x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Seful vanatorilor buzoieni haituieste oamenii legii

Seful vanatorilor buzoieni haituieste oamenii legii

09 Mar 2005   •   00:00

SPECIAL
DISPRET - Seful Asociatiei Judetene a Vanatorilor Buzau terfeleste legislatia dupa bunul sau plac Vanatoarea inseamna pentru multi un sport, un mijloc de recreere. Pentru altii, inseamna afaceri. Bani multi, cat mai multi. Toti acestia uita ca vanatul nu le apartine, fiind un bun de interes national si international. Asociatiile vanatoresti nu au fost scutite de probleme, dar la Buzau s-a ajuns la injosirea legii.
ADRIAN MOGOS

LONGEVITATE. Gheorghe Cighir tine cu mana de fier fraiele vanatorimii din Buzau
Gheorghe Cighir a fost inscaunat presedinte al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Buzau, gratie relatiilor stranse cu Neculai Selaru, presedintele executiv al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania. La 58 de ani conduce de atat timp asociatia incat a ajuns sa creada ca vanatul, dar si vanatorii ii apartin. Refuza in mod constant controalele pe care organele statului abilitate sa faca acest lucru le intreprind. De nenumarate ori a izgonit oamenii legii veniti sa verifice modalitatea in care se respecta legislatia vanatoreasca. Din punctul sau de vedere, asociatia nu poate fi verificata de institutiile statului, deoarece functioneaza prin "eforturi financiare proprii". Pe langa acestea, fondurile AJVPS Buzau sunt pline de caini hoinari pe care nu ii vaneaza nimeni, necombaterea lor aducand judetul Buzau pe un loc fruntas in ceea ce priveste animalele turbate, fie ele domestice sau salbatice.

CUMETRIE. Directorul Cighir este binecunoscut in lumea vanatorilor din Buzau, inca de pe vremea cand pastorea Ocolul Silvic Patarlagele. Drumul spre sefia asociatiei judetene a vanatorilor a fost usor de parcurs datorita lui Selaru. Pentru acest serviciu, unul dintre paznicii de vanatoare trebuie sa aiba grija permanent de tatal mai marelui vanatorimii romane. Alexandru Albu este paznic la fondul 41 Rusavatu din Patarlagele. Nea Sandu, cum ii zic amicii, are in subordine un vanator cu cicatrice pe fata, mai saracut de felul lui, care nu are alta treaba decat sa fie dadaca seniorului Selaru. Pentru aceasta munca, spun satenii, nea Sandu are un salariu de patru ori mai mare decat al unui paznic obisnuit. Relatia dintre Cighir si Selaru s-a manifestat de fiecare data cand AJVPS Buzau era luat la puricat de oamenii legii. Atunci isi facea aparitia, ca din intamplare, Selaru, care cauta sa puna umarul la rezolvarea problemelor.

Pe dealurile buzoiene, la Zoresti-Nijcov, se intampla ca Cighir sa fie vecin de vie cu Ion Vasile, fostul prefect de Buzau, actual senator PSD. Intamplarea face ca senatorul Ion Vasile sa fie si presedintele de onoare a AJVPS Buzau, iar Mihai Matache, membru in comitetul AJVPS, sa fie cel care are grija de vii. Se vede treaba ca cel putin la Buzau circulara lui Selaru legata de identificarea oamenilor puternici din judet, spre a fi facuti membri vanatori, a prins bine roade. Numele senatorului a fost si este des folosit de directorul Cighir pentru a arata vanatorilor care au miscat in front ca nu au nici o sansa sa se revolte. Mai mult, senatorul PSD a facut de curand si o interpelare in Senat pentru a-si sustine favoritul, acuzand Ministerul Agriculturii ca nu se justifica numarul mare de oameni deplasati la Buzau pentru controale.

