x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Succes la admitere!

Succes la admitere!

de Catalin Pruteanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Succes la admitere!

În 2008, tinerii ştiu că facultatea este o investiţie al cărei profit nu va întîrzia să apară. Aflaţi spre ce se orientează viitorii studenţi şi care sînt tendinţele pieţei muncii din România, de ce programe şi facilităţi se beneficiază pe perioada studiilor superioare, cum se poate aplica pentru o bursă în străinătate şi care sînt modalităţile eficiente de studiu pentru admitere.

Admiterea la facultate, reguli şi proceduri

 

Procedura de admitere la facultate e reglementată, prin metodologii proprii, de fiecare universitate în parte, Ministerul Educaţiei stabilind doar un cadru larg de desfăşurare.

După emoţiile examenului de bacalaureat, absolvenţii de liceu intră în febra admiterii la facultate. O procedură obositoare, care presupune studierea ofertelor diferitelor universităţi, alegerea unei specializări, întocmirea unui dosar de înscriere, plata taxei de concurs şi, nu în ultimul rînd, dacă admiterea se face pe baza unui examen, un program intensiv de studiu a materiei din programă. Numărul mare de universităţi existente în acest moment pe piaţa românească a învăţămîntului superior creează o competiţie serioasă pentru atragerea absol-venţilor de liceu. Facultăţile oferă tot mai multe mastere, studii postuniversitare şi doctorate, din ce în ce mai adaptate cererii de pe piaţa muncii. Cei mai buni dintre tinerii de azi pot studia mai uşor în străinătate, pot obţine mai multe burse, pot intra în diverse programe de internship încă în timpul facultăţii şi, după licenţă, îşi găsesc cu uşurinţă, cel puţin în zonele dezvoltate ale ţării, un loc de muncă bine plătit. Din ce în ce mai mulţi studenţi lucrează încă din timpul facultăţii, nu doar pentru a-şi plăti studiile, ci pentru a deveni independenţi financiar faţă de părinţi şi pentru a se adapta mai repede la viaţa profesională.

REGLEMENTARE. Ordinul nr. 3315 al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din 28 februarie 2008 reglementează criteriile generale de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclul de studii universitare de licenţă, masterat şi de doctorat pentru anul universitar 2008-2009. Astfel, “admiterea în învăţămîntul superior de stat şi particular, pentru fiecare ciclu de studii, se organizează pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de fiecare universitate, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prezentului ordin”.

Concursul de admitere se poate organiza într-una sau două sesiuni, înainte de începerea anului universitar, iar perioadele de desfăşurare a acestora, formele şi probele de concurs se stabilesc prin metodologie proprie şi se fac publice prin afişarea la sediul instituţiei de învăţămînt superior şi prin publicare pe pagina proprie de web.

La admiterea în facultate pot candida doar absolvenţii care au diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă cu aceasta, iar la masterat se pot înscrie absolvenţii care au diplomă de licenţă, aceasta fiind obligatorie şi pentru cei care vor să se înscrie la studiile postuniversitare sau la doctorat.

ÎNSCRIEREA. Candidaţii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2008 sau în cea din august-septembrie 2008 pot prezenta, în locul diplomei de bacalaureat, adeverinţa eliberată de liceu, în care trebuie să fie menţionate media generală de la bacalaureat şi mediile obţinute pentru fiecare an de studiu, dar, pentru a fi înmatriculaţi, candidaţii admişi pe locurile finanţate de la buget au obligaţia să depună la secretariatul facultăţii, pînă la data stabilită prin metodologia de admitere, diploma de bacalaureat în original, în caz contrar riscînd să piardă locul de la buget.

Instituţiile de învăţămînt superior au obligaţia să restituie necondiţionat şi fără a percepe vreo taxă, în cel mult 48 de ore de la depunerea cererii, dosarele candidaţilor care au fost declaraţi respinşi şi a celor care, după afişarea rezultatelor finale, renunţă la locul obţinut prin admitere.

Potrivit legii, media minimă de admitere la studiile universitare de licenţă nu poate fi mai mică de 5 sau de numărul de puncte echivalent cu această notă, iar deciziile comisiilor care analizează eventualele contestaţii sînt definitive. Locurile rămase neocupate după admitere se gestionează la nivelul fiecărei universităţi potrivit regulamentelor proprii, în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare.

Dacă admiterea este organizată prin examen, acesta poate fi susţinut în limba română sau în limbile minorităţilor naţionale studiate în liceu. Pentru studiile universitare organizate într-o limbă de largă circulaţie internaţională, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică.

 

Acte necesare pentru înscriere

Pentru înscrierea la facultate sînt necesare următoarele acte: cerere de înscriere (se ia de la secretariatul facultăţii respective); copie legalizată după certificatul de naştere şi, dacă este cazul, copie legalizată după certificatul de căsătorie; copie după cartea de identitate; trei fotografii tip buletin de identitate; diplomă de bacalaureat în original sau copie legalizată după aceasta ori adeverinţă eliberată de liceu; adeverinţă medicală din care să reiasă că respectivul candidat este apt pentru a urma cursurile facultăţii. Pentru a afla cu exactitate lista actelor care trebuie să formeze dosarul de înscriere la admitere, trebuie să vă interesaţi la secretariatul facultăţii sau pe pagina de internet a acesteia.

 

Scutiri de taxe

Fiecare instituţie de învăţămînt superior îşi stabileşte valoarea taxei percepută pentru înscriere. În cazul persoanelor care solicită scutire de la plata taxei de înscriere parţial sau total, mai sînt necesare următoarele acte: pentru candidaţii orfani de ambii părinţi este nevoie de copii legalizate după certificatele de deces; adeverinţe care să ateste calitatea de cadru didactic a părinţilor. Unele universităţi acordă scutiri sau reduceri la taxele de înscriere pentru copiii propriilor angajaţi, precum şi pentru diverse categorii sociale. Fiecare universitate este obligată să afişeze la secretariatele facultăţilor şi pe pagina proprie de internet lista actelor necesare pentru eventualele scutiri de taxa.


Citiţi oferta Universitaţii Spiru Haret(pagina 1) - format pdf
Citiţi oferta Universitaţii Spiru Haret(pagina 2) - format pdf
Citiţi oferta Academiei de Studii Economice Bucureşti - format pdf
Citiţi oferta Universitaţii din Bucureşti - format pdf
Citiţi oferta Universitaţii Politehnice din Bucureşti - format pdf
Citiţi oferta Universitaţii Creştine "Dimitrie Cantemir" - format pdf

 

×