x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Seful Vamilor adanceste scandalul pasarilor

Seful Vamilor adanceste scandalul pasarilor

de Ana Ilie    |    Daniela Ivan    |    24 Mai 2006   •   00:00
Seful Vamilor adanceste scandalul pasarilor

Seful Autoritatii Vamale a anuntat ieri ca zeci de ferme au importat pasari din Ungaria si Slovacia. In a-celasi timp, insa, cele doua tari res-ping acuzatiile potrivit carora pasarile provenite de la producatorii lor ar fi readus virusul aviar in Romania.

Seful Autoritatii Vamale a anuntat ieri ca zeci de ferme au importat pasari din Ungaria si Slovacia. In acelasi timp, insa, cele doua tari europene resping acuzatiile potrivit carora puii si curcanii proveniti de la producatorii lor ar fi readus virusul aviar in Romania.

Fermele Drakom si Pati Prod din Brasov nu sunt singurele care au importat pui de curcani si gaini din Ungaria si Slovacia, pasari presupuse a fi readus virusul gripei aviare in Romania. Mai multe ferme din tara au facut zeci de astfel de importuri de la firmele din Ungaria si Slovacia, a declarat ieri Gelu Stefan Diaconu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor.

"Aceste pasari au intrat prin vamile din vestul tarii, insa toate aceste importuri s-au facut cu viza reprezentantului Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare, asa cum prevede legea", a declarat Diaconu.

Peste granita, insa, vecinii nostri se spala pe maini de orice acuzatii. Autoritatile de la Budapesta spun ca nu au primit nici o confirmare oficiala a informatiilor de presa potrivit carora pasari importate din Ungaria si Slovacia ar fi determinat cazurile de gripa aviara din Romania. Potrivit directorului autoritatii ungare pentru sanatate animala, Miklos Suth, citat de MTI, gripa aviara din Romania nu a fost provocata de importurile de pasari din Ungaria, iar omologul sau slovac impartaseste acelasi punct de vedere.

Directorul firmei slovace Liaharensky Podnik a declarat pentru Mediafax ca a facut o singura afacere cu Drakom Silva Codlea, in urma cu "trei sau sase luni", atunci cand societatea slovaca a vandut "doar cateva sute" de pui de gaina, si in nici un caz zeci de mii.

LISTA E SECRETA. Gelu Diaconu a refuzat sa spuna numele fermelor din Romania care au importat pasari din Ungaria si Slovacia, dar a precizat ca institutia pe care o conduce a pus la dispozitia corpului de control al Ministerului Agriculturii lista tuturor importurilor pe care fermele romanesti le-au realizat din cele doua tari.

Ministrul Flutur nu stia nimic ieri la ora 13:00 de lista Vamii. Desi a promis ca va face lista publica, un consilier din ministerul finantelor a spus ca, deocamdata, aceste contracte sunt documente clasificate.

TURISTII FUG DE ROMANIA
Gripa aviara afecteaza si turismul, operatorii asteptandu-se la o scadere cu pana la 50% a numarului de vizitatori straini in Romania in acest an. Cel mai afectat segment este cel al circuitelor care includ mai multe orase si zone turistice, sunt de parere reprezentantii agentiilor de turism. "Operatorii din domeniu au inregistrat si vor inregistra in continuare anulari ale rezervarilor facute de straini, dupa ce au inceput problemele la Brasov", a declarat prim-vicepresedintele Patronatului ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), Lucia Morariu, citata de Mediafax. Operatorii din turism considera ca Litoralul va fi mai putin afectat de efectele gripei aviare. (I.O.P.)

Luni de criza la vecini


MENIU. Premierul Ungariei are inca incredere in carnea de pasare
In jurul datei cand a exportat in Romania puii mentionati in raportul SRI, Ungaria declara ca nu isi face nici un fel de griji privind gripa aviara. BBC consemneaza la data de 11 ianuarie declaratia sefului Autoritatii Nationale de Sanatate Publica din Budapesta, Laszlo Bujdoso, care spunea ca Ungaria nu va lua masuri preventive si nici nu va impune restrictii de calatorie in urma cazurilor de gripa aviara descoperite in acea perioada in alte state.

