x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spiritul kilometrului 36

Spiritul kilometrului 36

de Diana Scarlat    |    04 Mai 2009   •   00:00
Spiritul kilometrului 36
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Clasa muncitoare-a fost trimisă la culcare de unu-mai muncitoresc. Cine-a venit să-şi găsească pereche la Vama Veche a trebuit să şi-o caute pe plaja transformată ad-hoc în parcare, de-a lungul proaspetei alei de promenadă



Nisipul proaspăt betonat şi asfaltat din Vama Veche a trântit câteva zeci de basculante de "civilizaţie şi progres" peste sufletul Vămii Vechi. Primăria Limanu i-a trimis pe vamaioţii cu moravuri uşoare la culcare de pe 1 Mai, ca de început de sezon, să ţină minte că s-au dus vremurile în care-şi făceau de cap după bunul lor plac. Şi ca să-i liniştească definitiv, comercianţii "geniali" rămaşi după demolarea tuturor teraselor de pe plajă au pus-o de-un porumb copt, din producţia de anul treut, la margine de pistă pentru bicilcişti. Şi de nişte "digei" de care numai ei au auzit, cu reclamă pe toate pubelele de gunoi, dovedind că sunt îmbibaţi de sufletul comerţului. Cine mai vrea să asculte muzică în Vama Veche n-are decât s-o aibă în dotare şi să-i dea drumul din maşina parcată la-ntâmplare pe nisip. Aşa a procedat clasa muncitoare venită de 1 Mai la mare, aducând în Vama Veche spiritul kilometrului 36 de pe autostrada Bucureşti-Piteşti, unde tot bucureşteanu' se ducea la picnic duminica, până mai acum câţiva ani, să-şi spele maşina în Argeş şi s-o pună de-un grătar.


PRIMARULÎN ACŢIUNE. Dar vamaioţii nu sunt singuri: primarul e cu ei. Iustin Urdea, gospodarul nr. 1 al comunei Limanu, a vegheat zi de primăvară până-n seară, cu prelungiri de noapte, la bunul mers al dezmăţului controlat din Vama Veche: ba pe pista pentru biciclişti, ba prin barurile de rockeri, unde a fost oripilat de derbedei: "Am fost aseară la "Piraţi" şi e revoltător, dom'le, tinerii ăştia care se-mbată şi zbiară ca nebunii... Şi ştiţi ce-au făcut, dom'le? Şi-au dat pantalonii jos în faţa noastră şi ne-au arătat fundu'. Păi se poate aşa ceva?", ni s-a confesat primarul Urdea, de Ziua Muncii, ieşit la promenadă pe aleea cu aceeaşi destinaţie. După o noapte petrecută în cârciuma "La Piraţi", primarul a sărbătorit prin muncă unu-mai-muncitoresc, înarmat cu şapcă şi aparat de fotografiat, încercând să facă singur ordine printre motocicliştii şi şoferii care-au crezut că asfaltul le este destinat. Asta pentru că cei şase jandarmi pe care-i are în dotare la paza aleii de promenadă se duseseră la culcare. Aşa au ajuns "vamaioţii" motorizaţi să-l cunoască pe primul-gospodar al comunei, singurul care i-a oprit şi le-a explicat politicos că n-au voie să se plimbe pe pista bicicliştilor şi pe dalele de bton ale amatorilor de-o promenadă mică în Vamă.


AŞTEPTÂNDU-L PE TOMA.
Din vorbă-n vorbă cu domnul prim-gospodar, am aflat că această campanile de betonare şi asfaltare a nisipului din Vama Veche - cu prelungiri la vară, când vor fi asfaltate toate aleile satului - are menirea de a dezvolta comuna Limanu. Primarul Urdea este convins că transformarea localităţii într-o staţiune turistică autentică va aduce mulţi bani la bugetul comunal, pentru că locul miilor de pierde-vară veniţi la plajă fără un ban în buzunar va fi luat de turişti cu buzunarele pline, dispuşi să plătească mult pentru o noapte de cazare şi să-şi omoare plictiseala la terasele de fiţe supraetajate, în loc să cânte la chitară, cu fundul pe nisip. Din acest motiv a şi renunţat la a-i goni pe cei care şi-au parcat maşinile pe plajă de Ziua Muncii. "Am venit de dimineaţă hotărât să-i vânez pe cei cu maşini. M-am dus la prima maşină pe care-am văzut-o, dar imediat am văzut şi restul. Păi ce să le fac? Nu pot să-i scot pe toţi.


Şi-atunci i-am lăsat în pace, că vin aici să ne aducă bani", ne-a mai mărturisit primul-gospodar. De Kavarna n-a auzit nimeni de la Primărie. "Cum? E aici, la 18 kilometri de noi şi au făcut atât de mulţi bani din concerte rock? Păi dacă era aşa, auzeam şi noi, nu? Şi cum, Mircea Toma n-a zis nimic? O să-l sun pe Mircea Toma, să vedem ce putem face, că el se ocupă de concerte. Noi nu putem fi impresari", a mai spus primarul Urdea, puţin încurcat la vestea că o localitate fără tradiţie rock din Bulgaria a reuşit în numai trei ani să se dezvolte cu ajutorul muzicii, în timp ce în Vama Veche se ascultă "digei" necunoscuţi, iar la 2 Mai cântă Ionuţ Dolănescu şi alţi câţiva artişti populari, în concerte cu circuit închis, destinate exclusiv localnicilor de vârsta a treia.În aşteptarea "salvatorului Vămii Vechi" - rămas, din câte-am înţeles, şi pe post de consilier în materie de concerte -, edilul a rămas să vegheze în continuare la bunul mers al activităţilor cultural-artistice şi recreative de unu-mai-muncitoresc la Vama Veche, unde macarale râd în soare, argintii, iar betonierele aşteaptă să-şi reia activitatea civilizatoare, cu fonduri PHARE - fonduri pentru accesarea cărora primul-gospodar Urdea trebuia să se ducă până la Paris, să fie premiat, dar n-a avut timp.


ŞI TOTUŞI... Foarte puţin interesaţi de eforturile susţinute ale edilului de a civiliza Vama Veche, amatorii de dezmăţ pe nisip n-au ţinut cont nici de data asta de campania de betonare şi asfaltare. Plaja s-a umplut încă de joi, iar noaptea s-a lăsat cu muzică şi dans pe mese, chiar dacă Vama nu mai e ce-a fost. Cei care-şi mai amintesc de barul "de zi şi uneori de noapte" - unicul din satul de la malul mării înainte de mult trâmbiţata "campanile de salvare" - şi-au pus şi acum corturile pe plajă, profitând că Primăria nu le cere nici un ban până la 1 iunie, şi şi-au făcut de cap în continuare. La culcare se vor duce atunci când nu va mai rămâne nici un strop din vechea Vamă Veche.

×
Subiecte în articol: special vama veche vama veche