x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Serbarea de la Casa Regala

Serbarea de la Casa Regala

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!
In anii ’30-’40, copiii angajatilor Casei Regale a Romaniei asteptau cu sufletul la gura serbarea de Craciun de la palat. Bradul impodobit si dulciurile multicolore nu aveau pereche.
STELUTA INDREI

FAMILIE REGALA. Asa se sarbatorea Nasterea Domnului intre cele doua razboaie mondiale
Cele trei fiice ale familiei Constanta si Pandele Delcea, medicul veterinar al Casei Regale, ne impartasesc spiritul Craciunului din vremea copilariei lor. Emilia, Lucia si Paula mergeau in fiecare an de Craciun, impreuna cu parintii, la serbarea organizata la Palatul Regal pentru copiii tuturor angajatilor.

VERVA. Totul incepea cu invatarea poeziilor, cumpararea hainutelor noi si alte pregatiri pe care le faceau parintii. Paula, cea mai mica dintre surori, isi aminteste: "Noi, fetele, abia asteptam sa vina saptamana cumparaturilor, iar mama ne imbraca din cap pana-n picioare cu lucruri noi pentru serbarea de la palat, dar cel mai mult ne bucuram de pantofiorii de lac, peste care, obligatoriu atunci, purtam sosonii. De la "Remus Cioflec", cea mai renumita librarie de atunci, mama ne cumpara carti de povesti, jucarii si tot soiul de masti pentru Anul Nou". "Imi amintesc ca intr-un an am fost cu mama la Galeriile Lafayete si ne-a cumparat hainute, iar apoi am trecut prin Cismigiu si am facut o fotografie. Paula era micuta si frumoasa foc. Abia asteptam sa vina ziua sa plecam la Palat", povesteste Lucia, fiica mijlocie a familiei Delcea.

SURPRIZA. In Ajunul Craciunului, fetele mergeau impreuna cu parintii la Palatul Regal. Plecau de acasa cu masina de la Curtea Regala, pe care tatal o avea la dispozitie in fiecare zi. "O data cu deschiderea portilor masive patrundeam in curtea luminata si frumos impodobita a palatului. Surpriza era si mai mare cand intram in sala de festivitati a palatului, unde dadeam cu ochii de bradul inalt pana in tavan. Bradul era primul lucru pe care il zaream atunci cand paseam in camera ce fremata de zumzetele copiilor nerabdatori sa-l zareasca pe Mos Craciun. In jurul bradului impodobit cu beteala aurie si lumanari erau stivuite o multime de pachete infasurate in celofan si legate cu panglica rosie", descrie Emilia, ca si cum totul s-ar petrece aievea. Festivitatea incepea intotdeauna cu intonarea imnului "Traiasca Regele!", apoi se cantau colinde de Craciun, iar un ansamblu folcloric sustinea un program de dansuri si obiceiuri populare specifice sarbatorilor. Regele Mihai, insotit de membri si apropiati ai familiei regale, era intotdeauna prezent printre copii. "Foarte copilaros, foarte prietenos cu toti, Mihai nu era retinut pentru ca e rege."

Craciun la palat alaturi de parinti

La un moment dat isi facea aparitia Mos Craciun. "Noi, copiii, faceam ochii mari si, muti de emotie, asteptam sa ne strige pentru a merge sa ne luam darurile. Era o lista in ordine alfabetica. Cand auzeau "Domnul Delcea, sa vina cu fetele aici!", mama si cu tata ne luau de manute si ne apropiam de brad, iar inimioarele noastre incepeau sa bata cu putere. Stiam ca ne vine randul sa spunem poezia si sa ne primim cadoul mult dorit. Mama imi soptea: "Emilia, este randul tau!". Nu va puteti inchipui ce era in sufletul meu". Urma Lucia, fiica mijlocie, care recita frumos poezia si primea de asemenea darul cuvenit. Pe cea mai micuta, Paula, doamna Delcea o ducea de manuta langa Mos si incepeau impreuna sa spuna versurile. Copila imbujorata continua poezioara ba cu ochii la mama, ba cu ochii la Mos. La final, acesta o saruta pe obraji si ii dadea mamei cadoul pe care un copil de trei anisori nu era in stare sa il ridice.

Surpriza cadourilor primite de copii

Intorcandu-se de la palat, in drum spre casa, fetele se intrebau ce ascund pachetele pe care erau agatate etichete cu numele lor. "Doamne, ce fericite eram cand scotoceam in saculetul ce ni se parea fara fund! Dar dintre toate cel mai mult ne placeau dulciurile... Nimic nu era mai bun si mai frumos decat figurinele din zahar si ciocolata: mielusei din zahar roz, papagali multicolori, Mos Craciun din ciocolata... Mai primeam portocale zemoase si frumos mirositoare, smochine, stafide… Noi eram fete si Mosul ne aducea papusi si alte jucarioare. Mama se bucura pentru ca in pachet erau si hainute frumoase pentru noi", rememoreaza Emilia. Obosite, fetele adormeau inainte ca Mos Craciun sa ajunga si acasa la ele a doua zi, cand multi copii se adunau in casa familiei Delcea.
×
Subiecte în articol: craciun special mama