x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Solidaritate cu ziaristii rapiti

Solidaritate cu ziaristii rapiti

30 Mar 2005   •   00:00

Sustinere - Jurnalistii disparuti in Irak sunt asteptati acasa

Evident marcati de drama pe care o traiesc cei trei jurnalisti rapiti in Irak, 35 de jurnalisti din presa scrisa, audio-tv si corespondentii de presa din judetul Sibiu au participat, ieri, la o actiune de sensibilizare a publicului.
  • de DAN TOMOZEI , CRISTIAN VASILCOIU
  • ALATURI. Liga Jurnalistilor din Sibiu a distribuit, ieri, afise cu chipul cameramanului de la Prima TV, Sorin Miscoci, sibian de-al lor

    Dupa ce in noaptea de marti spre miercuri membrii Ligii Jurnalistilor din Sibiu au impanzit afise cu chipul cameramanului Sorin Miscoci si mesajele: "Te asteptam acasa, Sorin" si "Apel catre autoritati: Salvati viata jurnalistilor rapiti in Irak", ieri, la ora 12:00, jurnalistii sibieni s-au adunat in fata Primariei Sibiu.

    Purtand afise cu chipul lui Sorin Miscoci, jurnalistii au distribuit sute de afise si si-au depus semnaturile pe trei afise in semn de solidaritate cu Sorin. Acestea au fost inmanate primarului Klaus Iohannis, prefectului Ioan Ariton si presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Marin Bottesch, cu rugamintea de a fi alaturi de familia sibianului disparut in Irak. In functie de derularea evenimentelor, in zilele urmatoare jurnalistii sibieni vor derula noi actiuni de strada pentru pastrarea atentiei asupra acestui dramatic eveniment.

    CRAIOVA. Si in Craiova, aproximativ 50 de ziaristi s-au adunat, ieri, in Piata "Mihai Viteazul", in semn de solidaritate cu jurnalistii romani rapiti in Irak. Reprezentantii mass-media din Cetatea Baniei au afisat bannere cu insemne precum "Jos Terorismul!", "Libertate Presei", "Eliberati-i pe Ovidiu Ohanesian, Marie Jeann Ion si Sorin Miscoci". Corespondentul Prima TV la Craiova, preotul Lucian Costin Dindirica, a declarat ca spera ca cei trei jurnalisti sa fie eliberati cat mai repede, teferi si nevatamati. Jurnalistii craioveni s-au indreptat, apoi, catre Mitropolia Olteniei, unde Inalt Prea Sfintitul Teofan Savu, arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, a oficiat o scurta slujba pentru cei trei ziaristi rapiti in Irak.

    BUZAU. Rugaciuni pentru salvarea celor trei sunt citite si la Buzau, in cele peste 300 de biserici din judet, potrivit Rompres. Potrivit preotului Mihai Milea, profesor la Seminarul Teologic din Buzau si paroh al Catedralei Sf. Sava, la fiecare slujba se citesc rugaciuni de izbavire a vrajmasilor.

    "Ne rugam la Bunul Dumnezeu sa dea ganduri curate rapitorilor si rabdare sa reziste celor trei ziaristi", a declarat parintele Milea. Preotul a mai spus ca, daca va fi necesar, reprezentantii Bisericii Ortodoxe vor face colecte de bani pentru rascumpararea celor trei ziaristi.

    Analiza - "Avantajul" ziaristului-ostatic


  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • Potrivit unui raport al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, 26 de jurnalisti straini au fost rapiti in Irak, 25 dintre ei fiind eliberati ulterior de insurgenti. "Moda" rapirilor in Irak nu este o noutate. Ea a devenit o afacere serioasa, care a vizat nu numai cetateni straini aflati in aceasta tara, ci si cetateni irakieni, in general dintre cei instariti.

    Corespondentul Radiodifuziunii Romane in Irak, Catalin Gombos, un foarte bun cunoscator al situatiei din aceasta tara, vorbeste despre "avantajul" pe care l-ar putea reprezenta pentru ostaticii din Irak faptul ca sunt ziaristi. El a luat legatura, in acest scop, imediat dupa disparitia ziaristilor romani, cu persoanele sale de contact din Bagdad, cu care a discutat, potrivit Rador, despre criza creata.

    Specialistii in astfel de chestiuni considera ca insurgentii "poarta si un razboi de propaganda - ei vor sa-si faca reclama si atunci stiu ca au nevoie de presa", a spus Gombos.

    DUBLA MASURA. Razboiul lor cu presa irakiana - se stie ca multi jurnalisti irakieni au fost ucisi - are alte motive. Ziaristii irakieni sunt acuzati de colaborationism. "Insa s-a intamplat chiar ca anumiti jurnalisti, de exemplu Paul Tagert, fotograf pentru "Times", sa fie rapiti de grupari de banditi si sa fie eliberati chiar de insurgenti. In cazul lui Paul Tagert, a fost militia Mehdi, a lui Mouqtada al-Sadr. Deci sunt sanse foarte mari ca si cei trei romani sa fie eliberati, in cazul in care au ajuns in mana insurgentilor, sa fie eliberati dupa ce acestia vor face o declaratie, isi vor spune punctul de vedere", a declarat Catalin Gombos.