PREFERINTE. Groapa Beciului este locul favorit de vanatoare al lui Selaru, atunci cand ii vine sa-si incerce arma pe jivinele buzoiene. Printre paznicii de vanatoare de pe alte fonduri exista o mare nemultumire. La Groapa Beciului, unde-i place lui Selaru, si in Padurea Frasinu, unde vaneaza numai comitetul AJVPS, "se cara mancare cu nemiluita pentru a vana, iar in rest vai s-amar". Cum intotdeauna oalele se sparg in capul lor, paznicii sunt suparati si de modul in care se face evaluarea vanatului: "Efectivele sunt umflate din pix. Directorul ne strange pe toti la o bere si ne intreaba ce si cum, si dupa aia zice: aici mai punem, dincolo mai taiem".

Atunci cand vine vorba de vanatorii straini, Cighir se face luntre si punte sa le ofere cele mai bune conditii. Pentru el conteaza in special italienii, iar dupa aceea cei romani. S-a ajuns pana acolo, incat vanatorul simplu de la tara, care de cele mai multe ori face pe gonacul, crede ca asa e normal, asa e legea: ce ramane dupa straini, vaneaza ei. De exemplu, unui vanator roman, Cighir ii acorda un numar maxim de 5 prepelite, in timp ce italienii se spetesc carand sacii cu pasari. La sediul vanatoresc din Buzau isi face veacul si Pippo, un italian care sta la Hotelul Crang. Dupa ce a deprins putin romaneste, a gasit mina cu aur. Face pe intermediarul intre AJVPS Buzau si italienii care vin la distractie pasareasca sau iepureasca. Vanatorii vechi se arata ingrijorati, pentru ca in ultimii ani gastele si alte pasari migratoare au ajuns sa-si schimbe traseul de migratie din cauza ca sunt impuscate in terenurile de refugiu. Aceste locuri sunt considerate zone propice pentru reproducere, unde vanatoarea legal este interzisa.

CONSTRANGERE. Paznicii de vanatoare sunt obligati sa cumpere produse de la Mistretul Com Impex SRL unde Cighir este administrator

ILEGALITATI. Alte salbaticiuni nu o duc nici ele mai bine pe meleagurile buzoiene. Se pun laturi la mistreti, se impusca fazani pe craca noaptea, iar chematorile electronice, boabele otravite sunt doar cateva din metodele neortodoxe des folosite la "vanat". Se practica si impuscarea animalelor din remorci, din autovehicule in mers sau la barlog, practici interzise prin lege. Mai mult, pe fondurile gestionate de catre AJVPS Buzau este aprobata o cota de 11 capre negre. Paznicii de vanatoare si lucratorii silvici de pe fondul Neharna Musa, care cunosc zona ca pe propriul buzunar, spun ca nu au vazut pe terenurile acelea nici o capra neagra, dar ca totul a plecat de la faptul ca in urma cu cativa ani cineva a zis ca a vazut urme de capra. Impresia generala printre vanatorii buzoieni este aceea ca evaluarile de capra neagra au fost facute pentru strainii care vin la vanatoare si care platesc sume considerabile pentru o asemenea partida de vanat. Se da autorizatie la capra neagra si vanatorilor romani, desi se stie care este situatia. Directorul Cighir a incasat unui vanator 5.500.000 de lei (550 lei noi) pentru o capra neagra, dar a taiat factura de 4.500.000 (450 lei noi) pentru mistret, iar de restul fazani. In urma mai multor controale efectuate de catre Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Cinegetic (ITRSC) Buzau, AJVPS Buzau, ca gestionar de fonduri de vanatoare, a fost gasit cu depasirea cotei de recolta la mistreti, fapta pedepsita de legea penala. In urma altui control, din februarie 2002, ITRSC Buzau a facut o sesizare catre Parchetul Buzau referitoare la acuzatia de braconaj. Inspectia a scos la iveala faptul ca Cighir a emis autorizatii de vanatoare la urs pentru impuscarea acestora in afara perioadei legale de vanatoare si a organizat asemenea vanatori. La o asemenea vanatoare, o pensionara trecuta de 60 de ani a reusit performanta sa impuste ursul fara a avea arma la ea. La vanatoare au participat, asa cum sustine un gonac care a fost acolo, de fapt, trei sirieni, care voiau fiecare cate un urs. Pentru a drege busuiocul, conducerea AJVPS Buzau a spus ca declaratiile in acest sens au fost luate numai de la paznici, care au zis ulterior ca au completat gresit autorizatiile.

