
Opoziția „suveranistă” a înregistrat, ieri, la Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. Textul moțiunii urma să fie citit aseară, la închiderea ediției, iar la finalul acestei săptămâni, mai exact vineri, ar trebui să fie dat și votul în Plenul reunit. Textul moțiunii de cenzură conține mai multe puncte pentru care, în opinia inițiatorilor, acest guvern ar trebui să fie demis, dintre care trei atrag în mod deosebit atenția. Asta, pentru că două dintre ele nu se întemeiază pe o realitate factuală, ci pe propagandă politică. Iar al treilea, culmea, face referire la… incompetența Guvernului în gestionarea fondurilor europene. Șansele ca această moțiune de cenzură să treacă sunt, practic, nule, deoarece, în afară de parlamentarii AUR, SOS România și POT, niciun alt partid parlamentar nu o susține.
Primul motiv invocat de către parlamentarii „suveraniști” care doresc dărâmarea Guvernului Ciolacu este că „Guvernul actual este ilegitim”. Inițiatorii susțin că „premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către un președinte ilegitim, Klaus Iohannis, în perioada în care acesta își încheiase mandatul constituțional”. Inițiatorii moțiunii mai scriu că „prin urmare, acest Guvern și acest prim-ministru sunt lipsiți de orice urmă de legitimitate, reprezentând, de fapt, prelungirea abuzivă a unui regim respins categoric de cetățeni”. Drept pentru care „acest Guvern nu ar fi trebuit să existe vreodată”, deoarece „voința populară la alegerile din decembrie a fost clară: românii au cerut schimbare”.
Aceste considerente nu sunt tocmai exacte. În primul rând, Klaus Iohannis se afla legal în funcția de președinte al României la momentul desemnării și învestirii Guvernului Ciolacu, el exercitându-și atribuțiile în baza Hotărârii CCR nr. 32 din data de 6 decembrie 2024.
În ceea ce privește modul în care s-a votat la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, situația este evidentă. PSD împreună cu PNL, cu UDMR și cu Grupul Minorităților Naționale au avut 4.346.393 de voturi. În același timp, partidele care au inițiat moțiunea de cenzură au primit, la aceleași alegeri parlamentare, 3.005.041 de voturi. Dacă acestora li s-ar adăuga cele 1.134.831 de voturi obținute de către USR, Opoziția a fost validată de 4.319.872 de voturi, sub scorul partidelor aflate la guvernare.
Cercetarea finanțării campaniei lui Georgescu, motiv de dărâmare a premierului
Cu atitudini publice anti-UE, AUR, SOS România și POT mai acuză Guvernul Ciolacu de incompetență în gestionarea fondurilor europene. Concret, în textul moțiunii de cenzură se arată că „la finalul anului 2024, rata efectivă a absorbției fondurilor structurale și de coeziune pentru perioada 2021 – 2027 era de doar 2%, adică 618 milioane de euro” și că „în lipsa unor măsuri, România riscă să piardă 5,2 miliarde de euro”. Mai exact, „suveraniștii” susțin că „situația nu este mai bună nici în cazul PNRR. Din cele 28,5 miliarde de euro disponibile, România a primit prefinanțări de 4,1 miliarde și a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru doar două cereri de plată, însumând 5,3 miliarde de euro”.
Un al treilea motiv invocat în textul moțiunii de cenzură este acela conform căruia „Guvernul este abuziv și instrumentează practici profund străine democrației”. În sensul că „campania de intimidare a cetățenilor critici la adresa politicilor guvernamentale prin descinderi ale Poliției la domiciliile acestora este inacceptabilă într-o societate democratică”. În fapt, scriu „suveraniștii”, „premierul a transformat Poliția într-un instrument politic, iar Guvernul răspunde în solidar pentru abuzurile comise la nivel înalt”. „Abuzurile comise împotriva unor cetățeni pașnici, cu opinii politice diferite, subminează fundamentul democrației și erodează încrederea în instituțiile statului”, se mai menționează în documentul citat.

Ce mai probabil, aceste afirmații au loc în contextul în care, recent, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul General, au efectuat descinderi și percheziții la mai multe adrese în legătură cu modul în care a fost finanțată campania electorală prezidențială a lui Călin Georgescu de anul trecut, campanie despre care acest candidat a precizat, în documente oficiale, că a costat zero lei.
Demersul are, în acest moment, 154 de voturi, din 233 necesare
Șansele ca această moțiune de cenzură să treacă de votul parlamentului sunt zero. Moțiunea a fost semnată de 154 de parlamentari, exclusiv din rândul partidelor „suveraniste”. Pentru ca demersul să treacă de Parlament, este nevoie de 233 de voturi. AUR împreună cu SOS România și cu POT au, în acest moment, 154 de voturi. Chiar și dacă USR s-ar alătura acestuit demers, tot ar mai fi nevoie de 18 voturi.
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că partidul său nu semnează și nu votează această moțiune de cenzură, iar această decizie este luată din motive de responsabilitate față de stabilitatea politică a țării. „USR nu poate vota o moțiune care ar arunca țara în haos, fără să existe o alternativă clară. Mai sunt două luni până la alegerile prezidențiale. Dar nu este clar ce urmează a doua zi după ce cade Guvernul Ciolacu. Noi nu putem vota așa ceva”, a adăugat parlamentarul USR.
Simion îi acuză pe cei de la USR, care nu susțin demersul, că sunt corupți
Liderul AUR, George Simion, a atacat, ieri, la baionetă, USR. „Vreau să vedem dacă USR este în buzunarul lui Marcel Ciolacu sau este partid de opoziție care vrea să-l dea jos pe premier. Să vedem, poate motivul pentru care refuză să susțină în acest moment liderii USR această moțiune de cenzură este faptul că și ei sunt corupți, sunt implicați în scandalul Nordis și în scandaluri de corupție. Și mă uit către Constanța”, a precizat liderul AUR.
Simion amenință, totodată, că este dispus să discute cu fiecare parlamentar în parte și că le-a cerut cetățenilor să meargă la cabinetele parlamentare din județe, pentru a le cere aleșilor să voteze moțiunea de cenzură.
Deși vrea să dea jos Guvernul Ciolacu, George Simion a declarat că nu vrea să vorbească despre noi majorități parlamentare decât după alegerile prezidențiale din luna mai.
Aseară, la închiderea ediției, textul moțiunii de cenzură a fost citit de la tribuna Parlamentului, iar votul final va fi dat vineri.