x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şi privighetorile au nevoie de cuib

Şi privighetorile au nevoie de cuib

de Dana Andronie    |    29 Noi 2010   •   21:08
Şi privighetorile au nevoie de cuib
Sursa foto: /Arhiva personală Tudor Gheorghe

Întors din America, unde participase, bineînţeles, în calitate de spectacor la concertele lui Bob Dy­lan, Pău­nescu era fascinat de fru­mu­seţea mu­zicii şi a poeziei protesta­ta­ră de atunci. "Ne-am legat într-o ami­ciţie care a durat până când moar­tea ne-a des­păr­­ţit – spune Tu­dor Gheorghe. În­tr-o seară, tot discutând ne-a venit ideea să facem un alt fel de cenaclu. S-au ales membrii de onoare: Silvia Po­po­­vici, Leopol­dina Bălănuţă, Florian Pit­tiş, Ion Caramitru, Ion Marinescu şi domnul Tudor Gheorghe. Primul spec­­­­­tacol a avut loc cu 80-90 de persoane."


Lăcrima de frumuseţea estetică…
Domnul Tudor era actor la Teatrul din Craiova şi nu avea casă. Cenaclul Flacăra susţinea un spectacol chiar la artist "acasă", la Teatrul Naţional. În lojă tronau mai toţi ma­rii judeţului. După ce "fiul locului" a cântat cu pa­tos, sala s-a rupt în aplau­ze. Păunescu a luat cuvântul: "To­varăşe prim-se­cre­tar, să nu ui­tăm că şi privighetorile au nevoie de cuib"... S-a intervenit şi pri­vi­ghe­toarea a avut cuib.

De ce s-a retras din Cenaclul Fla­căra Tudor Gheorghe? "Aveam de fă­cut lucrurile mele, spectacolele, acti­vitate la teatru etc. Nu puteam să fac faţă turneelor în ritmul pe care Pău­nescu îl impunea. Dar ceea ce a făcut el pentru mine, pentru toţi membrii Cenaclului este de necontestat. Pe mine nu m-a ajutat artistic, m-a ajutat cu casa. În spectacolele mele nu se putea implica... Avea un respect extraordinar faţă de arta mea. Venea la concer­te­le mele. Când a auzit prima oară «An­tiprimăvara» cântată de mine, mi-a spus că nu a putut să se oprească din plâns. Lăcrima de frumuseţea estetică..."   

Păunescu a apreciat valorile neamului, le-a ajutat să aibă un nume, iar acum pigmeii, oamenii care nu au ope­ră îl contestă. De invidie se iau de lucrurile mărunte. "Fac pariu cu indi­vi­zii pe care nici nu o să-i consemne is­toria literaturii române şi care, je­nant de repede - nici nu a dispărut sufletul lui dintre noi - l-au acuzat ca fiind poet de curte! – spune Tudor Gheor­ghe. Să-mi găsească o poezie în cărţile lui tipărite din care să-mi dau seama că a fost «poet de curte». Una!... Nu există! Abia de acum încolo o să vă daţi seama cât de mare a fost! Poporul şi-a dat măsura dragostei lui... Mer­gând prin ţară, am realizat cât de mult i-a afectat pe oameni dispariţia lui Păunescu. I-a afectat sincer, fără nici un interes. Poporul nu înseamnă trei-şase «intelectuali» care ies acum să fie ei în faţă. De ce nu au avut curaj să apară când Adrian Păunescu trăia? I-ar fi pus la zid din trei fraze! Era greu să te lupţi cu forţa lui. Au sărit acum! Sunt de-o laşitate şi de-o lipsă de respect uman incalificabile!"

×
Subiecte în articol: editie de colectie adrian păunescu