AMENINTARI. In mai multe randuri, controalele au aratat ca exista grave deficiente in gospodarirea fondurilor de vanatoare, nerespectarea modului in care sunt emise autorizatiile de vanatoare, dar si depasirea cotelor de recolta. In sezonul de vanatoare 2004-2005 au fost emise doua autorizatii de vanatoare colectiva pe numele lui Aurelian Nistor, paznic de vanatoare. Acesta nu avea cum sa participe in aceeasi zi, in calitate de organizator, la doua vanatori aflate la 30 de km distanta. In 26.01.2005, inspectorii ITRSC Buzau au facut un control inopinat la trei gestionari de fonduri de vanatoare. Singurul care s-a opus controlului a fost AJVPS Buzau, prin directorul Gheorghe Cighir. Acesta nu numai ca nu a acceptat controlul, dar a si trecut la amenintari, trimitand in acest sens o adresa catre ITRSC Buzau. Inspectorii au fost acuzati de abuz in serviciu, instigare la omor si calomnie. Prin aceeasi adresa a cerut si regulamentul conform caruia ITRSC isi desfasoara activitatea. Directorul Cighir, necunoscand legea, a refuzat controlul ITRSC, motivand ca doar Garda de Mediu poate face acest lucru. Nimic mai fals. Conform legii, ITRSC Buzau este institutie publica cu atributii de control de stat in ce priveste gospodarirea fondurilor de vanatoare, aplicarea reglementarilor specifice, prevenirea si combaterea braconajului la vanatoare si al constatarii infractiunilor si contraventiilor prevazute de Legea 103/1996 republicata, cea care reglementeaza vanatoarea. Totodata, are si obligatia de a efectua controale tematice, operative si inopinate tuturor gestionarilor de fonduri de vanatoare de pe raza judetelor Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea. In replica la adresa lui Cighir, Autoritatea Nationala de Control prin Garda Nationala de Mediu a considerat ca afirmatiile lui Cighir sunt premeditate, nefondate si facute in mod intentionat cu rea-credinta aducand atingere grava imaginii inspectoratului teritorial, fapt pedepsit de lege, fiind fapta de ultraj.

ANTICONSTITUTIONAL. Inspectorii statului nu au fost singurii care au patit-o cu Cighir. La Ramnicu Sarat, 15 vanatori au hotarat sa infiinteze un sindicat pentru a-si apara drepturile. Astfel, s-a ajuns in situatia ca intr-o asociatie care functioneaza pe baza dreptului constitutional al liberei asocieri, oamenii sa-si infiinteze sindicate. Bineinteles ca aceasta actiune nu a fost vazuta cu ochi buni de catre director. "Sunteti invitat miercuri, pentru a fi audiat in legatura cu sindicatul pe care-l infiintati", se precizeaza in adresele trimise vanatorilor sindicalisti.

Din aceleasi motive ca si ramnicenii, alti vanatori au incercat sa constituie o alta asociatie, Muflonul. Nu au avut mai multa sansa, deoarece Cighir, printr-o cunostinta din minister, a primit lista si a trecut la represalii. Nu este de mirare ca directorul AJVPS Buzau nu respecta un drept garantat prin Constitutie, acela al liberei asocieri, intrucat a invatat sa procedeze astfel de la seful sau din Bucuresti, Selaru. In septembrie 2001 a luat fiinta in Calarasi Asociatia Artemis, la care s-au inscris si cinci vanatori care mai figurau si pe listele alteia. Selaru l-a somat pe directorul celei din urma "sa-i radieze din evidente pe cei in cauza, daca acestia nu inteleg sa se retraga de buna voie si irevocabil din cadrul AVPS Artemis. In cazul celor care nu inteleg sa depuna declaratia de retragere solicitata veti publica in Monitorul Oficial masura retragerii si anularii permisului de vanatoare al celui in cauza".

