SPECIAL
METEHNE - O vanatoare ad-hoc a fost pusa la cale pe baza unei hartoage
Jurnalul National va prezinta cum se poate face braconaj in judetul Braila. 16 persoane au participat la o vanatoare de mistreti, fazani si iepuri fara a avea vreo autorizatie emisa de AJVPS Braila, in administrarea careia se afla fondul "24 Ibrianu", de pe raza comunei Gradistea. Cu totii au semnat un tabel nominal in care au trecut trofeele.
COSMIN BABII, ANDREEA TUDORICA
PREAMBUL. Inainte de inceperea unei goane, participantilor la vanatoare trebuie sa li se faca instructajul de catre organizator
|
POVESTI. Marcel Constantin nu-si mai amintea cu exactitate imprejurarile in care a fost intocmit acest tabel, dar avanseaza cateva ipoteze stranii despre ce s-ar fi putut intampla la vanatoarea la care au mai fost prezenti actualul primar al comunei Gradistea, Andrei Petrica, si organizatorul de grupa, fostul presedinte al AJVPS, Nicolae Neacsu. "Este vorba de fondul Ibrianu, unde sunt repartizat. Am scris Gradistea pentru ca este vorba de satul Ibrianu, care apartine de comuna Gradistea. Vanatoarea a cazut intr-o zi de duminica. Deci, autorizatia s-ar fi putut emite vineri sau joi, pentru ca, dupa cum vedeti in graficul privind vanatorile organizate pe grupe in sezonul 2003-2004, acestea sunt programate sambata. Apar, una programata pe fondul Ibrianu la data de 3.01.2004 si urmatoarea pe 24.01.2004", ne-a declarat Marcel Constantin. Una dintre variantele fanteziste este ca unul dintre participanti l-ar fi sunat pe directorul AJVPS Braila, iar acesta si-ar fi dat acordul verbal. A inceput vanatoarea, iar tabelul urma sa fie anexat la autorizatia ce ar fi putut fi emisa sau adusa ulterior de paznicul fondului. Comisarul-sef isi aminteste ca vanatorii s-au adunat la Neacsu acasa, de unde s-ar fi telefonat directorului AJVPS. Acesta ar fi spus: "Faceti-o! O sa anexam tabelul la autorizatia pe care o eliberam luni". "Oricum, este o chestiune de forma, a existat cu siguranta acordul verbal al directorului. S-ar putea sa spuna ca nu si-a dat acordul legal. Ce rost avea atunci sa mai facem tabelul cu vanatorii? Este o lipsa de forma, nu a fost braconaj."
TABEL. "Acest tabel ar fi trebuit sa fie o anexa la autorizatia inregistrata cu numar si serie din data de 11.01.2004. Nu exista nici o autorizatie emisa pe data respectiva pentru fondul Ibrianu, din comuna Gradistea. Nu am emis o asemenea autorizatie. Aceasta hartie nu este legala. De asemenea, nu a existat nici un acord verbal din partea mea. O data, cand am fost sunat, mi s-a solicitat acordul verbal pentru organizarea unei vanatori si am refuzat, pentru ca este ilegal", ne-a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila. Pe de alta parte, in registrul de emitere a autorizatiilor nu s-a inscris nici o autorizatie emisa de AJVPS. De asemenea, paznicul fondului nu a fost prezent la vanatoarea ad-hoc. Trofeele ar fi trebuit si ele scazute din cotele de recolta. Deh! N-au impuscat mult dupa cum au scris si semnat in tabelul incriminator. Doar cate un fazan sau cate un iepure de caciula. Asta spun ei, ca doar nimeni nu i-a controlat.
Citește pe Antena3.ro
PREGATIRI. Vanatorii trebuie sa-si verifice armamentul
|
La art. 7 (4) se stipuleaza ca autorizatiile de vanatoare colective se elibereaza pe numele unui organizator de vanatoare. Nu se elibereaza decat o singura autorizatie de vanatoare colectiva intr-o anumita zi, pe un anume fond de vanatoare. Art. 8 (1): Pentru eliberarea autorizatiilor de vanatoare individuale, in grup restrans si colective, beneficiarii acestora trebuie sa achite tarifele de impuscare stabilite prin decizie a organelor de conducere ale gestionarului fondului de vanatoare. Exceptie de la aceasta regula fac membrii vanatori care au achitat cotizatiile suplimentare stabilite de catre organele colective de conducere si membrii vanatori in baza raporturilor de reciprocitate.
