In cazul privatizarilor SC Electrica Muntenia Sud SA Bucuresti, SN Radiocomu-nicatii SA si CN Posta Ro-mana SA s-a tradat si s-a facut spionaj economic, se arata in ancheta Parchetului, dupa cum ne-au de-clarat surse judiciare. Potrivit acelorasi surse, ancheta procurorilor DIICOT vizeaza anihilarea unei retele ex-terne de crima organizata la care au aderat functionari si demnitari ai statului. Cercetarile vin pe fondul asu-marii obligatiilor din Tratatul de Aderare la UE cuprinse in capitolul "Politica in domeniul concurentei". In vizo-rul DIICOT ar intra si ministrii Economiei Codrut Seres si Telecomunicatiilor Zsolt Nagy.
Ancheta declansata de procurorii DIICOT vizeaza anihilarea unei retele externe de crima organizata, la care au aderat functionari si demnitari ai statului roman. Cercetarile vin pe fondul asumarii obligatiilor din Tratatul de Aderare a Romaniei la UE cuprinse in capitolul "Politica in domeniul concurentei". Surse judiciare ne-au precizat ca s-a tradat si s-a facut spionaj economic in cazul privatizarilor SC Electrica Muntenia Sud SA Bucuresti, SN Radiocomunicatii SA si CN Posta Romana SA.
Bulgarul Stamen Stantchev, consultant al Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra (CSFB) si Credit Anstalt Investment Bank (CA-IB) Corporate Finance Beratungs Gmbh Austria pentru afacerile derulate in Romania, este acuzat in Romania de spionaj economic.
Reteaua formata in jurul acestuia din mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale ale administratiei de stat cu atributii in domeniul privatizarii, potrivit unor surse bine informate, a avut ca scop obtinerea ilegala de documente si date cu caracter nepublic despre ofertele participantilor la licitatiile organizate de partea romana pentru privatizarea ori consultanta in vederea privatizarii a unor societati comerciale de interes strategic.
"OBIECTIVE". Este vorba despre SC Electrica Muntenia Sud SA Bucuresti, al carei pachet majoritar de actiuni se afla in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, si de asigurarea consultantei partii romane la privatizarea SN Radiocomunicatii SA si CN Posta Romana SA, ambele aflate in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Datele obtinute ar fi fost utilizate in interesul gruparii externe din care face parte Stamen Stantchev, fapte de natura sa pericliteze siguranta nationala a Romaniei. Concret, interesele de securitate economica ale statului roman au fost prejudiciate prin distorsionarea grava a mediului concurential intern, dar si prin afectarea imaginii externe a Romaniei, in contextul in care tara noastra si-a asumat anumite obligatii in capitolul "Politica in domeniul concurentei", din Tratatul bilateral de Aderare la Uniunea Europeana.
RETEAUA. Potrivit comunicatului Ministerului Public din 22 noiembrie a.c., procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au pus deja sub acuzatie opt persoane, pentru infractiuni ce aduc atingere sigurantei nationale. Pe langa bulgarul Stamen Stantchev, mai sunt urmariti penal consilierul ministrului Comunicatiilor, Mihai Radu Donciu, Mihai Dorinel Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) din cadrul MEC, Florea Mircea Calin, reprezentantul permanent in Romania al Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra. Acesta, potrivit surselor noastre, ar fi beneficiat ilegal de informatii confidentiale de la Mihai Radu Donciu. Un alt invinuit este cetateanul turc Mustafa Oral. Parchetul a fost extrem de retinut in a furniza date despre caz, dar, potrivit unor surse extra-judiciare, Mustafa Oral ar fi fost o "legatura" intre gruparea externa si cei doi reprezentanti ai MEC si MCTI, Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu, preluand conspirat documente importante. Un alt urmarit penal este Robert Marius Neagoe, directorul Directiei Juridice din OPSPI. Conform surselor extra-judiciare citate mai sus, acesta ar fi avut un oarecare rol in redactarea unor proiecte de acte normative ce ar fi avut ca scop favorizarea intereselor economice ale gruparii Stamen Stantchev. Pe lista invinuitilor figureaza si Vadim Benyatov Don, responsabil in cadrul CFSB pentru problemele privind pietele de energie emergente sau in curs de formare. Despre el se spune ca ar fi transmis date prin care s-a influentat fundamentarea ofertei finale imbunatatite pentru adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud SA. Michal Susak, si el urmarit penal, a fost pana in luna mai a acestui an vicepresedinte pentru pietele emergente ale companiei Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Acum el este director executiv al fondului de investitii PPF Investments. Din informatiile noastre, acest fond este inregistrat ca firma de tip off-shore in Insula Jersey din arhipelagul Marii Britanii si este controlat de holdingul PPF Group din Cehia.
