Eyal Arad s-a decis: ii va face campania electorala lui Corneliu Vadim Tudor, in ciuda opozitiei puternice din Israel si Romania. Vineri, dupa ce a semnat contractul de consultanta electorala cu Vadim, Eyal a stat de vorba cu Jurnalul, explicandu-ne cine este si ce vrea. Arad crede ca alegerile vor fi monitorizate de observatori straini, pentru ca Europa sa fie sigura ca suntem o tara democrata.
L-am "vanat" cateva luni, de cand am aflat ca s-ar putea implica in campania electorala din Romania. Initial, fusese vorba despre campania lui Nastase, apoi a venit bomba: va lucra cu Vadim! Evreul Eyal Arad, omul care a adus la putere doi premieri in Israel, a batut palma cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, convins ca il va transforma in presedintele Romaniei.
A venit in Romania ca sa incerce "schimbarea la fata" a lui Vadim si sa-l aduca in fotoliul de la Cotroceni. Artizan al apropierii sale de Vadim este un om de afaceri israelian de origine romana, Nati Meir, devenit, de cateva luni, consilier al presedintelui PRM pentru politica externa. La el s-a aflat in ultima vreme "cheia fisetului" cu toate informatiile referitoare la semnarea contractului de consiliere electorala intre Vadim si Eyal. Vineri insa, dupa semnarea oficiala a contractului, Arad s-a aflat, practic, in prima zi de munca in Romania. L-am intervievat intr-o camera de hotel din Bucuresti, la numai doua ore dupa ce-si "intrase in paine". MARINA CONSTANTINOIU
- Jurnalul National: Domnule
Arad, in sfarsit ati semnat
contractul cu Vadim
Tudor? Ce a durat atat?
Eyal Arad: Bineinteles, a trebuit sa am un dialog indelungat cu domnul Vadim Tudor, din cauza trecutului sau referitor la chestiunea evreiasca si la antisemitism. Am fost foarte incantat ca, drept rezultat al acestor discutii, am decis sa publice scrisoarea pe care mi-a trimis-o, cu scuze pentru declaratiile sale din trecut. Si, o data ce a fost capabil sa ma convinga pe mine si pe altii ca s-a schimbat cu adevarat si ca schimbarea este profunda si sincera, atunci s-a deschis calea pentru a incepe negocierea contractului. O data ce negocierile s-au incheiat, atunci am semnat.
"Nu lucrez pentru Guvernul israelian"
Citește pe Antena3.roCiuperca otrăvitoare cu dinți sau palmierul-fantomă. Cum arată cele mai ciudate plante și ciuperci descoperite în 2024 - Presa israeliana va
numeste in diferite moduri:
confidentul lui Sharon, fostul
consultant al lui Sharon
sau asociatul lui Sharon.
Care va este statutul in
acest moment, in relatia cu
premierul Israelului?
In primul rand, sunt un sustinator al lui Sharon, din punct de vedere politic. Am lucrat pentru el in timpul alegerilor, nu lucrez acum pentru Guvern, pentru Cabinetul premierului, sunt un om de afaceri privat, sunt un consultant independent.
- Ce parere are Sharon
despre implicarea dumneavoastra
in campania
electorala din Romania?
Nu l-am consultat in privinta asta. Eu am multi clienti, iar faptul ca-l sprijin pe primul-ministru nu inseamna ca-i cer permisiunea pentru ceea ce fac. Eu actionez in deplina independenta, conform constiintei mele si puterii mele de intelegere. Asta-i tot ceea ce fac.
"Eu voi lucra cu viitorul presedinte"
- Dar nu a comentat in
nici un fel, dupa tot scandalul
care a iesit in legatura
cu alaturarea dumneavoastra
campaniei lui Corneliu
Vadim Tudor?
