x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special USR, lovit de propriul slogan: „DNA să vină să ne ia!” Progresiștii fac scut în jurul suspecților și inculpaților-candidați

USR, lovit de propriul slogan: „DNA să vină să ne ia!” Progresiștii fac scut în jurul suspecților și inculpaților-candidați

de Ion Alexandru    |    29 Apr 2024   •   08:00
USR, lovit de propriul slogan: „DNA să vină să ne ia!” Progresiștii fac scut în jurul suspecților și inculpaților-candidați

Fie că sunt puși sub acuzare, inculpați sau trimiși în judecată de procurori, reprezentanții USR beneficiază de un scut imediat din partea partidului din care fac parte.

Indiferent că este vorba despre viceprimărița de la Brașov, de primărița Sectorului 1, de primarul Bacăului, de fostul ministru al Sănătății sau de oricare alt membru vizat de anchetele judiciare, comunicatorii USR acuză că este vorba despre dosare politice, care sunt declanșate la comanda PSD-PNL și că acei procurori și acei judecători care se ocupă de aceste dosare sunt manevrați și promovați de către politicienii rivali progresiștilor, aflați la putere. Acuzații înșiși acuză instituțiile judiciare chiar pe conturile lor de socializare că efectuează acte de urmărire penală sau de trimitere în judecată în aceste dosare în perioada depunerii candidaturilor la alegerile locale. Atitudinea USR este identică, dacă nu chiar o depășește pe cea în care erau acuzați cei de la PSD, pe vremea lui Dragnea, chiar de către cei de la USR. Lideri importanți ai partidului nu se sfiesc să le țină partea, la vedere, prin declarații de presă sau chiar prin  comentarii la postările de pe rețelele de socializare, colegilor lor anchetați de procurori pentru fapte similare, din punct de vedere juridic, celor pentru care ex-liderul PSD, Liviu Dragnea, a primit 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, exact a doua zi după scrutinul alegerilor europarlamentare din anul 2019.

Uniunea Salvați România, formațiunea care a apărut, a crescut și a obținut funcții și demnități în statul român, la nivel central și local, pe mesajul „antipenali” și „anticorupie”, pe de o parte, dar care s-a autointitulat protectorul justiției față de politicienii răi care atacau procurorii și judecătorii, a devenit, în campania electorală pentru alegerile din 2024, cel mai vehement critic al parchetelor, în special al DNA, dar și al judecătorilor, acuzând magistrații că fac dosare la comanda politică a adversarilor din PNL și PSD. Limbajul celor de la USR îl depășește chiar și pe cel utilizat de politicienii acuzați de cei de la USR, pe vremuri, că vor să scape de pușcărie, prin atacuri la adresa procurorilor. 

La finalul săptămânii trecute, în plan politico-judiciar, au avut loc două evenimente emblematice în acest sens. Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, și-a depus candidatura pentru un nou mandat și a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru conflict de interese și favorizarea unor persoane. Tot săptămâna trecută, viceprimărița USR a Brașovului, Flavia Boghiu, a anunțat, printr-o postare pe contul său de socializare, că nu va mai candida la un nou mandat, „din motive personale, legate de o situație medicală”. Și Flavia Boghiu este trimisă în judecată, de data aceasta, de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. 

Pe paginile de Facebook ale celor două reprezentante ale partidului care salva, acum câțiva ani, justiția de politicienii cei răi și corupți s-a lansat un adevărat „festival” de critici la adresa justiției.

Se retrage, nu din cauza dosarului, ci din cauza sarcinii

Astfel, Flavia Boghiu, viceprimarul USR al municipiului Brașov, mâna dreaptă a edilului Allen Coliban, a anunțat pe contul său de socializare că a aflat „din presă” că a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul privind „Catacombele Brașov”. În postarea respectivă, Boghiu afirmă că „sunt nevinovată”, că „acest dosar face parte dintr-o vânătoare politică”, că „plângerea a fost făcută de viceprimarul PNL Sebastian Rusu, alături de mafiotul imobiliar Garbis Vicențiu Kehayian” și că „nu mai candidez. Este o decizie personală bazată pe o situație medicală. Sunt însărcinată și este o sarcină cu risc”.

Ei bine, la această postare, mai mulți reprezentanți de marcă ai USR au sărit în apărarea Flaviei Boghiu și în atac la instituțiile statului. Lavina Tîlvăr, spre exemplu, unul dintre fondatorii USR, o apropiată a lui Nicușor Dan, a scris că „Marele USL avea prea mulți penali și au inventat unii și de la USR, ca să aibă muniție de campanie. (…) Câțiva procurori fac dosare politice”. De asemenea, senatoarea USR Simona Spătaru o asigură pe Flavia Boghiu că „Adevărul va ieși la suprafață și tu nu vei mai fi îngenuncheată de un sistem corupt”. La aceeași postare a comentat și primarul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, care a scris: „Ce mizerie! Suntem alături de tine!”.

