x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statiunea mortii

Statiunea mortii

de Paula Anastasia Tudor    |    23 Sep 2005   •   00:00
Statiunea mortii

Costinesti a disparut sub ape Apele cazute din cer au lovit cu furie judetul Constanta. Statiunea tineretului, Costinesti, a fost cea mai afectata. Cinci persoane au murit, numerosi localnici sunt dati disparuti, zeci de case stau sa se prabuseasca, majoritatea gospodariilor sunt inundate. Acestea descriu tabloul unei statiuni care in urma cu cateva saptamani era vesela si plina de viata.

Apele cazute din cer au lovit cu furie judetul Constanta. Statiunea tineretului, Costinesti, a fost cea mai afectata. Cinci persoane au murit, numerosi localnici sunt dati disparuti, zeci de case stau sa se prabuseasca, majoritatea gospodariilor sunt inundate. Acestea descriu tabloul unei statiuni care in urma cu cateva saptamani era vesela si plina de viata.

Dobrogea, lovita de furia apelor


In judetul Constanta, apele cazute din cer au lovit cu furie. Localitati precum Costinesti, Techirghiol, Tuzla, 23 August se afla sub ape. Peisajul aminteste de inundatiile din Bacau de asta-vara. Ca si in Moldova, acum doua luni, din pacate, in Dobrogea exista victime. Simbolul statiunii Costinesti, obeliscul de pe plaja, folosit drept punct de intalnire de multe generatii de turisti, nu mai exista. L-au inghitit apele.

Situatia este critica, in multe sate casele stau sa se prabuseasca. Au murit cinci persoane doar la Costinesti, unde majoritatea gospodariilor sunt inundate, iar zece case au fost complet distruse de viituri. O femeie a fost inghitita de viitura in timp ce se afla pe faleza. Corpul a fost localizat intr-o zona in care apa are trei metri adancime.

COPII SALVATI CU BARCA. 23 de copii cu varste intre 3 si 7 ani ramasesera blocati ieri de dimineata in gradinita din Costinesti, care era inconjurata de ape de peste doi metri. Ei se puteau ineca in orice moment, devenisera agitati si speriati. Au fost salvati dupa mai multe ore de barcile Politiei de Frontiera si ale Comandamentului Operational Naval. Acum se afla intr-o zona sigura.

Aceleasi barci, dupa ce au dus copiii, au trebuit sa se intoarca sa ia mai multi sateni care se refugiasera pe acoperisurile caselor. Acestia fusesera reperati anterior de un elicopter al MApN, care s-a ridicat de la sol in ciuda conditiilor meteo neprielnice si a vizibilitatii resduse. Ca si in Timis si la Bacau cu ceva vreme in urma, au venit sa ajute la evacuarea celor blocati si multi voluntari, cu barcile proprii. Va fi dificil noaptea, fiindca atat in Costinesti, cat si in satul Schitu nu mai functioneaza energia electrica.

Apa n-a iertat sanatoriul. Centrul orasului Techirghiol nu a scapat nici el de ape. Lacul Techirghiol s-a revarsat, apa sarata combinata cu apa de ploaie intrand in gospodariile oamenilor. Sub ape a ajuns si vestitul sanatoriu din Techirghiol. Renovarea lui va fi dificila si va costa foarte mult.

NENOROCIRE. Tuzla si Costinestiul au fost cele mai afectate localitati constantene

NU SE MAI CIRCULA. La iesirea din sudul Constantei, Politia judeteana s-a vazut obligata sa blocheze circulatia autovehiculelor, deoarece drumurile sunt inundate si podurile sunt in pericol sa se surpe. La 23 August, de exemplu, podul de pe DN 39 a fost grav avariat si este in pericol sa se darame. In jurul localitatii mentionate, nivelul apelor pe drumuri este de trei metri. Nici macar ambulantele nu au putut intra in comuna, cand au fost solicitate. In dreptul localitatii Tuzla, drumul practic nu mai exista. Asfaltul a fost facut zob de forta apei. Si drumul de trei kilometri care face legatura intre sosea si Costinesti se afla sub ape, izoland astfel comuna.

DISPERARE. Oamenii din localitatile limitrofe municipiului Constanta s-au salvat cu barcile

PREVIZIUNI SUMBRE. La ora redactarii acestui material, peste judetul Constanta continua sa ploua torential. Daca va mai continua sa cada apa, mai multe cladiri din localitatile inundate risca sa se prabuseasca. De asemenea, ne putem pomeni ca localitati precum 23 August, Pecineaga sau Adamclisi (unde se afla in pericol si cunoscutul monument Tropaeum Traiani), care sunt complet sub ape, sa dispara pur si simplu de pe harta. Numarul victimelor poate sa creasca, fiindca multi oameni au ramas izolati si nu pot comunica in nici un fel cu "lumea exterioara". Nu exista deocamdata o statistica exacta a persoanelor disparute, care ar fi putut sa fie luate de apa. Numarul victimelor a crescut, pana acum de la o ora la alta, pe masura ce scafandrii au intervenit in gospodariile aflate sub ape din localitatile inundate.

