Jurnalul National a organizat la Casa Capsa dezbaterea "Sanatatea romanilor". Au raspuns invitatiei medici, responsabili din Ministerul Sanatatii si CNAS, care impreuna au incercat sa evidentieze "suferintele"sistemului sanitar.
La initiativa Jurnalului National, Institutul CURS a realizat un sondaj, din care reiese ca aproximativ 70% dintre romani considera ca starea lor de sanatate este buna si foarte buna. Optimismul romanilor privitor la sanatatea lor poate fi o solutie, daca tinem seama de problemele actuale din sistemul sanitar. In opinia prof. dr. Dorin Sarafoleanu, medicilor tineri le este dificil sa obtina performante, in conditiile in care aparatele medicale s-au stricat, s-au perimat si nimeni nu se mai ingrijeste de ele.
Sondajul CURS arata ca 36% dintre romani obisnuiesc sa dea spaga medicilor sau asistentelor. In legatura cu acest subiect sensibil, prof. Dorin Sarafoleanu a adus in discutie salariile foarte mici ale medicilor romani, comparativ cu colegii lor din strainatate. "Nu puteti pretinde unui corp medical prost platit sa faca performanta medicala", a concluzionat prof. Sarafoleanu. In acest sens, Vasile Cepoi, directorul CNAS, a precizat ca desi fondurile au crescut de cinci ori, calitatea serviciilor medicale nu s-a modificat prea mult.
|
PROMISIUNE. Vlad Iliescu (stanga): "In 2006, salariile
personalului medical vor creste cu 20%-30%" |
INVATAMANTUL MEDICAL. Nu numai la ora actuala, dar si in viitorul apropiat, sistemul sanitar va avea probleme, deoarece de 15 ani nimeni nu s-a ocupat de sanatate si de invatamantul medical, avertizeaza academician profesor doctor Constantin Popa. El atrage atentia ca in 2007 jumatate din spitalele din Romania se vor inchide, iar medicii vor ingrosa randurile somerilor. "In 2007 intram in Uniunea Europeana nepregatiti, vom fi subjugati de tehnologie, iar doctorul care este subjugat de tehnologie este cel mai periculos doctor. Pana cand nu se face conexiunea intre invatamant si asistenta medicala, asa cum a fost si cum e in toata lumea, noi nu putem sa obtinem performante la orice nivel de asistenta medicala pe distanta medie si lunga." Un exemplu concrent l-a oferit profesorul doctor Mihai Gheorghe: "70% dintre medicii psihiatri pregatiti de mine sunt la ora actuala in strainatate", in conditiile in care in Romania sunt doar 800 de psihiatri, adica o jumatate de psihiatru la 10.000 de locuitori. Aceasta statistica evidentiaza deficienta asistentei medicale in acest domeniu si numarul mare de persoane cu depresii.
|
PROIECT. Cristian Toma (centru), presedintele CASMB,
isi pune speranta in informatizarea sistemului sanitar |
LICITATIILE ELECTRONICE. Conf. dr. Monica Pop a supus atentiei secretarului de stat Vlad Iliescu, prezent la dezbatere, problema licitatiilor electronice. "Licitatiile electronice sunt un punct negativ al Ministerului Sanatatii, pentru ca nu exista nici un fel de mijloc punitiv. Ne confruntam cu firme-pirat, care aduc porcarii, lucruri nesterile, ies la licitatie si spun «nu avem pe stoc». Ministerul ne spune ca beneficiarul trebuie sa ia masuri. Ce masuri pot sa iau eu ca firma aceea sa nu intre in licitatie?" Un alt punct negativ il reprezinta firmele de asigurari, in caz de malpraxis, care, in opinia conf. dr. Monica Pop "reprezinta o escrocherie patronata de MS".
SUBFINANTARE. La ora actuala, transplantul se confrunta cu doua probleme majore: numarul mic de donatori si lipsa de finantare. De la inceputul anului, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 40 de transplanturi, "dar deocamdata banii nu au venit", a declarat profesorul doctor Irinel Popescu.
Subfinantarea isi spune cuvantul nu numai in transplant, dar si, in mod curent, in spitale. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel semnaleaza ca medicii sunt obligati sa prescrie antibiotice mai putine si chiar mai ieftine. In timp s-a instalat fenomenul de rezistenta la aceste antibiotice, ceea ce mareste foarte mult costurile de spitalizare.
|
PERSONALITATI. Dorin Sarafoleanu (dreapta) si Alexandru Oproiu, medici, dar si specialisti in management sanitar |
MEDICAMENTELE. Prof. dr. Dumitru Lupuleasa apreciaza ca, in ultimii ani, a crescut consumul de medicamente de la 293 de milioane de dolari, in urma cu zece ani, la un miliard de dolari, in 2005. Romanii consuma de doua-trei ori mai multe medicamente decat celelalte popoare europene. Totusi, in continuare, romanii, in special cei din provincie, intampina dificultati in obtinerea medicamentelor compensate si gratuite.
In opinia profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi multe boli ar putea fi evitate daca am respecta principiul "sanatatea incepe din farfurie".
In finalul dezbaterii, Victor Ciutacu, redactor-sef adjunct la Jurnalul National, a supus atentiei perceptia in opinia publica a breslei medicale, care nu intotdeauna da dovada de solidaritate.
ASIGURATI
"In sistemul sanitar, toata lumea se plange ca sunt bani putini. E adevarat, dar si putini platim. Un sfert din oameni platesc asigurari pentru ceilalti. Incercam sa schimbam acest lucru prin mult discutatul pachet de legi" -
conf. dr. Vlad Iliescu, secretar de stat, Ministerul Sanatatii
BOLNAVI
"Avem un milion de
persoane cu accident vascular cerebral,
exista 400.000 care au
recurente anual pentru ca nu se poate realiza profilaxia secundara. Patologia cardiovasculara este prima cauza
de mortalitate la noi" -
Constantin Popa, directorul Institutului
de Boli Cerebrovasculare
CALIFICATIV
"Din acest sondaj
rezulta clar ca 53% din populatia interogata considera ca asistenta medicala este proasta
si foarte proasta. Acesta este de fapt calificativul pe care populatia
l-a acordat asistentei
medicale din Romania" -
prof. dr. Alexandru Oproiu gastroenterolog