Nu. De fapt, n-a fost asa un scandal. Poate ca acesta a fost un subiect de pagina intai pentru presa din Romania, dar in Israel nu a fost un subiect de prima pagina, n-a fost asa mare lucru. Israelul are alte probleme, nu ceea ce face un consultant privat in Romania. Si totusi, cand colegul meu Tal Zielberstein a semnat un contract cu un partid din Romania, Partidul Social Democrat (PSD), presa israeliana a dat mai mult spatiu editorial acestui subiect decat contractului meu cu PRM, si asta in mod evident pentru ca PSD este partidul care are la putere actualul sef al statului, iar eu voi lucra cu viitorul sef al statului.
- Vedeti vreo similitudine
intre Sharon si Vadim
Tudor?
Ei, situatiile din tarile noastre sunt diferite, problemele sunt diferite, societatile sunt diferite. Dar este adevarat ca in Romania exista o problema grava cu coruptia. Si oamenii stiu asta. Si problema este ca aceasta coruptie ajunge sa ameninte securitatea nationala. Ameninta aspiratiile Romaniei de integrare in Europa. Se vorbeste zilele acestea de faptul ca Romania ar putea fi depasita de Bulgaria in procesul integrarii. Deci se pare ca aceasta este problema cea mai grava pe care viitoarea conducere a Romaniei trebuie sa o rezolve. Si atunci de aici sursa pentru cel care va castiga urmatoarele alegeri: trebuie sa fie cineva care vine dinspre opozitie si care sa nu fi fost patat de coruptie. Acesta va castiga alegerile.
- Spuneti-mi, sunteti considerat
in Israel cel mai bun
consultant. Puteti "vinde"
orice, pe oricine?
Nu pot "vinde" pe cineva in care nu cred. Asta e ceva clar. Trebuie sa cred in ceea ce fac. Daca nu pot crede intr-un candidat, nu pot ajuta. Trebuie sa fie cineva cu idei, cu un caracter independent care spune ceea ce crede si face ceea ce spune.
"Sunt un om de dreapta"
Ce sunteti, un om de stanga sau un om de dreapta?
Sunt un om de dreapta. Nu cred in socialism, in statul care, mai ales in tara dumneavoastra, a controlat toate aspectele vietii umane. Cred ca cel mai important lucru pentru un om este libertatea, de aceea agreez partidele de dreapta, ideologiile de dreapta, care acorda libertati individuale, din ambele puncte de vedere: economic si politic. Sunt un om de dreapta in sensul liberal al termenului, al respectarii libertatii individuale.
- Dar ati putea lucra pentru
stanga israeliana, contra
unei sume frumusele de
bani?
Sa stiti ca mi s-au oferit sume grase de bani ca sa fac asta, dar, dupa cum v-am mai spus, eu nu pot lucra pentru candidati in care nu cred. Nu sunt roman, nu traiesc in Romania, dar in Israel pot sa lucrez doar pentru un candidat sau un partid pentru care as vota la alegeri.
"Yitzhak Rabin a fost la nunta mea"
- Dupa parerea dumneavoastra,
fostul premier
israelian Yitzhak Rabin este
un erou national sau un
tradator?
Desigur este una dintre cele mai importante personalitati ale statului. Vorbesc asa si pentru ca am avut privilegiul sa-l cunosc personal. Am avut chiar placerea sa-l am oaspete la nunta mea, pentru ca era un prieten apropiat al tatalui meu. Nu sunt de acord cu politica sa, si am obiectat la adresa acordurilor de la Oslo, si cred ca istoria a dovedit ca acordurile au fost o greseala. Dar el a fost un mare om de stat, a participat la toate razboaiele majore ale tarii sale, a fost un bun prim-ministru si o mare personalitate.
- Presupun ca ati avut pe
mana cateva sondaje de
opinie din Romania, inainte
de a va decide sa participati la campania aceasta
electorala. Cine v-a ajutat
sa le faceti?
