x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SMS-eşte-mă!

SMS-eşte-mă!

de Marina Constantinoiu    |    07 Apr 2008   •   00:00
SMS-eşte-mă!
Sursa foto: stockexpertcom /

ROBII SEMESEURILOR ● Punct şi de la capăt
Ştiu, am luat o mică pauză. Summit-ul NATO de la Bucureşti ne-a dat peste cap planurile şi ne-a inundat paginile cu informaţii. Aşadar, punct şi de la capăt.



ROBII SEMESEURILOR ● Punct şi de la capăt
Ştiu, am luat o mică pauză. Summit-ul NATO de la Bucureşti ne-a dat peste cap planurile şi ne-a inundat paginile cu informaţii. Aşadar, punct şi de la capăt.



Reluăm discuţia şi... textuirea. Scurtcircuitat de Summit, dialogul nostru ziar-sms a eşuat de cîteva ori tot în chestiuni legate de NATO. Un cititor întreba, propunînd, totodată, ca temă de dezbatere semesistică: "Sincer, nu înţeleg cu ce ne alegem noi după acest Summit NATO? Oare a meritat efortul financiar şi stresul nostru? Ilie din Bucureşti". Un altul a remarcat un detaliu de decor, deranjant pentru domnia sa: "Tzigănie! Prosoape agătzate pe Parlamentul României! Ce părere are arhitectul?". Pentru ca un alt cititor, ceva mai supărat pe societate, să ne propună o temă de dezbatere: patriotismul. "O temă ar putea fi: patriotismul, desuet sau nu? Ce ne face şi ce nu să fim patrioţi? România este minunată, dar locuită de români. God bless us!". Ciudat, deşi am făcut o ofertă generoasă în ultimul nostru articol din campania dedicată împătimiţilor sms-urilor (vorbiţi-ne despre dragoste, despre fericirea, dar şi despre tristeţea pe care le provoacă, publicaţi-vă iubirea, aşa cum se desfăşoară ea în dialogurile limitate de cele 160 de caractere ale mesajului text pe telefonul mobil) reţinerea şi-a spus cuvîntul şi, în loc de cuvinte meşteşugite, de cucerit inimi, am primit propuneri de teme de dezbatere. Nu-i bai, sunt importante. Şi le vom folosi pentru articolele următoare.


IDEI DE COLECŢIE. Voicu Tiulea din Iaşi ne-a scris că "e super ideea cu Restituiri". "Aş avea o propunere. Scoateţi discuri cu cei care mai sunt în viaţă. Merită!", mai spune el. O idee pentru Ediţiile de Colecţie ale Jurnalului de care vom ţine cont. Cineva, ceva mai interesat de problemele cotidiane, ne-a făcut o altă ofertă: "Tema zilei: profesorii de azi". Cum, cam din aceeaşi categorie ar fi şi: "Tema zilei: apa" sau "Primăria hotărăşte să «investească» în fotbal. Comunitatea ce-ar alege între această variantă sau bani pentru dezvoltarea infrastructurii în şcoli şi licee?". Pentru a merge la alt cititor, care scrie: "Doresc să discutăm despre religia în şcoală. Poate fi un subiect interesant sau nu?".


AMAR. Două mesaje încărcate de dezamăgire vorbesc despre educaţie şi costurile vieţii de zi cu zi: "Educaţie. Ceauşescu se lăuda că foarte mulţi au liceul – acum dăm PC pentru internet, jocuri, manele sau e la modă să ai. Dar oamenii nu ştiu nimic despre PC, engleză. Care e diferenţa?" şi "Gluma pe TXT/TVR/143 – preţul gazelor rămîne neschimbat. Dar cu butelia de la 31, la 35 de lei cum e? Cine e păcă1itul? TVR că a dat ştirea sau noi că plătim?". Şi mai amar îmi pare mesajul lui C.D: "Ce te faci cînd ai o datorie cît salariul tău pe un an de zile? Aş fi vrut să fie o situaţie ipotetică, dar nu! Aştept un răspuns cu o idee, vă rog. C.D".


OAMENI ŞI ŞEFI. Pansivi, după citirea mesajelor primite, am constatat că amărăciunile cotidiane revin, chiar dacă se referă la alte aspecte ale vieţii: "Neavînd nici o temă, propun una. Ce aţi face dacă un şef, instalat recent în funcţie, astăzi dă o dispoziţie şi mîine o combate, răstindu-se la vechii ei colegi. D.M." Şi cititorul revine: "Totul este ireal. Am fost colegi mai bine de 10 ani. Acum, toţi colegii ei au ajuns să o dispreţuiască. Asta în doar 3 luni. O vorbă veche spune: DACĂ VREI SA CUNOŞTI UN OM, DĂ-I O FUNCŢIE DE CONDUCERE". "Toţi colegii au avut încredere în ea. Cît de mult ne-am înşelat. Cuvintele frumoase şi zîmbetul au fost înlocuite cu ţipete şi ameninţări. De ce oare? O temă, o cerere de răspuns, o sugestie la o posibilă rezolvare. Îmi vreau colega înapoi".


DRAGOSTEA. Un singur mesaj se referă la tema propusă: "Dragoste, acest chin dulce, ne ridică, dar ne şi coboară. Este cel mai frumos vis de pe pămînt. Din dragoste ne naştem, trăim şi uneori murim. Dar o dorim enorm. D.M". Iar un altul, prea sumbru, prea încărcat, ne dă de gîndit: "Nu există argumente de a trăi... E. Cioran. Mare dreptate avea omul ăsta... cu toate mizeriile care mi se întîmplă zi de zi, mă apropii tot mai mult de ideea lui". N-aş vrea să încheiem într-o astfel de cheie tristă, ci să ne gîndim la un subiect plăcut de discuţie. Haideţi să vedem care este mai inventiv în scris, care poate transmite cît mai multe informaţii în amărîtele alea de 160 de semne, care ne limitează imaginaţia sms-istică!


TEMA ZILEI: VICIILE ROMÂNILOR

Aşteptăm mesajele voastre scrise la numărul de telefon 0755.15.15.15. Tariful este cel normal, practicat de operatorii de telefonie mobilă. important: nu trimiteţi texte mai lungi de 160 de caractere. Dacă aveţi mai multe de spus, trimiteţi SMS-uri separate, fiecare a cîte 160 de caractere (telefoanele indică numărul de semne rămase din sms-ul aflat în cursul redactării). Vor fi publicate toate textele ce se înscriu în normele decenţei. Pentru că nu ne-am propus nici un moment să ne transformăm din "inbox" în "trash".

×
Subiecte în articol: special