SECRETE. Spre exemplu, in cazul privatizarii SC Electrica Muntenia Sud SA, Dorinel Mihai Mucea, care detine aviz pentru accesul la informatii clasificate inca din toamna anului 2004, ar fi furnizat informatii despre nivelul ofertelor financiare pentru cele cinci firme selectate, din cele 10 care si-au manifestat optiunea de a prelua pachetul majoritar de actiuni detinut in portofoliul MEC. Informatiile, cuprinzand cifrele exacte ale ofertelor, ar fi fost primite de Stantchev in timpul unei intalniri private, iar bulgarul le-ar fi transmis mai departe lui Vadim Benyatov. Sunt surse care spun ca ministrul Codrut Seres nu ar fi strain de aceasta afacere. De altfel, surse apropiate Ministerului Economiei si Comertului ne-au spus ca, pe tema Electrica, intre Stamen Stantchev, Dorinel Mucea si Ioan Codrut Seres ar fi avut loc mai multe intalniri in prima parte a acestui an, scopul cetateanului bulgar fiind acela de a se impune ca unic intermediar si de a favoriza firma ENEL.
De precizat ca in vara acestui an MEC a anuntat public castigatorul licitatiei de privatizare ca fiind compania ENEL Spa., oferta acesteia obtinand cel mai mare punctaj.
INFRACTIUNILE. Potrivit surselor noastre, cetateanul bulgar Stamen Stantchev si cetateanul ceh Michal Susak sunt acuzati de spionaj in forma continuata si de constituire a unui grup de crima organizata, creat in scopul concurentei neloiale si al divulgarii secretului economic. Pentru aceleasi infractiuni au fost pusi sub invinuire si cetateanul american de nationalitate rusa Vadim Benyatov Don, ca si romanul Mircea Calin Flore. Cetateanul turc Mustafa Oral a fost acuzat de complicitate la spionaj in forma continuata si de constituire a unui grup infractional organizat, cu scopul mai sus aratat. Aceasta din urma acuzatie a fost formulata si la adresa celor trei romani Mucea, Donciu si Neagoe, care mai sunt invinuiti de tradare prin transmitere de secrete.
CUVANTUL CODULUI. Potrivit Codului Penal, art. 157, tradarea prin transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, precum si procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat ori detinerea de asemenea documente de catre cei care au calitatea de a le cunoaste in scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, savarsite de un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman, se pedepsesc cu detentie pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. In alineatul 2 al articolului 157 se arata ca aceleasi fapte, daca privesc alte documente sau date care prin caracterul si importanta lor fac ca fapta savarsita sa pericliteze securitatea statului, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Spionajul este prevazut de articolul 159 din Codul Penal, in care se arata ca faptele descrise mai sus, savarsite de un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul statului roman, se pedepsesc cu detentie pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Daca la sfarsitul anchetei aceste acuzatii se vor concretiza intr-un rechizitoriu de trimitere in judecata si cazul va ajunge pe masa judecatorilor, putem spune ca acesta este primul dosar de mare anvergura in domeniul spionajului descoperit in ultimii sapte ani.