In primul rand, nu am facut nici un fel de sondaj de opinie in Romania. Abia azi am semnat contractul cu PRM si singurul lucru pe care l-am vazut a fost ceea ce a fost publicat de presa sau a fost facut de partid, sau mi-a fost aratat de membri de partid, dar eu nu am facut nici un sondaj de opinie, nu am inceput inca sa lucrez. Azi e prima mea zi de lucru.
"Aceste alegeri vor fi foarte stranse"
- Si ce va insemna
inceperea lucrului? Va veti
face propriile sondaje de
opinie, cu propria echipa?
Cred ca vom angaja o firma sau vom colabora cu o firma care face sondaje de opinie si care sa le faca pe ale sale. Alternativ, s-a mai intamplat si la altii in trecut, se pot organiza si propriile "inhouse " operatiuni de sondare a opiniei publice, nu este foarte complicat, ai nevoie de niste oameni priceputi si de niste baze de date. Tehnica este mai putin importanta. Asertiunile pe care m-am bazat pana acum si care-si au originea in sondajele facute de-a lungul anului trecut arata ca acum PRM se situeaza in jurul a 30-35% din electorat, ceea ce este similar cu ceea ce ei au obtinut la ultimele alegeri si ca Vadim este putin mai sus de asta, la o cota de 35-40%, umar la umar cu Nastase. Aceste alegeri vor fi foarte stranse. Nu cred ca vreunui candidat ii va fi usor sa castige si totul se va decide in ultimele zile.
- Deci toate aceste date
le aveti de la partid, nu
aveti rezultatele oficiale
publicate de institutiile de
sondare a opiniei publice.
Pentru ca domnul Vadim
Tudor spune ca are 43% din
voturi, dar in aceste sondaje
este cotat cu ceva intre
10 si 15%.
Doar nu credeti in sondaje facute de IMAS!
- Dar ce, exista o diferenta intre IMAS si celelalte
institute de sondare a
opiniei publice?
Nu cred in sondaje care sunt facute de cineva care are interese si care ocupa o functie oficiala in Guvern. Si, in fond, sa spunem si altfel: cifrele de acum sunt mai putin importante. Ca e 30, ca e 40%, e mai putin important, pentru ca e treaba oamenilor de campanie sa schimbe cifrele, sa convinga oamenii. Dar ceea ce este evident, din sondajele pe care le-am vazut pana acum este ca majoritatea covarsitoare a romanilor vrea schimbare, respinge situatia care este acum, respinge situatia de status quo. Aceasta este situatia in care, la modul universal, oamenii resping Guvernul si cauta o alternativa. In Romania au doua posibilitati: una este cea reprezentata de Alianta (PNL-PD- n.r). Dar ceea ce vad oamenii este ca Alianta este slaba si nu reprezinta o singura idee, pentru ca altminteri ar fi fost unite intrun singur partid, e mai mult o alianta de ego-uri si ambitii. Si deci este natural ca oamenii sa se indrepte spre un partid care nu a fost la putere, care nu are un "dosar" de esecuri, asa cum au celelalte partide, si acesta este Partidul Romania Mare.
"Va fi o lupta intre doi candidati"
- Care sunt, in opinia
dumneavoastra, liderii
politici romani cu cele mai
mari sanse de a castiga
alegerile prezidentiale?
Cred ca voturile vor duce la o lupta intre doi candidati: Adrian Nastase, actualul prim-ministru, si Corneliu Vadim Tudor. Cred ca va fi o lupta foarte stransa si cred ca in final Vadim va castiga, pentru ca oamenii vor prefera schimbarea, in locul status quo-ului.
- Dar Adrian Nastase nu
este inca un candidat. Ar
putea fi nominalizat un
altul. Unul mai carismatic
dinspre PSD. Ce va fi in
acest caz?
Se poate intampla oricand. Dar Nastase actioneaza ca un candidat, vorbeste ca un candidat, se comporta ca un candidat, deci presupun ca este candidat.
- Ce va face sa credeti ca
Vadim Tudor s-a schimbat?
