x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Serată cu premier, regina săracilor şi Costică Argint

Serată cu premier, regina săracilor şi Costică Argint

de Tiberiu Kiss    |    10 Noi 2007   •   00:00
Serată cu premier, regina săracilor şi Costică Argint

In plină criză a romănilor din Italia, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, s-au intălnit la Roma, pentru "soluţii", cu o serie de personaje "mondene", intre care imperatoarea ţiganilor "pe toată Europa" şi "refugiatul" Costică Argint (dreapta) , căutat prin Interpol.Â



Imediat după cazul Mailat, numărul imigranţilor romăni arestaţi in Italia a crescut vertiginos de la o zi la alta. Poliţia italiană nu a mai ţinut cont de nimic şi a intrat cu forţa in comunităţile de romăni de la marginea Romei, alimentănd şi mai mult valurile de ură interetnică. In plină criză a romănilor din Italia, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, s-au intălnit spre rezolvarea problemelor cu o serie de personaje "mondene", intre care "Regina săracilor" şi refugiatul Costică Argint.


Fără doar şi poate, toţi romănii din Italia au sperat ca vizita guvernamentală, condusă de premierul Călin Popescu Tăriceanu, la care au participat şi miniştrii Adrian Cioroianu şi Cristian David, să lămurească lucrurile şi să potolească setea de sănge a peninsularilor. Intălnirea cu comunitatea romănească a fost programată la Academia di Romania din Roma, la ora 17:00, după terminarea intălnirilor la nivel inalt dintre cele două guverne. Fără doar şi poate, ceea ce trebuia să fie o reuniune cu diaspora romănă din Italia a semănat mai degrabă cu o piesă de teatru, atent pusă in scenă de antemergătorii coloanei oficiale şi de membrii Ambasadei Romăniei din Italia. Fără nici cea mai mică exagerare, şedinţa cu diaspora de la Academia di Romania, situată in Piazza Jose di San Martin din Roma, a fost ceva de genul unui vernisaj, care trebuia să se lase cu un cocteil. Ţinute elegante, costume scumpe şi rochii de seară, ţigani in costume tradiţionale, liste la intrare cu amicii Guvernului. Tot tacămul, ce mai! Primul care a ajuns la intălnirea cu "romănii" a fost ministrul de Interne, Cristian David. Incă de la intrare, şeful MIRA a fost prezentat delegaţiei de ţigani, care urma să ia cuvăntul in sala pregătită pentru intălnirea cu diaspora: "un tinerel" din Milano, care a fost ales să reprezinte comunitatea din zonă, o "regină internaţională a romilor de pretutindeni" şi, nu in ultimul rănd, celebrul Costică Argint, urmărit general pentru fapte comise in Romănia in urma cărora a fost condamnat la puşcărie cu executare silită.


LECTURÃ... INTERESANTÃ.... Evident, Costică Argint a făcut parte din lista invitaţilor oficiali la intălnirea de la Academia di Romania. Altfel, nu ar fi putut intra in incintă şi ar fi păţit la fel ca alţi romăni, care băteau trotuarele din faţa aşezămăntului cultural, nemulţumiţi că nu pot participa la intălnirea cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. Cert e că, pănă la sosirea ministrului de Externe al Romăniei, care a ajuns la intălnire cu circa 15 minute inaintea prim-ministrului, Costică Argint urla in gura mare, pe la toţi invitaţii, că doreşte să-l premieze pe Adrian Cioroianu cu "o diplomă de onoare" din partea comunităţii ţiganilor. La fel de adevărat este faptul că, timp de trei minute, ministrul de Externe al Romăniei, Adrian Cioroianu, s-a intreţinut, intr-un mod mai mult decăt cordial, cu urmăritul internaţional Costică Argint. Oricum, pănă la sosirea premierului Călin Popescu Tăriceanu, care a intărziat mai bine de jumătate de oră la intălnirea cu romănii, atmosfera din curtea Academiei di Romania era absolut destinsă, de parcă relaţiile dintre Romănia şi Italia erau dintre cele mai bune. Participanţii făceau glume, işi lăudau costumele şi ceasurile Franck Muller. De cealaltă parte, "reprezentanţii romănilor" care urmau să ia cuvăntul şi să ridice problemele arzătoare ale comunităţii se uitau peste notiţele şi insemnările personale.


