x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Septembrie blestemat

Septembrie blestemat

06 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

RUGACIUNE
"Unul dintre teroristi mi-a vazut cruciulita de la gat. Mi-a smuls-o si a strigat la mine sa ma rog cu voce tare. Am inceput sa ma rog, iar el a inceput sa arunce cu grenade"
Sasa, 13 ani

Ca un facut, parca, teroristii au ales aceeasi luna, septembrie, pentru a nenoroci cele mai mari puteri ale lumii, SUA si Rusia. Sute de copii au fost vineri, 3 septembrie, ucisi in sudul Rusiei. In micul oras Beslan, unde s-a petrecut tragedia, exista cel putin un cosciug la fiecare casa. Cum au murit si de ce au murit acesti copii sunt intrebari la care inca nu exista raspunsuri clare.

Se face cimitir pentru 600 de nevinovati

Peste 600 de morti. Jumatate dintre ei, copii. Aproape 700 de raniti. Majoritatea, copii. Este bilantul infiorator al masacrului petrecut vineri in scoala din Beslan, Osetia de Nord. Inmormantarile au inceput ieri la Beslan, un oras incremenit de o tragedie pe care localnicii nici macar nu si-ar fi putut-o inchipui.

FOTO

LAVINIA TUDORAN

Au trecut aproape trei zile de la deznodamantul sangeros al asaltului asupra scolii din Beslan. Sute de parinti inca isi mai cauta copiii ucisi in masacrul de vineri. Sa aiba ce pune in sicriu, ca sufletul celui mort sa mearga impacat pe lumea cealalta. La morga din Beslan si la cea din Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord, mame si tati cu fetele incremenite de durere au venit sa-si gaseasca odorul pe care nu si l-au mai vazut de o saptamana. Lacrimi nu mai au. Nici speranta ca-si vor gasi copiii in viata. E prea tarziu. Tot ce-si doresc este sa nu si-l gaseasca mutilat. Numai la morga din Vladikavkaz sunt 400 de cadavre, trupuri firave, albe precum laptele-praf.

UNDE SUNT? O femeie isi frange mainile si are privirea pierduta. Abia mai ingaima cateva cuvinte: "Am noua copii. Am gasit doi. Imi traieste un baiat. Are doar sase ani, dar si-a pierdut un ochi. E bine ca traieste. Unde-mi sunt ceilalti sase? Nu i-am gasit nici la spital, nici aici, la morga". Peste 250 de persoane sunt date disparute. Cine crede ca mai sunt in viata? In spitalele din Osetia de Nord si de la Moscova sunt internati peste 700 de oameni. Nimeni nu stie exact cati copii au murit, cati au fost raniti. Un lucru este cert: la scoala numarul 1 din Beslan erau inscrisi aproape 1.000. La 1 septembrie, cand teroristii au navalit si au baricadat institutia, aici avea loc serbarea de inceput de an scolar. Copii, parinti si profesori au fost prinsi in cel mai cumplit cosmar, din care putini aveau sa iasa teferi. Cel putin 1.300 de suflete au fost prizonierele teroristilor.

LA CIMITIR. Beslan, un oras de 30.000 de locuitori, a incremenit de vineri seara, de la sfarsitul groaznic al asaltului. Doar in scoala o mana de curajosi s-a incumetat sa curete urmele tragediei si sa caute cadavre, ramasite. Cladirea, aproape distrusa de minele si grenadele teroristilor, va fi demolata si transformata intr-un memorial. Pe strazi, nimeni. Ieri, cand s-a crapat de ziua, cateva zeci de familii au inceput pregatirile. Primii morti au fost ingropati. Bisericile din Beslan au fost asaltate. Sfesnicile erau pline-ochi de lumanari aprinse pentru sufletele pierite. Un cimitir intreg a fost sapat cu excavatoarele pentru a primi trupurile plapande ale unor copii care nu au apucat sa traiasca. In intreaga Rusie au fost tinute slujbe de pomenire a victimelor. "Terorismul si-a aratat fata de Satana", a spus ieri patriarhul Rusiei, Alexei al II-lea. Astazi si maine e doliu national.

SINGUR PE LUME. La spitalul din Vladikavkaz sunt internati 250 de micuti. Uruzmag Dzaniev, medicul-sef este socat. Verdictul sau este crunt: "Cei care vor supravietui vor ramane majoritatea, invalizi. Unii nu mai au nici ochi. Cosmarul trait la scoala ii va urmari toata viata".

Artzamas are sapte ani. Inca tremura cand povesteste cum a reusit sa fuga din scoala. Recunoaste ca atunci a simtit cea mai mare teama. Artzamas ar trebui sa fie fericit. Este unul dintre putinii supravietuitori. Nu stie ca tatal sau a murit incercand sa-l salveze. Crede ca ajuta la scoaterea cadavrelor din scoala. Nu mai are pe nimeni. Mama l-a abandonat, iar bunica este bolnava la pat.