In primul rand, am avut un dialog foarte profund cu el de aproape un an. Aceasta este parerea mea, dupa cat am discutat: ca este un tip foarte sincer in ceea ce mi-a spus. Dar mai sunt alti doi factori importanti: spre deosebire de multi alti politicieni, vorbeste in romana, pentru poporul roman. Prin revista lui si prin presa romana si la Televiziunea Romana, daca Guvernul ii permite accesul... Dar acest lucru este foarte important. Nu am incredere in liderii care vorbesc cu strainii, care vorbesc in engleza, la CNN, dar cand vorbesc in propria limba, cu propriul popor, creeaza un fel de tratat cu oamenii, pe care nu-l pot rupe. In al doilea rand, cred ca Vadim Tudor deja a inceput sa actioneze, cel putin in legatura cu anumite chestiuni. Un exemplu este faptul ca a decis expulzarea din partid a doi oameni care nu au fost de acord cu politica de negare a antisemitismului si acum spune ceea ce trebuie, spune poporului ceea ce trebuie si nu exista motive sa ne indoim ca este sincer.
- Credeti ca antisemitismul
sau filosemitismul
este un subiect real de dezbatere
pentru Romania?
Nu. De fapt nu cred ca exista o problema majora cu antisemitismul in Romania. Si sigur nu de aceeasi natura cu cele pe care le vedem acum in alte locuri din Europa, cum ar fi Franta sau Belgia. Potrivit grupurilor de monitorizare a actelor de antisemitism in Romania, in 2002 au fost doar trei cazuri de violenta sau comportament neadecvat la adresa unor obiective evreiesti, asta a fost tot intr-un singur an. Nu cred ca exista ura la adresa evreilor din Romania, cred ca exista o problema culturala si de educatie in special in privinta trecutului Romaniei. Asta este o chestiune comuna tuturor statelor care au iesit de sub controlul comunist, care nu au studiat adevarata dimensiune a nazismului, implicarea fostelor guverne in uciderea sistematica a evreilor, Holocaustul. Si cred ca de aceea asemenea declaratii facute de Vadim Tudor despre Holocaust, acceptarea greselilor trecutului, faptelor comise de regimul Antonescu, uciderea evreilor in Romania, sunt importante atat din punct de vedere educational, cat si moral. Si cred ca pot fi date ca exemplu altor lideri politici din estul si centrul Europei, pentru curajul de a-si asuma greselile trecutului, pentru a putea construi viitorul.
"Circula tot felul de zvonuri"
- Circula unele zvonuri ca
ati fi venit aici, de fapt, sa-i
taiati craca de sub picioare
lui Vadim si sa nu-i dati
sansa de a castiga. Puteti
comenta?
Exista tot felul de zvonuri in presa din Romania, nu doar nefondate si iresponsabile, ba chiar fructul imaginatiei anumitor reporteri. Cred ca arta dezinformarii care s-a dezvoltat in era comunista e inca vie in mintile oamenilor, dar toate astea sunt, desigur, numai gunoaie. Unul dintre ziarele de aici a publicat o poveste complet fictiva, despre cercuri evreiesti care comploteaza sa ma asasineze si altele au publicat alte povesti nu mai putin imaginare, cum ca as fi agent al unor servicii secrete care a fost trimis aici ca un fel de provocare. Totul e, desigur, nu numai hilar, dar si o totala urzeala a imaginatiei.
- Ce parere aveti: coruptia
asta, despre care tot vorbim,
e doar asa, un subiect bun
de tinut discursuri pe tema
asta, sau chiar o problema?