"REGINA". Cu puţin timp inainte de inceperea dezbaterilor, preşedintele Asociaţiei Romănilor din Italia, Gheorghe Popescu, era increzător că lucrurile se vor rezolva doar o dată cu trecerea timpului: "Lucrurile s-au agravat in ultima perioadă. Guvernul Romăniei nu a intervenit la timp, deşi noi am solicitat Ambasadei Romăniei de la Roma să ne sprijine. S-au făcut că plouă şi au mimat ajutorul. A trebuit să ne ajutăm singuri. Pănă la urmă aşa vom face şi de acum incolo. Dacă s-ar fi intervenit la timp, inainte de cazul Mailat, nu s-ar fi ajuns aici, cu siguranţă". Pe de altă parte, Lucica Todor, "imperatoare a romilor pe toată Europa, incoronată ca regină a săracilor de Sfinţia Sa Gherasim", nu s-a sfiit nici o clipă să laude realizările Guvernului Romăniei şi să aprecieze "vizita onorabilă, la cel mai inalt nivel posibil", care va aduce "linişte şi pace in răndul romilor şi ţiganilor de pretutindeni". Regina săracilor a decretat in faţa mass-media: "Eu cer puţină colaborare. Să ne sprijine Guvernul Romăniei şi să nu permită Italiei să ne condamne şi să ne distrugă. Noi suntem cristiani. Ţiganii şi romii au fost pedepsiţi deja. Nu e normal să fim pedepsiţi din nou. Suntem esseri umani. Vrem şi noi să trăim in pace. Nu suntem toţi criminali. Nu e normal să plătească o minoranţă pentru o majoranţă. Mio Populo a fost fugărit. Li s-au dărămat casele, au fost alungaţi şi trataţi ca nişte criminali".


EFECT SCONTAT. Chiar dacă declaraţiile de la Academia di Romania au fost dintre cele mai optimiste, in sensul că lucrurile vor intra pe făgaşul normal, a doua zi de la vizita premierului Călin Popescu Tăriceanu, media italiană s-a arătat mai mult decăt rezervată in ceea ce priveşte reintegrarea ţiganilor şi soluţiile bilaterale găsite de cele două guverne. In plus, de parcă nu ar fi fost destul, a mai apărut şi cazul Costică Argint, speţă care a infuriat din nou toată comunitatea romănească din Italia. "Este inadmisibil aşa ceva. De parcă imaginea noastră nu era şi aşa terfelită de aceşti oameni. Am pus măna pe telefon şi am sunat la Ambasada Romăniei din Roma. I-am intrebat cum de a intrat acel individ pe listele oficiale. Au dat din colţ in colţ, motivănd că Argint a fost pe o listă specială. Tot ce am incercat să facem in aceste zile, pentru dezamorsarea situaţiei, s-a dus naibii. Suntem de răsul lumii şi mai vrem ca lumea să ne ia in serios", susţine Gheorghe Raica, preşedintele Partidului European. Interesant este şi faptul că "Regina săracilor" nu-şi aduce aminte să-l fi văzut pe acolo pe Costică Argint, deşi a stat cu acesta de vorbă minute in şir pe coridoarele Academiei di Romania. Deşi iniţial a promis că ne va face legătura cu celebrul urmărit general, ulterior, la telefon, ne-a rugat să nu o mai deranjăm, intrucăt este ocupată cu activităţi caritabile foarte importante.


Liderul PC solicită demisia şefului SPP

Liderul PC, Dan Voiculescu, afirmă că "apariţia unui infractor căutat de Interpol la o intălnire cu şeful Guvernului este dovada clară că şeful SPP este ori incapabil, ori rău intenţionat". Liderul PC s-a referit la apariţia unui lider al ţiganilor, Costică Argint, la intălnirea pe care premierul Tăriceanu a avut-o miercuri la Roma cu reprezentanţii romănilor din Italia. "Dacă o persoană căutată de Interpol şi acuzată in Romănia pentru infracţiuni grave este prezentă chiar la o intălnire care are in vedere corectarea imaginii Romăniei in lume, avem ori o mare problemă de funcţionare a instituţiilor acestui stat, ori suntem martorii unei incercări premeditate de sabotare a demnităţii acestei ţări in lume", a declarat Dan Voiculescu. Conservatorii solicită demisia de urgenţă a directorului SPP Lucian Pahonţu, pentru incompetenţă şi declanşarea unei anchete interne in instituţie, a mai spus Dan Voiculescu.

