x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sumele încasate nejustificat de Fisc, termene strânse pentru returnare, în caz contrar, penalizări

Sumele încasate nejustificat de Fisc, termene strânse pentru returnare, în caz contrar, penalizări

de Adrian Stoica    |    21 Noi 2022   •   06:30
Sumele încasate nejustificat de Fisc, termene strânse pentru returnare, în caz contrar, penalizări

Persoanele care au făcut plăți către bugetul de stat fără ca acestea să fie datorate își vor putea recupera banii de la ANAF, la cerere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.

 În plus, Fiscul va fi obligat să restituie din oficiu, în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de impunere, sumele percepute în plus din diferența de impozite rezultată din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice. Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de lege inițiat de deputata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) Steluța Cătăniciu, prin care se propune amendarea Legii nr. 207/2015 privind Codului de procedură fiscală.

Proiectul vine astfel să răspundă doleanțelor exprimate în repetate rânduri de cetățeni care spun că Fiscul returnează banii încasați în plus la termene foarte lungi. De exemplu, pentru sumele plătite fără a fi datorate, actualele reglementări prevăd un termen de 45 de zile pentru restituirea lor. Un termen și mai lung, de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, este stabilit pentru rambursarea diferențelor de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice. 

Nerespectarea noilor termene pentru rambursarea sumelor încasate în plus va atrage sancțiuni și pentru stat. Umaniștii susțin că ANAF trebuie să respecte regula jocului pe care o impune, în prezent, tuturor contribuabililor: restituirea sumelor datorate în maximum 5 zile, în caz contrar urmând să plătească și el penalități și majorări de întârziere. „Legea trebuie să fie una pentru toți și respectul trebuie să fie reciproc”, a declarat la Antena 3 europarlamentarul PUSL Grațiela Gavrilescu

 

Ce penalități vor fi plătite

 

Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, organul fiscal datorează față de contribuabil penalități de întârziere din ziua următoare expirării termenului de scadență a acestora, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, se precizează în proiect. Penalitățile se vor calcula pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Nivelul penalității de întârziere este stabilit la 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și se suportă din același buget din care se restituie ori se rambursează, după caz, sumele solicitate de contribuabil/plătitor. De asemenea, penalitățile de întârziere nu vor anula obligația de plată a dobânzilor.

 

„Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor fiscale principale datorate contribuabilului, se datorează după acest termen majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

 

Din proiectul de modificare a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal

 

Conturile, blocate doar pentru sumele datorate

 

Având în vedere că de-a lungul timpului foarte multe persoane s-au plâns de existența unui interval foarte mare de timp între data plăţii sumelor poprite şi data deblocării conturilor bancare, proiectul inițiat de deputata PUSL Steluța Cătăniciu vine să răspundă și acestei nemulțumiri. Astfel, la data virării de către instituțiile bancare a sumelor din adresele de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, măsurile de executare silită prin poprire asupra acestora se consideră ridicate din oficiu, fără a fi necesară comunicarea deciziei de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești. În plus, măsura indisponibilizării va avea ca obiect exclusiv sumele datorate în dosarul de executare, din conturile de disponibilități ale debitorului poprit. În acest fel, ANAF nu va mai putea pune poprire pe toată suma aflată în contul debitorului, ci doar pe suma datorată. Noua măsură pornește de la faptul că au existat mai multe situaţii în care persoanelor fizice le-au fost blocate toate conturile bancare şi indisponibilizate toate sumele din aceste conturi pentru obligaţii fiscale cu o valoare derizorie. De exemplu, pentru 100 lei, au fost indisponibilizate sume băneşti de zeci sau sute de mii lei, iar contribuabilii au fost puşi în situaţia de a nu a avea posibilitatea să-şi utilizeze cardurile bancare pentru diverse plăţi curente, inclusiv atunci când erau plecaţi din ţară.

×
Subiecte în articol: fisc sume anaf penalitati