x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Serenadă pentru îndrăgostiţi

Serenadă pentru îndrăgostiţi

de Simona Chiriac    |    14 Mar 2010   •   00:00
Serenadă pentru îndrăgostiţi
Sursa foto: Jurnalul foto/

Caffe Disaronno este un cocteil creat special pentru a impresiona sufletul pereche. O combinaţie irezistibilă de lichior cu un gust dulceag de migdale şi o cafea tare, neagră. Apă şi foc, lumină şi întuneric, noapte şi zi. Iubire în esenţă pură.



Ingredientul principal al acestui cocteil este lichiorul amaretto, o combinaţie perfectă de migdale amare - mandorla amara - şi migdale mai dulci, astfel încât constrastul gusturilor să fie perceptibil. Produs în Italia, după reţete vechi de sute de ani puse la păstrare în seifuri departe de ochii curioşilor,este astăzi asociat cu iubirea. De vină pot să fie plaiurile scăldate de soare din Lombardia sau străduţele pietruite şi şerpuitoare unde se auzeau la lăsarea serii cântecele menestrelilor.

Din acele vremuri a răzbătut până la noi o legendă renascentistă, ce îl aminteşte pe Bernardino Luini, un tânăr pictor de la Şcoala de arte Leonardo da Vinci, căruia i se aşternea înainte, dintr-o dată, şansa vieţii lui. Primise sarcina de a picta chipul Fecioarei Maria, frescă ce avea să împodobească pereţii Catedralei din Saronno (pictură ce poate fi admirată şi astăzi, deşi peste ea au curs mai bine de 500 de ani). Dorind să redea într-o frescă toată bunătatea şi curăţenia Fecioarei Maria, tânărul Luini caută un model care să-l inspire.

Oaspete fiind la un han, este uimit de frumuseţea unei tinere văduve şi hotărâşte că aceasta avea să-i împrumute chipul Fecioarei Maria. Odată fresca încheiată, văduva a vrut să-l răsplătească pe pictor, pregătind pentru el o băutură din ierburi şi sâmburi de caise. Deşi numele tinerei văduve nu a mai ajuns în vremurile noastre, lichiorul inventat de ea a intrat în istorie.

A căpătat numele de Amaretto Disaronno, iar pentru pregătirea lui se folosesc astăzi ulei de sâmburi de caise, zahăr ars, alcool şi peste 17 soiuri de fructe şi ierburi aromate (interesant este că nu conţine nici urmă de migdale sau nuci). Culoarea este bogată, ca cea a chihlimbarului, fiind potrivită unei băuturi "cu suflet". De altfel, nu întâmplător, atunci când se pregăteşte tiramisu (o prăjitură ce s-a născut şi ea în numele iubirii), se adaugă în cremă şi câţiva stropi aurii.

De obicei, amaretto se poate savura simplu, sau cu gheaţă, dar cele mai tentante rămân cocteilurile. Caffe Disaronno este spectaculos şi se pregăteşte obligatoriu în doi. Se pot folosi pahare de Martini, în care se toarnă câte 150 ml de cafea neîndulcită, de abia luată de pe foc. Se adaugă apoi 25 ml de lichior Amaretto Disaronno şi se îndulceşte (după gust, ideal ar fi un singur cub de zahăr). Pentru contrast, se pune deasupra frişcă. Se savurează într-o atmosferă romantică, atunci când se îngână ziua cu noaptea.

Un alt cocteil se numeşte Obsesie şi are printre ingrediente 25 ml Amaretto Disaronno, 25 ml cremă de cacao, 25 ml cremă Amarula (un lichior din Africa de Sud, ce are drept ingredient de bază fructul marula, cu un gust de caramel fructat) şi 25 ml lapte. Într-un shaker cu gheaţă se agită toate ingredientele, apoi se strecoară într-un pahar de Martini. Amaro Dolce este un cocteil ce promite o trecere prin mai multe registre de arome.

Într-un shaker se mixează 25 ml Campari cu o cantitate egală de Amaretto Disaronno, 75 ml suc proaspăt de portocale, o linguriţă de sirop de zahăr şi gheaţă. Se serveşte într-un pahar cu picior, decorat obligatoriu cu o ghirlandă din coajă de portocală.

×
Subiecte în articol: esenţe tari