"CUI II PASA?" Rudele victimelor sunt revoltate. Dar asteapta, rabdatoare, sa treaca cele 40 de zile de doliu, cum se obisnuieste in casa oricarui crestin ortodox. "Apoi, tatii vor pune mana pe arme si se vor razbuna", spune un student din Beslan. Parintii sunt convinsi ca tragedia ar fi putut fi evitata in vreun fel. "Dar cui ii pasa?", se intreaba localnicii din Beslan. "Nimeni nu a dus negocieri cu teroristii. Pe nimeni nu a interesat vreo revendicare de-a lor", scrie presa moscovita. "Militarii, politistii, fortele speciale ruse, toata aceasta clica, ei sunt incapabilii care ne-au ucis copiii! Trebuie sa plateasca", spune furios un batran uitandu-se spre zidurile ciuruite ale scolii. In apropiere, in casa unui localnic, la televizor vorbeste un psiholog: "Priviti-i cu atentie pe cei care au supravietuit si spun ca sunt bine. Nimeni nu poate fi asa dupa un asemenea infern".

LOCALIZARE

Una dintre cele mai mici regiuni din Rusia, Osetia de Nord este scena unor confruntari violente, avand in vedere teritoriile pe care le are in apropiere, Ingusetia, Cecenia, Osetia de Sud. Cu Ingusetia, Osetia de Nord a avut confruntari violente dupa destramarea URSS. Foarte bogata in resurse de petrol si gaze naturale, Osetia de Nord este cea mai industrializata republica din Caucazul de Nord. De asemenea, dintre zonele mai sus mentionate este si cea mai calma regiune.

"Nu trageti, suntem doar niste copii!"

Sima Albegova, matusa Sima, cum ii spuneau copiii, e bucatareasa scolii din Beslan. A supravietuit celor trei zile de cosmar, dar nu va uita niciodata prin ce a trecut.

Iata ce a povestit Sima presei de la Moscova: "Pe cine mint cu totii? Rebelii m-au luat la un televizor si mi-au spus: «Vezi? Rusii sustin ca aici tinem 300 de copii. Si cati sunt, de fapt? Du-te si numara-i!». Nu erau mai putini de 1.000. Eram ca sardinelele intr-o conserva. Stateam in picioare, umar langa umar. Nu se putea sa stam vreunul intins pe podea. Nu aveam loc. Dormeam in ture. In prima zi, la 1 septembrie, teroristii au impuscat zece barbati. Tatici veniti cu copiii de mana, la scoala. Apoi, au agatat pe o sarma, in sala de sport, unde ne ingramadisera, vreo 15 bombe. «Daca ne vor ataca, intreg orasul va sari in aer», ne-au spus. In prima zi, ne-au tratat decent."

Sima isi aminteste cu groaza ce a urmat: "A doua zi s-au schimbat. Nici nu lasau copiii sa mearga la baie. «Cu ce v-am gresit?», i-am intrebat. «L-ati votat pe Putin presedinte. Si pe el nu-l intereseaza soarta voastra. Nici macar nu a vrut sa vina aici sa discute cu noi», ne-au raspuns. Vineri dimineata, toti mititeii erau sfarsiti. Faceau pipi in pantofi si-apoi beau. Facusera bube de la urina. Am incercat sa-i opresc, dar ei imi cereau apa. De unde sa le dau?"

"Teroristii mi-au spus sa le gatesc, ca le era foame. Am mers la bucatarie si acolo am auzit explozia. Am alergat spre sala de sport. Tavanul cazuse deja. Am luat doi copii plini de sange si am alergat spre cantina. Teroristii alergau si ei cu copii raniti in brate. «Pune copiii la ferestre, altfel nu vei iesi vie de aici!», mi-au spus rebelii. De la geamuri, micutii tipau la militarii de afara: «Nu trageti, suntem doar niste copii!»".

VINA

"Cu ce v-am gresit?», i-am intrebat. «L-ati votat pe Putin presedinte. Si pe el nu-l intereseaza soarta voastra», ne-au raspuns" - Sima, bucatareasa scolii

RUGACIUNE

"Unul dintre teroristi mi-a vazut cruciulita de la gat. Mi-a smuls-o si a strigat la mine sa ma rog cu voce tare. Am inceput sa ma rog, iar el a inceput sa arunce cu grenade" - Sasa, 13 ani

GROAZA

"Am auzit un zgomot ingrozitor deasupra capului si, de frica, am inchis ochii. Cand i-am deschis, toti erau morti in jurul meu. Nici nu intelegeam daca sunt vie sau moarta" - Zalina, 13 ani

SADISM

"Am auzit impuscaturi si cadavrul unei profesoare a cazut peste mine. Toti copiii tipau: «Nu ne impuscati, va rugam sa nu ne omorati!». Dar nu ne-au ascultat" - Salimat, 11 ani

SECHELE

"Am fost curajoasa, dar nu ma mai duc niciodata la scoala. Niciodata. O sa stau acasa cu mami, asta o sa fac" - Marina, 7 ani

PUTIN SE RECUNOASTE INVINS

Presedintele rus Vladimir Putin a pierdut inca o batalie cu terorismul, este concluzia presei internationale la finalul crizei ostaticilor. Pentru un lider care anunta, nu cu mult timp in urma, ca rezistenta cecena a fost infranta si ca rebelii nationalisti au fost eliminati, tragicul bilant de la scoala din Beslan este o dovada ca teroristii sunt chiar mai puternici ca inainte. Luptatorii lor sunt mai duri, mai bine pregatiti, iar neintelegerile din interiorul rebelilor, intre nationalisti si islamisti, s-au redus. Cecenii si-au schimbat si tactica de atac, preluand de-acum tehnica atacatorilor sinucigasi inarmati cu explozibil.

