x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statul, bun de plată în locul lui Hayssam

Statul, bun de plată în locul lui Hayssam

de Gabriela Antoniu    |    23 Oct 2009   •   00:00
Statul, bun de plată în locul lui Hayssam
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Instanţa i-a dat câştig de cauză lui Ovidiu Ohanesian - unul din reporterii răpiţi în Irak, statul român urmând să-i plătească ziaristului două milioane de euro despăgubiri morale pentru zilele în care a fost ţinut ostatic. Decizia instanţei vine la o zi după ce cotidianul Gardianul a dat publicităţii stenograma unei discuţiii din 9 septembrie 2005 în care Omar Hayssam spune că preşedintele Băsescu i-a garantat că poate să plece în America.



Ovidiu Ohanesian a dat statul român în judecată, el acuzând autorităţile că nu au pus sechestru pe averea lui Omar Hayssam şi că, astfel, el se află în imposibilitatea de a-şi recupera de la sirian cele două milioane de euro câştigate în instanţă, ca daune morale pentru zilele în care ziaristul a fost răpit în Irak. Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul formulat de Ovidiu Ohanesian şi a hotărât că statul român răspunde pentru imposibilitatea punerii în executare împotriva lui Omar Hayssam a hotărârii penale, prin care acesta a fost obligat să îi plătească două milioane de euro, cu titlu de despăgubiri, a explicat ieri pentru Mediafax Antonie Popescu, reprezentantul în instanţă al lui Ovidiu Ohanesian.

El a susţinut că motivul pentru care clientul său s-a îndreptat împotriva statului român este faptul că Parchetul şi apoi instanţele de judecată au respins cererea sa de a institui sechestru asiguratoriu asupra bunurilor lui Hayssam, pentru ca acestea să nu poată fi înstrăinate. Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de Curtea de Apel Bucureşti.

GARANŢII DE LA BĂSESCU
Decizia de ieri a instanţei vine la o zi după ce cotidianul Gardianul a dat publicităţii stenograma discuţiei care a avut loc la 9 septembrie 2005 între generalul Constantin Degeratu, la acea dată consilier pe probleme de siguranţă naţională al preşedintelui Traian Băsescu, şi Omar Hayssam, sirianul aflat de şase luni în stare de arest sub acuzaţia de terorism.

În cursul discuţiei, Hayssam îi spune la un moment dat lui Degeratu: "Între timp, aşa cum ştiţi, au fost câteva întâlniri cu preşedintele. Şi atunci, eu chiar am început să întreb de presiunile care se făceau asupra mea şi domnul Preşedinte chiar mi-a spus: «Îţi iei copiii şi dute în America! Eu sunt preşedintele României şi ai toate garanţiile!(...) Eu îţi garantez că nu se atinge nimeni de un fir de păr de-al tău!»".

"STAI LINIŞTIT, DE-ACUM SUNT CHESTIUNI PUR ELECTORALE"
Un alt fragment din stenogramă vine să susţină speculaţiile de acum patru ani cum că răpirea celor trei ziarişti a făcut parte dintr-un plan al Cotrocenilor, pus la cale pentru a-i creşte polularitatea preşedintelui Băsescu, aflat pe un trend descendendent după alegerile din 2004:

"Când s-a întors Yassin (n.r. - doctorul care a negociat cu teroriştii eliberarea ziariştilor), eu am fost chemat la sediul Academiei de Poliţie, la Băneasa, pentru întrebări, anchetă. Şi acolo era şi doctorul Yassin. Înăuntru, la masă, doctorul Yassin vorbea cu mine ca un anchetator. Pe urmă, el mi-a făcut cu ochiul şi mi-a zis: «Vrei să ieşim afară, să vorbim?». Ieşim afară. Şi, când am ieşit afară, l-am întrebat: «Doctore Yassin, ce se întâmplă? Ce ştiţi? Care este povestea?».

Răspunsul lui a fost: «Te rog să stai liniştit, oamenii sunt într-o locaţie sigură, treburile se vor rezolva cât de curând şi te rog să stai liniştit». Chiar când eram atunci în anchetă, apăruse la televizor ultimatumul acela. Mi-a zis să stau liniştit, că de acum încolo sunt chestiuni tehnice şi chestiuni pur electorale. Ce înseamnă? De unde a venit asta? Eu am fost arestat în noaptea asta şi am fost adus la preşedinte în acest sens: «Vreau să stai liniştit, pentru că într-o lună cel mult se vor lămuri lucrurile». (...) «Cum spui dumneata, dacă asta e, stau şi două, şi trei, şi cinci, şi şase, dacă este nevoie». Zice: «Nu, nu, nu, nu este nevoie, într-o lună de zile maximum tu eşti afară».

Zic: «Dar ce se întâmplă, de ce nu vin oamenii acasă?» Zice: «Domnule, eu m-am agitat, am făcut tot, sunt într-un loc sigur, ceea ce se întâmplă de acum înainte sunt chestiuni pur tehnice, pur electorale sau ceva de genul ăsta, tu să stai liniştit»", a afirmat Hayssam conform stenogramei publicate de Gardianul, care nu este însă însoţită de vreun înscris sau înregistrare care să-i confirme autenticitatea.

"SE FOLOSESC DE SPUSELE UNUI INFRACTOR"
În replică, Traian Băsescu a declarat că "se folosesc vorbe ale unui membru PSD", infractor, împotriva preşedintelui. "Sigur că astfel de documente pot să plece din instituţiile statului, dar ce este jenant este că se folosesc spusele unui infractor împotriva preşedintelui României, a unui infractor care a minţit pe români multă vreme. Se folosesc spusele unuia care mergea în avion cu preşedintele Ion Iliescu şi care niciodată nu a fost în avionul cu care a circulat preşedintele Traian Băsescu. Ştiţi, alături de Omar Hayssam, de Fatih Taher, era clientela PSD. Se folosesc vorbele unui membru PSD împotriva preşedintelui României. Este un tip de campanie murdar", a spus Băsescu, amintind că sirianul fost încarcerat în timpul mndatului său, dar "din păcate", un procuror care nu mai e în Parchetul general l-a pus în libertate.

×
Subiecte în articol: observator