SUBORDONARE. Vila lui Cighir din comuna Tisau a fost ridicata cu ajutorul paznicilor de vanatoare. In acest timp, fondurile de vanatoare ramaneau nepazite

NEMULTUMIRE. Din controalele efectuate pana acum, Cighir a reusit performanta sa scape intotdeauna bine si nevatamat. Vanatorii buzoieni il acuza pe Cighir ca cere cotele de recolta pentru straini fara a tine cont de parerea lor, fara a-i consulta. De multe ori li se refuza eliberarea autorizatiilor la mistret, fazan, caprior sau potarniche, comunicandu-li-se ca vanatul este doar pentru straini. Ca sa-i multumeasca, directorul Cighir are aprobate cote de recolta la veverite si nevastuici. Unii paznici de vanatoare, se precizeaza intr-unul dintre memoriile adresate ministerului de resort, cel mai adesea "abia citesc pe silabe". Alegerile au loc fara ca majoritatea vanatorilor sa fie anuntata. Pana acum, din randul vanatorilor buzoieni au fost exclusi din diferite motive peste 100, dupa bunul plac al directorului.

Toti erau dintre cei care si-au manifestat nemultumirea fata de conducerea. "E un antivanator. Cand ceream autorizatie, ne spunea ca tulburam linistea vanatului. La vanatorile din Buzau se bea frecvent in pauza dintre goane litri intregi de tuica si vin. Nu se face protectia muncii, fapt ce a dus la nenumarate accidente. Numai sa nu ma spuneti, ca asta imi ia si mie arma", zice unul dintre vanatori. Altul ii tine isonul: "Noi vrem doar atat. Sa ne lase in pace. Sa facem vanatoare cum se face, nu ca acum. Suntem batjocoriti si nu putem face nimic pentru ca i se acopera toate netrebniciile. Pe Dumitrescu, fostul director, Selaru l-a dat afara direct, a venit special de la Bucuresti. Se poate face asa si acum. AJVPS Buzau a avut pana nu de mult o expozitie de trofee, a doua ca marime din tara. A vandut-o si pe aia". Altii au incercat sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste lipsa de eficienta a AJVPS in combaterea rabiei la vulpi si caini salbaticiti, dar in zadar.

INEFICIENTA. In 24.01.2005, prin adresa nr. 55, AJVPS Buzau aduce la cunostinta Directiei Sanitar-Veterinare Buzau actiunile de vanatoare ce vor avea loc la 22-23 ianuarie, deci cu doua zile in urma. Din cauza ineficientei combaterii rabiei pe fondurile de vanatoare, Directia Sanitar-Veterinara Buzau facuse public, cu cateva zile inainte, faptul ca exista numeroase cazuri de rabie la animale domestice, rabie care s-a extins la mistreti din cauza cainilor hoinari si a vulpilor. Trebuie precizat ca, la vanatoarea din data mentionata anterior, din 89 de vulpi cate trebuiau omorate, a fost impuscata doar una, iar o partida organizata pentru combatere s-a soldat fara rezultat. Conform legii, directorul AJVPS Buzau trebuia sa ia masuri, in schimb a organizat vanatori in zonele cu risc mare de rabie. La toate aceste nemultumiri, reclamatii si probleme, Gheorghe Cighir s-a multumit sa declare: "Toate acestea sunt in prezent verificate de organele de politie... Consider ca nu este cazul sa va raspund la intrebari pana la definitivarea cercetarilor".