CONFIRMARI. Primele suspiciuni privind aparitia in Ungaria a virusului gripei aviare dateaza de la jumatatea lunii februarie. Gasirea mai multor lebede moarte intr-o zona aflata la granita dintre Ungaria si Slovacia a tras semnalul de alarma. La data de 15 februarie s-a confirmat existenta virusului H5 in Ungaria, in urma analizelor facute in laboratoarele nationale. Verdictul dincolo de orice dubiu a fost dat la data de 21 februarie de laboratorul londonez care s-a ocupat de expertiza probelor prelevate din majoritatea statelor europene. Britanicii au confirmat ca virusul care a ucis cele trei lebede este temutul H5N1. Doua zile mai tarziu, laboratorul din Weybridge a confirmat prezenta virusului H5N1 si in Slovacia. Ministerul Agriculturii din aceasta tara anuntase ca veterinarii sai ajunsesera la aceeasi concluzie in cadrul testelor preliminare. Analizele s-au efectuat pe probe prelevate de la doua pasari: un cufundar gasit mort langa Bratislava si un soim descoperit in sudul tarii. Autoritatile au instituit masuri stricte pe o raza de trei kilometri in ambele zone. In restul tarii, oamenii au fost obligati sa isi tina pasarile in cotete. Cine nu respecta normele se trezea si cu inaripatele sacrificate si fara compensatie financiara de la stat. Dupa confirmarea venita din Marea Britanie, institutul veterinar slovac din Zvolen a inceput sa verifice si alte probe provenind de la pasari gasite moarte.

In jurul datei de 15 februarie, virusul gripei aviare fusese identificat si in alte tari din regiune (Germania, Slovenia, Austria), dar si in Italia, Bulgaria si Grecia. De altfel, autoritatile slovace blocasera chiar in acea perioada vanzarea de pasari vii in piete.

TESTE NOI. La 1 martie, noi teste au demonstrat existenta virusului gripei aviare in patru zone din Ungaria, potrivit anuntului facut de purtatorul de cuvant al Guvernului de la Budapesta. Autoritatile au dispus instituirea carantinei in cel putin una dintre regiunile afectate. Cateva zile mai tarziu, Ungaria readuce in discutie crearea unui vaccin impotriva H5N1.

Presa internationala nu consemneaza date sau declaratii oficiale privind eradicarea focarelor de gripa aviara din Ungaria si Slovacia. Virusul H5N1 poate supraviesui perioade lungi in mediu, mai ales la temperaturi scazute. Termenul maxim este de 35 de zile, la temperaturi de circa 4 grade Celsius. (Irina Cristea)

H5N1 IN ROMANIA
  • 7 OCTOMBRIE 2005 - Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca au fost semnalate primele cazuri de animale domestice suspecte de a purta virusul gripei aviare in localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea. A fost instituita carantina. O zi mai tarziu, cazuri similare se inregistreaza la Maliuc, Malcoci, Agighiol, Babina, Chilia, Smardan si Jurilovca.

  • 9-11 OCTOMBRIE 2005 - Grecia, Polonia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Croatia, Bosnia Hertegovina, Albania, Macedonia, Serbia Muntenegru au interzis importurile de pasari si produse avicole din Romania si Turcia.

  • 14 OCTOMBRIE 2005 - Specialistii Institutului Cantacuzino din Capitala confirma prezenta virusului H5 in Ceamurlia de Jos. Vanzarea pasarilor vii de catre producatorii privati, precum si a produselor derivate a fost interzisa in piete.

