x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sosiile preşedinţilor: Cum au fost racolate, prin ce transformări au trecut, cum au dezertat sau au eşuat

Sosiile preşedinţilor: Cum au fost racolate, prin ce transformări au trecut, cum au dezertat sau au eşuat

de Anca Aldea    |    03 Ian 2012   •   21:00
Sosiile preşedinţilor: Cum au fost racolate, prin ce transformări au trecut, cum au dezertat sau au eşuat

Un barbat cu piele ciocolatie si barba sura a fost batut zdravan in orasul egiptean Alexandria. Intr-o seara, trei indivizi inarmati l-au atacat pe sarmanul om si l-au inghesuit intr-o dubita; apoi au incercat sa il faca sa presteze cateva pozitii sexuale, in timp ce unul dintre atacatori il filma cu o camera de luat vederi. I-au si spus ca intentioneaza sa vanda inre­gistrarea pentru ca ar fi obtinut bani grei pe ea. De ce? Pentru ca victima, Mohamed Bishr, semana uluitor cu Saddam Hussein, fostul presedinte al Irakului, ucis in 2006. Talharii i-au promis lui Bishr doua milioane de lire egiptene (333.000 de dolari) pentru a se lasa filmat in scene porno. Omul a refuzat "generoasa" oferta si a incasat o mama de bataie sora cu moartea. Totusi nu s-a lasat intimidat de amenintari, asa ca a fost aruncat din masina si abandonat pe o strada. Mai fusese batut si in trecut, singura vina care i se imputa de fiecare data fiind aceea ca seamana foarte bine cu fostul "macelar de la Bagdad". "Fiul lui Bishr a povestit ca, dupa atac, tatal sau a inceput sa primeasca telefoane suspecte, in care era amenintat ca va fi rapit daca nu se va razgandi si nu va accepta sa se lase filmat in ipostaze indecente. Se crede ca atacatorii incearca sa faca aceasta inregistrare si apoi sa vanda filmul institutiilor mass-media, promovandu-l ca autentic si descoperit intamplator", scrie site-ul arab de limba engleza Ahram Online. Atacatorii – a povestit mai tarziu fiul victimei – vorbeau un dialect sirian sau irakian. "Cei trei barbati, care aveau arme atarnate la centura, m-au tras afara din masina personala si m-au aruncat intr-o dubita, lovindu-ma in cap", a declarat Bishr unui jurnalist de la Ahram Online. Aflat la spital pentru a-si trata ranile, omul a povestit ca ultimul lucru pe care si-l mai amintea este o cearta intre cei trei atacatori si momentul in care a fost aruncat din dubita, cu fata in jos, pe ciment.

"Copia lui Gaddafi" a demisionat
Situatii similare de abuz cu cea prin care a trecut Mohamed Bishr e posibil sa le fi trait si alte sosii ale altor lideri ai lumii. La o saptamana dupa ce "Primavara araba" i-a scos in strada pe libieni, in martie anul acesta, presa oficiala egipteana anunta ca una dintre dublurile lui Muammar Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam, var cu fostul presedinte libian, si-a dat demisia din sistem si s-a refugiat in Egipt "pentru a protesta fata de felul in care regimul de la Tripoli gestioneaza criza interna". Cateva zile mai tarziu, stirea a fost infirmata, numerosi martori oculari declarand ca l-au vazut pe Al-Dam organizand rezistenta impotriva "rebelilor". Surse citate de presa araba si preluate de publicatia franceza Le Figaro afirma ca varul lui Gaddafi s-ar fi aflat o buna bucata de timp la Damasc, unde incerca sa-i pregateasca fuga colonelului. Cine a fost, atunci, de fapt, la Damasc? Si cine a murit: Gaddafi, sau una dintre sosiile sale, poate chiar Al-Dam? – se intreaba Le Figaro, notand ca asemanarea dintre Al-Dam si Gaddafi era strasnica: aceeasi privire, aceeasi forma a fetei, a ochilor, a buzelor, a fruntii, a pometilor; aceeasi mimica a buzelor, aceleasi gesturi. Desi intre cei doi exista o diferenta de varsta, verii semanau atat de bine,incat pana si libienii ii confundau pe cei doi. Intrebarile jurnalistilor vor ramane fara raspuns. Iar Al-Dam, care a condus in ultimii zeci de ani un serviciu secret libian si l-a insotit peste tot pe colonelul Gaddafi in intalniri cu alti sefi de stat, este in prezent de negasit. Traia intr-o vreme la Cairo, unde era o persoana mult mai influenta fata de ambasadorul Libiei in Egipt.

Campionii dublurilor
Se spune ca Saddam si cei doi fii ai sai au avut si au folosit mai multe dubluri. La fel si Gaddafi. Si Hosni Mubarak. In cazul acestuia din urma, se intrezareste un mister. In vara anului trecut, un avocat egiptean l-a dat in judecata pe ministrul Justitiei de la acea vreme, Mamdouh Merhi, si pe alti oficiali pentru dezinformare. Avocatul Hamed Sayed Makki pretindea ca Merhi ascundea de sapte ani moartea presedintelui egiptean Mubarak. Potrivit postului de radio Horiyatna, care citeaza din dosarul intocmit de avocat, liderul de la Cairo ar fi incetat din viata la 16 iunie 2004, in timpul unei vizite in Germania. Mersese acolo pentru o interventie chirurgicala secreta de indepartare a unei tumori canceroase la ureche. Dupa operatie, medicii germani l-ar fi declarat mort pe Hosni Mubarak si mai multe posturi de radio din lume, inclusiv din America, au raportat incidentul. Concomitent, sotia presedintelui, Suzanne Mubarak, si fiii cuplului prezidential, Alaa si Jamal, au hotarat, in colaborare cu Germania, Israel si Statele Unite, sa il substituie pe Hosni cu una dintre sosiile sale. Dublura urma sa fie doar o imagine, in fapt fraiele puterii fiind detinute de cei doi fii ai presedintelui. Pare un scenariu desprins din filme. Ulterior, avocatului i s-au adus dovezile necesare pentru a se convinge ca Mubarak este viu si nevatamat, scrie site-ul allvoices.com.

