x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Solemnitate - Ceremoniile Trandafirilor

Solemnitate - Ceremoniile Trandafirilor

de Delia Zahareanu    |    03 Ian 2007   •   00:00
Solemnitate - Ceremoniile Trandafirilor

De 1 ianuarie, Bulgaria si-a inaltat steagurile Uniunii
Romania, in persoana ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a fost alaturi de oficialii europeni si bulgari pentru festivitatile aderarii de la 1 ianuarie din capitala vecinilor nostri de la sud de Dunare. Romania, in persoana ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a fost alaturi de oficialii europeni si bulgari pentru festivitatile aderarii de la 1 ianuarie din capitala vecinilor nostri de la sud de Dunare.

"Nu mai aveti nevoie de stampile pe pasapoarte, deoarece sunteti membri ai Uniunii Europene si, ca si noi, teritoriu UE", ni s-a spus ieri pe aeroportul din Sofia, la plecare, dupa vizita delegatiei romane din primele doua zile ale lui 2007 in capitala bulgara. In Piata Alexandr Nevsky, in centrul Sofiei, in dupa-amiaza insorita de 1 ianuarie, garzile de onoare ale armatei bulgare, cu cele trei arme, infanterie, aviatie si marina, erau aliniate pentru ceremonia oficiala de arborare a steagului Uniunii alaturi de cel bulgar. Pe rand, in gradena rezervata oficialilor au aparut multi dintre cei care cu o seara inainte salutasera la Bucuresti, in cadrul unui spectacol electrizant, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Olli Rehn, impreuna cu familia sa, ministrul german de Externe, Steinmeier, ministrul grec de Externe, Dora Bakoyannis, omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, impreuna cu presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, au asistat la onorul pe care garda l-a dat presedintelui Gheorghi Parvanonov, acompaniat de premierul Stanisev. "Este o zi a dreptatii istorice. Bulgarii s-au simtit mereu europeni, inca din zilele intemeierii statului bulgar", au fost cuvintele rostite de presedintele tarii vecine.

SOBRIETATE. Sofia parea mai degraba mult mai impresionata de condamnarile la moarte ale celor cinci asistente bulgare din Libia decat de proaspatul statut de membru al Uniunii Europene. La concertul de gala din seara lui 1 ianuarie, gazduit in giganticul Palat al Culturii in onoarea aderarii, miile de oameni din public purtau prinse in piept cocarde tricolore pe care scria: "Nu sunteti singure". "Am increderea ca reformele vor fi continuate", a spus comisarul Rehn, in discursul de deschidere a concertului, atragand atentia ca eforturile bulgarilor nu se opresc la data aderarii. 27 de melodii reprezentative pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene au fost interpretate de Filarmonica din Sofia pe o scena dominata de un drapel masiv cu leul auriu al stemei bulgaresti, inconjurat de stelele Uniunii pe fond albastru.

OGLINDIT
Intrebat care este impresia sa despre ceremoniile de la Sofia, ministrul Ungureanu a raspuns: "Cred ca fiecare capitala si-a regizat in stilul ei ceremoniile. Bucurestii s-au organizat in 31 si 1. Cred ca noi am avut distinctie, cred ca a fost foarte limpede ca intrarea noastra in Uniunea Europeana a fost, cel putin pentru natiunea romana, un eveniment previzibil si asteptat totodata. Am aratat ca suntem europeni in fiecare gest si mi s-a parut foarte frumos, fara nici o umbra de kitsch sau de exagerare. Imi pare rau ca nu sunt multi cei care sa fi vazut cata lume s-a strans in Piata Universitatii. Pentru mine, acela a fost unul dintre momentele sublime ale trecerii dintre ani si nu cred ca exagerez deloc".

×
Subiecte în articol: eveniment