    PROTECTIA ILUZORIE. Dupa parerea lui, ziaristii romani rapiti nu s-ar fi putut proteja in nici un fel, in momentul in care au intrat in colimatorul rapitorilor. "Este foarte greu, este importanta experienta in anumite zone, dar singura solutie la care ma gandesc este cunoasterea locului. In clipa cand grupul de rapitori apare, nu ai ce face, trebuie sa fii cat mai cooperant, asta este una dintre primele legi care se invata la cursurile de protectie, pentru ca nu trebuie antagonizati", explica reporterul Radio Romania.

    Potrivit lui Catalin, este si o problema de ordin material aici. Ziaristi care lucreaza pentru organizatii occidentale umbla cu masini blindate, escortati de bodygarzi, prin Irak. "De exemplu, o revista americana are 50 de bodyguarzi si cateva masini blindate; cand iese un reporter strain pe teren iese cu doua masini blindate, cativa bodyguarzi si, mai mult, reporterii straini se deplaseaza - de mai bine de jumatate de an - foarte rar, ei se duc daca au un interviu programat, merg la locul cu pricina si se intorc la redactie. In rest, toata treaba este facuta de angajati locali irakieni, care sunt mult mai putin vizibili", adauga Gombos.

    Situatii de criza - Targul cu vieti nevinovate


  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • "Disparitia jurnalistilor in Irak, un caz cu tipic romanesc, tot mai incalcit", era titlul unui comentariu difuzat ieri de agentia Mediafax, pe marginea situatiei create de disparitia in Irak a trei ziaristi romani - Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Ovidiu Ohanesian, plus un om de afaceri controversat, cu dubla cetatenie, care le-ar fi organizat calatoria celor trei, Mohamed Munaf.

    La doua zile de la rapirea ziaristilor romani, in presa circula mai mult zvonuri decat informatii veridice. O medie citeaza pe alta si tot asa. Informatia privind trimiterea unui negociator la Bagdad, in vederea obtinerii eliberarii celor patru, a venit pe doua canale. Potrivit Mediafax, care citeaza "informatii difuzate de presa", negociatorul ar fi din partea lui Omar Hayssam, omul de afaceri sirian, partener al irakianului care le-a organizat ziaristilor romani deplasarea in Irak. Ayman Asha, presupusul negociator, ar fi plecat ieri cu un avion la Amman, in Iordania, de unde sa se indrepte spre Bagdad, pentru a lua legatura cu rapitorii. Insa, potrivit datelor de la Aeroportul Henri Coanda culese de Mediafax, nu exista nici un avion care sa fi efectuat miercuri o cursa directa de la Bucuresti la Amman, singurul traseu posibil fiind Bucuresti - Istanbul, de unde se putea lua o alta cursa aeriana spre capitala Iordaniei.

    CU DOUA TAISURI. Daca intr-adevar Asha a plecat in Irak in misiune "particulara", atunci situatia incepe sa semene cu cea inregistrata nu cu multe luni in urma in Franta, cand o initiativa privata a dat peste cap strategia serviciilor secrete franceze de eliberare a doi ziaristi aflati in captivitate in Irak: Georges Malbrunot si Christian Chesnot. Misiunea lui a esuat, eliberarea ziaristilor nu a fost obtinuta, captivitatea lor a fost prelungita, iar misiunea serviciilor secrete ingreunata.

    Didier Julia (foto), controversatul personaj, este deputat si membru al Uniunii pentru o Miscare Populara, dar si mare prieten al regimului lui Saddam Hussein, fostul presedinte irakian. El s-a facut cunoscut in special in actiunile de lobby contra declansarii razboiului din Irak.

    ESECUL FRANCEZULUI. Chesnot si Malbrunot erau insotiti de soferul lor sirian, Mohamed Al-Joundi, cand au fost luati ostatici de Armata islamica din Irak. Franta s-a angajat in negocieri cu autorii luarii de ostatici in secret, operatiunea fiind de resortul serviciilor secrete. In paralel cu actiunea guvernamentala, deputatul Julia, un apropiat al mediilor arabe, a incercat negocieri paralele, deplasandu-se in Iordania, Liban si Siria insotit de un grup de persoane, printre care si un controversat om de afaceri arab, specializat in vanzarea de arme. Desi au anuntat presa ca misiunea lor a reusit si ca ziaristii vor fi eliberati, cei din grupul lui Julia au esuat lamentabil, iar scandalul a ajuns in presa. Presedintia franceza a precizat ca nu are nici o legatura cu misiunea acestuia si l-a apostrofat pentru implicare. Julia s-a intors in tara, la jumatatea lui octombrie 2004, iar captivitatea celor doi jurnalisti s-a prelungit pana la 21 decembrie, cand, in sfarsit, serviciile secrete franceze si-au dus misiunea pana la capat.

    INCA UN CAZ

    Ironia sortii face insa ca un alt ziarist francez sa cada in mainile teroristilor din Irak: Florence Aubenas, de la cotidianul Liberation, la 5 ianuarie 2005. In ultima zi din februarie, Florence a aparut intr-o inregistrare video difuzata de Sky Italia. Ea cerea ajutor, cu disperare, spunand ca starea sanatatii sale este "foarte proasta". Si cerea interventia lui Julia. "Acum e urgent! Ajutati-ma! Ii cer asta in special lui Didier Julia, deputatul francez. Va rog, domnule Julia! Ajutati-ma! Este urgent! Domnule Julia, ajutati-ma!"
    ×