x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Silvian Ionescu - Securistul de la Mediu

Silvian Ionescu - Securistul de la Mediu

de Oana Stancu Zamfir    |    Gabriela Antoniu    |    29 Sep 2006   •   00:00
Silvian Ionescu - Securistul de la Mediu

CNSAS tace in mod suspect cand vi-ne vorba despre seful Garzii de Me-diu, pedistul Silvian Ionescu, prote-jat de colegii de partid pentru "ca-litatea" de a fi marturisit ca a fost ofiter de Securitate.

Numele lor sunt constant in paginile ziarelor atunci cand vine vorba despre colaborarea cu securitatea. Liderii Puterii sunt intrebati despre ei. Cu toate acestea, reusesc sa treaca "neobservati" de catre cei care ar trebui sa le ia dosarul la puricat cu precadere. Emblematic pentru aceasta specie este seful de la Garda de Mediu, Silvian Ionescu, aratat cu degetul in trecut chiar de seful statului, protejat de colegii de partid pentru "calitatea" de a fi marturisit ca a fost ofiter de Securitate.

In urma cu mai bine de o luna, consilierul premierului Tariceanu, Marius Oprea, atragea atentia ca in Guvern vietuiesc si iau decizii fosti ofiteri de Securitate. Dupa cum i-a fost rostul si intentia politica, Oprea a nominalizat doar doi: Silvian Ionescu, sef la Garda de Mediu, si Aurel Teodorescu, sef al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, ambii PD. Liderii democrati au sarit imediat in apararea lui Ionescu, aratand ca acesta nu a facut niciodata un secret din faptul ca a fost ofiter de Securitate, insa pe relatii externe, pe spionaj.

LEGISLATIE. Potrivit Legii Ticu, modificata prin Ordonanta de Urgenta 16, din februarie 2006, membrii Guvernului, secretarii si subsecretarii de stat etc. sunt a treia prioritate a verificarilor la dosar, dupa presedintele tarii si parlamentari. Anul trecut, s-a ajuns cu verificarea pana la un director al Agentiei pentru Investitii Straine, dar nu si la cei doi oficiali PD.

"PROBLEME IN TRECUT". Si asta in conditiile in care presedintele Traian Basescu l-a scos din scaunul de prefect al Capitalei pe Silvian Ionescu, din cauza problemelor cu "meseria de dinainte de ’89". Desemnarea lui Ionescu drept prefect de Bucuresti de catre PD a fost pentru presedintele Traian Basescu "o surpriza neplacuta". Nu era cazul, spunea el in ianuarie 2005, sa fie desemnat Ionescu, din motive "arhicunoscute". "Nu le-as comenta. A avut probleme prin meseria pe care a avut-o inainte, a avut probleme in Consiliul General...", spunea public seful statului.

CU CE SE OCUPA. Meseria a fost, potrivit CV-ului lui Silvian Ionescu, ofiter in DIE (Departamentul de Informatii Externe) inca din 1974, cand a terminat Facultatea de Comert Exterior. Cu alte cuvinte, ii avea in sarcina pe romanii care fugeau afara. Disidentul Liviu Turcu povesteste insa, intr-un articol publicat in Jurnalul National, ca Ionescu a fost "unul dintre ofiterii Serviciului de Informatii Externe, dar, asa cum avea sa se constate mai tarziu, si ai Securitatii interne (sic!), care s-au plasat instantaneu in valtoarea evenimentelor din 23-25 decembrie in noile nuclee FSN organizate teritorial sau institutional". "Cu titlu ilustrativ poate fi mentionat cazul lui Silvian Ionescu, seful Serviciului tari francofone (deci si mult discutata Belgie in cazul Traian Basescu) din cadrul Departamentului Europa al CIE si care, fiind cu unitatea operativa acoperita in imediata apropiere a sediului PCR si primariei de sector, a devenit instantaneu unul dintre cei mai ardenti «revolutionari»", scrie Liviu Turcu. Ionescu ar fi fost chiar ofiterul de legatura al lui Basescu la Anvers, spun Constantinescu si Ciuvica.

