x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfarsitul Lumii se amana

Sfarsitul Lumii se amana

de Roxana Roseti    |    Anca Scarlat    |    27 Aug 2006   •   00:00

De trei saptamani circula vestile: "27 august, ora 0:30, priviti cerul! Marte se apropie amenintator de Pamant. Se va vedea ca si cum Terra are doua Luni!" Pe urmele uneia dintre cele mai mari pacaleli ale ultimilor ani.

FARA MARTE. La ora 0:30 Planeta Rosie nu numai ca nu va asteapta la Observatorul Astronomic, dar nici nu este vizibila

De aproape trei saptamani circula vestea: "La 27 august, se vor vedea doua Luni pe cer! Toti cei care sunt acum in viata nu vor mai avea ocazia sa vada acest lucru". Deci... la o jumatate de ora dupa miezul noptii. In noaptea de duminica spre luni ar trebui sa aiba loc evenimentul.

Sarbatoare pentru astronomii amatori. Multi si-au cumparat binocluri si telescoape in asteptarea "spectacolului celest unic". Telefoanele Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti s-au inrosit de apelurile care solicita date cu privire la "Luna dubla". Dar... Raspunsul Observatorului Astronomic a cazut ca un trasnet, si la telefon, si pe site-ul institutiei: "Observatorul Astronomic roaga pe cei interesati in observarea Planetei Marte sa nu vina in noaptea de 27 august, pentru ca planeta nu va fi vizibila. Desigur ca Observatorul va ramane deschis publicului, in fiecare seara senina, in afara de zilele de duminica si luni". Ce se intampla?

"E-MINCIUNI". Legende urbane, zvonuri, toate plutesc prin www asteptand sa fie pescuite de creduli

SCENARIUL. Informatii de senzatie raspandite ca un virus pe internet, de cateva zile: "Pe 27 august, Planeta Marte se va afla foarte aproape de Pamant. In noaptea de 27 august, la ora 0:30, urmariti cerul. Se va vedea ca si cum Terra are o a doua luna. Urmatoarea data cand planeta Marte va trece atat de aproape de Terra va fi in anul 2287. Spune si altora, merita! Toti cei care sunt acum in viata nu vor mai avea ocazia sa vada acest lucru"; "Planeta Rosie ameninta. Mareele vor distruge totul in calea lor. Pamantul e in pericol". "27 august: Sfarsitul Lumii." "27 august: Extraterestrii ataca!"

Ati primit cumva mesajele de mai sus prin e-mail? Le-ati luat in serios? Ati luat teapa. Este una dintre marile pacaleli ale ultimilor ani. Un zvon care poate provoca panica. Se mai poate numi legenda urbana. La noi este printre primele. Au mai fost zvonuri referitoare la cutremure, virusuri, inundatii etc. Toate aceste lucruri sunt verosimile, iar daca se si regizeaza bine, pot deveni foarte credibile. Acum se anunta ca la data de 27 august Planeta Marte se va vedea foarte bine, se va apropia de Pamant si va fi la fel de mare ca Luna. Chiar daca ar fi foarte interesanta o astfel de priveliste, asa ceva nu se poate. Este doar o farsa care a pornit de la o situatie reala din anul 2003. Atunci, la 27 august, la ora 15, 6 minute si 40 de secunde, Marte si Terra s-au aflat la cea mai mica distanta una de cealalta, anume la 55.788.182 de kilometri. S-a spus in august 2003 ca pozitia planetelor Marte si Terra, perfect aliniate cu Soarele, este extrem de rara, survenind o data la 60.000 de ani. Si s-a tras concluzia ca primul care a putut vedea atat de aproape Planeta Rosie trebuie sa fi fost omul de Neanderthal! "Cu Marte atat de aproape de Pamant, daca martienii ar vrea sa ne invadeze, acesta ar fi momentul cel mai potrivit", a afirmat atunci cotidianul american USA Today.

SUPOZITIE. Sa fie Marte de vina pentru calamitatile de pe Terra? Sa nu cream o legenda urbana...

RETETA. Acest zvon apare aproximativ cu o luna inainte de data la care Marte s-a apropiat cel mai mult de Pamant (27 august 2003). Mai intai se lanseaza mesaje pe internet, apoi ajung chiar stiri, in presa. Se folosesc in continuare date vechi de trei ani, "imbunatatite". Interesant la aceste mesaje este ca au aparut in aproape fiecare casuta de e-mail, avand o rata de raspandire extrem de ridicata. Reteta nu e noua. A fost folosita si in alte vremuri, cu alte mijloace. Actorul Orson Welles a folosit-o cu succes in anul 1938, in cea mai tulburatoare emisiune de radio a tuturor timpurilor. Punerea in unda a cartii lui H.G. Wells, "Razboiul lumilor" a fost atat de credibila, incat peste 9 milioane de oameni au ascultat emisiunea si cam trei sferturi de milion au intrat in panica, convinsi ca martienii au atacat Pamantul.

Putini stiu ca au fost accidente foarte grave in timpul sosirii martienilor din imaginatia si prin vocea lui Orson Welles. Intr-o conferinta de presa, dupa emisiune, actorul a declarat ceva de genul: "Nu joci murdar cu vorbe usoare". Specialistii spun, referitor la aparitia celor doua Luni in noaptea de duminica spre luni, ca este imposibil. Daca Marte ar ajunge sa fie atat de vizibil, incat sa apara pe cer la dimensiunile Lunii, pe Terra s-ar produce cutremure de 12 grade pe scara Richter si valuri de zeci de metri inaltime. Acesta ar fi efectul campului sau gravitational. Destul de multe persoane s-au interesat de "eveniment", lucru care i-a determinat pe astronomi sa demaste "Pacaleala martiana". Asa este numita aceasta campanie de zvonuri pe site-ul Observatorului Astronomic. "Asa ceva nu s-ar putea intampla. Ar insemna sa se produca o calamitate. Ar fi foarte grav, dar nu este cazul sa ne gandim ca s-ar putea apropia atat de mult, intr-un timp atat de scurt", explica si Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bucuresti.