În luna februarie a acestui an, Flavia Boghiu, în calitate de viceprimar USR al Brașovului, împreună cu Cristina Manolache, o angajată a primăriei conduse de Allen Coliban, au fost puse sub acuzare de către procurorii DNA pentru câte o faptă de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În actul acuzării, anchetatorii arată că, în perioada 21 aprilie – 10 august 2021, cele două, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și fără aprobarea Consiliului Local, au permis în mod nelegal și cu titlu gratuit unui ONG să folosească imobilul denumit „Catacombele Brașovului”, aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Brașov, pentru organizarea unor evenimente. Procurorii DNA susțin că, prin demersurile menționate, cele două au produs Primăriei Municipiului Brașov, un prejudiciu total de 304.010 lei, constând în obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asociația respectivă.

De la suspect la inculpat. Vlad Voiculescu sare în apărarea viceprimăriței

În apărarea Flaviei Boghiu, trimisă în judecată de DNA, a sărit, tot pe Facebook, un alt suspect al DNA, Vlad Voiculescu, cel care se află pe poziția a doua a listei USR – PMP – Forța Dreptei la alegerile pentru Parlamentul European, din data de 9 iunie 2024. Voiculescu a distribuit o postare a lui Allen Coliban, la care a adăugat propriul text: „Eu știu că brașovenii sunt oameni mândri și nu îmi închipui că e cineva care nu face diferența dintre oameni precum Allen (Coliban – n.red.) și Flavia (Boghiu – n.red.) și mafioții din Brașov care abia dacă au fost atinși cu câte o floare de instituțiile statului controlate de la București”.

În postarea distribuită de Vlad Voiculescu, Allen Coliban, primarul USR al Brașovului, o elogiază la propriu pe Flavia Bighiu. Edilul susține că viceprimărița sa „a fost supusă unei campanii electorale de presiune asupra justiției și de dosare penale trâmbițate non-stop”, subliniind că „Susțin că Flavia este nevinovată”. „Este o luptă inegală, în care trimiterile în judecată vin ca o bizară coincidență, fix înaintea termenului de depunere a candidaturilor. (…) Este vizibilă de pe lună diferența dintre nou și ei, între Flavia și penali”, a conchis Allen Coliban, pe principiul „penalii noștri sunt mai buni decât ai lor”.

La această postare, a băgat „capul în poză” și deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a comentat: „Flavia este un om bun, vom învinge acest sistem putred. Nu, nu suntem ca ei!”.

Drulă și Clotilde Armand pun tunurile pe procurori, pentru că au trimis-o în judecată pe candidata de la Sectorul 1

În aceeași cheie, care acreditează ideea că se fac dosare politice de către procurorii pe care USR îi apăra cu „pieptul dezvelit”, prin mișcări de stradă de amploare, apa cum s-a întâmplat acum 6-7 ani”, se victimizează și primarul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand. Încă din toamna anului 2022, Armand s-a ales cu un dosar de incompatibilitate și cu unul penal pentru conflict de interese, deoarece s-a numit, ca primar, pe ea însăși în funcția de manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, după care, de patru ori consecutiv, tot ca primar, și-a mărit indemnizația brută lunară pe care o încasa tot ea ca manager al acelui proiect. 

Clotilde Armand și-a depus, la finalul săptămânii trecute, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1. În aceeași zi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat că procurorii au finalizat cercetările în acest dosar și că au trimis-o în judecată pe inculpata Clotilde Armand. Exact ca în situația Flaviei Boghiu, de la Brașov, Clotilde Armand acuză, pe contul său de socializare, că „plângerea penală a fost formulată de Dan Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1”, și că „Marcel Ciolacu a schimbat patru procurori, până când a fost găsit unul din provincie, pe care l-a avansat ca să mă ancheteze, ca să nu mai zic că actualul premier atacă independența justiției la fiecare apariție publică, iar Alina Gorghiu a ajuns unealta PSD în demolarea Justiției”.

La această postare de pe Facebook, a comentat, ca și în situația Flaviei Boghiu, edilul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, care a scris: „Curaj și succes”.

În schimb, liderul USR., Cătălin Drulă, a atacat furibund trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand. „Când un regim devine opresiv, rezistența devine o datorie! Nu cedăm, pentru că avem adevărul de partea noastră. Când șefii din Justiție se plimbă prin Copacabana cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ce se întâmplă astăzi nu mai e o surpriză. Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, a fost trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura. Un dosar absurd, deschis la plângerea fostului primar PSD al Sectorului 1 și instrumentat la comanda PSD-PNL”, a declarat președintele USR. Drulă a adăugat că „primarii USR au arătat că se poate și altfel și sunt hărțuiți cu instituțiile care ar fi trebuit să asigure dreptatea în România. O țară întreagă a căzut sub bocancul regimului Klaus Iohannis-Ciolacu-Ciucă și vor să conducă această țară prin frică.  Eu le transmit încă o dată că nu vor reuși!”.

Primarul Bacăului suspect, la rândul lui, apărat în public de Cristian Ghinea

Iar exemplele de acest gen nu se opresc aici. Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul USR al municipiului Bacău, a anunțat, tot pe Facebook, că și-a depus candidatura pentru un al doilea mandat de edil, dar și pe lista de consilieri locali ai Alianței USR – PMP – Forța Dreptei pentru Consiliul Local. Viziteu a adăugat că „de trei ani și jumătate modernizăm Bacăul, în toate domeniile. Unora nu le place și încearcă să ne oprească”. 

