x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Simulacru de proces - Condamnati fara drept la aparare

Simulacru de proces - Condamnati fara drept la aparare

de Marina Constantinoiu    |    18 Oct 2006   •   00:00
Simulacru de proces - Condamnati fara drept la aparare

Documentele inaintate Justitiei SUA de avocatul american care-l apara pe Mohammad Munaf afirma ca pro-cesul din Irak, in urma caruia Munaf a fost condamnat la moarte, a durat maximum o ora ju-matate. La 12 octombrie, cand s-a dat sentinta, in fata instantei nu au fost prezentate nici dovezi, nici marto-ri. Munaf a declarat instantei ca in timpul audierilor a dat declaratii care-l incriminau, pentru ca a fost amenintat.

Documentele inaintate Justitiei SUA de avocatul american care-l apara pe Mohammad Munaf afirma ca nici o proba si nici un martor nu au fost prezentati instantei la 12 octombrie, cand s-a dat sentinta de condamnare la moarte.

Avocatul american al lui Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak, Jonathan Hafetz, incearca sa obtina din partea Justitiei americane blocarea predarii clientului sau catre autoritatile irakiene si obligarea Departametului Apararii de a-l mentine in custodie. In caz contrar, soarta lui Munaf ar fi pecetluita: sentinta de condamnare la moarte prin spanzurare ar fi pusa in aplicare fara probleme.

DOCUMENTE. Contactat de Jurnalul National, Jonathan Hafetz ne-a declarat ca la baza celor doua documente depuse in America stau declaratiile avocatului irakian al lui Munaf, Badie Arrief Izzat. Echipa lui Hafetz a depus o contestatie la Curtea Suprema americana, in care detaliaza simulacrul de proces care s-a incheiat cu sentinta care a amutit pana si autoritatile din Romania, care sustin ca nu aveau habar de procesul respectiv. Cea care a intermediat traducerea in limba araba a relatarilor avocatului irakian este nimeni alta decat una dintre surorile lui Mohammad Munaf, Maisoon Mohammed, care locuieste in Detroit, Michigan, si care este cea care a apelat la serviciile lui Hafetz, pentru a accepta cazul fratelui sau.

GRATUIT. Hafetz ne-a declarat ca lucreaza pro bono la acest caz (adica isi ofera serviciile gratuit) si ne-a pus la dispozitie cele doua documente care au fost prezentate Justitiei americane vinerea trecuta. In ambele documente se face referire la conditiile in care s-a desfasurat procesul de la Bagdad, in urma caruia au fost condamnati atat Munaf, cat si patru cetateni irakieni, printre care si fratele acestuia, Yussuf.

Aflam astfel ca Munaf si ceilalti patru acuzati au fost condamnati de judecatorul Abd al-Amir Abdullah Al-Rubaay, in conditiile in care nici un martor al apararii nu a fost prezent, pentru ca "judecatorul Al-Rubaay si avocatii apararii stabilisera anterior sa se renunte la acuzatiile aduse acestora". Cum Ambasada Romaniei nu a venit cu propriile dovezi care sa sustina acuzatiile, "nu exista nici o baza pentru acuzare". "Prin urmare, avocatii apararii au venit la audieri crezand ca se va renunta la caz. Ba mai mult, avocatului Badie i s-a spus off-the-record ca Munaf va fi achitat."

Click pt a mari imaginea
FACSIMIL. Unul dintre documentele depuse de avocatii americani ai lui Munaf vinerea trecuta

SUB AMENINTARE. In timpul audierilor, Munaf i-a declarat judecatorului ca a facut afirmatiile care-l incrimineaza "pentru ca oficiali americani si romani i-au spus ca, daca nu marturiseste, va fi batut, iar rudele sale din Romania si Irak vor fi hartuite". Munaf a sustinut cu aceeasi ocazie ca este complet nevinovat. "Majoritatea acuzatilor i-au prezentat judecatorului Al-Rubaay urme de violenta pe corp, de la bataile primite pe timpul cat s-au aflat in custodia americanilor", se arata in acelasi document.

