O Ediţie de Colecţie Eveniment dedicată unui om şi unui actor fără egal: Ştefan Iordache. Luni, 10 noiembrie, pe lângă povestea minunată a genialului actor vă veţi putea bucura şi de un cd cu muzică şi poezie în interpretarea Maestrului.
Cel mai iubit dintre actori. Nu este o parafrazare a titlului unuia dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat maestrul Ştefan Iordache, este concluzia la care am ajuns după ce am stat de vorbă cu foarte mulţi oameni în încercarea noastră de a realiza portretul marelui actor. Portretul a apărut lacrimă cu lacrimă, zâmbet cu zâmbet, imagine cu imagine. Lacrimi şi zâmbete ale celor care l-au cunoscut de pe scenă, din faţa sau din spatele scenei. Prieteni de o viaţă sau doar trecători prin povestea Maestrului.
Ştefan Iordache face parte dintre acei oameni care îţi rămân în amintiri, în suflet veşnic tineri. Pentru că au în ei o forţă care trece dincolo de orice încercare la care este supusă fiinţa umană.
Ştefan Iordache a avut în el acea picătură de divinitate care îi conferea forţa şi lumina de a fi un deschizător de drumuri sau, de ce nu, un închizător de drumuri: nimeni nu mai poate fi ca el.
Nimeni nu mai poate interpreta un rol aşa cum a făcut-o el.
Ştefan Iordache era un om credincios. Acasă la el, la Gruiu, acolo unde îşi regăsea liniştea şi puterea creaţiei, acolo de unde îşi trăgea seva pentru a merge mai departe este un perete plin cu icoane.
"Cred în Dumnezeu. Iubesc animalele, deci cred în Dumnezeu. Iubesc florile, care sunt de la Dumnezeu. Iubesc vinul, care este licoarea Domnului. Pomii sunt tot de la Dumnezeu şi-i iubesc. Totul este legat de Dumnezeu."
În el, credinţa şi arta au fost aşezate de la început.
Este o Ediţie de colecţie dedicată unui om imposibil de egalat, imposibil de copiat.
Trei regizori care au lucrat cu el. Trei imense regrete, dar, mai ales, trei uriaşe sentimente de iubire şi respect. Cătălina Buzoianu: "Era un om foarte serios. Eu n-am cunoscut niciodată un actor mai eficient ca el. Nimic nu era imposibil pentru el. Ştefan a fost întotdeauna foarte corect faţă de actul de creaţie, faţă de condiţia lui de artist. Era plin de o fericire de a juca pe care am întâlnit-o la puţini actori". Silviu Purcărete: "Ştefan era un mare artist şi un mare profesionist, de o modestie, de o generozitate foarte rară, era foarte discret şi plin de pudoare. Era un om foarte delicat, extrem de sensibil şi, în timpul lucrului, era foarte «torturat» de ce avea de făcut". Alexandru Tocilescu: "Părerea mea este că a fost în adâncimea lui un om îngrozitor de lipsit de defecte. Un om care sub aparenţa lui flegmatică şi uneori chiar vag dispreţuitoare ascundea o fiinţă de o curăţenie şi de o puritate care nu sunt reale în vremea noastră".
SPICUIRI DIN INTERVIURI
Dorul este amintirea unei stări de bine. Sentimentul că te-ai îndepărtat de un loc ocrotitor şi dorinţa de a reveni acolo. Toate se leagă şi chipuri, şi locuri, şi întâmplări.(…)
Teatrul – De la Arturo Ui mi se trag toate. Descopeream jocul, şi bucuria, şi chinul de a juca. Rămâneam în teatru zi şi noapte. Dormeam la Institut, nici nu mai plecam acasă. A fost Dumnezeiesc.
Femeia – Femeia este totul. Este asemenea pământului. Ea este matca. Ea duce viaţa mai departe. Domină totul şi toate. Nu există fiinţă mai puternică decât femeia. Eu cred că ea este cea mai mare minune pe care a lăsat-o Dumnezeu pe Pământ.
"Când moare un actor, moare o lume. Refuz să mă împac cu gândul şi aştept să se întoarcă pe George Constantin, Amza Pellea, Emanoil Petruţ, George Cozorici, Constantin Rauţcki, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Poldi Bălănuţă"
Ştefan Iordache
Emoţie
Muzică şi poezie cu Ştefan Iordache. Un CD plin de emoţie, o oră şi mai bine de treceri prin diferite stări. Dacă închideţi ochii, vă puteţi închipui că sunteţi într-o sală de spectacole şi Maestrul a venit să joace unul dintre rolurile sale...Pe CD sunt cinci melodii în interpretarea lui Ştefan Iordache, cântatul – vorbit, ca un alint al maestrului, te învăluie într-o stare de căldură: Nu ştiam că te iubesc atât de mult, Ah, femeia!, Trecătorul, Ţi-am dăruit o floare, Magazinul meu de vise. Apoi versuri de Matei Vişniec, Esenin, Nichita Stănescu. «Fuga, Îngerul, Corabia, Eu tot la adevăr, bine şi frumos, Scrisoare mamei, Ah, voi sanii si voi cai! –, Eu n-am văzut Bosforul, Sărută-mă mereu, Cântec vechi de lună nouă, Cântec de lume,Cântec de lună nouă, Râul, Cântec de gheţuri, Foaia de jurnal, Cântec, Ploaia de munte. CD-ul se încheie cu poezia "Păpuşi" de Nichita Stănescu: "Am murit şi eu într-o doară/Astăzi pentru prima oară… "
Citește pe Antena3.ro