trecut și consilier juridic la societatea Rompetrol Rafinare, de unde a încasat 145.034 de lei. În total, anul trecut el a încasat circa 476.000 de lei, ceea ce înseamnă   aproximativ 96.000 de euro. Cu așa venituri mari, are și pasiuni scumpe. El este un împătimit al sporturilor nautice, judecând după faptul că deține două șalupe, ultima cumpărată în 2019. Este vorba despre o ambarcațiune Bonny 520, o barcă de viteză, destinată în principal unor activități de agrement sau pescuit, al cărei preț de catalog este de 8.500 de euro, fără TVA. Bărcile cu motor nu sunt singura sa pasiune, în colecția personală mai figurând trei mașini, un Ford Ranger, un Nissan Navara și un Ford Fiesta. El mai deține două apartamente și o vilă de 225 mp în Năvodari, la care se mai adaugă patru terenuri amplasate tot în zona litoralului.

 

Vicepreședintele Apostoiu, pensionarul de 45.000 de euro

 

Liviu Apostoiu este sindicalistul care ocupă cea mai înaltă funcție în CES, fiind vicepreședinte, dar care are și calitatea de pensionar. Potrivit ultimei sale declarații de avere din 2022 publicată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, el a încasat din pensie 75.125 de lei. Deși a ajuns la vârsta pensionării, Liviu Apostoiu se dovedește a fi o persoană extrem de activă și implicată în bunul mers al mișcării sindicale. Dacă de la CES a încasat 30.660 de lei, din poziția de prim-vicepreședinte al confederației sindicale Cartel-Alfa a primit 82.894 de lei, iar de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, unde a fost membru în Consiliul de Administrație, a fost remunerat cu 11.688 de lei. El a mai primit 10.714 lei de la Casa Națională de Pensii, unde este tot membru în Consiliul de Administrație, și 9.800 de lei de la Hotelul Apollo din stațiunea Mamaia, unde a fost președintele Consiliului de Administrație.  

 

Familie de sindicaliști trecută prin CES

 

Un caz aparte îl constituie familia Gogescu Vasilică și Cristina-Elena-Georgeta, ambii soți trecând pe la CES și conducând împreună Federația Sindicatelor din Comerț. Anul trecut, Gogescu Vasilică a fost membru în plenul CES, de unde a primit, 30.660 de lei, iar pensia i-a asigurat un venit de 38.052 de lei. De asemenea, el este și președintele Federației Sindicatelor din Comerț, funcție remunerată anul trecut cu 58.089 de lei (53.984 de lei în 2021). În plus, el a mai primit 7.500 de lei pentru că a fost membru în Adunare Generală a Acționarilor Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România. De remarcat este faptul că soția sa ocupă funcția de secretar general al federației lucrătorilor din comerț, poziție din care a câștigat 57.979 de lei (54.052 de lei a câștigat în 2021). Potrivit declarației de avere aferentă anul fiscal 2022, Gogescu Cristina-Elena-Georgeta a mai câștigat 30.660 de la CES, unde a avut calitatea de membru al plenului.

 

Glasul roților de tren sună bine pentru Dobrescu Florea

 

Dobrescu Florea este un alt reprezentant al mișcării sindicale în CES care primește lunar și fluturașul de la Casa de Pensii. Anul trecut el a primit 30.660 de lei de la CES și 78.328 de lei din pensie. El a continuat însă să fie și angajat la Sucursala Regională Căi Ferate Craiova, de unde a încasat 80.131 de lei. Tot anul trecut el figurează ca fiind vicepreședintele CNSLR-Frăția, președintele Federației Naționale Drum de Fier și membru în Consiliul de Administrație la ANOFM, dar nu figurează sume încasate de aici în declarația sa de avere. De asemenea, el a mai fost membru în Consiliul de Administrație și la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, de unde a primit 516 lei. În paralel, Dobrescu Florea a mai încasat 105.996 de lei din prestarea unor activități independente. 

 

Iacob Baciu, mereu cu lipici la banii sindicatelor

 

O persoană extrem de discretă, care evită aparițiile publice, dar pentru care mișcarea sindicală este de foarte mulți ani o sursă de îmbogățire este și Iacob Baciu. El este președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și conduce această organizație din poziția de pensionar, cum de altfel sunt și alți colegi de-ai săi din conducerea acestei mari organizații. Potrivit declarației de interese aferentă anului 2022, el a mai fost membru în Consiliul de Administrație al agenției de turism a sindicatelor SIND România, de unde a încasat 34.056 de lei (27.900 de lei în 2021), și membru în Consiliul Economic și Social (CES), de unde a încasat, ca și ceilalți colegi ai săi, 30.660 de lei. Declarația sa de avere aferentă anului fiscal 2022 nu este deocamdată publicată, dar dacă avem în vedere că în anul 2021 funcția de președinte al CSDR i-a adus lui Iacob Baciu 184.707 lei, iar pensia i-a asigurat un venit de 104.652 de lei, anul trecut s-a apropiat de venituri de 400.000 de lei, fără a mai lua în calcul veniturile din închirierea unui apartament. Conform unei decizii de acum câţiva ani a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a fost constatată existenţa stării de incompatibilitate şi a conflictului de interese pentru Iacob Baciu, după ce acesta, în calitate de administrator al societăţii de turism SIND România, a încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde ocupa funcţia de vicepreşedinte, contracte de furnizare de servicii medicale în valoare de aproximativ 7.500.000 de lei. Ulterior, în instanţă, Iacob Baciu a pierdut contestaţia împotriva deciziei ANI, astfel că pe 26.10.2017, Î.C.C.J., prin Decizia nr. 3227/26.10.2017, respinge recursul formulat de Iacob Baciu împotriva Sentinţei nr. 2424 din 19 iunie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat, iar această hotărâre rămânea irevocabilă. Ca urmare, conform dispozițiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010, Iacob Baciu avea interdicție de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică. Cu toate acestea, el a îndeplinit în continuare funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social, iar astăzi este membru în plenul instituției.

 

Bogdan Hossu, între lupta socială și casa de pensii

 

Bogdan Hossu este unul din puținii lideri de sindicat rămași pe baricade dintre cei afirmați la începutul anilor ’90, trecând și el pe la CES. Deși s-a pensionat, el a decis să conducă în continuare Confederația Națională a Sindicatelor Cartel ALFA, mai ales că în pseudo-democrația în care se scaldă mișcarea noastră sindicală poziția sa nu a fost contestată niciodată. În ciuda problemelor financiare cu care se confruntă majoritatea salariaților pe care îi reprezintă, Bogdan Hossu a fost ocolit și anul trecut de probleme. Pensia i-a adus 78.933 de lei în 2022, aceeași sumă încasată ca și în 2021, dar a reușit să-și mai adauge ceva în plus din veniturile sindicale. Cea mai mare sumă încasată a venit de la Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, ea ridicându-se la 93.647 de lei (93.155 de lei în 2021). Bogdan Hossu se dovedește în continuare o persoană extrem de activă și la pensie, astfel că el prestează și la compania de turism a Sindicatelor - SindRomânia -, de unde a primit o indemnizație de 34.056 de lei (30.995 de lei în 2021), dar și la Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor, de unde a primit 2.250 de lei (1.500 de lei în 2021). Per total, lupta pentru dreptate socială i-a adus anul trecut lui Bogdan Hossu venituri de 204.886 de lei (circa 41.000 de euro), la care s-au mai adăugat 10.000 de lei din darea în arendă a unui teren.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sefi sindicate conducere pensionari