x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Special-Document / God bless England!

Special-Document / God bless England!

de Mihai Pelin    |    03 Aug 2006   •   00:00
Special-Document / God bless England!

In ciuda gestului de o vadita ostilitate al blocarii fondurilor romanesti din bancile anglo-saxone, guvernul de la Bucuresti nu a intrerupt relatiile diplomatice nici cu SUA si nici cu Marea Britanie.

Nedreptatea s-a perpetuat si dupa razboi

In ciuda gestului de o vadita ostilitate al blocarii fondurilor romanesti din bancile anglo-saxone, guvernul de la Bucuresti nu a intrerupt relatiile diplomatice nici cu SUA si nici cu Marea Britanie. Dimpotriva, generalul Ion Antonescu s-a straduit sa imprime un comportament cat mai civilizat al autoritatilor din subordine fata de diplomatii si cetatenii americani si britanici din tara. De pilda, cand politia legionara a arestat si molestat niste ingineri englezi de pe Valea Prahovei, specialisti in probleme petrolifere, generalul i-a urecheat in termeni severi pe ciracii lui Horia Sima.

Insa nu era mai putin adevarat ca englezii preparau cu febrilitate conditiile necesare destabilizarii interne a Romaniei, chiar in scopul de a-i determina pe germani sa ne transforme in pasalac ocupat militar. Fapt care ar fi imobilizat aici si in poarta Balcanilor alte si alte divizii din Wehrmacht, rarindu-le implicit pe cele ce se confruntau cu trupele britanice si franceze in extremitatea apuseana a continentului. Totusi, nici serviciile secrete de la Bucuresti si Berlin nu dormeau, desi uneori percutau cu o relativa intarziere.

Glontul era destinat altcuiva


Implicarea englezilor in rebeliunea legionara de la 21-23 ianuarie 1941 este inca invaluita in ceata, limpezirea contextului fiind obstaculata si de accesul extrem de dificil la arhivele in care gesteaza si azi adevarul. Deh, am intrat in NATO, ne pregatim sa intram si in Uniunea Europeana si nu se cuvine sa-i deranjam pe occidentali cu reprosuri referitoare la un trecut scandalos. Oricum, declansarea rebeliunii in cauza, din prima luna a noului an, a avut drept amorsa asasinarea maiorului german Döring de un strain pripasit pe la noi, Demetrios Sarandos, dovedit ca agent al Intelligence Service. Nascut in Turcia, grecul era de profesie atlet de circ, rupea lanturi de carton si ridica haltere de mucava in spectacole cu public restrans, avea mintea cuibarita in muschi, nu acolo unde o tin muritorii de rand, si gresise adresa. In loc sa-l impuste pe generalul de cavalerie Erik Hansen, seful Misiunii Militare Germane din Bucuresti, a lichidat un ofiter infinit mai redus in rang. Insa a fost destul ca furtuna sa se dezlantuie, fara sa ajunga la succesul scontat.

Asemeni lui Antonescu, si britanicii se inselasera asupra puterii reale a legionarilor. In loc sa trateze Miscarea Legionara, de la bun inceput, cu suturi bine tintite in posterior, generalul credea ca-i va neutraliza pe gardisti strangandu-i cu afectiune in brate si inasprind progresiv acest gen de tandrete pana cand li s-ar fi taiat respiratia, iesindu-le si ochii din cap. Iar englezii erau ferm convinsi ca legionarii, contand si pe sprijin german, ar fi fost mult mai tari decat anturajul loial lui Ion Antonescu si-l vor da pe general peste cap. Nu au luat in calcul armata si sentimentele militarilor si, in afara de asta, informatiile lor asupra atitudinii reale a conducerii Reichului fata de disputa din Romania s-au dovedit a fi total aproximative.

Prizonieri in Uganda?!