Mi se pare ca este cu adevarat o problema. Mai ales daca citesti toate declaratiile ambasadorilor UE, SUA, reprezentantii altor organizatii internationale, despre Romania. Eu am vorbit cu multi oameni de afaceri, inclusiv israelieni care fac afaceri in Romania, cu totii spun despre coruptia de aici, in special despre coruptia guvernamentala. De ce e asta o problema? Pentru ca asta franeaza cresterea economica a tarii, face ca orice proiect sa fie mult mai scump, asa ca totul e o piedica in calea companiilor straine, de aceea dezvoltarea economica a Romaniei a ramas in urma Poloniei, Ungariei, Cehiei sau Sloveniei: pentru ca nivelul coruptiei aici este mult mai ridicat decat in celelalte tari. Nu exista solutii magice la aceste probleme, multe tari au dea face cu coruptia. Dar totul incepe cu un guvern bun, care sa lupte contra ei si cu un lider care nu e afectat de ea. Daca coruptia vine de la varf, nu poate fi oprita. Dar daca varful e curat, exista posibilitatea ca el sa curete si restul tarii. Dar numai un lider foarte puternic poate curata Romania de coruptie.
- Bine, dar nici Iliescu nu
este un corupt. Si totusi, cu
un presedinte caruia nu i se
poate reprosa ca e corupt,
Romania este acuzata ca e
patria coruptiei. De ce ar
reusi Vadim?
E clar ca asta e o intrebare pe care sa i-o puneti lui Vadim. Eu va reamintesc ca sunt doua conditii: una e ca liderul sa nu fie corupt. Si, chiar daca acceptam cu totii ca Iliescu nu e corupt, aici vine a doua conditie, si anume ca liderul sa aiba puterea de a lupta contra coruptiei. Si istoria ne arata ca toate guvernele de pana acum au esuat, doar presedintele nu a fost corupt. Cu PRM e ceva diferit. Nu a fost la putere, iar principalul sau obiectiv este lupta contra coruptiei. Tema principala a acestei campanii este lupta contra coruptiei si, desigur, Vadim va trebui sa vina cu ideile lui si sa spuna cum va face acest lucru, pentru ca oamenii sa poata alege.
"Contractul e pentru prezidentiale"
- Spuneti-mi, veti lucra si
pentru Mitica Dragomir,
candidatul PRM la postul
de primar general al
Bucurestiului?
Contractul meu este pentru alegerile prezidentiale, pentru ca acesta este lucrul cel mai important. Dar, sigur, voi fi implicat in tot ceea ce este important pentru a "securiza" victoria la prezidentiale. Si daca la alegerile locale vor fi puncte strategice care vor fi importante, probabil ma voi implica, nu stiu la ce nivel, si, desigur, in alegerile parlamentare, dar obiectivul meu principal il reprezinta castigarea Presedintiei.
- Cum credeti ca va arata
viitoarea coalitie guvernamentala
a Romaniei?
Sigur, depinde de rezultatul alegerilor. Dar pare ca cea mai logica idee pentru Romania ar fi ca partidele de opozitie sa se uneasca, dupa alegeri, sub conducerea noului presedinte, Vadim Tudor, pentru a aduce adevarata schimbare a tarii. Stiti, a fi la putere e ca si atunci cand porti un tricou. Daca nu-l schimbi dupa o perioada, incepe sa miroasa. Schimbarea Guvernului, curatarea Guvernului, este cheia democratiei.
"Sper ca Romania sa nu fie a doua Georgie"
- Dar o sa fie in stare
Vadim sa reuneasca o
alianta din actualele partide
de opozitie pe care
acum le acuza?
Este prea devreme sa ne pronunta m. Acum ne pregatim de alegeri, trebuie sa castigam, ca sa aducem schimbarea in tara asta. Va fi si timp pentru jocuri politice. Acum nu sunt jocuri politice, e timpul pentru jocul electoral, pentru ca e jocul in care poporul devine stapanul si nu personalitatile politice. Cred ca unul dintre pericolele care pasc acest proces electoral ar putea fi o tentativa de a fura alegerile. Si cred ca aceste alegeri vor fi indeaproape monitorizate de tari europene si de observatori internationali. Cred ca trebuie sa tinem minte intotdeauna ce s-a intamplat in Georgia, acum cateva luni, cand Guvernul a incercat sa fure alegerile. Sper din toata inima ca Romania nu va fi a doua Georgie.