"LOC SUB SOARE". In toamna lui 2004, Silvian Ionescu se afla pe listele parlamentare ale PD, locul patru la Senat. Acelasi Basescu l-a scos de pe liste, pentru ca imbratisase criteriile Coalitiei pentru un Parlament curat, societatea civila editand un manual in care, printre altele, "deconspira" si banuitii turnatori si securisti. Explicatia oficiala a fost ca Ionescu nu a mai dorit sa candideze. Dupa alegeri, PD l-a pus prefect, Basescu l-a facut sa demisioneze. Spunea atunci ca are tot respectul pentru munca lui Ionescu, insa nu era de cea mai mare prefectura a tarii. "S-o gasi un loc sub soare si pentru Silvian", spunea atunci seful statului. Si s-a gasit: sub soarele Deltei, acolo unde Ionescu obisnuieste sa vaneze. Acum si din noua calitate de sef la Garda de Mediu.

AU INTRAT IN PARLAMENT. La 16 octombrie 2003, la aproape patru ani de la aparitia Legii Ticu, era publicata prima lista cu ofiteri care au facut politie politica: 33 la numar, 12 decedati. Printre ei si un deputat PRM, Andrei Zeno, fost sef serviciu la Securitatea Caras Severin. Murise in 2001. La 20 decembrie 2004, rezultatele verificarilor sunt publicate in Monitorul Oficial: doi aspiranti la fotoliul parlamentar - ofiteri de Securitate care au facut politie politica. Ilie Merce e deputat PRM in continuare. In CV-ul lui scrie ca a fost ofiter de informatii la Directia Securitatii Statului. Al doilea, Ion Frantu, nu a intrat in Camera Deputatilor.

LISTA. Alti sapte politicieni au fost depistati drept colaboratori ai fostei Securitati ca politie politica. Unul dintre ei, fostul ministru UDMR Francisc Barany, demisionar din Guvern in 2000, cand i s-a pus prima data aceasta eticheta. Sortii nu l-au mai adus in Parlament, unde nu au intrat nici peremistii Dumitru Boncica, Nicu Hanganu si Stelian Parvulescu, aflati pe listele pentru Senat, nici Constantin Corneliu Plesu (Alianta D.A.). In schimb, pedistul Radu Octavian si-a vazut numele in Monitor, a intrat binemersi in Parlament, unde a stat vreo jumatate de an, pana la demisia sa, in iunie 2005. Era una dintre sperantele PD: tanar, prosper in afaceri (conduce un cunoscut grup de firme). Dar... turnator. Inainte de ’89 lucrase ca economist stagiar la trei intreprinderi de comert exterior.

Si deputatul ucrainenilor din Romania, Stefan Tcaciuc, si-a luat certificatul de turnator si s-a dus cu el in Parlament. Mandatul sau a incetat in iulie 2005, prin decesul deputatului.

Din aprilie 2005 si pana in iulie 2006, alte opt liste cu agenti ai fostei Securitati au fost publicate in Monitorul Oficial.

TRECUT SECURIST
"Silvian Ionescu a fost unul dintre ofiterii Serviciului de Informatii Externe, dar, asa cum avea sa se constate mai tarziu, si ai Securitatii interne (sic!), care s-au plasat instantaneu in valtoarea evenimentelor din 23-25 decembrie in noile nuclee FSN organizate teritorial sau institutional". - Liviu Turcu, disident

SURPRIZA NEPLACUTA
"Nu era cazul sa fie desemnat Ionescu prefect de Bucuresti din motive arhicunoscute. Nu le asi comenta. A avut probleme prin meseria pe care a avut-o inainte (...)" - Traian Basescu, presedintele Romaniei, ianuarie 2005
PARAVAN
O alta categorie de protejati il are ca emblema pe deputatul PNL Titu Gheorghiof (foto). Pe el PNL nu l-a dat afara din partid, ca pe Mona Musca sau Ioan Ghise, desi initial a primit si el verdictul de politie politica, anulat ulterior in urma unei contestatii.
×
Subiecte în articol: special basescu silvian silvian ionescu