CONSTANTA A INTRAT LA APA
Principalele intersectii din municipiul Constanta au fost blocate ieri din cauza ploii abundente, masinile ramanand paralizate in trafic ore in sir. Canalizarile nu au facut fata cantitatilor mari de precipitatii, care au cazut mai bine de 24 de ore. Reprezentantii Regiei de Apa Constanta dau vina pe localnici si spun ca gurile de scurgere a apei pluviale sunt pline cu resturi menajere. Mai multe cartiere din municipiul Constanta au ramas fara curent electric in urma unei avarii de proportii, cauza acesteia fiind vantul deosebit de puternic care a afectat retelele de alimentare. (Mariana Craciun)

PORTURI
Porturile Constanta, Constanta Sud Agigea si Mangalia au fost redeschise ieri-dimineata, insa, evolutia vremii a condus la reinchiderea lor. "Acestea ar putea fi din nou deschise in zilele urmatoare", a declarat seful Port Control, Emil Gusa. Singurul port care este inchis in continuare este Midia Navodari.

240 DE LOCALITATI LUATE DE VIITURI
Sute de persoane din 240 de localitati au fost evacuate si zeci de drumuri si locuinte au fost inundate in urma ploilor cazute in ultimele zile, arata un bilant provizoriu al dezastrului, prezentat, ieri, de secretarul de stat in MAI, Paul Victor Dobre (foto). Ploile cazute au distrus noua locuinte, alte 937 fiind avariate. Din cele 260 de persoane evacuate, 138 sunt din comuna Gherghita, judetul Prahova. Apele au ingreunat circulatia pe 13 drumuri nationale, 57 de drumuri judetene, cateva zeci de localitati fiind izolate dupa ce peste 200 de poduri si podete au fost luate de ape. (Radu Crivat)

Â

SOSELE BLOCATE, TRAFIC FEROVIAR INTRERUPT
Din cauza caderilor masive de precipitatii din ultima perioada, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA a decis inchiderea traficului rutier pe DN 2 Movilita - Cosereni. Ruta ocolitoare este DN 2 Urziceni, DN 2A Slobozia, DN 21 Drajna sau Autostrada A2 Bucuresti si are 20 de kilometri. De asemenea, Drumul European 85 este blocat, fiind acoperit de apa, in comuna ialomiteana Movilita, iar traficul a fost deviat pe rute ocolitoare, o situatie similara fiind inregistrata pe unele sosele din judetele Constanta si Buzau. O situatie dificila se inregistreaza si pe ruta Constanta - Mangalia, in comuna 23 August, unde apa care acopera soseaua are pe alocuri o adancime de aproape un metru si jumatate. Aici, traficul rutier este intrerupt, ca si pe DN 1D, intre Buzaru si Ploiesti, zona pasajului CFR Barbulesti, soseaua fiind inundata, au precizat surse din Politie. In plus, traficul feroviar a fost intrerupt intre statiile Dridu - Armasesti, Armasesti - Ialomita, Costinesti - Neptun. (Elena Stan)

INVATAMANT
Peste 200 de unitati de invatamant din Bucuresti si din alte opt judete (Arges, Covasna, Dambovita, Dolj, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman) au fost afectate de ploile din ultimele zile, cursurile fiind intrerupte in 34 dintre ele. In urma infiltrarii apei, a inundarii subsolului din cauza canalizarii refulate ori avarierii retelei de curent electric, au fost afectate atat spa-tiile de invatamant, cat si curtea scolii sau anexele. Cursurile au fost suspendate in 34 unitati de invatamant (din care trei gradinite) din jude-tele Ialomita, Teleorman, Prahova, Dolj, Dambovita, Co-vasna, Arges, Ilfov si Bucuresti. Motivele opririi cursurilor sunt ca spatiile de invatamant au devenit improprii (in Bucuresti, Ilfov, Dolj, Covasna), drumurile impracticabile au ingreunat transportul elevilor si al cadrelor didactice catre scoli (in Ialomita, Teleorman, Prahova, Dambovita, Covasna, Arges), iar unele scoli s-au transformat in adaposturi pentru sinistrati (in Prahova). In unitatile de invatamant in care cursurile au fost intrerupte va fi realizat, cu avizul inspectoratelor scolare judetene, un grafic pentru recuperarea orelor pierdute. (Eugenia Mihalcea)
×
Subiecte în articol: eveniment constanta costinesti