O tulburare masiva a apelor din politica romaneasca, urmata de o interventie germana energica in vederea restabilirii ordinei, era tot ce ar fi fost de dorit la Londra. Din simpli arbitri ai unui conflict intern, germanii ar fi devenit stapani efectivi ai tarii, realizandu-se si jonctiunea deplina a teritoriilor controlate de la Berlin la placa de frictiune cu Rusia sovietica. Obiectivul nu a fost atins decat partial, in sensul ca Antonescu a devenit si mai indatorat germanilor, afluirea diviziilor Wehrmachtului in tara nemaifiind prin nimic limitata. Deocamdata, mai mult nu s-ar fi putut realiza si englezii au decis sa-si retraga legatia si alte structuri institutionale din Romania. Ruperea relatiilor diplomatice dintre Londra si Bucuresti a survenit la 10 februarie 1941, la doua saptamani si ceva dupa esecul lamentabil al rebeliunii gardistilor. Simultan, agentura Intelligence Service de la Bucuresti, condusa de Archibald Gibson, Tom Masterson si Alfred Gardyne de Chastelain, a fost transferata la Istanbul. Totodata, la 15 februarie 1941, Romania era inclusa pe lista tarilor supuse blocadei britanice. In consecinta, desi intre Romania si Marea Britanie nu exista o stare de razboi declarat, mai multe cargouri, intre care si Steaua Romana, ne-au fost sechestrate pe rutele normale de navigatie si escortate spre porturi aflate sub jurisdictia englezilor. Nu aveau material militar la bord, ci marfuri destinate consumatiei curente: coloniale, adica citrice, banane, cafea etc. Tragic a fost destinul echipajelor romanesti de la bordul cargourilor fara noroc: pentru toata perioada razboiului, parte din marinari, capturati in apele Oceanului Indian, au fost internati in lagarul de la Premnagar, langa Dehra Dun, tocmai in India. Altii au fost risipiti prin lagare din Uganda si Insula Pinilor, Cuba. Grav si profund imoral in acelasi timp a fost gestul britanicilor de a sechestra si navele romanesti angajate in transportarea evreilor emigrati spre porturi din Palestina. Indeobste, echipajele lor au fost internate in cantonamentele Latroun Detention Camp si Wilhelma Perimeter Center din Tara Sfanta, parte din ele fiind ulterior transferate intr-un lagar din Persia. Nu au fost supusi la munca obligatorie, insa vreme de cativa ani au indurat o soarta de paria. Fapt constatat si de inspectiile Crucii Rosii de la Geneva.

Alte garantii militare britanice


STRATEGIE. Cu mainile dezlegate, britanicii se puteau ocupa si de alte teatre de operatiuni
Spre a-l ajuta pe aliatul sau Mussolini, incurcat intr-un razboi de uzura cu Grecia, Hitler premeditase o strapungere militara spre extremitatea sudica a Balcanilor. Englezii l-au ajutat sa-si puna planul in aplicare mai repede si mai complet decat se planificase la OKW. Initial, pasajul diviziilor Wehrmachtului spre Tracia si Peloponez s-a aratat a fi problematic, din cauza rezistentei lui Boris, suveranul Bulgariei. Amenintati si din nord de cele 12 divizii germane cantonate in asteptare pe teritoriul roman, grecii au cerut asistenta englezilor, care le garantasera si lor frontierele. Discutiile dintre generalul Wavell si maresalul britanic al aerului Longmore, pe de o parte, si premierul Metaxas, impreuna cu generalul Papagos, pe de alta parte, s-au purtat la Atena la 14 si 15 ianuarie 1941. Grecii le cereau englezilor cel putin noua divizii si un sprijin aerian consistent. Englezii nu le-au promis decat un regiment de artilerie, un regiment inzestrat cu armament anticar si antiaerian si 60 de blindate, asistenta aceasta precara fiind mediatizata deliberat prin posturile de radio. In aceste imprejurari, bulgarii si-au atenuat rezistenta si au incheiat un protocol de colaborare cu nemtii, in care era prevazut si tranzitul trupelor solicitat de Berlin. Cand germanii au atacat Grecia, britanicii si-au retras in viteza jucariile militare debarcate pe coastele Marii Egee, abandonandu-i pe greci in mana lui Dumnezeu. Incat trupele Wehrmachtului au ajuns in numai cateva zile sa-si spele obielele in apele Capului Matapan si ale Insulei Creta. Mai ramanea ca englezii sa manevreze de o asemenea maniera, incat sa-i determine pe germani sa ocupe si Iugoslavia.