Drept la aparare, ioc, in schimb, surpriza la tribunal! Doi ofiteri americani au venit si au dat totul peste cap. Potrivit documentului, "unul era un militar american, care a precizat Curtii ca se prezinta in numele Ambasadei Romaniei, pentru a solicita pedeapsa cu moartea pentru Munaf si ceilalti. Nu a oferit nici o dovada in scris ca ar fi fost delegat de Ambasada Romaniei. Celalalt oficial era un general american, care a spus Curtii ca toti cei cinci acuzati ar trebui condamnati la moarte".

Intreaga tevatura a durat "doar o ora si jumatate", se mai precizeaza in documentul depus. Care se incheie cu precizarea ca, in 36 de ani de cariera in Irak, Izzat nu a mai avut parte de o condamnare la moarte de acest gen.

CONDAMNARE. In 2003, dupa indepartarea lui Saddam Hussein de la putere, pedeapsa cu moartea a fost abolita in Irak. In 2004, guvernul interimar irakian a reinstituit pedeapsa capitala pentru delicte precum crimele, violurile, rapirile si traficul de droguri. Legea permite executii pentru delicte precum finantarea sau comiterea de activitati teroriste.

Macovei nu l-a vrut

Deputatul PSD Victor Ponta a prezentat ieri ordinul semnat de ministrul Justitiei, Monica Macovei, din 5 decembrie 2005, care prevedea ca solicitarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti privind extradarea din SUA a lui Munaf sa nu fie transmisa americanilor. In documentul pe care deputatul sustine ca l-a obtinut pe cai oficiale se arata ca nu au fost intrunite conditiile de regularitate internationala pentru a se solicita extradarea lui Munaf, "deoarece acesta nu se afla pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora", asa cum prevede Conventia incheiata intre Romania si SUA.

DECIZIE POLITICA. Ponta a acuzat-o pe Macovei ca "a impiedicat" judecarea lui Munaf de autoritatile romane pentru a nu se afla adevarul in cazul rapirii celor trei jurnalisti. "Faptul ca a oprit acest ordin se explica prin decizia politica de a nu deranja autoritatile americane si acest lucru se inscrie intr-un proces mai larg de ascundere a adevarului in acest caz", a spus Ponta, adaugand ca "s-a preferat de autoritatile romane ca Munaf sa fie supus unei judecati care nu se inscrie in normele drepturilor omului si sa fie condamnat la pedeapsa capitala". El considera ca procesul care se desfasoara in Romania in acest caz "este o mascarada" si a acuzat-o pe Macovei ca "a participat la musamalizarea intregii afaceri, probabil cu pretul vietii lui Munaf".

Totodata, Ponta si-a exprimat nemultumirea cu privire la faptul ca raportul intocmit de comisia SIE in cazul fugii lui Omar Hayssam din tara are caracter secret si nu poate fi adus la cunostinta opiniei publice. "Am propria mea opinie despre cum a plecat Hayssam din tara", a conchis el. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca impotriva lui Munaf au fost formulate aceleasi capete de acuzare ca si in cazul lui Hayssam. Basescu a spus, potrivit Mediafax, ca Munaf are cetatenie irakiana si americana si ca a fost o "poveste" informatia potrivit careia acesta ar fi fost predat autoritatilor romane. "A fost preluat si este in custodia americanilor. Noi nu aveam dreptul sa-l luam", a spus Basescu, aratand ca autoritatile romane au dreptul de a-i lua acestuia declaratii in privinta rapirii ziaristilor, dar la Ambasada Romaniei.
  • Carmen Vintila

    GRATUIT
    "Am preluat acest caz dupa ce am fost contactat de sora domnului Munaf din Statele Unite. Lucram la dosar pro bono (fara onorariu - n.r)"
    Jonathan Hafetz
    unul dintre avocatii americani ai lui Mohammad Munaf
  • ×
    Subiecte în articol: special munaf