Monica Iacob Ridzi dă tun după tun din bani publici şi instituie practici imorale privind locurile în taberele destinate copiilor săraci premianţi, trimiţând în locul acestora pe cei cu carnete portocalii. Ultima găselniţă a bonei politice a Elenei Băsescu se numeşte Şcoala de vară De 2 x mai competent care va avea loc la Mamaia şi Sinaia timp de două luni, începând de luni. Pe de altă parte, căutând organigrama Ministerului Tineretului şi Sportului putem observa crearea unei adevărate armate de directoraşi, care de cele mai multe ori se calcă pe picioare unii pe alţii având însărcinări asemănătoare.
Ministerul Tineretului şi Sporturilor are 22 de direcţii. Cele mai multe dintre ele se calcă pe picioare unele pe altele. O adevărată inflaţie de directori care pe bani buni din partea statului învârt hârtii dintr-o parte în alta. Premierul Emil Boc ne vorbeşte de solidaritate deoarece este criză, dar atât la ministerul dnei Ridzi, cât şi la cel al dnei Udrea, are loc un adevărat dezmăţ pe bani publici.
MINISTER DE DIRECTORI
Avem la MTS Direcţia Programe Comunitare Europene, dar şi Direcţia Gestionarea Fondurilor Comunitare. Avem Direcţia Programe Recreative pentru Tineret, dar şi Direcţia Generală Programe, Proiecte şi Centre Teritoriale pentru Tineret, precum şi Direcţia Generală Programe pentru Studenţi. Cea mai mare veselie este însă la Sport. Aici avem cinci direcţii cu atribuţii relativ asemănătoare: Programe Sport, Programe şi Proiecte pentru Structuri Sportive, Programe Structuri Sportive, Statistică şi Registrul Bazelor Sportive, Strategie si Registru Sportiv. Ministerul Monicăi Ridzi are o direcţie administrativă, dar şi una care se ocupă de investiţii, achiziţii publice şi de servicii interne, precum şi una care are în sarcină logistica.
DE 2 X MAI INCOMPETENT
Din 13 iulie, MTS a început programul Şcoala de vară de 2 x ori mai competent. În perioada 13 iulie-15 septembrie 2009, Şcoala este organizată la Mamaia şi Sinaia în 11 serii, la care pot participa 70 de tineri pe fiecare serie, deci - în total - 770 de persoane. Programul însă miroase de departe a o nouă operaţiune de drenare a banilor publici. Să explicăm şi de ce. Anunţul privind primirea de oferte privind cazarea şi serviciile programului a fost publicat pe site-ul MTS pe 2 iulie, cu doar 11 zile înainte de începerea efectivă a programului. În mod normal în cazul achiziţiilor publice, deci şi a serviciilor pentru cazare şi organizare, trebuia respectat acest termen. De asemenea, Regulamentul de funcţionare al Şcolii de vară necesar pentru înscrierea în program a fost publicat pe siteul MTS abia pe 9 iulie seara. Regulamentul este şi el făcut pentru a lăsa loc la abuzuri. Nu sunt trecute criteriile şi nici punctajul după care sunt aleşi solicitanţii. Se spune doar că "aceştia (n. red - candidaţii) vor fi selectaţi pe baza criteriilor generale şi specifice, de o comisie din cadrul MTS".
ESEU PE MAIL
Cel care vrea să meargă la munte sau la mare pe banii MTS trebuie fie aibă bacalaureatul şi să trimită pe mail până în ziua de joi precedentă începerii unei serii, adică cu doar patru zile înainte, un eseu. Dacă va fi ales a doua zi, vineri, va primi un telefon, iar dacă va fi fericitul ales va trebui ca luni dimineaţă să se prezinte la Sinaia sau Mamaia. Temele eseurilor sunt: Enumeraţi câteva surse de finanţare ale proiectelor pentru tineret, Etapele negocierii, Comunicarea verbală şi nonverbală, Stiluri de leadership. Absolvenţii cursurilor Programului "ŞCOALA DE VARĂ - DE 2 X MAI COMPETENT" vor beneficia de recunoaşterea competenţelor şi a cunoştinţelor asimilate, prin eliberarea unei diplome certificate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, se mai spune pe pagina de internet a MTS.