La 27 martie 1941, un nou guvern iugoslav, rezultat dintr-o lovitura de stat inspirata de Londra, a anuntat retragerea tarii din faimosul Pact Tripartit, la care abia aderase. La 28 martie, a descins la Belgrad maresalul John Dill, seful Statului Major Imperial britanic, cu niscaiva promisiuni de sprijin in caz de atac german. La 6 aprilie 1941, Germania si aliatii ei, mai putin Romania, au invadat Iugoslavia din patru flancuri, dar ajutorul britanic n-a mai sosit si armata iugoslava a fost invinsa si dezarmata in fix doua saptamani. In felul acesta, pentru toata durata razboiului, au fost imobilizate in spatiul balcanic peste 20 de divizii germane, diminuandu-se proportional forta diviziilor Wehrmachtului desfasurate pe coasta Canalului Manecii. De acum inainte, si Romania era inconjurata pe o frontiera de rusi, iar pe toate celelalte numai de tari incluse in zona de influenta germana. Desigur, nimeni nu contesta necesitatea luptei impotriva nazismului si dreptul Marii Britanii de a-si salvgarda fiinta si interesele. Insa politica Angliei de a evita un dezastru militar de proportii aruncand sub senilele nemtilor un lant intreg de natiuni, care nu-si doreau decat sa traiasca in pace, nu se poate considera un lucru moral si curat.

Minciuna din vocatie


LA RAZBOI! Desant aerian german in Insula Creta
Dupa intrarea Armatei Romane in ostilitatile impotriva Uniunii Sovietice, tarziu, la 6 decembrie 1941, Marea Britanie a declarat razboi Romaniei. Pretextul era pueril: ostasii romani trecusera Nistrul, ocupasera si Odessa si nu dadeau semne ca ar fi avut vreo intentie sa se replieze in limitele teritoriului national. Ca si cum insasi Marea Britanie numai intre limitele teritoriului ei national lupta. Sau ca si cum razboiul ar fi o nunta de la care, dupa ce te-ai saturat de fripturi si sarmale, te retragi dintre comeseni, te duci acasa si tragi pe dreapta. Apoi a declarat si Romania razboi SUA, o eroare impardonabila a lui Ion Antonescu. Dupa aceasta data, agresiunile Marii Britanii impotriva guvernului de la Bucuresti si a Romaniei, in general, s-au rezumat la minarea din aer a apelor Dunarii, la bombardamentele nocturne efectuate de RAF in vara lui ’44, la o adversitate incontinenta exprimata pe calea undelor radiofonice si la infestarea teritoriului tarii cu afise ostile, largate din avioane decolate din Palestina si din Egipt.

Minele plantate in apele Dunarii nu au produs vreo paguba consemnabila navigatiei pe fluviu, iar bombardamentele nu au afectat moralul armatei si al cetatenilor. In ceea ce privea duelul prin unde radio, in care au fost implicate toate partile combatante, sunt de emis unele observatii. Dupa comunicatele de presa germana din epoca putem reconstitui fara gres intreaga istorie a celui de-al doilea razboi mondial, pentru ca nemtii, fiind nemti, in ciuda regimului politic sufocant sub care traiau, nu erau capabili sa minta, oricat s-ar fi straduit. In schimb, emisiunile lansate in eter de antenele de la Londra si Daventry erau doldora de minciuni ordinare, de siretlicuri, de stratageme si de tentative de a arunca adversarii si intreaga opinie publica a Europei pe piste false. Era si asta o calitate, insa era mai bine sa fie la altii. Cel desemnat sa faca apologia Uniunii Sovietice si a valorilor morale reprezentate de politica marelui Stalin era Wickham Steed, un gazetar cu talente de cameleon. Dupa razboi, cand noi am ramas sub cizmele celor pe care-i laudase cu atata ardoare, Wickham Steed s-a convertit cu dexteritate la conditia de anticomunist si antisovietic convins. Oricum, mai multe stia despre Romania sergentul britanic Kenneth Metcalf Alamby, matricol militar 1493133 RAF, originar din Middlebronge, Yorkshire, Marea Britanie, cazut in prizonierat romanesc dupa raidul din noaptea de 6 spre 7 mai 1944. Intr-o discutie cu un ofiter din Regimentul 6 Mihai Viteazul, acesta spunea: "Este de neinteles de ce un imperiu intins de la Oceanul Pacific pana la Marea Baltica mai avea nevoie de doua petice de pamant asemeni Basarabiei si Bucovinei".