  • 15 OCTOMBRIE 2005 - Ministrul Flutur anunta ca specialistii din Marea Britanie au confirmat ca virusul de la Ceamurlia de Jos este de tip H5 N1, inalt patogen. Diagnosticul vine o saptamana mai tarziu si pentru Maliuc.

  • 21 OCTOMBRIE 2005 - Virusul H5 al gripei aviare a fost identificat si in judetul Vaslui, la o proba recoltata de la un batlan mort gasit pe malul Prutului. Dupa o saptamana, laboratorul din Anglia confirma ca este tipul inalt patogen H5 N1.

  • 11 NOIEMBRIE 2005 - Primul focar de gripa aviara din tara noastra, cel din localitatea tulceana Ceamurlia de Jos, este inchis, dupa ce s-a constatat ca puii santinela, care au fost plasati in mai multe gospodarii ale populatiei, sunt sanatosi. Virusul apare insa dupa trei zile la Caraorman.

  • 21 NOIEMBRIE 2005 - Focarul de la Maliuc este inchis.

  • 2 DECEMBRIE 2005 - Infectarea cu virusul H5 al gripei aviare a fost confirmata in cazul probelor din localitatile brailene Dudescu si Bumbacari si Periprava, Tulcea.

  • 4 DECEMBRIE 2005 - Virusul H5 a fost confirmat si pentru probe recoltate din comuna Cioacile (judetul Braila), in localitate fiind instituita carantina. Dupa patru zile, situatia se repeta la Zavoaia.

  • 12 DECEMBRIE 2005 - Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat in trei localitati din judetul Buzau, Padina, Odaile si Braiesti, si in satul calarasean Tonea.

  • 15 DECEMBRIE 2005 - Specialistii din Marea Britanie confirma prezenta virusului H5N1 pentru localitatile brailene Dudescu, Bumbacari si Ciocile, dar si pentru Periprava si Agighiol din judetul Tulcea. Ministerul Sanatatii trimite in teritoriu peste un milion de doze de vaccin antigripal.

  • 20-27 DECEMBRIE 2005 - Virusul H5 al gripei aviare este confirmat si pentru probele recoltate din satul Chichinetu din judetul Braila, localitatile Stelnica si Albesti - judetul Ialomita, localitatea Stefan Voda - judetul Calarasi.

  • 17 IANUARIE 2006 - Focarul de gripa aviara din Padina este inchis.

  • 23 IANUARIE 2006 - Ultimul focar de gripa aviara din judetul Buzau, cel din comuna Odaile, este inchis.

  • 7-14 FEBRUARIE 2006 - Este confirmata existenta virusului gripei aviare in Cetate - judetul Dolj, Topraisar - judetul Constanta.

  • 16 FEBRUARIE 2006 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri a inchis circulatia auto pe o portiune de circa trei kilometri in judetul Constanta, dupa ce a fost descoperit un nou focar de gripa aviara in localitatea Topraisar. Cazuri confirmate si in localitatile Tuzla, Navodari si Ostrov.

  • 22 FEBRUARIE 2006 - Testele preliminare efectuate la probele prelevate de la pasari din satul Lunca, comuna Ceamurlia de Jos, din judetul Tulcea, semnaleaza aparitia, din nou, a virusului aviar.

  • 21 MARTIE 2006 - Confirmarea prezentei virusului in localitatea Pruni, la 22 de kilometri de Capitala.

  • 24 MARTIE 2006 - Testele indica prezenta virusului la probele recoltate de la pasari din satul Florica, comuna Rosiori, judetul Braila.

  • 4-6 APRILIE 2006 - Focarele din localitatile Dudesti si Florica (Braila), Morteni (Dambovita), Seimenii Mici si Harsova (Constanta), Valea Nucarilor (Tulcea), Pruni (Ilfov), Grivita (Ialomita) sunt inchise.

  • 21 APRILIE 2006 - Ultimul focar de gripa aviara din localitatea Deleni, din Constanta, a fost inchis.
  • ×