CONTROL. Scandalul ce mocnea de mai multa vreme in randul vanatorilor de la AJVPS Braila a luat proportii in luna ianuarie a acestui an, la scurt timp dupa o vanatoare autorizata din 6 ianuarie, la care a participat si seful Garzii Financiare Braila. Atunci, paznicul fondului Ibrianu, Petre Musat, i-a anuntat pe vanatori ca pe acest fond, ca sa se indeplineasca cota de recolta, mai trebuia sa se impuste un mistret. La sfarsit s-a constatat ca au fost vanati trei, nefiind insa depasit numarul admis la nivel de asociatie. "Atunci au inceput amenintarile. Am zis cat e planul, atat se vaneaza. Mi s-a spus ca nu trebuie sa primesc explicatii in legatura cu aceasta depasire. Si am primit tot felul de amenintari din partea lui Constantin Marcel. A plecat furios dupa vanatoare. El voia sa primeasca toti trei mistretii gratis, in sensul ca vroia sa fie dati vanatorilor. Nu i-am lasat sa faca ce au vrut si uite ce mi se intampla", ne spune Petru Musat, paznicul de pe fondul de vanatoare Ibrianu.
Extras din ordinul nr.438 al Ministerului Agriculturii
|
COMPARATIE. In tabelul cu vanatori (facsimil stanga), care nu seamana nicidecum cu o autorizatie legala (facsimil dreapta), sunt inscrise 17 persoane (dintre care una s-a retras) precum si trofeele
|
CERCETARE. Referitor la dosarul aflat pe masa politistilor, deocamdata, Politia Judeteana Braila nu si-a exprimat un punct de vedere oficial in legatura cu acest caz. Un reprezentant al institutiei ne-a declarat ca in momentul de fata se fac cercetari premergatoare, se iau declaratii, care nu pot fi facute publice deocamdata. Pe de alta parte, membrii vanatori sunt nemultumiti, banuind ca acest control a cazut pe capul lor din cauza unei interventii a sefului Garzii Financiare Braila. Ei spun ca nu este prima oara cand, in urma unei galcevi, unele izbucnite chiar in sedintele de consiliu, afacerile pe care le desfasurau au avut de suferit pentru ca s-au trezit cu cate un control inopinat al Fiscului.
REACTII ADVERSE
|
Un vanator isi aminteste, nefiind singurul, ca in urma cu mai bine de un an, intr-o sedinta la AJVPS Braila, s-a ciondanit cu vicepresedintele AJVPS Braila, Marcel Constantin. Acesta i-ar fi spus sa-si tina "ciocul mic" atunci cand a avut neobrazarea sa aiba o opinie divergenta. "Eu i-am spus ca aici fiecare are dreptul sa-si spuna opinia, asa ca sa
nu-mi spuna mie ciocul mic. Trebuia sa hotaram cui trebuia dat un posibil spatiu comercial. Asociatia avea o oferta de la o terta persoana pe care nu o cunosteam, care s-a angajat sa obtina toate avizele de la primarie. El a propus dupa ceva timp un alt agent comerical. Pana la urma nu s-a mai facut nimic, pentru ca atat s-au lungit lucrurile, incat toata lumea s-a saturat. Dar, dupa ceva timp, au venit la mine la benzinarie doi tipi de la Garda Financiara Braila. Pe vremea aceea, inca mai eram actionar la statia din Ianca. Am aflat si eu ulterior ca primisera indicatii sa dea o amenda. Am primit o amenda de peste un miliard pentru ceva ce nu exista, ca nu aveam regim de angro. Ca dovada ca amenda a fost si anulata in instanta. Poate ca, daca mai aveam statia de benzina, si acum aveam zile grele", ne-a povestit Gicu Mitache.
|
|
|
|