Esecul de care pomenesc mass-media internationale a fost recunoscut de insusi presedintele Putin. Intr-un discurs televizat, liderul de la Kremlin s-a recunoscut depasit de situatia creata in Osetia de Nord. "Am fi fost mai eficienti daca am fi reactionat la timp si daca am fi reactionat intr-un mod profesionist. Am dat dovada de slabiciune. Iar cei slabi sunt invinsi", a spus Putin. Mai mult, presedintele recunoscut pentru stilul dur de a trata problema terorismului a uimit pe toata lumea spunand ca Rusia "credea ca sa poate mandri cu cel mai solid sistem de aparare a frontierelor, dar a devenit lipsita de aparare, atat la vest, cat si la est".

Vladimir Putin le-a promis rusilor ca moartea sutelor de copii va fi razbunata si ca nu va depune armele in fata teroristilor. "Teoretic, avem de ales: fie le indeplinim cererile, fie ripostam. Insa ca om care a jurat solemn sa apere aceasta tara am convingerea ca, in realitate, nu avem de ales". (Irina Cristea)

1000 de organizatii au finantat atacul

Cele mai multe marturii spun ca teroristii purtau masti de gaze, tinuta militara de camuflaj si, unii dintre ei, aveau in maini matanii. Vorbeau soptit unii cu altii, dar ridicau si vocea din cand in cand. "Vorbeau rusa si, poate, cecena", isi aminteste un micut. "Unii teroristi si-au scos mastile din cauza caldurii insuportabile. Majoritatea aveau barba", isi aminteste Azamat, un pusti de 14 ani. Pe masura ce clipele de groaza se scurgeau incet, teroristii s-au aratat tot mai sadici cu micutii nevinovati. Ei au inmuiat in apa hainele copiilor si le-au aruncat, ca la vite, nenorocitilor cu gatlejele uscate. Emma, in varsta de 13 ani, isi aminteste ca unul dintre rapitori i-a marturisit ca are acasa "o sotie si cinci copii". Trei dintre ostatici au mai spus ca un grup restrans de teroristi aveau asupra lor, dosite in buzunarele hainelor, aparate de ras, periute si pasta de dinti.

INAMICUL INVIZIBIL. Presa americana scrie despre modul de operare a teroristilor, preluat dintr-un manual al retelei Al-Qaeda, care circula pe Internet. Presa rusa speculeaza pe marginea identitatii teroristilor. Tot ce se stia ieri era ca au fost ucisi "aproape 30 de teroristi", dintre care "zece de origine araba, iar unul de culoare". Agentia de stiri Rusia la zi sustine ca principalii organizatori sunt Aslan Masadov, liderul separatistilor ceceni, si doi lideri ai rebelilor, Samil Basaev si Doku Umarov. Potrivit agentiei, Viktor Zubkov, seful serviciului federal de monitorizare financiara, a declarat ca "aproximativ 1.000 de organizatii au finantat atacul terorist de la Beslan". (Anca Aldea)

ARME ASCUNSE DIN VARA

Teroristii au inceput pregatirile propriu-zise pentru atacul de la scoala din Beslan inca din timpul vacantei de vara. Potrivit agentiei Rusia la zi, ei au profitat de lucrarile de reparatii la care a fost supusa cladirea in timpul vacantei, au pozat in muncitori si au transportat in scoala arme, munitii si explozibil. Si-au pregatit, astfel, un arsenal, scos la iveala in cursul operatiunilor de cercetare de dupa deznodamantul dramei. Rezervele teroristilor includeau aruncatoare de grenade, inclusiv 12 instalatii RPG-12, nefolosite si a fost dezgropata o cantitate imensa de substante explozive. De altfel, directoarea scolii, luata si ea ostatic, i-a recunoscut pe unii dintre atacatori si si-a amintit ca i-a mai vazut in vara, pe santierul de la scoala. "Se poate afirma cu toata raspunderea ca aceste acte teroriste au fost dinainte planificate, toate miscarile fiind calculate pana in cele mai mici detalii", a confirmat si seful FSB-ului regional, Valeri Andreev. (Irina Cristea)

TERORISTUL SEF

Magomet Ievloiev (foto stanga), unul dintre oamenii de incredere ai lui Samil Basaev, ar fi condus comandoul de teroristi de la Beslan, sustine presa rusa. Se pare ca el ar fi actionat la ordinele lui Basaev.
×