Variantele de OUG Petrom, pe mana lui Stantchev
|
SUSPICIUNI. Ministrul Seres se plangea recent ca e urmarit |
Intre bulgarul Stamen Stantchev si ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, exista o relatie privilegiata, potrivit surselor noastre, in baza careia strainul ar fi spionat si afacerea Petrom. Un transfer al informatiilor catre Stantchev ar fi fost facut prin directorul cabinetului ministrului Economiei si Comertului. Sursele citate spun ca bulgarul a intrat in posesia variantelor de
proiect de ordonanta de urgenta privind conditiile de vanzare a pachetului de 8% din actiunile Petrom (detinute in portofoliul MEC) catre salariatii societatii. Din "afacere" ar fi castigat de fapt consortiul strain de consultanta, dar si o grupare interna reprezentata de Liviu Luca, presedintele PAS Petrom si al FSLI Petrom, Stantchev fiind, potrivit surselor noastre, un fel de liant intre "jucatori" si ministrul Seres, pe care
l-ar fi convins, pana la urma, sa sustina in Guvernul Romaniei o ordonanta favorabila.
DOUA ANCHETE. Privatizarile din domeniul energetic si consecintele privatizarii companiei Petrom fac obiectul a doua dosare distincte, anchetele demarate la Parchetul instantei supreme si, respectiv, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) fiind in stadii diferite de derulare, potrivit Mediafax. Pe de o parte, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declansat cercetari fata de persoanele implicate in privatizarile din domeniul energetic, care au lezat siguranta nationala. Ei au declansat urmarirea penala fata de cele opt persoane, trei dintre acestea avand deja interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile. Acestea sunt cetateanul bulgar Stamen Stantchev, Oral Mustafa si Vadim Benyatov Don, actiunea de miercuri a procurorilor fiind grabita de faptul ca toti cei trei au intrat in tara la inceputul saptamanii pentru doua-trei zile si ar fi urmat sa plece, avand deja achizitionate biletele de avion. Pe de alta parte, o ancheta distincta vizand consecintele privatizarii companiei Petrom se desfasoara la DNA.
FAZA PREMERGATOARE. Ancheta se afla in faza actelor premergatoare si are in vedere verificarea unor aspecte semnalate referitor la privatizarea Petrom, in sensul stabilirii existentei unor indicii temeinice de savarsire a unei fapte penale. La cererea DNA, MEC, prin OPSPI, a pus la dispozitia anchetatorilor, de la data de 19 mai, copii ale contractului de privatizare, raportul privind activitatea comisiei de privatizare, raportul de evaluare intocmit de consortiul format din Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si ING Bank London Branch, precum si copii ale contractului de servicii financiare incheiat intre MEC si Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si ING Bank London Branch. Au fost livrate si copii ale ordinelor privind constituirea comisiei de privatizare a Petrom, in total 1.146 de file, din care contractul de privatizare are 676 de file, conform Mediafax.
CSAT. Reamintim ca miercuri seara Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prin vocea sefului statului, Traian Basescu, dupa sedinta acestui for, a cerut detinatorilor de contracte de privatizare in domeniul energetic, fie ca este vorba despre Petrom sau despre distributia de energie electrica sau de gaze, sa le faca publice imediat. Presedintele tarii a aratat ca trebuie analizat de catre institutiile statului, inclusiv de catre Parchetul General, contractul de privatizare al companiei Petrom, lucru care deja se intampla. OMV, actionarul majoritar la Petrom, a anuntat ca este de acord cu publicarea contractului de privatizare, daca autoritatile solicita acest lucru pentru toate contractele de privatizare din sectorul energetic. Conducerea Petrom a luat act de declaratiile sefului statului si intelege motivele care au determinat decizia de a face publice contractele de privatizare din domeniul energiei.
