x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tablourile lui Valentin Ceauşescu

Tablourile lui Valentin Ceauşescu

de Andreea Tudorica    |    17 Oct 2007   •   00:00
Tablourile lui Valentin Ceauşescu

Sentinţă definitivă: Valentin Ceauşescu trebuie să primească tablourile confiscate. In premieră, portăreii vor executa silit Muzeul Naţional e Artă, care refuză să restituie bunurile. Un precedent important pentru mulţi colecţionari romăni aflaţi in aceeaşi situaţie.
● Domnule ministru... ● Lungul drum al reabilitării ● Valentin - Zoia - Nicu ● Piese valoroase ● La Muzeu, ca la Nufărul ● Radu Antal: "Valentin işi vede de activitatea ştiinţifică" ● Anticarul: Marius Niculescu ● Avocata: Paula Iacob ● Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" ● "De haram s-a dus"

Sentinţă definitivă: Valentin Ceauşescu trebuie să primească tablourile confiscate. In premieră, portăreii vor executa silit Muzeul Naţional e Artă, care refuză să restituie bunurile. Un precedent important pentru mulţi colecţionari romăni aflaţi in aceeaşi situaţie.

Procesul tablourilor

Muzeul Naţional de Artă va da in curănd nas in nas cu un executor judecătoresc intrucăt refuză in continuare să-i inapoieze lui Valentin Ceauşescu tablourile şi alte obiecte de artă care i-au fost sechestrate lui şi fratelui său, Nicu, in 1990, deşi există hotărăre judecătorească definitivă. Toate bunurile au fost ridicate de procurori şi depuse spre păstrare la muzeu.

Deşi procurorii au dispus incă din 1996 scoaterea de sub sechestru a tuturor bunurilor celor doi, iar instanţele au dat de-a lungul timpului soluţii favorabile lui Valentin Ceauşescu (ultima fiind cea din 9 octombrie a.c. cu titlu executoriu), MNAR refuză inapoierea acestora, invocănd in principal două cauze: 1. Nu se face menţionarea clară a bunurilor aflate in custodia lor şi care trebuie inapoiate şi 2. Parchetul le-a depus, Parchetul să le ia. In acest caz, Valentin Ceauşescu se vede nevoit să apeleze la un executor judecătoresc.


ODISEEA. Potrivit unor surse, bunurile confiscate lui Valentin Ceauşescu la revoluţie (tablouri, obiecte de porţelan şi alte obiecte de artă) au fost evaluate in 1998 la 150 de milioane de lei, valoarea lor depăşind in momentul de faţă suma de 2 miliarde de lei vechi. La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a decis scoaterea de sub urmărire penală a celor trei copii ai familiei Ceauşescu, dispunăndu-se totodată şi revocarea măsurilor asiguratorii puse pe bunurile lor. La scurt timp după ce procurorii au dispus restituirea bunurilor, Zoia Ceauşescu a solicitat instanţei să i se inapoieze bijuteriile, tablourile şi cărţile, precum şi alte obiecte, intrate in patrimoniul statului. Ea a obţinut o hotărăre judecătorească prin care autorităţile erau obligate să-i restituite bijuterii şi alte căteva din obiectele cerute. La răndul său, Valentin Ceauşescu a cerut Tribunalului să-i fie resituite obiectele luate. Deşi procurorii au dispus restituirea bunurilor indisponibilizate către Valentin Ceauşescu, muzeul a refuzat să le inapoieze, motiv pentru care Valentin Ceauşescu a deschis acţiune civilă.

In 2004, la Curtea de Apel Bucureşti el şi-a căştigat dreptul de a-i fi restituite aceste bunuri, mai puţin cinci tablouri, toate uleiuri pe pănză, respectiv "Natură statică cu pere" a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerină in repaos" de Iosef Iser, "Natură statică doniţe" a lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori" a lui Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori", lucrare aparţinănd lui Nicolae Tonitza. La vremea respectivă Muzeul de Artă a depus la dosar mai multe documente prin care cere judecătorilor să respingă cererea fiului fostului dictator deoarece nu ar fi făcut dovada proprietăţii asupra bunurilor. Dacă stăm să analizăm situaţia este şi greu de dovedit cu chitanţe sau alte documente de acest gen, intrucăt majoritatea lucrărilor de artă a fost primită drept cadouri din partea autorilor sau a preşedinţilor şi oamenilor de stat din multe ţări ale lumii. Dar aceste tablouri apar in procesele-verbale de ridicare de la domiciliul lui Valentin şi Nicu in 1989 şi 1990.


BORDEROURI PENTRU "CONSIGNAŢIA"
. In timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Valentin Ceauşescu a declarat magistraţilor că in timp ce el şi fraţii săi erau cercetaţi, după Revoluţie, procurorii le-au sustras din bunuri şi le-au văndut prin magazinele de tip consignaţii. De altfel, la dosar există numeroase borderouri prin care se inregistra faptul că procurorii au predat Cooperativei "Consignaţia" o serie de bunuri ce au aparţinut lui Valentin Ceauşescu, de la rachete de tenis la seturi de stilouri din aur.