EXPLICATII. Adrian Sonka a mai spus: "Opozitia lui Marte, vizibila de pe Pamant, se produce o data la 2 ani si 6 luni. Acesta este momentul in care planeta este vizibila toata noaptea, aflandu-se in partea opusa Soarelui. Ultima opozitie a fost in seara de 7 noiembrie 2005. Urmatoarea va fi pe 24 decembrie 2007. In lunile august si septembrie, Marte nu va fi vizibil, aflandu-se in apropierea Soarelui". La 27 august 2003, Marte era in partea opusa Soarelui - opozitie. La 27 august 2006 Marte se afla in partea opusa a pozitiei Terrei, in conjunctie. Distanta dintre Marte si Terra este de 385.000.000 km. "Planeta Marte nu va fi vizibila", afirma cu fermitate Sonka. Si prof. dr. Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, presedinte al Asociatiei "Astronomia XXI" este ferma: "In Anuarul Astronomic 2006 se afla orele rasaritului si apusului Planetei Marte, din 10 in 10 zile. La 19 august Marte apune la 21:05 si la 29 august, la 20:39. Cum se poate vedea atunci Marte dupa miezul noptii? Anul acesta Marte s-a aflat la cea mai mica distanta de Terra, la inceputul anului (aproximativ 150 milioane km). Acum se indeparteaza de noi, la sfarsitul lui august fiind la 386,55 milioane de kilometri. Asadar, nu ma mai straduiesc sa caut inadvertente si in restul informatiei. Zvonul este acelasi care circula de cativa ani buni si care se datoreaza apropierii mai mari a lui Marte de Pamant din anii precedenti".

MISTER. Zvonurile fataliste create in jurul lui Marte pot avea o explicatie logica. Inca din antichitate, Planeta Rosie a exercitat o atractie misterioasa asupra oamenilor, capatand un loc bine definit in mitologie, religie sau superstitii. Spre deosebire de Terra, Planeta Rosie are... doua "Luni": Phobos si Deimos. In civilizatia europeana timpurie, planeta a fost asimilata cu imaginea zeului razboiului (Ares, la greci si Marte, la romani). Marte este unul dintre cele mai fascinante corpuri ceresti vazute cu ochiul liber de pe Terra, deoarece este foarte vizibil. Inca se cauta raspunsul la o intrebare epocala: Exista viata pe Marte sau suntem singuri in Univers?

Planeta se incapataneaza sa ramana invaluita in mister si sa dea nastere multor speculatii. Una dintre acestea este ca Marte ar fi o buna ascunzatoare pentru bazele extraterestre. Si despre Luna se spune cam acelasi lucru. Multi comenteaza presupusa aparitie a lui Marte alaturi de Luna drept o "reunire" a bazelor extraterestre. "Urme de activitate extraterestra au aparut extrem de aproape de noi, pe Luna si pe Marte, dar NASA a catalogat imediat aceasta descoperire drept secreta, invocand drept motiv consecintele ei psihologice asupra oamenilor", relatau publicatiile americane cu profil stiintific in 2002.

Sa lasam extraterestrii in treaba lor. Deocamdata, Sfarsitul Lumii, trambitat de e-mail-uri pentru noaptea de duminica spre luni, se amana. Mai avem ragaz pana la 27 august 2007?!

Anii opozitiei Planetei Rosii au fost intotdeauna tragici

In 2003, academicianul rus Serghei Natanov, doctor in stiinte, declara in Izvestia: "Astronomii nu vad nimic comun intre marile opozitii si evenimentele distrugatoare pentru omenire, dar pentru cosmonautica, anii opozitiei Planetei Rosii au fost intotdeauna tragici". El amintea ca in iunie 1971, intr-o astfel de conjunctura astronomica, a pierit echipajul rachetei Soiuz-11, iar in ianuarie 1986 a explodat nava cosmica Challenger. Moartea echipajului de pe naveta "Columbia" a survenit, de asemenea, in ajunul unei mari opozitii a lui Marte. Mai exista si alte coincidente tragice: catastrofa de la Cernobal sau explozia nucleara de la Hiroshima s-au produs tot in ajunul sau in timpul marilor opozitii ale lui Marte. Potrivit lui Sabit Negmatuloev, directorul Institutului de Seismologie de la Dusanbe, Tadjikistan, opozitiile lui Marte au deja repercusiuni asupra vietii de pe Pamant, astfel putand fi explicate arsita, furtunile, ploile abundente, ninsorile pe teritorii unde anterior acestea nu se inregistrau, intensificarea tensiunii in focarele de cutremure din mai multe tari de pe glob.

O observatie astronomica sigura

Desigur, curiosii nu vor rezista tentatiei de a cauta, totusi, cele doua Luni pe cer. Alexandru Mironov, presedintele Comisiei Nationale pentru UNESCO, ne-a declarat: "Revista americana Discover noteaza in numarul pe august, ca la 26 august Saturn si Venus vor fi apropiate si pot fi vazute in partea de rasarit a cerului inainte de rasaritul soarelui. Aceasta este o observatie astronomica sigura. La 27 august Luna va fi in apropiere de Jupiter, care straluceste pe cer. Sunt niste fenomene absolut firesti".
×