x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfanta si balciul

Sfanta si balciul

de Cristinel C. Popa    |    15 Oct 2006   •   00:00
Sfanta si balciul

Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost sarbatorita ieri in mai multe localitati din tara. La Iasi, in mod special. Acolo, pelerinajul a inceput de o saptamana si a culminat sambata, cu "ma-nifestari" tipic romanesti.

Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, a fost sarbatorita ieri in mai multe localitati din tara. La Iasi, in mod special. Acolo, pelerinajul a inceput de o saptamana si a culminat sambata, cu "manifestari" tipic romanesti.

Indiferent de ziua in care cade data de 14 octombrie, sarbatoarea Sfintei Parascheva se numeste Vinerea Mare. O informatie care se pierde prin ungherele celei mai mediatizate saptamani a Iasiului. Pelerini adevarati, laolalta cu credinciosi de o saptamana, hoti de buzunare, comercianti, cersetori si politicieni. Cu totii au intins mana (in bataia bliturilor) spre racla cu moastele Sfintei, in speranta infaptuirii unei minuni. Punctele de atractie: curtea Mitropoliei Iasiului, piata unde s-a desfasurat sarbatoarea vinului (si a friptanelor), buzunarele cetatenilor.

CLOPOTE, FUMURI. La fel ca in alti ani, la Iasi au sosit pelerini din toata tara, insa mult mai putini decat alta data. Randul nu a mai serpuit pe kilometri, iar jandarmii au spus ca, pe ora, 2.500 de pelerini se perindau pe la racla. Mii de oameni. Au venit si americani (cativa), si greci (mai multi), acestia din urma cu darul Sfantului Nectarie (moaste purtate intr-o procesiune cu cele ale Sfintei Parascheva prin oras), pentru care oamenii s-au bulucit motivat sau nu din toate colturile tarii si ale buzunarelor. Evenimentul a avut amploare, dar parca nu a fost la fel de penetrant ca alta data. Zeci de manifestari: culturale, bahice, bisericesti, comerciale.

LA MITROPOLIE. Pentru credinciosii sinceri a fost un eveniment

Au fost si oameni care au mancat rosii cu paine in fiecare zi si au dormit imbracati gros in apropierea catedralei metropolitane pentru a atinge, timp de o secunda si jumatate, racla cu moastele Sfintei. Dar s-au incalzit cu duhul credintei si s-au purificat, nu s-au calcat in picioare la sarmale. Pentru ceilalti, mai importante au fost fumurile gratarelor. Ionica i-a cumparat nevestei mantou si desuurile aferente, pantofi cu toc: e un iubaret, ii place femeia asa cum e ea, dolofana. Vorbeste cu mama soacra: "Sunt la sarbatoarea Sfintei (da cu mana la o parte fumul ce ii intra in ochi - n. red.), sarut-mana, aduc busuioc sfintit, si vata, si aghiazma sfintita, ai grija de porc si de vaca, noroc!", striga omul venit tocmai din Putna.

MULTIME. Jandarmii au numarat 2.500 de pelerini pe ora

POLITICA LA MOASTE. Trafic ingreunat. Claxoane. Numere de Botosani, Bucuresti, Timisoara, Balti, Uniunea Europeana (unele proprietate personala, altele nu). Mocaiala. Produse de calitate, falsuri. Marfa furata, marfa muncita. Kitsch. In fata halei, deasupra pietei subterane, s-a cufundat in caldura jarului sarbatoarea vinului. Un "pelerin" de varsta medie, caruia ii pocneste pe umeri geaca de piele, se inchina in fata unui "altar" garnisit cu porc, oaie si aviara prajita.

Presedintele Basescu a sosit inca din seara de vineri. A blocat circulatia prin oras, a venit sa dea mana cu Mitropolitul si sfanta. Sunau sirenele salvarii in mersul coloanei. A mancat sarmale marinaresti. Presedintele a participat ieri la intreaga slujba, apoi a iesit in multime si a stat de vorba cu oamenii. A daruit unei fetite icoana primita in dar de la Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel. Si Gigi Becali a fost prezent ieri la Mitropolie, la slujba. Ca si Basescu, s-a inchinat moastelor sfinte si a plecat in tromba ca si acesta.

RELAXARE. "Beau si eu un paharel in cinstea Sfintei"

PRESEDINTELE SI BALONUL. Pe la ora 12:00, iesenii s-au bucurat de prezenta pe cer a unui balon. El doar s-a inaltat putin si a aterizat, pentru ca nu avea autorizatie de la aeroport. Unii dintre trecatori si-au exprimat parerea de rau ca n-au putut sa-l ridice putin in balon si pe Basescu. "Si asa vede lumea de sus, cel putin sa o vada impreuna cu noi. Asta e esential", a spus un trecator. Pe la 12:30, sute de ieseni s-au inghesuit pentru a primi o portie cu sarmale. Au fost din belsug, municipalitatea laudandu-se cu 80.000 de sarmale, facute de diferite restaurante cu traditie, dar si de persoane fizice. Sarbatorile au continuat, dar fervoarea lor a scazut. Partea pozitiva: credinciosii adevarati au mai punctat o sarbatoare religioasa. Prin reculegere si smerenie.

"Hainele" Sfintei Parascheva

Invesmantarea moastelor Sfintei Parascheva se desfasoara dupa o ceremonie bine stabilita, la care nu asista nimeni. Vesmantul este schimbat numai de parintii de la Mitropolia din Iasi. Mai intai se canta troparul Sfintei Parascheva, iar fiecare parinte se inchina si saruta moastele. Parintii asaza moastele Sfintei pe mese si desfac incet agrafele care prind vesmantul la spate. Vesmintele sunt mereu altele. Ele au forma unei cruci, lunga de 2,50 m si lata de 1 m, lungimea bratelor fiind de 1,50 m. De regula, vesmintele se lucreaza in ateliere specializate. In Romania exista cateva manastiri care stiu dimensiunile "hainelor" Sfintei Parascheva: Manastirea Galata, "Sfantul Atanasie" din Copou, Varatec, Pasarea si Tiganesti de langa Bucuresti. De cativa ani, administratia Centrului Eparhial nu a mai fost nevoita sa comande vesminte pentru Sfanta Parascheva, deoarece credinciosi din toate zonele tarii vin si daruiesc "haine" Cuvioasei. (Monica Dumitrescu)
×