Muzeul Naţional de Artă, chemat să răspundă unui interogatoriu in procesul prin care Valentin Ceauşescu revendică bunurile familiei sale, a susţinut că nu i s-a comunicat nici o sentinţă definitivă cu privire la restituirea bunurilor. "Aceste bunuri care fac obiectul cererii de chemare in judecată a MNAR de către Valentin Ceauşescu au fost incredinţate in custodie muzeului de către organele de cercetare şi urmărire penală. Prin urmare, muzeul a fost chemat in mod greşit in judecată", se menţionează intr-un răspuns al muzeului. Totodată, muzeul susţine că in procesele-verbale de predare a bunurilor către instituţie, in ianuarie 1990, "nu se fac menţiuni despre provenienţa şi situaţia juridică a bunurilor predate", astfel incăt nu poate "trasa o graniţă intre patrimoniul fostului PCR şi cel al familiei Ceauşescu". "Valentin Ceauşescu a solicitat restituirea unor bunuri culturale proprietate personală care au fost indisponibilizate de către Parchet, ca urmare a Ordonanţei din 12.01.1996 (...). Prin această ordonanţă insă Parchetul nu a distins intre bunurile proprietate publică şi bunurile proprietate personală ale lui Valentin Ceauşescu", susţin reprezentanţii MNAR. In urmă cu aproape o săptămănă, Tribunalul Bucureşti a hotărăt in mod irevocabil că Valentin Ceauşescu are dreptul şi poate intra in posesia bunurilor care i-au aparţinut şi i-au fost indisponibilizate de procurori in 1990, inclusiv cele cinci tablouri care nu s-au regăsit in sentinţa din octombrie 2006.


REFUZ ŞI MOTIVE. Tablourile şi obiectele de artă aflate in custodia Muzeului Naţional de Artă de la inceputul anilor ’90 nu au fost niciodate văzute de Valentin Ceauşescu sau de vreunul din fraţii acestuia, deşi acest lucru le-a fost solicitat. Refuzul de a restitui bunurile aflate in depozitele MNAR se regăseşte şi intr-o adresă a muzeului trimisă lui Valentin Ceauşescu in septembrie anul acesta, menţionăndu-se că sentinţa penală "nu cuprinde in dispozitiv nici o referire concretă la bunurile pe care muzeul urmează a le restitui". In aceeaşi adresă se spune şi faptul că nu se face o departajare intre bunurile care au aparţinut lui Valentin, Nicu sau ale familiei asupra cărora s-a dispus indisponibilizarea. Motivănd astfel, MNAR se consideră in imposibilitate de a restitui bunurile cerute, considerănd că bunurile pot fi luate de procurori, adică de cei care le-au depus in custodie. Au fost depuse in custodie de Parchet. De o săptămănă insă, sentinţa este definitivă şi executorie şi trebuie pusă in aplicare. Se pare că in această situaţie MNAR nu mai are nici o portiţă de a da inapoi, avănd in vedere că decizia prin care Valentin Ceauşescu apelează la un executor judecătoresc va fi adusă şi la cunoştinţa procurorilor. Aceştia din urmă nu s-au impotrivit in ultimii zece ani faţă de deciziile instanţelor de restituire, ba mai mult, chiar au solicitat o astfel de măsură din 1996.

Arestarea

Valentin Ceauşescu a fost reţinut impreună cu fraţii săi Zoia şi Nicu la 25 decembrie 1989. Procurorii au descins in domiciliile celor trei, de unde au reţinut mai multe bunuri pe care au pus sechestru asigurator. Valentin Ceauşescu a fost reţinut, iar la 24 ianuarie 1990 a fost acuzat de subminarea economiei naţionale.


Eliberarea

Valentin Ceauşescu a fost anchetat pentru complicitate la subminarea economiei naţionale, şi pentru infracţiunea de abuz impotriva intereselor unor persoane. Infracţiunea de subminare a economiei naţionale fusese insă amnistiată incă din 9 ianuarie 1990. Apoi, in august 1990, Valentin a fost pus in libertate.


Sentinţa

Tribunalul Bucureşti a hotărăt săptămăna trecută că Valentin Ceauşescu poate păstra tablourile familiei. De fapt, judecătorii de la Secţia civil au constatat că o sentinţă privind restituirea bunurilor către Valentin Ceauşescu fusese luată de o instanţă penală şi astfel aceasta trebuia menţinută şi in civil.


● Domnule ministru... ● Lungul drum al reabilitării ● Valentin - Zoia - Nicu ● Piese valoroase ● La Muzeu, ca la Nufărul ● Radu Antal: "Valentin işi vede de activitatea ştiinţifică" ● Anticarul: Marius Niculescu ● Avocata: Paula Iacob ● Emeric Jenei: "Valentin este un om extrem de loial" ● "De haram s-a dus"

×