ASIGURARE: NUMELE MINISTRULUI
|
| |
Legat de privatizarea SN Radiocomunicatii (SNR) SA, consilierul ministrului Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy (foto), Radu Mihai Donciu, i-ar fi furnizat lui Stamen Stantchev date care sa-i asigure firmei CA-IB Corporate Finance Beratungs GmbH Austria selectarea in faza finala si adjudecarea licitatiei organizate de MCTI pentru consultanta la privatizarea SNR. Lucru care s-a si intamplat, in dauna altor trei consortii calificate in finala. Concret, lui Klaus Requat, copresedinte al firmei castigatoare, i s-ar fi indicat suma la care sa majoreze onorariul de angajare si micsorarea comisionului de succes, astfel incat sa-si creasca punctajul, comparativ cu cel al urmatorului clasat, consortiul format din BNP Paribas Corporate Finance-Central Europe Trust Company Ltd. Sursele noastre spun ca nici ministrul de resort nu ar fi strain de aceste "operatiuni". Numele lui Zsolt Nagy, vehiculat ca aflat in sfera de influenta a bulgarului, ar fi fost dat ca asigurare catre Stantchev ca nu vor fi probleme, ministrul fiindu-i anuntat de Mihai Radu Donciu ca facand parte din comisia de licitatie, conform surselor citate. La distanta de o luna, MCTI anunta public castigarea licitatiei de catre corsortiul sustinut de bulgar. Demersuri la nivelul conducerii Ministerului Comunicatiei si Tehnologiei Informatiei, in special la nivelul ministrului, ar fi fost facute si de Michal Susak, legat de o alta licitatie pentru consultanta internationala.
|
MUCEA, SUSPENDAT DE LA OPSPI
|
Ca urmare a invinuirii sale de miercuri, pentru comiterea unor infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale, Dorinel Mucea a fost suspendat ieri din functia de adjunct sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Masura a fost luata prin ordin al ministrului Economiei, Codrut Seres, se arata intr-un comunicat remis de minister. De asemenea, Mucea nu mai detine nici calitatile de membru in Consiliile de Administratie (CA) si de reprezentant al statului in Adunarile Actionarilor (AGA) la companiile din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. El a facut parte din CA si AGA Petrom.
|
|
TOATE DRUMURILE DUC LA STANTCHEV
|
Stantchev a fost implicat intr-un holding de afaceri numit Maxkom Holding. Acest holding a avut in componenta mai multe companii, intre care si o banca: Elite Bank. Aproape toate afacerile au falimentat. Ivo Georgiev, principalul partener de afaceri al lui Stantchev, a fost aproape omorat in bataie in fata casei lui in urma cu trei ani. Se pare ca Stantchev a mai fost implicat in 1997 intr-un scandal referitor la importul a 10.000 de tone de petrol pentru rafinaria bulgareasca Neftohim. Petrolul a fost adus de OMV, iar acel Stantchev era reprezentantul OMV.
Paul Cristian Radu, Romanian Center for Investigative Journalism
|
|
PROCEDURI
|
In cazul in care din cadrul unei anchete penale rezulta date si indicii temeinice despre comiterea unor fapte penale de catre ministri in exercitarea atributiilor, conform
mandatelor lor de membri
ai Guvernului, acestia nu
pot fi cercetati penal fara declansarea procedurilor prevazute de Legea 115/1999, republicata, privind responsabilitatea ministeriala. Daca Parchetul va constata asemenea situatii, ca si in cazul recent al ex-ministrului Apararii Theodor Atanasiu,
va fi nevoit sa ceara avizul de la comisia speciala pentru analiza sesizarilor privind eventualele incalcari de lege ale ministrilor in exercitiul functiei lor. Pentru aceste fapte, potrivit articolului 109 din Constitutie, numai
Parlamentul si presedintele Romaniei au dreptul sa
ceara urmarirea penala a ministrilor. Ultimul ministru cercetat in urma avizarii
acestei comisii a fost
ex-ministrul Apararii
Theodor Atanasiu.
|