PRUDENŢÃ... DIN TEAMÃ.... Premierul Tăriceanu a afirmat joi seară la Antena 3 că Serviciul de Protecţie şi Pază era informat despre situaţia liderului ţiganilor, Costică Argint, dar că el nu a fost avertizat inainte de inceperea intălnirii. El a explicat că l-a acceptat pe Argint la intălnire pentru că, "dacă nu l-am fi lăsat, atunci ar fi fost pus pe faptul că «am vrut să vorbesc cu premierul să-i spun ceva şi nu sunt lăsat, SPP-ul mă opreşte» şi aşa mai departe". Prim-vicepreşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, crede insă că participarea lui Argint la o intălnire cu premierul Tăriceanu nu poate fi decăt o "inscenare pusă la cale, cel mai probabil, de preşedintele Băsescu" şi cere serviciilor secrete să precizeze ce implicare au in ceea ce priveşte prezenţa liderului ţiganilor la acea intrunire. (Gabriela Antoniu)


La sfat cu şeful de cabinet

Costică Argint, preşedinte al Asociaţiei refugiaţilor politici romi şi romăni din Italia şi in acelaşi timp urmărit prin Interpol pentru fapte comise in Romănia, a recunoscut joi seară, la emisiunea "Vorbe grele" de pe Antena 2, că a fost contactat de Mihnea Constantinescu, şeful de Cabinet al premierului, inainte de intălnirea oficială de la "Academia din Romania". Argint a precizat că a discutat cu Mihnea Constantinescu despre problemele romilor şi au căutat impreună să găsească "o cale de rezolvare a situaţiei pe căt posibilă". Refugiatul politic Argint a mai spus că a fost condamnat in Romănia "in urma unor abuzuri" şi că "pedepsele au fost fabricate". Faptul că Argint s-a intălnit cu Mihnea Constantinescu a fost confirmat şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Costică Argint a fost condamnat in Romănia la trei ani şi şase luni de inchisoare pentru săvărşirea infracţiunilor de tentativă de vătămare corporală gravă, violare de domiciliu, lipsire de libertate şi tulburarea liniştii publice.



Spania

Secretarul de stat spaniol pentru Securitate, Antonio Camachio, a confirmat joi că Spania poartă de căteva săptămăni negocieri cu Italia, pentru a se asigura că cetăţenii romăni ameninţaţi cu expulzarea de pe teritoriul italian nu vor migra in masă in Peninsula Iberică, informează Mediafax, citănd ABC. Camachio a mai precizat că, deşi "a existat, iniţial, o preocupare a Guvernului" de la Madrid cu privire la această problemă, deocamdată nu există nici un indiciu privind o viitoare migrare in masă a romănilor expulzaţi din Italia spre Spania. Mai multe asociaţii ale romănilor din Spania au atras atenţia in ultimele zile că pe teritoriul spaniol ar putea intra in următoarele zile un număr mare de ţigani condamnaţi pentru infracţiuni şi expulzaţi din Italia.


Efecte

Eurodeputata Alessandra Mussolini, membră a formaţiunii italiene Alternativa Socială, a anunţat că se retrage din grupul Identitate, Tradiţie, Suveranitate (ITS) din Parlamentul European, ca reacţie la "ofensele" aduse familiei sale de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, informează Mediafax. "Ca urmare a comunicatului trimis de Corneliu Vadim Tudor (...), care a ofensat grav familia mea şi poziţia exprimată in mod liber referitor la siguranţa cetăţenilor italieni supuşi agresiunilor continue din partea cetăţenilor romăni, am comunicat preşedintelui PE că nu mai sunt condiţiile pentru a rămăne in grupul ITS", afirmă Alessandra Mussolini. Zilele trecute, PRM comunica, la răndul său, că se retrage din ITS, din cauza afirmaţiilor impotriva romănilor făcute de eurodeputată.

×