Ciuma inventata


Iata numai un singur exemplu de emisiune britanica menita sa compromita nu numai regimul maresalului Ion Antonescu, ci si prestigiul ca atare al Romaniei. In vara lui 1942, postul de radio Londra a emis un comunicat despre care pretindea ca a fost preluat de la agentia oficiala a Reichului, DNB: la Tecuci ar fi izbucnit o epidemie de ciuma! Ideea de ciuma, in Europa veacului al XX-lea, nu putea decat sa provoace repulsie si groaza si toata lumea era in drept sa ne aprecieze drept niste ciumati. Inclusiv vamesii din tarile invecinate. Plin de nervi, Mihai Antonescu l-a convocat pe Manfred von Killinger si i-a reprosat bazaconiile puse in circulatie de nemti. Luat prin surprindere, ministrul german de la Bucuresti a telefonat la Berlin si lucrurile s-au lamurit pe loc: nici o agentie de presa din Reich nu emisese o asemenea enormitate, totul era o inventie a Londrei.

In 1943, la postul de radio Londra a survenit un schimb de stafeta: a aparut in emisie un crainic nou, un evreu din teritoriile poloneze ocupate de rusi, care se repliase prin Romania in Palestina si de acolo in Marea Britanie. Si asta ii lauda cum nu se mai poate pe rusi, desi fugise din calea armatelor lor. Si vorbea atat de prost romaneste si cu un accent atat de grotesc, incat reusise sa-i enerveze la culme pe toti ascultatorii romani. Nu era el vinovat, fireste, ci aceia care-l destinasera unui job pentru care nu era potrivit. Si s-a ajuns pana acolo, incat insusi Iuliu Maniu, ascultator si el de picanterii propagandistice englezesti, prin liberalul Constantin Bursan, care facea naveta la Istanbul, a ajuns sa implore autoritatea britanica de resort sa-i scape pe romani de o adevarata calamitate, in straie de jurnalist.

Secretul deconspirat


Ultima porcarie pe care ne-au rezervat-o englezii, in anii in care am luptat impotriva Uniunii Sovietice, s-a derulat in martie 1944, cand printul Barbu Stirbey a plecat spre Cairo, pentru a tatona posibilitatea iesirii Romaniei din conflagratie. Actiunea, care nu trebuia sa ajunga sub nici o forma la cunostinta Berlinului, fusese aprobata de Ion Antonescu si printul beneficiase de un pasaport oferit de Mihai Antonescu. Ei bine, exact atunci cand Barbu Stirbey a ajuns la Ankara, agentia de presa britanica Reuter a divulgat intentiile romanesti, ceea ce ne-a expus automat la riscul de a fi ocupati militar de germani. Si asta pentru ca guvernului de la Londra ii convenea sa-i vada pe nemti implicati intr-o dandana de proportii, chiar in spatele unui front nevralgic, impins de rusi pana pe Nistru si in nordul Moldovei. Ce s-ar fi intamplat intr-o asemenea situatie cu Romania nu prezenta nici un interes.

Luand in consideratie toate cele expuse mai sus, se poate spune ca ceea ce s-a intamplat la Moscova la 9 octombrie 1944, cand Stalin si Churchill si-au impartit tacticos, pe procente, sferele de influenta din Europa Rasariteana, nu reprezenta decat un episod dintr-un sir prelung de acte de un cinism inimaginabil. Nici nu se stie de ce am ajuns sa-i acordam o importanta deosebita, cand el se inscria de la sine in firea lucrurilor. Ca aceasta fire a lucrurilor nu ni se pare normala si in consens cu normele unor relatii civilizate dintre natiuni este o alta poveste.

PENTRU CE LUPTAM?
"Marea Britanie ne-a declarat razboi. Starea de razboi incepe azi la ora 12. Declaratia de razboi nu are nici un temei. Regret ca atat de putin s-au inteles zbuciumul si tragedia in care de secole se zbate bravul si necontenit incercatul si nedrept lovitul popor roman, care a luptat si va lupta intotdeauna pentru a-si apara fiinta si dreptul sau la viata, la libertate, la liniste si la unire, aparand civilizatia si implinind o misiune de jertfa in Carpati si la Dunare. Marea Britanie nu a mai cunoscut de secole tragedia si umilinta ocupatiei straine. Noi am trecut de 2.000 de ani, nu numai in cursul veacurilor, dar si in cursul aceluiasi veac, din lupta in lupta, din ocupatie in ocupatie, din umilinta in umilinta, din tragedie in tragedie. Marea Britanie se bate de secole pentru a cuceri, noi ne batem pentru a ne apara"
Ion Antonescu
×