Cine sunt cei care vor să-l oprească pe Viziteu?  Primarul USR al Bacăului este suspect într-un dosar instrumentat de DNA, ancheta pornind de la dezvăluirile făcute de „Ziarul de Bacău, care a publicat că Cerasela Ionela Cocalea, inspector de specialitate al Bazei Sportive din cadrul Primăriei Bacău și membră a USR, locuiește într-un apartament de 100 de metri pătrați, pe strada Pictor Aman nr. 94, lângă noul sediu al Primăriei Municipiului Bacău, într-o clădire unde funcționează Inspectoratul de Stat în Construcții și care are la etajele superioare apartamente de locuit. În acest bloc, Primăria Bacău deține patru locuințe de serviciu, dintre care două sunt date spre folosință Teatrului Bacovia, unul către Poliția Locală, iar altul se află în administrarea primăriei. Cerasela Cocalea ar locui acolo, fără să plătească chirie, deși are buletin de Bacău, deci domiciliază în aceeași localitate.

Ei bine, în apărarea suspectului DNA Lucian Daniel Stanciu Viziteu a sărit, recent, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, strategul formațiunii progresiste, Cristian Ghinea, care, într-o declarație acordată unei publicații online, a spus: „De ce e acuzat Viziteu, primarul USR de la Bacău? Că o angajată a primăriei a fost primită să stea temporar (…) într-un apartament al primăriei? Din nou, viziteu nu a luat niciun ban din povestea asta. Și am putea continua cu alte cazuri de primari USR hărțuiți în teritoriu de DNA. (…) Pe Navalnîi l-au arestat pentru că ar fi încălcat ordinul de punere în libertate. (…) Acesta este genul de anticorupție în stil rusesc”.

De la „DNA să vină să vă ia”, la „anchete fabricate, ca să ne scoată din joc”

USR a apărut ca emanație politică a străzii care a luptat cu „corupții din partide” și care s-a declarat un apărător al justiției. Asta, până când justiția a început să se ocupe de USR. Exemplele de mai sus arată că USR face scut în jurul propriilor cercetați penal, unii dintre ei fiind chiar trimiși în judecată”, acuzând instituțiile pe care le venerau, în urmă cu doar câțiva ani, că acționează, acum, fiind vorba despre primarii proprii, la comandă politică. 

Reamintim că, în perioada 2017 – 2018, USR a umplut, la propriu, Piața Victoriei cu protestatari care strigau guvernului PSD de la acel moment, reprezentat de Liviu Dragnea, „DNA să vină să vă ia!”. Și DNA a venit și i-a luat. Liviu Dragnea a fost acuzat că, în calitate de fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, între 2006 și 2014, ar fi instigat-o pe fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Floarea Alesu să dispună în mod ilegal menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două femei care lucrau, de fapt, la sediul PSD Teleorman. Prejudiciul în acel dosar a fost de 108.612 lei. În 27 mai 2019, a doua zi după alegerile europarlamentare, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în Serviciu. Floarea Alesu a primit o condamnare cu executare de 3 ani, 7 luni și 20 de zile de închisoare pentru abuz în serviciu.

Interesant este că faptele de care sunt acuzați candidații USR la alegerile de anul acesta sunt similare, din punct de vedere juridic. Flavia Boghiu, viceprimărița de la Brașov, este acuzată de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 304.010 lei. Pedeapsa pentru această faptă, prevăzută de codul penal, este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Vlad Voiculescu este acuzat de DNA de două fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul vaccinurilor anti-Covid, cu un prejudiciu estimat la un miliard de euro. Limitele pedepsei, în caz de consecințe deosebit de grave, sporesc cu o treime cuantumul pedepsei pentru infracțiunea respectivă, ceea ce înseamnă că, în cazul în care va fi găsit vinovat, Vlad Voiculescu riscă între 2 ani și 7 luni și 9 ani și 3 luni de închisoare.

Clotilde Armand este trimisă în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese, fiecare sancționată de Codul penal cu închisoarea de la 1 la 5 ani. 

Lucian Daniel Stanciu Viziteu este acuzat de abuz în serviciu, faptă pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Ar mai merita adus în discuție cazul fostei șefe USR a ASSMB, din subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Nicușor Dan, Gabriela Ioana Sivache, urmărită penal de DNA pentru că, între 1 iulie 2023 și 27 februarie 2024, a primit de la Bogdan Furtună, manager interimar al Spitalului Colțea, foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea chiriei lunare și a utilităților, în cuantum de 39.295 de lei, pentru un imobil din București pe care șefa ASSMB l-a ocupat împreună cu familia. În schimbul banilor, Sivache a făcut demersuri pentru ca Furtună să fie numit manager al Spitalului Colțea. Gabriela Ioana Sivache este acuzată de luare de mită, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

×
Subiecte în articol: dosare dna usr candidati suspecti