Mubarak out, Mubarak in
Anul acesta, presedintele egiptean a fost capturat si un proces impotriva sa a fost initiat la Cairo. Cu ade­va­ra­tul Mubarak scos de pe scena po­li­tica, un fals Mubarak incearca in pre­zent sa se faca cunoscut. Este vor­ba despre un artist egiptean, pe nu­me­le sau Midhat Abu Al Izz. In prima parte a acestui an, pana la caderea regimului, a stat ascuns, departe de ochii lumii, ii era pur si simplu frica sa nu fie confundat cu liderul de la Cairo, pentru ca asemanarile dintre cei doi sunt izbitoare, scrie site-ul mbc.net, preluat de albawaba.com. Midhat spune ca a fost selectat sa joace intr-un film despre ultimele zile ale lui Mubarak la carma Egiptului. Actorul este convins ca va avea cel putin un la fel de mare succes ca acela al uneia dintre sosiile lui George Bush, care a facut cariera in cinema­to­grafie dupa ce a turnat un film bio­grafic despre fostul presedinte american.

Copia, somer
A fost injurat pe strada, a jucat intr-un film si a imitat salutul "conducatorului iubit" – cea mai renumita sosie a lui Kim Jong-Il are impresia ca o parte din el a murit o data cu disparitia liderului nord-coreean, relateaza AFP.
Mai mult de zece ani, sud-co­re­ea­­nul Kim Yung-Sik, proprie­tar al unui mic magazin de la periferia capitalei tarii, Seul, l-a imitat pe liderul comunist care a condus Coreea de Nord cu o mana de fier timp de 17 ani. Insa, de la moartea lui Kim Jong-Il, la 17 de­cembrie, acest tata de familie de 61 de ani nu are decat sa puna in cui celebrul veston kaki al liderului nord-coreean, cu care a aparut la televiziunea japoneza si intr-un clip publicitar in Orientul Mijlociu. "Ma simt golit, ca si cum o parte din mine ar fi murit. Unii incearca sa ma consoleze spunandu-mi ca anumite personalitati sunt mai renumite dupa moarte, dar nu cred ca va fi cazul lui Kim", spune el. El a intrat in acest joc din intamplare. "Iesind intr-o buna zi de la dus, parul imi sta­tea ridicat intr-un anume fel. Mi s-a spus ca seman cu Kim Jong-Il", povesteste barbatul. In 1995 a jucat rolul liderului nord-co­re­ean intr-un film artistic sud-core­ean care prezenta epopeea unui om de stiinta din Sud care ajuta in secret Nordul sa fabrice arma atomica pentru a evita o invazie japoneza. S-a intalnit cu sosiile altor personalitati politice, ca George W. Bush si Vladimir Putin. A fost ajutat in cariera de politica de dialog cu Nordul, lansata la sfarsitul anilor ’90 de presedintele sud-coreean Kim Dae-Jung. "Oa­me­nii au inceput sa ma remarce si sa ma invite la emisiuni televizate", spune Kim Yung-Sik. Nu este totusi usor cand semeni cu conducatorul unei tari care a trecut printr-o groaznica foamete in anii ’90 si in care au fost inchisi mii de opozanti ai regimului. "Eram injurat, mi se spunea «dictator», insa cei care ma cunosc ma saluta strigand «Kim Jong-Il», iar eu le raspund in stilul Kim", adauga el.

"Clona" trebuie intretinuta
Apoi, asemanarea trebuie men­ti­nuta: frizerul ii face o data la trei luni tunsoarea liderului nord-coreean, sosia schimbandu-si aspectul dupa ce Kim Jong-Il a slabit vizibil in urma accidentului cerebral din 2008. Kim Yung-Sik are cinci perechi de incaltaminte cu talonete si patru costume diferite, inspirate din tinutele purtate de con­du­ca­torul nord-coreean. "Inainte, le purtam in fiecare zi. Pacat, n-o sa le mai pot pune", regreta el. Ii pare rau ca nu l-a intalnit niciodata pe Kim Jong-Il si ca n-a mers in Coreea de Nord din cau­za ca i s-a refuzat viza turistica. "Intr-un fel, Kim era un om mare. Era fara indoiala dictator, dar a construit tara ca nimeni altul. Credeti ca altcineva va mai putea face la fel?", se intreaba sud-coreeanul. "Mi-ar placea sa-l imit in conti­nuare pe Kim Jong-Il, dar se va gasi fara indoiala cineva care sa semene cu Kim Jong-Un. Am fost intrebat deja daca fiul meu ii seamana. Daca ii semana, l-as fi dus la un casting!", spune el cu melancolie.

×