TABERE PENTRU TINERET PE CRITERII POLITICE
Despre Şcoala de vară organizată la Mamaia şi Sinaia există bănuiala că, de fapt, ar fi o acoperire pentru recompense acordate membrilor de partid. Suspiciunile sunt alimentate de informaţiile care vin din ţară, unde Direcţiile de Tineret din subordinea Monicăi Ridzi deja au fost descoperite cu mâţa în sac.
Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a dispus un control la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS), după ce aceasta a fost acuzată că ar fi trimis în tabără, la mare, 200 de copii selectaţi pe criterii politice, neţinându-se cont de faptul că principalii beneficiari ar fi trebuit să fie copiii cu rezultate bune la învăţătură şi proveniţi din familii sărace. Potrivit prefectului, "Corpul de control va verifica listele cu copiii trimişi în tabără, mai precis legalitatea acestui tabel şi a selectării celor mici pentru a pleca în tabără". În total, DJTS avea la dispoziţie 250 de locuri la Costineşti, din care au fost folosite, deja, 200. La DJTS Timiş a izbucnit un scandal, după ce s-a aflat că la mare ar fi fost trimişi mai ales copii din zona Sânnicolau Mare, preferaţi ai unor politicieni democrat-liberali. Potrivit unor surse din interiorul Direcţiei, ar fi existat o înţelegere între directorul PD-L al Direcţiei şi adjunctul său, din PSD, în ceea ce priveşte repartizarea locurilor, dar, cum social-democraţii s-au mişcat mai greu cu recomandările, majoritatea celor care au plecat au fost aleşi de democrat-liberali.
Absentă la şedinţa de partid
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului, că el personal nu a văzut-o pe Monica Iacob Ridzi la şedinţa de săptămâna trecută, explicând că aceasta a fost la un moment dat prezentă şi apoi a plecat. Ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a fost prezentă, săptămâna trecută, la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PD-L, potrivit unor surse participante la întâlnire, însă vicepreşedintele Gheorghe Flutur a afirmat, la final, că nu ştie de ce aceasta nu a participat. Întrebat de ce a declarat săptămâna trecută că ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, nu a fost la şedinţa partidului, deşi aceasta a fost prezentă pe tot parcursul întâlnirii, Gheorghe Flutur a spus: "Nu am spus că da sau nu, eu nu am văzut-o, după aceea m-am interesat, Monica Iacob Ridzi a fost la un moment dat, apoi a plecat. Nu s-a discutat, nu a luat cuvântul, eu personal nu am văzut-o, dar nu am dat un răspuns tranşant că nu a fost". Flutur a ţinut să dea asigurări că la şedinţa de ieri Monica Iacob Ridzi nu a fost prezentă. "Dacă mă întrebaţi astăzi (ieri, n.r.), nu am văzut-o, nu a fost la şedinţă astăzi. Iar săptămâna trecută, din câte m-am interesat, fusese la un moment dat şi plecase.
Probabil că a stat în secretariat, nu am de unde să ştiu", a mai spus vicepreşedintele PD-L.
Tergiversarea cazului Ridzi
După ce comisia de anchetă parlamentară în cazul Ridzi s-a grăbit să îşi încheie activitatea şi să elaboreze raportul în care recomandă începerea urmăririi penale împotriva ministrului Ridzi, ieri conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca luni, 27 iulie, să fie dat un vot în plen pe acest raport. Deputaţii, convocaţi în sesiune extraordinară, nu vor vota însă decât concluziile raportului comisiei de anchetă, raport care astfel va primi caracter de hotărâre a Parlamentului. După acest vot, comisia juridică va trebui să se pronunţe asupra recomandării de începere a urmăririi penale, şi abia după ce această comisie va lua o decizie, deputaţilor, întruniţi într-o nouă sesiune extraordinară, li se va cere un nou vot. De data aceasta pe aprobarea sau respingerea cererii de urmărire penală a ministrului Ridzi. Ca interval temporal, toată această procedură se preconizează a se finaliza undeva către sfârşitul lunii august. Acelaşi "traseu" procedural îl va avea şi raportul comisiei de anchetă în cazul Sterling, în care se cere începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. (A. Nine)
"Corpul de control va verifica listele cu copiii trimişi în tabără, mai precis legalitatea acestui tabel şi a selectării celor mici pentru a pleca în tabără"
Mircea Băcală - Prefectul judeţului Timiş
Citește pe Antena3.ro