PROCURORII SI POLITISTII SE MISCA GREU
NAPASTA. Pentru familia Lungu vaca omorata de vanatori era principala sursa de venit
Lungu Dobre este una dintre victimele vanatorilor condusi de Gheorghe Cighir. La inceperea unei partide de vanatoare, acestia i-au impuscat omului vaca gestanta. "Vanatorii au venit pe camp inaintea noastra cu vreo 10 minute. Vaca nu era moarta, pentru ca a vazut-o ciobanul de dimineata. Un vanator s-a dus spre ea si, dupa ce a vazut ce au facut, au fugit, unii cu masina, altii pe jos. La asociatie, directorul mi-a zis doar ca vaca a fost braconata seara", spune amarat Lungu. A depus o reclamatie impotriva asociatiei, pentru ca i-au omorat vaca, insa procurorii nu au constatat nimic ilegal, cu toate ca in animal au fost gasite trei gloante.
Nicu Burlan, paznicul de vanatoare de la Merei, l-a batut la mijlocul lunii decembrie anul trecut pe Florin Bratu, un consatean cu care ades mergea sa combata braconajul. Din spusele victimei, Burlan era baut, l-a confundat cu un braconier si l-a lovit cu patul pustii in gura. Culmea este ca tot AJVPS a facut reclamatie la Politie impotriva lui Bratu pentru braconaj, dar Parchetul Buzau a decis o solutie favorabila acestuia din urma. Nici politia, nici Cighir nu au confiscat arma lui Burlan pentru ca Gheorghe Burlan, tatal atacatorului, este mana dreapta a lui Cighir. Abia la sfarsitul lui februarie, politistii au ridicat arma paznicului agresiv.

TUNETE SI FULGERE
Click pentru a mari imaginea
DOCUMENT. Adresa trimisa ITRSC nu a avut efectul scontat
Adresa trimisa sefului ITRSC Buzau de catre Gheorghe Cighir arata dispretul acestuia fata de lege: "... rezulta efortul extraordinar al Inspectoratului pe care il conduceti, canalizat in sensul de a constata imaginar culpe ale directorului asociatiei in coordonarea activitatii. Numai ca din prea mult zel in acest sens v-ati depasit grav atributiile. Dorim sa luati act de cele de mai sus si sa realizati abuzul grav in care va situati in lipsa regulamentului de organizare si functionare a drepturilor si indatoririlor de serviciu ale personalului de specialitate al Garzii de Mediu ... va rugam sa va organizati activitatea de control, retribuita din bani publici, incat sa lasati timpul necesar personalului AJVPS Buzau, retribuit din eforturi financiare proprii si private sa-si poata desfasura activitatea utila echilibrului in natura si societate. Imi exprim convingerea ca am fost corect intelesi si nu ne veti pune in situatia neplacuta de a analiza din punct de vedere legal si statutar activitatea dumneavoastra, precum si a unor prejudicii ce au fost aduse unitatii si mai ales directorului."

SOLUTIE
"Suntem batjocoriti si nu putem face nimic pentru ca i se acopera toate netrebniciile. Selaru l-a dat pe fostul director afara, a venit special de la Bucuresti. Se poate face asa si acum"
un vanator rebel
TROC
"Mi-a luat banii pe capra neagra cu toate ca stie ca nu este picior de asa ceva pe fondul ala. Chitanta mi-a taiat-o pentru mistret, iar de restul mi-a zis sa impusc niste fazani, acolo"
un vanator nemultumit

REFUZ
"Toate acestea sunt in prezent verificate de organele de politie... Consider ca nu este cazul sa va raspund la intrebari pana la definitivarea cercetarilor"
Gheorghe Cighir director AJVPS Buzau
REPLICA
"Afirmatiile directorului sunt premeditate, nefondate si facute in mod intentionat cu rea-credinta. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj, fapta incriminata de Codul Penal"
adresa 222/2005 a Garzii de Mediu catre AJVPS Buzau
×