14 ANI IN ROMANIA
A vazut toata lumea si a ajuns si in Romania.
A ales sa se stabileasca aici, desi nu si-a dat seama pana acum ce anume l-a atras si l-a facut sa ramana.
ANCA ALDEA
Intotdeauna a avut viata pe care si-a dorit-o. In Romania se simte ca la el acasa
|
Aventura lui Alain Canonne, consilier tehnic al Ministerului de Externe din Franta pentru cooperare descentralizata in Europa de Sud-Est, a inceput la varsta de 14 ani, cand a ajuns in Africa deloc intamplator. Tatal sau preda matematica la o scoala din Daloa, in Coasta de Fildes, un stat african, fosta colonie franceza intre 1842 si 1960.
"Intotdeauna am avut viata pe care mi-am dorit-o", ne-a spus Alain inainte de a-si depana amintirile, asezat pe o canapea din piele in salonul casei sale din buricul Capitalei. Ii place zona si ii plac vecinii. Recunoaste ca s-a atasat foarte mult de aceste locuri si la fel de sincer este si cu planurile de viitor. "Daca as pleca din Romania, nu inseamna ca nu ma mai intorc."
"Contactul cu Romania a fost un soc. Sase saptamani am sustinut circa 30 de spectacole. Cand am pornit la drum, nu stiam nici un cuvintel in limba romana, iar organizatoarea noastra din Romania nu stia o boaba limba franceza. A trebuit sa ma descurc singur. La intoarcerea in Bucuresti am sustinut o conferinta de presa in romana. O vorbeam aproape perfect." In 1994, Alain a descoperit Sibiul. "Orasul m-a fascinat si, de atunci, a ramas aproape de sufletul meu." S-a acomodat foarte repede cu stilul de viata al acestui oras linistit din Transilvania. Si-a facut aici doi prieteni foarte buni. "Simt ca am avut un destin comun cu ei. Cred ca si asta m-a legat foarte mult de Romania. Cand am timp liber, prefer sa ies la un gratar la munte sau la un pahar de vorba cu prietenii."
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez ROMANIA, UNICAT. In urma cu opt ani, Alain a remarcat ca in Romania nu exista o viata asociativa dezvoltata si bine organizata. "In 1996 m-am implicat in domeniul societatii civile din Europa Centrala si de Est, in colaborare cu Consiliul European." In 2001 a acceptat o colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din Franta pentru a lucra in cooperarea descentralizata si ONG-uri pentru Europa de Sud-Est.
Cand vine vorba despre meseria sa, Alain devine foarte serios. "Sa stiti ca Romania este prima tara din lume in care exista o cooperare centralizata atat de stransa. In afara de Marea Britanie, Germania si Italia, unde exista o cooperare intre cooperativitatile locale, in alta tara din lume nu o sa vedeti asa ceva."
Intre timp, s-a obisnuit si cu frigul, si cu oamenii, si cu gropile din Bucuresti. "Imi place foarte mult viata de cartier. Imi place foarte mult sa merg cu taxiul, care este mult mai ieftin decat in Franta. Toti de la firma de taximetrie pe care o folosesc ma cunosc, imi spun "domnul Anghel". Taximetristul imi face o scurta revista a presei mult mai interesanta, pentru ca este un punct de vedere din strada."
"Eu sunt un expert. Adica sunt un om liber. Daca imi propun ceva, nimeni si nimic nu ma poate impiedica sa realizez acel lucru...
Am ajuns sa vorbesc si sa visez in limba romana. Am inceput sa fac multe greseli in limba franceza, sa "franzutesc" cuvinte romanesti.
De exemplu, am spus odata "vous desfasur...", in loc de "vous deroulez", adica "voi desfasurati". Sau "jâai parch... ma voiture", in loc de "jâai garee ma voiture" ("am parcat masina")"
Alain Canonne
COINCIDENTA. A zambit cand l-am intrebat cum a ajuns aici. Am aflat ca evenimentele de la sfarsitul anilor â80 din Europa Centrala si de Est l-au marcat foarte mult. "In 1991 eram acasa, in Franta, si m-am gandit sa sun la o agentie de turism pentru a-mi rezerva o excursie in Bulgaria." Dupa cateva zile, agentia i-a oferit, in schimb, o calatorie dus-intors in Romania. A venit cu o companie de teatru pentru copii si cu un regizor francez. I-a cunoscut pe Ion Lucian, Nicu Alifantis, Irina Mavrodin si alte 100 de personalitati ale teatrului romanesc, cu care a colaborat. "Am explorat fiecare domeniu din cultura romaneasca." Succesul a fost atat de mare pentru Alain, incat nu numai ca a revenit in tara noastra, dar a ales sa se stabileasca aici.
Citește pe Antena3.ro
"BAIAT DE CARTIER". A cunoscut insa si parti mai putin placute ale vietii de pe la noi. "Intr-o iarna am calatorit intre Bucuresti si Constanta cu un autobuz care nu avea parbriz. Iar afara erau - 17 grade Celsius. M-am consolat zicandu-mi ca nu intotdeauna conditiile de calatorie sunt optime."
Am ajuns sa vorbesc si sa visez in limba romana. Am inceput sa fac multe greseli in limba franceza, sa "franzutesc" cuvinte romanesti.
De exemplu, am spus odata "vous desfasur...", in loc de "vous deroulez", adica "voi desfasurati". Sau "jâai parch... ma voiture", in loc de "jâai garee ma voiture" ("am parcat masina")"
Alain Canonne
.
.
|
MODEST
S-a nascut la 1 iunie 1958, in orasul-port Lorient, din Bretania, in estul Frantei. La 14 ani i s-a alaturat tatalui sau care preda matematica la Daloa, in Coasta de Fildes. Patru ani mai tarziu a revenit in Franta pentru a urma cursurile Facultatii de Biologie de la Paris. Despre anii de dupa facultate, Alain ne-a vorbit succint. "Am fost ziarist, am organizat spectacole si un birou de presa pentru o organizatie nonguvernamentala si am pictat foarte mult." Apoi a ajuns in Romania.
. PRESA SI GROPILE "Intotdeauna, ziaristii le pun strainilor o intrebare formulata de fiecare data in aceiasi termeni: "Ce credeti despre Romania?". Cand mi s-a intamplat prima data, i-am povestit ziaristului respectiv de gropile din Bucuresti si cum am cazut eu intr-una din ele. In Romania trebuie sa fii prudent daca esti strain. Ce nu am inteles eu pana acum a fost de ce exista in continuare gropi in orase." |